VVD gaat integriteit herdefiniëren

De VVD moet als het om integriteit gaat de standaard bepalen. Dat zei premier en VVD-partijleider Mark Rutte vrijdagavond in zijn toespraak op het VVD-congres in Maarssen. Tijdens het voorjaarscongres van de partij staat het onderwerp integriteit hoog op de agenda.

"We zijn de grootste partij, en dat betekent dat we onder een vergrootglas liggen", zei Rutte. "Het betekent ook dat we niet alleen de norm moeten volgen, maar dat we de norm moeten zetten." Dit geldt niet alleen op het vlag van bijvoorbeeld goed bestuur, maar ook als het gaat om integriteit, vindt de partijleider.

Op het tweedaagse congres wordt uitgebreid gepraat over integriteit. Vorige week kondigde het hoofdbestuur aan dat er integriteitsregels komen die bestuurders en politici van de partij moeten ondertekenen. Op het congres wordt een serie maatregelen gepresenteerd die het 'integriteitsbewustzijn' moet vergroten. Zo komt er een commissie die toe gaat zien op correct gedrag van VVD'ers.

Het onderwerp is urgent vanwege de recente perikelen rond de Roermondse wethouder Jos van Rey. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek wegens corruptie. Vorige week werd hij door de Roermondse afdeling van de VVD als lijstduwer op de kandidatenlijst gezet. Na een gesprek tussen partijvoorzitter Benk Korthals en de lokale afdeling werd de kandidatuur opgeschort.