Ploumen wijst op Duitse mogelijkheden energie

bennootje

Nederland en Duitsland kunnen op het gebied van energie veel meer van elkaar leren dan ze nu doen. Dat stelt minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) aan de vooravond van de handelsmissie naar Duitsland. Samen met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en 99 bedrijven bezoekt zij volgende week de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg.

Ploumen constateert dat zowel Nederland als Duitsland fors inzet op innovatie in de energiesector. Beide landen werken aan de ontwikkeling van zogeheten smart grids, technologieën om het verschil tussen vraag en aanbod van stroom te reguleren.

"Op dit gebied hebben Nederland en Duitsland elkaar veel te bieden", stelt Ploumen. Ze wordt tijdens de vierdaagse missie vergezeld door een delegatie van Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met smart grids. "Er liggen veel kansen in het smeden van innovatieve samenwerkingsverbanden."

Duitsland wil de komende tien jaar tweehonderd miljard euro in duurzame energie investeren. Het land installeerde alleen in 2011 al meer dan 22.000 windmolens, waarmee er 23 procent meer windcapaciteit was dan een jaar daarvoor. Innovatie op het gebied van groene energie is dan ook een speerpunt voor de Duitsers.

De Nederlandse focus ligt erg op onderzoek en ontwikkeling, maar nauwelijks op het naar de markt brengen van innovaties, ziet de minister. "De kern is dat we van elkaar leren bij het experimenteren", zegt ze tegenover Novum Nieuws. In totaal besteedt Nederland jaarlijks 2,2 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. "Dat is goed besteed geld", aldus Ploumen.

Het doel van de handelsmissie is om de handelsbetrekkingen te versterken met Duitsland in het algemeen en dit deel van het land in het bijzonder. Inzet is verder om Nederlandse bedrijven uit de topsectoren te presenteren als goede zakenpartners. Ook moet het bezoek meer bedrijfsinvesteringen opleveren en de samenwerking bevorderen tussen de twee deelstaten en Nederland op het gebied van innovatie.