Van Ginkel: concurrentie bij Jong Oranje moordend

Boris (borisz)

Marco van Ginkel beseft dat het een moeilijke opgave wordt om een basisplaats af te dwingen bij Jong Oranje voor het jeugd-EK in Israël. Omdat bondscoach Louis van Gaal vele A-internationals beschikbaar stelde voor het toernooi is de concurrentie ook op het middenveld moordend.

"De concurrentie is groot, maar ik denk dat ik wel wat kan betekenen voor dit team", zegt de Vitesse-speler zondag tegen Novum Nieuws. Van Ginkel moet wedijveren met Adam Maher, Kevin Strootman, Jordy Clasie, Tonny Trindade de Vilhena, Leroy Fer en Georginio Wijnaldum. "Dat zijn zes heel goede spelers, die ook allemaal al bij het grote Oranje hebben gezeten", zegt hij. "Ik doe mijn best tijdens de trainingen en dan zullen we wel zien wat het basisteam wordt."

Van Ginkel is één van de vele Jong Oranje-spelers die onder Louis van Gaal een kans kreeg bij het grote Nederlands elftal. Hij speelde in november in het oefenduel tegen Duitsland zijn vooralsnog enige interland. Van Ginkel betreurt het dat Van Gaal na het WK in Brazilië vertrekt. De bondscoach benadrukte de afgelopen weken meermaals dat de mondiale titelstrijd zijn laatste kunstje wordt.

"Natuurlijk is het jammer", zegt Van Ginkel. "Hij is niet heel lang bondscoach geweest. Ik denk dat hij een nieuwe filosofie over het Nederlands elftal heeft losgelaten door veel jonge spelers de kans te geven, waaronder ik. Daar ben je zo'n trainer natuurlijk heel erg dankbaar voor."

Nederland speelt donderdag tegen Duitsland zijn eerste groepsduel. Spanje en Rusland zijn de andere tegenstanders uit de poule.