CD: Caspa - Alpha Omega

Al sinds het verschijnen van de epische maxisingle 'Cockney Violin' in 2006 is de naam Caspa een begrip in de internationale dubstepscene. Net als bij de meeste dubstep-producers bestaat ook het oeuvre van Caspa, die in het normale leven luistert naar de naam Gary McCann, grotendeels uit maxisingles en ep's en is hij met Alpha Omega toe aan zijn tweede volledige album. Vanaf de allereerste tonen van het openingsnummer weten we meteen dat we met een beest van een plaat te maken hebben. 'Alpha Omega' knalt uit de speakers als de soundtrack van een Michael Bay-film en zet meteen de toon voor een avontuurlijk album, waarop vooral de subbass en dreigende wobbles een grote rol spelen. Datzelfde filmische gevoel horen we ook zeker bij 'Setting Sun', een nummer dat door de zang van de Londense producer en zanger Jagga ook wel een reggaesfeertje weet op te roepen.

Caspa - Alpha Omega

'War' is een nummer dat in 2012 al op een ep verscheen. Keith Flint van The Prodigy werkte aan dit dreigende stuk dubstep mee en dan weten de liefhebbers wel hoe laat het is. Tijd voor scheurende gitaren en beukende drumloops. Het daaropvolgende 'Sexy Beast' sluit bijna naadloss aan op het nummer en laat wederom horen waarom Caspa nog steeds bij de beste dubstep-producers ter wereld mag worden gerekend. Samen met de uit Brighton afkomstige producer Will Knighton, beter bekend onder de naam Dismantle gaat Caspa vervolgens los in een ouderwets stuk techno getiteld 'Techno Terry', dat wel wat aan de klassiekers van Rotterdam Termination Source doet denken. Heerlijk minimalistische techno waarmee je de dansvloeren wel vol kan krijgen.

Na 'Techno Terry' is het tijd voor de eerste Nederlandse gastbijdrage aan dit verrassende album. Niemand minder dan de mannen van Dope D.O.D. uit Groningen doen mee op het heerlijk slepende 'Ghost Town'. Het zware dreigende geluid van Caspa combineert perfect met de scherpe raps van Dopey Rotten, Skits Vicious en Jay Reaper. Het is zeker één van de betere nummers op dit diverse album, dat na het beluisteren nog wel een tijdje in je hoofd blijft rondspoken. 'Freeze' is een nummer dat we eerder al konden beluisteren op de officiële Soundcloud-pagina van Caspa, als digitaal voorproefje voor dit nieuwe album. Het nummer doet wel wat denken aan het oudere werk van Skream.

Wat de muziek van Caspa zo fijn maakt is dat het er niet om gaat om zo hard mogelijk te klinken maar dat er oog en oor is voor de kleinere details in de vorm van bijzondere samples. 'On It' is een beukende grimetrack die Caspa opnam met Mr. SOS, Ricky Raw en A-Bomb, oftewel Mighty High Coup en die eind vorig jaar ook als maxisingle verscheen. 'Smoke & Mirrors' met zanger Geoff Smith is een rustpuntje op dit overwegend stevige album. Bij het eveneens atmosferische 'One By One' wordt de zang verzorgd door de Britse zangeres Ayah Marar, die al in diverse media de koningin van de Britse bass-scene wordt genoemd. Bij 'Phone Dub (skit)' is het tijd voor een korte rookpauze en kip. Met 'Let the Rush Kick In' zijn we dan toe aan één van de hoogtepunten op Alpha Omega. Samen met de mannen van Partysquad heeft Caspa een nummer gemaakt dat het midden houdt tussen zware dubstep, reggae en zelfs een klein beetje techno. Datzelfde tempo zet Caspa vervolgens door op het swingende 'If They Knew What I Know'. Het is duidelijk te horen dat McCann vroeger veel luisterde naar techno en dat heeft zeker zijn invloed gehad op de jonge Brit. Na 'Reach For the Sky' met zangeres Diane Charlemagne komen we met de instrumentale versie van 'Back For the First Time' alweer aan het einde van dit muzikale avontuur.

Caspa
Caspa

Met Alpha Omega heeft Caspa een volwassen en zeer veelzijdig album uitgebracht, waarmee hij eens te meer bewijst nog steeds bij de wereldtop van dubstep-producers te behoren. Ben je een liefhebber van experimentele en avontuurlijke electronische muziek, dan is dit album zeker een aanrader.