Morsi weet niet van wijken

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft gezworen niet te zullen aftreden. Het ultimatum van de legertop legt hij naast zich neer. De legertop heeft de president tot woensdagmiddag de tijd gegeven om tot een vergelijk te komen met zijn politieke tegenstanders. Als Morsi niet toegeeft, wordt de grondwet opgeschort, wordt het door conservatieve moslims gedomineerde parlement ontbonden en wordt een interim-regering aangesteld, zo heeft het leger aangekondigd.

Morsi eiste in een emotionele toespraak tot het land dat het leger zijn ultimatum intrekt. Hij zei alle 'dictaten', zowel uit Egypte als uit het buitenland, te verwerpen. Hij zei zijn 'grondwettelijke legitimiteit' als president met zijn leven te zullen beschermen. Ook betoogde hij dat aanhangers van het bewind van de gevallen president Hosni Mubarak het protest hebben gekaapt om hem ten val te brengen en de democratie om zeep te helpen.

"Legitimiteit kan niet vervangen worden", aldus een woedende Morsi, die zijn rede met stemverheffing en soms met een geheven gebalde vuist uitsprak. Legitieme verkiezingen en een legitieme grondwet zijn 'de enige garantie tegen geweld', aldus Morsi.

Kennelijk zijn Morsi en zijn Moslim Broederschap bereid het tegen het machtige leger op te nemen. Het leger heeft zijn plannen al klaar liggen voor een interim-bestuur. Dit bestuur zou een presidentiële raad zijn onder leiding van de belangrijkste rechter van het constitutionele hof. Verder zou de raad bestaan uit de minister van defensie en vertegenwoordigers van de politieke partijen, jeugdbewegingen, de Al-Azhar-moskee en de koptische kerk.

In Caïro, maar ook in andere grote steden zoals Alexandrië, is de spanning te snijden. Alleen al dinsdag vielen er 23 doden bij confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Morsi. Het heeft er alle schijn van dat beide kampen bereid zijn heel ver te gaan om hun einddoel te bereiken.