FOK!filmtips van de dag: L'ennemi public nr. 1, Mesrine: Public enemy number one (Part II)

Sanne (Syth86)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Voormalig ijshockeyer Herb Brooks, gestalte gegeven door Kurt Russell, werd in 1980 de coach van het Amerikaanse Olympische team en daagde een groep jonge spelers uit om de meest gevreesde vijand te verslaan: Rusland. De Russen hadden al vier gouden medailles gewonnen en waren zelfs zo goed dat ze het All Star team van de National Hockey League hadden verslagen. Het Amerikaanse team was een echte outsider en niemand had verwacht dat ze op de Olympische Spelen tot de laatste rondes zouden komen. Maar geleid door Herb Brooks, wisten de spelers de beslissende ronde te halen.

De productie van Disney, Miracle, is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en werd geregisseerd door Gavin O'Connor. Te zien om 11.55 uur op BBC2.

Jacques Mesrine was in de jaren '70 één van de meest beruchte Franse gangsters die de samenleving en de media in de ban hield. De film, gebaseerd op de autobiografische roman die Mesrine in de gevangenis schreef, verbeeldt de avonturen van de man met de bijnaam ‘de man met de honderd gezichten’. Tijdens zijn leven werd hij uitgeroepen tot staatsvijand nummer één. Zijn spectaculaire ontsnappingspogingen zorgden ervoor dat hij in een icoon veranderde. Hij wordt niet alleen op de hielen gezeten door de media, maar ook door de Franse politie tot aan zijn dood achtervolgd.

Acteur Vincent Cassel wist de gangster op overtuigende wijze neer te zetten en viel met zijn rol veelvuldig in de prijzen. L'ennemi public nr. 1, Mesrine: Public enemy number one (Part II) is te zien om 22.10 uur op CANVAS.

Vince Rizzo is een gevangenisbewaarder in de Bronx. Op een dag ontdekt hij dat zijn buitenechtelijke relatie twintig jaar geleden een zoon op de wereld heeft gezet, de gevangene Tony Nardella. Vince besluit zijn zoon te beschermen, en hem op te nemen in de familie. Het grote struikelblok is het feit dat Vince 20 jaar zwijgzaamheid over zijn slippertje nu moet doorbreken, of hij zal moeten liegen over de ware identiteit van Tony. City Island heeft een cast met onder andere Andy Garcia, Julianna Margulies en Alan Arkin. Te zien om 23.20 uur op Één.

Shattered Glass, het regiedebuut van scriptschrijver Billy Ray, is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van jonge succesvolle journalist Stephen Glass die eind jaren negentig ten onder ging aan zijn eigen gesponnen web van leugens. Hoofdrolspeler Hayden Christensen werd in 2002 bekend bij het grote publiek toen George Lucas hem castte als de jonge Anakin Skywalker in Star Wars: Episode II: Attack of the Clones. Peter Sarsgaards rol van de achterdochtige Chuck Lane werd genomineerd voor een Golden Globe. Amerika kende wel meer frauderende journalisten. Zo schreef Jayson Blair jarenlang verzonnen stukken voor The New York Times. Stephen Glass publiceerde in 2003 zijn kant van het verhaal in The Fabulist. Te zien om 01.10 uur op BBC2.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift, Never Back Down, Chocolat, The Butcher, Bad Boys, Fighting, Les amours imaginaires (Heartbeats), Into the Blue 2:The Reef, Adulthood, Best of the Best 3: No Turning Back en Airplane II: The Sequel zijn ook op de televisie te zien vandaag.