Microsoft wil kijken naar tv-programma's belonen

Microsoft wil het kijken van televisieseries en reclames via Xbox One aanmoedigen door gamers te belonen met zogenoemde achievement points. Hierdoor hoopt het bedrijf actievere kijkers te krijgen en meer advertentiewaarde. In november werd hiervoor volgens de website Gamesindustry een patent geregistreerd. Op Xbox 360 worden achievement points gebruikt om gamers te belonen voor hun prestaties in een spel.

Op dit moment dragen achievement points bij aan de zogenoemde gamerscore. Ze worden verdiend door een baas te verslaan of een puzzel op te lossen. Door de beloningen ook toe te passen op het kijken naar reclames, films en televisieseries wil Microsoft dat de gebruiker actiever televisie gaat kijken. Hierbij zou bijvoorbeeld de Kinect-camera gebruikt kunnen worden om te controleren of de kijker wel daadwerkelijk naar het programma kijkt.

In het patent worden twee voorbeelden genoemd. Zo kunnen achievements worden uitgedeeld voor het kijken naar een evenement, zoals bijvoorbeeld de Superbowl, of voor het kijken naar een complete serie, zoals het derde seizoen van Game of Thrones.

De registratie van het patent betekent niet dat het plan daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Tot op heden is alleen bekend dat de gamerscore die spelers op Xbox 360 hebben verdiend, kan worden overgezet naar Xbox One. Xbox One moet dit jaar nog op de markt verschijnen.


Microsoft wil kijken naar tv-programma's belonen (Foto: Novum)