Gadget: Sony MDR-DS6500 draadloze hoofdtelefoon

Kabels, het zijn vaak frustrerende bijkomstigheden van elektronische apparatuur. Voor een koelkast is het leed te overzien, voor mobiele apparaten of elektronica die in het zicht staan en vele aansluitingen vereisen, wordt het minder leuk. Of er loopt een netwerk van 7.1 surround-sound kabels door je kamer, een wirwar van verbindingen over je bureau of je blijft met je hoofdtelefoon voortdurend ergens achter haken als je beweegt. Daarnaast verpest het op en af doen van koptelefoons, als je even opstaat om een nieuw biertje te pakken, ook de luisterervaring. Toch zijn draadloze hoofdtelefoons nog niet echt doorgebroken. Voornaamste redenen waren waarschijnlijk de korte batterijduur en het voortdurend vervangen van de batterijen, het voorheen inferieure geluid en het eventuele hoge prijskaartje zoals voor de draadloze systemen die bedoeld zijn voor draagbare media-apparaten. Dat laatste is nog een veld waarin veel winst kan worden behaald. Voor in huis zijn er echter al hoofdtelefoons die flinke stappen vooruit hebben genomen. De Sony MDR-DS6500 (verkrijgbaar bij Bax-shop.nl) lijkt er zo één te zijn. De Sony MDR-DS6500 heeft een aantal kwalificaties meegekregen die het draag- en luistercomfort aanzienlijk kunnen verhogen, zoals een interne oplaadbare lithium ion batterijen, 7.1-kanaals surround-sound en de mogelijkheid voor een digitale verbinding.

De installatie van de Sony MDR-DS6500 is eenvoudig en een kwestie van plug & play, al worden niet alle mogelijke verbindingsstekkers meegeleverd in de doos. De kabel voor een digitale aansluiting is aanwezig, maar een tulpstekkerkabel voor verbinding met de uitgangen van een BD/dvd-speler of tulpstekkers in combinatie met een jack voor de standaard koptelefoonuitgangen worden niet meegeleverd. De digitale kabel is 1,5 meter lang en kan dus in elk geval een redelijke afstand overbruggen om het oplaadstation op je apparatuur aan te sluiten. Een analoge en digitale aansluiting leggen is ook een optie. Er kan dan met behulp van een schakelaar op het oplaadstation gewisseld worden van bron zonder dat je de kabels aan het oplaadstation hoeft te verwisselen. De digitale verbinding zorgt voor een helder en dynamisch geluid zonder ruis en interferentie van andere apparatuur en ook het analoge signaal klinkt prima.

Eén van de interessante kenmerken van deze hoofdtelefoon is het feit dat de schelpen een 7.1 surround-sound doorgeven of creëren. Door middel van de zogenaamde 7.1-kanaals Virtual Phones Technology (VPT) wordt er een ruimtelijk geluid weergegeven dat je inderdaad het gevoel geeft alsof je middenin de situatie (film, concert) zit, al is het een subtieler surround-soundgeluid dan een full-blown surround-soundset in je kamer. Ook bij een 5.1- of stereogeluid kan er een virtueel 7.1-kanaals geluid worden geproduceerd. Het oplaadstation kiest op basis van het doorgegeven signaal een geluidsmodus (DTS, Dolby Digital en Dolby Logic Pro II) en je kunt zelf nog kiezen tussen extra verschillende geluidsmodi. Zo zijn er de opties cinema, games en stemmodus, waarin de laatste het stemgeluid filtert en duidelijker doorgeeft. Ook is er de optie om via een schakelaar op het basisstation de compressie van het geluid te reguleren. Bij activatie worden de zachte signalen versterkt en hoge volumes aangepast tot een constant bereik. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld bij klassieke muziek ook de details goed meekrijgt en je niet van je bank afvliegt als er een snoeiharde explosie in een film voorbijkomt. Al in de standaardinstellingen (zowel digitaal als analoog) is het geluid erg helder en door het surround-soundsysteem ook zeer dynamisch. Het middenbereik is meest prominent aanwezig, maar ook de lage en hoge tonen komen mooi, vol en zonder ruis naar voren. De balans is erg goed te noemen, al zullen bass-freaks wellicht net wat minder aan hun trekken komen.

Het bereik van de MDR-DS6500 wordt op de markt gezet als zijnde 100 meter, dat zal in een rechte lijn zonder hindernissen zijn, aangezien de hoofdtelefoon bij het wisselen van een verdieping soms even last krijgt van enkele haperingen en op grotere afstand het piepsignaal afgeeft dat het bereik niet meer haalbaar is. Qua bereik zou het mooi zijn geweest als je in elk geval een verdieping hoger of lager nog foutloos kunt genieten van muziek, maar dit lijkt de hoofdtelefoon net niet overal te halen. De batterijduur is erg goed te noemen en een hele dag of avond met een actieve koptelefoon op is geen probleem. Sony geeft zelfs aan dat 20 uur mogelijk is na een volledige oplaadbeurt van slechts 3 uur. Het opladen zelf is een kwestie van de hoofdtelefoon op het basisstation hangen en meteen start het automatische opladen. Het aan- en uitzetten gaat met behulp van een knop op de rechterschelp van de koptelefoon en tevens kun je hier het volume regelen via een ingebouwd draaiwieltje.

Het draagcomfort is erg goed, de schelpen passen prima om je oren heen, verschuiven niet wanneer je beweegt en sluiten buitengeluid goed uit. Ook de brug voelt stevig en is verschuifbaar zodat de MDR-DS6500 iedereen zal passen. De schelpen voelen ook bij lang dragen niet plakkerig aan. Het design is strak en stijlvol, al zijn de glanzende gedeeltes natuurlijk wel gevoelig voor zichtbare vingerafdrukken.

Al met al is de Sony MDR-DS6500 een prima hoofdtelefoon met goed draagcomfort, geschikt voor digitale en analoge geluidsweergave van BD, dvd, cd/radio of gameconsoles. Het draadloze systeem zorgt voor bewegingsvrijheid zonder kwaliteitsverlies tot op zeker hoogte, bij dikke muren of plafonds kan het geluid een verdieping hoger of lager helaas soms wegvallen. Voor de prijs (tussen de 179-256 euro, 179 euro bij Bax-shop.nl) zou je echter wel verwachten dat Sony ook alle verbindingskabels en -stekkers mee zou leveren om de hoofdtelefoon voor alle situaties plug & play te maken. 

Zaterdag 25 en zondag 26 mei biedt Bax-shop.nl 7,5% korting op bijna het hele assortiment, zo ook op de Sony DMR DS6500 en andere hoofdtelefoons.