[GP2] Uitslag Race 1 Monaco

Peterselieman

Sam Bird heeft de hoofdrace van de GP2 Series op Monaco op zijn naam geschreven. De Brit leidde het grootste deel van de race onbedreigd. Daniel de Jong pakte in de slotfase een knappe tiende positie, terwijl Robin Frijns na de grote startcrash niet over de streep kwam.

De race werd overschaduwd door een startcrash waarbij vijftien bolides betrokken waren. Naast polesitter en veroorzaker Johnny Cecotto jr. strandden onder meer de toppers Fabio Leimer, Jolyon Palmer, Robin Frijns, Marcus Ericsson en Alexander Rossi in de eerste bocht. Zij mochten niet meer van start gaan bij de herstarte race. Voor Cecotto jr. is het weekend in Monaco al ten einde, want hij is geschorst voor de sprintrace van morgen.

De wedstrijd werd na een lange onderbreking aangevangen van achter de safety car, waarbij Mitch Evans de leiding in handen had, voor Bird. Evans reed op de superzachte banden en had alle moeite om de op de zachte banden rijdende Bird achter zich te houden. Toen na dertien ronden de Nieuw-Zeelander binnen kwam verhoogde Bird het tempo, waarna de Brit pas aan de streep teruggezien werd door de concurrentie.

Door de stops van de rest van het veld lag De Jong enige tijd tweede. De Nederlander had een gaatje met de coureurs die achter hem lagen en had tot zijn stop zicht op een goede puntenfinish. Een belabberde pitsstop wierp hem terug tot buiten de punten en een poging om onder meer Rio Haryanto achter zich te houden leverde hem een drive-through op, omdat hij bij het verlaten van de pits over de lijn was gekomen.

Het gaf de tweede plaats aan Kevin Ceccon die deze stek ondanks de zware druk van Evans niet meer afstond. De Nieuw-Zeelander had op zijn beurt veel moeite om Felipe Nasr van zich af te houden. De Braziliaan had hiervoor nog James Calado gepasseerd in de strijd om plaats vier. Stefano Coletti werd op zijn thuisbaan zesde in de eerste race, voor Rene Binder.

Adrian Quaife Hobbs pakte in de slotronde de felbegeerde achtste plaats af van Stefane Richelmi en mag morgen in de sprintrace vanaf poleposition vertrekken. De Jong reed na zijn problemen een sterke inhaalrace en wist in de slotfase nog enkele coureurs te passeren, waardoor hij tiende werd en het laatste punt meepakte. Voor Daniel Abt waren de druiven zuur. De Duitser werd als zestiende en laatste geklasseerd na problemen. Hij leek op weg naar een punt nadat hij in Rascasse Haryanto had verschalkt die hierdoor met een botsing met de muur uitviel. De wedstrijdleiding zag in dit race-incident een drive-through. Abt ging hierna forceren en maakte fouten, waardoor P16 zijn deel was.