Equens verkoopt voorlopig geen pingegevens

Equens, het bedrijf dat pintransacties verwerkt, gaat deze gegevens voorlopig niet verkopen. Aanleiding voor het besluit is de maatschappelijke onrust die is ontstaan na het bekend worden van de plannen. Dat meldt Equens vrijdag.

Equens zegt de plannen op een 'open en transparante manier' naar buiten te hebben gebracht. Door de reacties vanuit banken en de politiek heeft het bedrijf besloten opnieuw in overleg te gaan met de betrokken partijen. Alleen als het plan maatschappelijk breed wordt gedragen, overweegt het bedrijf de plannen verder uit werken.

In de verklaring benadrukt het bedrijf dat de data die het wilde verkopen geanonimiseerd zouden zijn en niet herleidbaar zin tot personen. De marketingrapporten die met de data zouden worden gemaakt, kunnen volgens Equens worden gebruikt om bedrijven op een 'integere manier' te adviseren.

SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO uitten eerder bezwaren tegen de verkoop. Volgens SNS moeten klanten erop kunnen vertrouwen dat een bank gegevens vertrouwelijk behandelt. Daarom verkoopt SNS geen transactiegegevens voor commerciële doeleinden.

In de politiek is met verbazing gereageerd op het plan. D66 wilde dat het kabinet een stokje voor de plannen steekt. De VVD heeft aangekondigd Kamervragen te stellen over de privacyaspecten.