20.000 dieren en planten met uitsterven bedreigd

Het International Union for the Conservation of Nature, kortweg afgekort tot IUCN, meldt dat maar liefst 20.934 planten- en diersoorten met uitsterven bedreigd worden. Dat zijn er 1117 meer dan een jaartje geleden.

Door illegale jacht, inkrimping van het leefgebied en veranderende omstandigheden sterven diverse soorten uit. Van de 70.294 soorten die het IUCN onderzocht en categoriseerde zijn er inmiddels bijna 800 uitgestorven en komen er 60 niet meer voor in het wild. Zo is vorig jaar de tandkarper geheel van de aardbodem verdwenen en heeft 34 procent van de coniferen het moeilijk. Coniferen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van medicijnen en houden drie keer zoveel co2 vast als tropische bossen.

Volgens het IUCN worden veel soorten bedreigd door toedoen van de mens en zouden bedrijven, overheden en andere organisaties hun verantwoording moeten nemen. Een goed voorbeeld hiervan is de zuidelijke witte neushoorn. Eind negentiende eeuw waren er hiervan nog maar honderd van over, maar na gebruik van het gezonde verstand, goede afspraken en (dus) bescherming wandelen er nu weer 20.000 vrolijk rond.