'Gevangenissen overdreven beveiligd'

Ruim de helft van het aantal gevangenissen in Nederland kan toe met minder beveiliging. Dat vinden burgemeesters, gevangenisdirecteuren en -medewerkers, meldt de NOS zondag. Ze presenteren komende week een alternatief voor de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Het alternatief bestaat onder meer uit een zogenoemde 'selfsupporting gevangenis', waarin de gedetineerden allerlei taken zelf uitvoeren. Het gevangenispersoneel blijft verantwoordelijk voor de veiligheid en de zorg en bepaalt wie welke taak mag uitvoeren. Gedetineerden zouden zo geleidelijk kunnen leren verantwoordelijkheid te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat de recidive hierdoor afneemt, zo stellen de opstellers van het advies volgens de NOS.

De initiatiefnemers zijn het niet eens met het voornemen van Teeven om 26 gevangenissen te sluiten en ruim drieduizend banen te schrappen. Ze denken dat met hun plan structureel 187 miljoen euro kan worden bezuinigd. De gevangenissen moeten zelf beleid kunnen maken, waardoor het ministerie minder beleidsmakers in dienst hoeft te houden. Alle plannen worden de komende week aangeboden in Den Haag.

Afgelopen week bleek uit een secondopiniononderzoek in opdracht van acht gemeenten, de provincie Noord-Holland en de Kamer van Koophandel Noord-West-Holland dat Teevens plannen gemeenten veel geld kost en bijna 4300 banen kost. De rekensommen van het kabinet zouden veel te optimistisch zijn.