Morsi negeert verstrijken ultimatum leger

Het ultimatum dat het Egyptische leger president Mohammed Morsi heeft gesteld is woensdagmiddag verstreken. Even voordien herhaalde Morsi dat hij het ultimatum naast zich neerlegt en er niet over denkt af te treden.

De Moslimbroeder Morsi riep het leger woensdagmiddag op geen 'partij te kiezen'. De legertop heeft de president tot woensdagmiddag de tijd gegeven om tot een vergelijk te komen met zijn politieke tegenstanders. Als Morsi niet toegeeft, wordt de grondwet opgeschort, wordt het door conservatieve moslims gedomineerde parlement ontbonden en wordt een interim-regering aangesteld, zo heeft het leger aan de staatspers toevertrouwd.

De president waarschuwde dat zijn verkiezingsmandaat en legitimiteit de enige waarborg is tegen geweld en wanorde. Het is fout om 'partij te kiezen', kapittelde hij het leger.

Officieren van het Egyptische leger staan momenteel in de redactieruimte van de Egyptische staatstelevisie. Ze controleren wat er wordt uitgezonden. Volgens medewerkers hebben de militairen tot dusver niet ingegrepen.

Zeker 1500 Nederlanders in Egypte
In Egypte bevinden zich minstens 1500 Nederlanders. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Woensdag werd het reisadvies voor Egypte aangepast vanwege de onrust in het land.

Bij de ambassade in Caïro staan ongeveer 1500 Nederlanders geregistreerd. Een groot deel daarvan woont vermoedelijk in het land, aangezien vakantiegangers veelal niet de moeite zullen nemen zich te laten registreren. Hoeveel Nederlandse vakantiegangers er in Egypte zijn, is daardoor onbekend.

In Caïro en Luxor zijn echter bijna geen toeristen meer. Wel zitten er nog Nederlanders die er wonen. Om hoeveel Nederlanders het hierbij gaat, kon de zegsman niet direct vertellen.

Wel zijn er nog Nederlanders op vakantie rond de Rode Zee. De ambassade in Caïro houdt nauw contact met de reisorganisaties om ontwikkelingen door te geven, aldus de woordvoerder.

Alle niet-essentiële reizen naar Egypte worden sinds woensdag ontraden, met uitzondering van de vakantiebestemmingen aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba.

De aanleiding voor de aanscherping van het reisadvies zijn de massale demonstraties tegen president Mohammed Morsi en de dreiging van een staatsgreep. Bij de onrust zijn tientallen doden gevallen. Ook zijn westerse vrouwen het slachtoffer geworden van seksuele intimidatie.