Rutte: een van de beste kabinetten sinds WOII

Het huidige kabinet is een van de beste sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit weinig bescheiden oordeel gaf premier Mark Rutte (VVD) tijdens zijn toespraak op het VVD-congres in Maarssen over zijn eigen ploeg van ministers en staatssecretarissen.

"We hebben gewoon een goed kabinet, misschien wel een van de beste ministerraden sinds de Tweede Wereldoorlog", zei Rutte. "Maar dat mogen historici bepalen. Dat ben ik zelf ook, dus ik mag er iets van zeggen", aldus de premier, die geschiedenis studeerde.

Rutte hamerde op het vasthouden van de ingeslagen koers. De hervormingen op arbeidsmarkt, zorg en pensioenen zijn daarbij volgens hem cruciaal. De kritiek dat het kabinet te weinig bezuinigt en vooral de lasten verzwaart wees hij van de hand. "Van de in totaal vijftig miljard euro aan ombuigingen is vijftien miljard lastenverzwaringen en de rest zijn hervormingen en bezuinigingen."

Volgens Rutte ligt de sleutel tot economische groei uiteindelijk bij ondernemers zelf. Hij prees het talent van succesvolle bedrijven en noemde ook dj Armin van Buuren en het Concertgebouworkest, die op 30 april samen optraden bij de inhuldiging van de koning, het succes van zangeres Anouk bij het Songfestival en de prestaties van astronaut André Kuipers.

"De boodschap is: Nederland heeft alles in huis voor een sterke toekomst." De VVD, die dit jaar 65 jaar bestaat, kan volgens Rutte de grootste worden bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen van volgend jaar, als de partij koers houdt. "We doen dit niet voor de eigen ego's, en de partij is een doel op zich. We willen Nederland verder helpen."