FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 mei 2013

The Doors-toetsenist Ray Manzarek overleden

Toetsenist Ray Manzarek van The Doors is op 74-jarige leeftijd in een kliniek in Rosenheim in Duitsland overleden. Manzarek overleed aan de gevolgen van galwegkanker. Het treurige nieuws werd via de Facebook-pagina van de band bekendgemaakt.

Manzarek werd bekend met zijn kenmerkende toetsenwerk voor de legendarische band The Doors. De band, die in 1965 werd gevormd nadat Manzarek een ontmoeting had gehad met dichter Jim Morrison in Venice Beach, verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums. Na de dood van Morrison verschenen nog een drietal Doors-albums, waarna Manzarek zich richten op het schrijven van boeken. Ook werkte hij mee aan albums van onder meer Echo & The Bunnymen, Philip Glass, "Weird Al" Yankovic en Iggy Pop.

De laatste tien jaar trad Manzarek weer regelmatig op met zijn oude bandgenoot Robbie Krieger. Zo was het tweetal in 2010 nog te zien op het Bospop-festival in Weert.

Atleet Smith met succes geopereerd aan achillespees

Rutger Smith is maandag succesvol aan zijn achillespees geopereerd die hij zaterdag afscheurde tijdens de Diamond Leaguewedstrijden in Shanghai. Dat heeft zijn management laten weten. Bij de laatste discusworp gleed Smith uit in de ring en liep een zware blessure op.

De 32-jarige Smith zal de komende tijd nodig hebben om te revalideren. Dit weekend reageerde de meervoudig medaillewinnaar bij EK's en WK's nog impulsief door gelijk te roepen dat de blessure het einde van zijn carrière betekende. Daar is hij op teruggekomen. "Ik ken mijn lichaam en weet dat ik snel herstel", aldus de atleet.

Kramer ziet niets in schaatstempel in Almere

Sven Kramer ziet het niet zitten dat de nieuwe nationale schaatstempel mogelijk in Almere komt te staan. "Gelukkig is besluit over schaatshal nog slechts een advies en niet definitief", zegt de 27-jarige Fries, die zelf in Heerenveen woont, maandag op Twitter. "Schaatsmekka Thialf moet blijven! Friesland=Schaatsen=Thialf."

Volgens een beoordelingsrapport van schaatsbond KNSB en sportkoepel NOCNSF, dat in handen is van de NOS, heeft Almere de beste kansen om de belangrijkste schaatswedstrijden te gaan huisvesten. Het Icedôme, dat in 2016 klaar moet zijn, zou de voorkeur krijgen boven Thialf en het Transportium in Zoetermeer.

De andere partijen hebben een week de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan. Op 28 mei maken KNSB en NOCNSF het definitieve besluit bekend.

'Ook Chadli op verlanglijstje Dortmund'

Borussia Dortmund heeft voor de komende transferperiode de hoop gevestigd op de Nederlandse transfermarkt. Nacer Chadli van FC Twente staat op het verlanglijstje van de club. Dit meldt Voetbal International. Chadli is na Christian Eriksen de tweede speler uit de Eredivisie die wordt genoemd om volgend seizoen in het shirt van de Duitsers uit te komen. Hij speelde dit seizoen door blessures twintig competitieduels in het shirt van de Tukkers.

Chadli zou naast Dortmund ook in de belangstelling staan van Juventus en Liverpool. De middenvelder annex aanvaller is al drie seizoenen een onmisbare schakel bij de formatie van trainer Alfred Schreuder.

Dortmund is op zoek naar aanvallende versterkingen, omdat deze zomer een leegloop wordt verwacht. Mario Götze maakt de overstap naar Bayern München, terwijl ook Robert Lewandowski naar de landskampioen lijkt te togen. De spits staat ook op het verlanglijstje van diverse andere Europese topclubs.

Privacy pinpas rammelt

"De opslag van persoonsgegevens binnen het huidige betalingsverkeer moet eens flink tegen het licht worden gehouden", waarschuwt D'66 Kamerlid Stientje van Veldhoven, die afgelopen week Kamervragen stelde over de anonieme OV-chipkaart. "Dit is vele malen kwalijker dan het opslaan van reisgegevens bij de OV-chipkaart. De banken weten echt álles van je. Ze weten exact waar je bent geweest, wanneer dat was en hoeveel geld je daar heb uitgegeven."

