Luchtfoto's militaire objecten niet meer strafbaar

Vanaf 1 juni is het niet meer strafbaar om militaire objecten vanuit de lucht te fotograferen. Voor fotografie vanuit de lucht is bovendien geen vergunning meer nodig, omdat op die datum het zogeheten Besluit Luchtfotografie vervalt. Dat meldt het ministerie van Defensie vrijdag.

Het Besluit Luchtfotografie werd in 1959 ingevoerd om het risico op spionage te verkleinen. Wie vanuit de lucht een foto wilde maken had daarom een vergunning van het ministerie van Defensie nodig. Inmiddels is het besluit achterhaald, omdat de techniek flink vooruit is gegaan. Met programma's als Google Earth kan iedereen haarscherpe satellietbeelden van Nederland minutieus bestuderen.

Omdat het besluit daartegen 'geen enkele bescherming' biedt, wordt het nu ingetrokken. Ook heeft het departement besloten dat militaire locaties voortaan vanuit de lucht mogen worden gefotografeerd. Het fotograferen van militaire objecten vanaf de grond blijft overigens wel verboden, tenzij het gaat om objecten die vanaf de openbare weg te zien zijn.