Woningen bij Los Angeles ontruimd om natuurbranden

Door grote natuurbranden zijn in de Amerikaanse staat Californië al meer dan duizend woningen ontruimd. De branden woeden vooral in de naastgelegen staat Nieuw-Mexico, maar ook in Californië.

De ontruimingen waren nodig toen de wind van richting veranderde. Hierdoor trok het vuur richting het buitengebied van Los Angeles en moesten bewoners van duizend woningen een ander heenkomen zoeken.

Grote gebieden zijn al in vlammen opgegaan. Een brand op zo'n veertig kilometer van Sante Fe is in omvang toegenomen naar 25 vierkante kilometer. De stad ligt hierdoor onder een deken van rook. Het Rode Kruis heeft een noodopvang geopend bij een middelbare school. De rook bedekt ook de Gallinas Canyon en de plaats Las Vegas in Nieuw-Mexico, niet te verwarren met het bekende Las Vegas in Nevada.

De autoriteiten hebben de bewoners van 140 zomerhuisjes gevraagd weg te gaan. Zo'n 340 brandweermannen bestrijden de vlammen in de buurt van de plaatsen Pecos en Tres Lagunas.

Campings zijn ontruimd en de sporen zijn gesloten. Met alle macht proberen de hulpdiensten te voorkomen dat de enorme branden richting dichtbevolkte gebieden trekken.

Bewoners van het gebied is gevraagd zich voor te bereiden op rook. Ook is geadviseerd om buiten geen inspannende activiteiten te ondernemen.

Een brand elders in Nieuw-Mexico is in omvang toegenomen tot zo'n vjif vierkante kilometer. Rond de vijftig huizen zijn ontruimd. Zo'n tachtig brandweermannen en een helikopter bestrijden deze brand.

De wind wakkert het vuur aan, waardoor een brand in het Angeles National Forest in omvang is toegenomen naar zo'n 23 vierkante kilometer. Het kwik stijgt overdag naar zo'n 40 graden, de wind duwt het vuur hellingen op en af, waardoor gloeiende asdeeltjes zich verspreiden en elders nieuwe brandhaarden kunnen vormen.