'Caféwethouder Helmond wilde tijdelijk terugtreden'

De Helmondse wethouder Peter Tielemans is bereid om tijdelijk terug te treden, terwijl onderzoekers van de rekenkamer naar zijn declaraties kijken. Dat stelde de politicus zondagmiddag voor in een e-mail aan de andere stadsbestuurders, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Tielemans declareerde de afgelopen jaren tientallen taxiritten na een cafébezoek. In de mail schrijft hij volgens de krant dat hij afhankelijk van het onderzoek zijn 'bestuurlijk-politieke conclusies' trekt. De uitkomsten zouden vóór donderdag bekend moeten zijn. De Helmondse gemeenteraad behandelt dan de Voorjaarsnota.

Het bericht van Tielemans werd zondag even voor 15.00 verstuurd, terwijl het college om 15.00 uur bijeenkwam voor spoedoverleg. Tielemans (SDOH-D66-Helmondse Belangen) en zijn fractiegenoot en collegawethouder Jan van den Heuvel gingen hier niet heen en stelden in de mail voor om maandagochtend te praten over de situatie. Het college kwam echter met een verklaring waarin afstand werd genomen van het declaratiegedrag van Tielemans en zijn interpretatie van de gemaakte afspraken.

"Als bestuurder moet jouw integriteit boven iedere twijfel verheven zijn; juist omdat wij werken met geld van de samenleving", stelde burgemeester Elly Blanksma (CDA) zondag in een verklaring. "Het college betreurt het ten zeerste dat het openbaar bestuur door deze kwestie in een negatief daglicht is gesteld." Dinsdagavond wordt een speciale gemeenteraadsvergadering gehouden over de kwestie.