Amerikaanse scouting laat homo's toe

De Boy Scouts of America (BSA) hebben ingestemd met het toelaten van openlijk homoseksuele jongeren. Dat maakte de organisatie donderdag bekend. Hoewel homoseksuele jongeren lid mogen worden, worden homoseksuele scoutingleiders nog altijd geweigerd. Als het echter aan liberale scoutingleiders ligt, wordt ook met dit verbod korte metten gemaakt.

De beleidswijziging van de BSA wordt op 1 januari van kracht. Donderdag werd over de kwestie gestemd na een onderzoek onder meer dan tweehonderdduizend scoutingleiders, ouders en scoutingleden. Uit het onderzoek bleek dat 61 procent van de ondervraagden achter het toelatingsverbod voor homoseksuele jongeren stond. Slechts 34 procent was het er niet mee eens. Tot die groep hoorden echter de meeste ouders en jongeren.

Veel homorechtengroepen zijn blij met het besluit van de scouts. Veel religieuze organisaties, die een groot deel van de scoutingafdelingen in de Verenigde Staten ondersteunen, zijn daarentegen erg bezorgd. Sommige organisaties hebben zelfs gedreigd hun steun in te trekken. "We zijn diepbedroefd", zei Frank Page van de Southern Baptist Convention. "Homoseksueel gedrag is in strijd met de grondbeginselen van de scouting (...)."

Jennifer Tyrrell, die moest opstappen als akela omdat ze lesbisch is, zei echter dat de strijd nog lang niet gestreden is. "Ik ben zo trots op wat we bereikt hebben, maar totdat er voor iedereen een plaats is bij de scouting, zal ik doorgaan met mijn werk", zei ze.