Traangas tegen betogers Ankara

De Turkse politie heeft zondag met traangas geprobeerd enkele duizenden demonstranten te verjagen die een protestmars hielden richting het kantoor van premier Recep Tayyip Erdogan. Jongeren vormden een barricade en wierpen de traangasgranaten terug naar de politie. Er zouden ten minste acht gewonden zijn gevallen.

Op het Taksimplein in Istanbul hadden zich wederom duizenden mensen verzameld om Erdogan hun ongenoegen over zijn landsbestuur te kenbaar te maken. Tientallen betogers klommen op het dak van een cultureel centrum dat van de premier plaats moet maken voor nieuwbouw.

Erdogan zelf verwierp de kritiek op de betogers en zei dat hij zich absoluut niet herkent in het beeld van dictator en sultan dat de betogers van hem schetsen.

De protestacties in Turkije houden nu al drie dagen aan. Aanvankelijk waren zij gericht tegen plannen voor een winkelcentrum en een moskee op een van de weinige groene plekken in het stadshart van Istanbul, maar na hard ingrijpen van de politie keerden de demonstranten zich vooral tegen Erdogan.