N-Korea: geen garantie op vrede met Z-Korea

Redactie

China wil een vreedzaam Koreaans schiereiland, vrij van kernwapens. Dat heeft de Chinese generaal Fan Changlong vrijdag gezegd in een onderhoud met de Noord-Koreaanse ondermaarschalk Choe Ryong Hae. Choe, de persoonlijke afgevaardigde van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, die in Beijing is voor overleg, verklaarde 'geen garantie voor vrede te kunnen geven'. Noord-Korea is echter wel bereid tot gesprekken met alle partijen.

China is de laatste grote diplomatieke bondgenoot van Pyongyang en een belangrijke handelspartner. Bovendien levert China economische hulp aan het buurland. De acties van het Noord-Koreaanse regime van de afgelopen weken, zoals raketproeven, hebben de ergernis van Beijing gewekt, omdat ze de regionale stabiliteit in gevaar brengen. China heeft zich dan ook achter sancties van de Verenigde Naties tegen Noord-Korea geschaard.

Volgens China-kenners is het onwaarschijnlijk dat de Chinese regeringsleiders akkoord zijn gegaan met een bezoek van Choe als daar niet beloftes van Pyongyang voor een terugkeer naar diplomatie aan vooraf zijn gegaan.