Veel animo voor metrotunnelwandeling Amsterdam

Ruim 7500 mensen hebben dit weekend een wandeling door de metrotunnel onder het IJ gemaakt. Ook de zondag was helemaal volgeboekt en nog drukker dan zaterdag, laat de Dienst Noord/Zuidlijn weten. De tocht begon in stadsdeel Noord en eindigde bij het Centraal Station.

Ruim vierduizend mensen maakten zondag gebruik van de eenmalige mogelijkheid om, droog en kosteloos, onder het IJ door te lopen. Van de bezoekers kwam 95 procent uit Amsterdam en drie procent uit de regio rond de hoofdstad. Alle deelnemers kregen een heuse medaille uitgereikt.

Aangezien het publiek flink doorstroomde in de tunnel, werden voor zondag duizend extra plaatsen beschikbaar gesteld. Ook deze waren snel vergeven. De reacties waren vrijwel unaniem lovend en enthousiast, zo blijkt volgens de organisatie onder meer uit twitterberichten.

Uit een steekproef blijkt dat alle leeftijden vertegenwoordigd waren. De groep van 40 tot 65 jaar was in de meerderheid met 59 procent, gevolgd door de leeftijdscategorie 24 tot en met 39 jaar met 22 procent. Er waren relatief veel gezinnen. Zeven procent van de bezoekers, die een paar hoge trappen moesten bedwingen, was 65-plusser. In totaal 59 80-plussers waagden zich aan de overtocht, die binnen een kwartiertje is af te ronden.