Een op de drie 75-plussers is online

Redactie

Een derde van de Nederlanders van 75 jaar of ouder gebruikte vorig jaar internet. Van die groep internet bijna de helft van de mannen wel eens, bijna twee keer zo veel als de vrouwen van die leeftijd. Het merendeel zoekt online informatie en verstuurt mails. Het gebruik van sociale media onder 75-plussers is niet populair, blijkt vrijdag uit cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de Nederlanders van 75 jaar en ouder gebruikte vorig jaar 34 procent wel eens internet. Dat is een stuk minder dan de groep 65- tot 75-jarigen, van wie driekwart internet. Die groep is de afgelopen jaren steeds meer internet gaan gebruiken. In 2006 lag hun aandeel nog op 42 procent.

De bejaarden in de hoogste leeftijdscategorie gebruiken het web behalve voor e-mail ook voor onder meer bankieren, het boeken van reizen, het lezen van kranten en kijken en luisteren naar televisie en radio.

Slechts een op de tien 75-plussers die het web op gaat, gebruikt sociale media. Onder de groep 65- tot 75-jarigen zijn Facebook en Twitter evenmin populair, daar gaat het om een kwart. Onder de 65 jaar gebruikt 71 procent sociale media.

Bij online winkelen zijn eveneens duidelijke verschillen tussen de leeftijdsgroepen te zien. Van de groep 12- tot 65-jarige internetgebruikers winkelt acht op de tien wel eens online. Bij de 65- tot 75-jarigen zijn dat er vier op de tien en bij de internettende 75-plussers een op de tien.

Het internetgebruik van 75-plussers is vorig jaar voor het eerst gemeten door het CBS. Onder de 65 jaar internet bijna iedereen in Nederland.