[Tour] Paniek in het peloton

Jan (Bakoenin)

Een sprintje in de Tour de France
Dat is toch echt geen kattenpis
Maar met gemak won weer vandaag
Die kleine felle Cavendish

Ik weet niet of jullie naar de Avondetappe kijken, maar ik word een beetje schijtziek van dat geneuzel over doping door Mart en zijn vrienden. Natuurlijk moet je het over doping hebben. Maar iedere avond praten over renners die doping gebruikten in 1999 is wel een beetje veel van het goede. De NOS kwam nu weer met een filmpje van het voormalige huis van Armstrong. Dat huis staat vlakbij de start van vandaag. So what? Er zou daar ook een fietsenmaker zijn die destijds de doping bezorgde aan Armstrong. Als je dat allemaal nu kan uitzoeken, dan had je dat destijds ook kunnen uitzoeken. Dit is allemaal achterafgelul om Mart zelf te rechtvaardigen. Die heeft toen zitten slapen en wil dat nu inhalen. Kappen met die onzin. We leven nu in 2013 en als je het over doping wilt hebben, moet je proberen iets uit te vinden over renners van nu. Misschien staat er in de komende etappes wel ergens een huis van Tony Martin en is daar een bakker die epo bakt. Kom daar dan mee. En nu houd ik er verder ook over op.

De titel van deze column geeft al aan dat het vandaag geen gemakkelijk dagje was voor de ploegen van de sprinters en de gele truidrager. Die laatsten hadden dat aan zichzelf te danken, want ze lieten een kopgroep met renners als Thomas De Gendt twaalf minuten wegrijden. En dat op een heuvelachtig parcours.
Lange tijd was er dan ook niet veel te beleven tijdens deze etappe, maar het werd toch nog een leuke etappe. Tot die tijd hadden we (had ik) het moeten doen met beelden van leuke jonge meisjes langs de kant van de weg en de kop van O'Grady op kop van het peloton, maar toen de voorsprong van de kopgroep nog steeds meer dan zeven minuten was op zestig kilometer van de streep, zag je de paniek toeslaan.
De ploegen van de sprinters hadden tot die tijd totaal geen zin gehad om O'Grady te gaan helpen en misschien was het nu wel te laat.

Lotto was de eerste ploeg die een mannetje mee liet helpen. Gorilla Greipel had de tussensprint weer eens gewonnen en dat gaf hem hoop op de etappezege. Langzaam begon het peloton aan de tijd te knabbelen. Dijkstra en Ducrot kwamen weer eens met hun theorie van een minuut per tien kilometer, maar iedereen weet dat een op hol geslagen peloton minuten van de voorsprong kan wegrijden in tien kilometer. En toen Herbert Dijkstra het tot drie keer toe over Thomas Geraint had in plaats van over Geraint Thomas, heb ik Eurosport opgezet. Helaas zenden die reclame tussendoor uit, maar Thijs Zonneveld en Michael Boogerd geven beduidend betere informatie dan het duo D&D.

Het slot van de etappe vond ik best spannend. Lange tijd was toch nog onzeker of het peloton de kopgroep wel zou kunnen pakken. Maar toen kwamen mannen als Chavanel, Albasini, Bak, De Kort en vooral Tuft op kop van het peloton. Met Tuft was de voorsprong snel uitgestuft. Ik vroeg me trouwens wel af waarom Greenedge de kopgroep twaalf minuten geeft en daarna de ploegen van de sprinters helpt om de vluchters te pakken. Hun sprinter Goss heb ik niet gezien in de massasprint.
De strijd in de kopgroep was ook leuk om te zien. De bergjes aan het einde van de etappe brachten toch nog wat strijd. Sicard was het eerst de sigaar. Alleen De Gendt, Reza, Lutsenko en Arashiro bleven over. Later alleen nog Reza en Lutsenko en weer even later was Reza ook niet meer Race-a. Lutsenko bleef het langst vooruit, maar De Gendt had onderweg het meeste kopwerk gedaan en kreeg het rode rugnummer.

Helaas was er op het laatst toch weer een valpartij en natuurlijk lag Christian Vande Velde er weer bij. Die valt wel iedere koers waar hij aan meedoet en dus is het zaak voor onze jongens om die man te mijden als de pest. Dat deden ze blijkbaar ook, want ze lagen er niet bij. Kittel wel. Die was blijkbaar niet op de hoogte van de stuurmanskunst van Vande Velde.

Vlak voor de streep, tijdens de massasprint was er nog een valpartij en daar was Jurgen Van den Broeck bij. Dat had geen gevolgen voor zijn klassement, want het was binnen de drie kilometer, maar de vraag is natuurlijk of het gevolgen heeft voor zijn fysieke gesteldheid.

Renner van de dag: Lutsenko. Hij heeft dan niet het rode rugnummer gewonnen, maar bleef zich met hand en tandwiel verzetten tegen het aanstormende peloton.

Morgen gaan de renners naar Montpellier.

Het wordt waarschijnlijk een etappe voor de sprinters, maar pas op, de wind kan in deze etappe een rol spelen en dat zou wel leuk zijn. Sprintetappes zijn namelijk meestal nogal saai.
Je kunt overal in Frankrijk met vakantie, maar de Provence is wel een erg populaire streek. Mijn vrouw en ik hebben er in 1991 een groepsreis gemaakt met Sindbad. Die reisorganisatie bestaat helaas niet meer. Fietsen door de Provence met als verblijf een tentje. Facultatief heb ik toen nog de Mont Ventoux gedaan op een rustdag. Aan Aix en Provence hebben we minder goede herinneringen. Daar werden de fietsen van twee meisjes uit de groep gestolen. Gelukkig konden er reservefietsen worden geregeld dus ze konden door.

In 2008 fietsten mijn vrouw en ik ook weer door die streek en tijdens de etappe van Tarascon naar Arles kwamen we door Fontvieille. De renners komen ook door dat stadje. In het centrum was een leuk marktje en we dronken er wat. We zouden verder geen aandacht aan het stadje hebben geschonken als we niet een standbeeld hadden gezien toen we daar wat dronken. Nieuwsgierig als we zijn, bekijken we in vreemde oorden altijd kerken en standbeelden. En ook dit keer was dat de moeite waard. Het bleek namelijk het borstbeeld van Alphonse Daudet, de bekende Franse schrijver uit de negentiende eeuw. Hij heeft een tijdje bij familie in het kasteeltje Montauban gewoond. Daudet heeft samen met zijn schrijversvriend Fréderic Mistral deel uit gemaakt van een genootschap van schrijvers die de oude Zuid-Franse taal, 'het Occitaans', weer populair wilde maken.
Zijn bekendste werk is 'lettres de Mon Moulin' en molens heb je zat in en om Fontvieille. Maar Daudet heeft daar nooit in gewoond.
Ik denk niet dat de renners weten dat ze door de voormalige woonplaats van Daudet komen. Sterker, ik denk dat ze de goede man niet eens kennen.


Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns