[Tour] Cavendish spurt naar zege

De vijfde etappe in de Tour de France, van Cagnes-sur-Mer naar Marseille over een afstand van 228,5 kilometer, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de snelste in de massasprint. Simon Gerrans behield de leiding in het algemeen klassement.

Reza, Arashiro, De Gendt, Loetsenko, Sicard en Delaplace demarreerden na de start. Ze wisten al gauw een voorsprong van ruim zes minuten op te bouwen. De Gendt (Vacansoleil) kwam als eerste boven op de Côte de Chateauneuf-Grasse (3de cat.) De voorsprong was inmiddels al opgelopen tot ruim twaalf minuten. Dat was ook de maximale voorsprong, daarna liep het langzaam terug.

Met nog 82 kilometer te gaan was het verschil tussen de kopgroep en het peloton, waar het kopwerk werd gedaan door Lotto en Argos, teruggelopen tot onder de acht minuten. De kopgroep brak 53 kilometer voor de meet en Loetsenko, Arashiro, De Gendt en Reza gingen alleen door.

In het peloton was het tempo inmiddels flink omhoog gegaan en 33 kilometer voor het einde was de voorsprong minder dan vier minuten. Ondanks een valpartij in het peloton liep het verschil verder terug en negen kilometer voor de finish was het nog maar twintig tellen voor Loetsenko en Reza. De Gendt en Arashiro waren inmiddels alweer ingerekend. In het peloton waren het de ploeggenoten van Cavendish die het tempo maakten.

Reza was vijf kilometer voor de streep gezien terwijl Loevtsenko even later zijn Waterloo vond. De rit mondde uit in een massasprint die overigens in de laatste 500 meter nog werd ontsierd door een valpartij. Cavendish was in de eindsprint veruit de rapste.

Uitslag vijfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Mark Cavendish OME GBR 5.31:51
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO z.t.
3 Peter Sagan CAN SLW z.t.
4 André Greipel LOT DUI z.t.
5 Roberto Ferrari LAM ITA z.t.
6 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
7 Juan José Lobato del Valle EUS SPA z.t.
8 Ramanas Navardauskas GAR LIT z.t.
9 Cyril Lemoine SOJ FRA z.t.
10 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.