[RG] Zware opgave voor Huta Galung

Jesse Huta Galung en Boy Westerhof komen morgen in actie in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor Roland Garros. Beide krijgen het in Parijs niet gemakkelijk.

Huta Galung treft de  Duitser Mischa Zverev, de nummer 27 van de plaatsingslijst en 142e op de wereldranglijst. Huta Galung is zelf de nummer 170 van de wereld. Boy Westerhof neemt het op tegen de Amerikaan Rhyne Williams, die als 15e is geplaatst. Dat is een duel tussen de nummers 121 en 270 van de wereld.

Hongerstakende asielzoeker overgeplaatst naar Vught

De uitgeprocedeerde asielzoeker Bah (zo heet ie echt) uit Guinee wordt overgeplaatst van het detentiecentrum in Rotterdam naar de landelijke afzonderingsafdeling in Vught.

De man gebruikte maandagochtend opnieuw geweld tegen een medewerker, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zijn advocaat is hierover geïnformeerd.

Bah belaagde het personeel zondag ook al. Hij kan door normaal personeel niet meer op een veilige manier benaderd worden en moet daarom naar de speciale afdeling in Vught, aldus de woordvoerder. Daar geldt een strenger regime en werkt personeel dat gewend is om te werken met zeer agressieve mensen.

Bah is in hongerstaking. Vrijdag werd hij naar het detentiecentrum in Rotterdam gebracht. Volgens de vertrouwensarts van Bah, Elcke Bronsen, is hij mishandeld. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ontkent dit met klem. "Alles is geheel volgens protocol verlopen."

CastleStorm krijgt releasedatum

Vandaag heeft ontwikkelaar Zen Studios bekendgemaakt dat CastleStorm vanaf 29 mei verkrijgbaar is op XBLA. De game kost 800 Microsoft Points. Helaas zijn er nog geen releasedata aangekondigd voor pc, PlayStation 3, PlayStation Vita en Nintendo Wii U.

CastleStorm is een 2D physics-based game waarin ridders en vikingen het tegen elkaar opnemen. Onlangs zijn er nog gameplaybeelden vrijgegeven van de multiplayermodus. De beelden kun je hieronder bekijken. 

Schietpartij in bank IsraŽl was wraakactie

Een gewapende man die maandag in een bank in de Israëlische stad Beersheba vier mensen doodschoot en daarna de hand aan zichzelf sloeg was uit op wraak. De autoriteiten gingen eerst uit van een mislukte bankoverval, maar kwamen hier later op terug. Vier mensen raakten gewond, van wie een ernstig.

De 40-jarige man, een voormalige legerofficier, zat volgens de autoriteiten in financiële problemen. Hij was maandag naar de bank gegaan om geld op te nemen en een schuldenregeling te treffen. Hij kreeg ruzie met de manager van de bank en vertrok. Een uur later kwam hij terug met een pistool en opende hij het vuur. De dodelijke slachtoffers waren de manager, zijn plaatsvervanger en twee klanten.

Nadat hij de vier slachtoffers had doodgeschoten gijzelde de man een vrouw en sloot hij zichzelf met haar op in het toilet. Een uur later pleegde hij zelfmoord. "Hij hield een hand over mijn mond en zei 'houd je kop of ik vermoord je'. Met de andere hand hield hij zijn pistool vast", aldus de vrouw. "Toen stopte hij het pistool in zijn mond... en hoorde ik een schot."

2e pinksterdag zorgt voor openbaringen op FP

Tweede pinksterdag heeft op de Frontpage flink wat openbaringen voortgebracht. Waar de reacties normaal gesproken slechts een zeer divers palet aan meningen vertegenwoordigen, bleek vandaag dat er wel degelijk ook veel gebeurt in de wereld van de FP-user.

FP-lezer Zandheks bijvoorbeeld verklaarde vandaag ook wel eens diarree te hebben. Daarmee komt mogelijk een eind aan eventuele speculaties over de bijzonderheid van dit verschijnsel.

Gelukkig was dit niet het enige nieuwtje dat vandaag op de Frontpage genoemd werd. Zo wist user Hendrik64 te melden dat hij tegen het provoceren van moslims is, vertelde Geavanceerd enkele tientallen keren dat volgens hem de islam verboden dient te worden en deelde Jeroen Blueman mee dat hij Jeroen Bosch aanbidt. Hiergaanwedan heeft vanavond wortels en een gehaktbal gegeten.

Morgen worden er ook weer vele nieuwsberichten gepost op de Frontpage. Of dit weer zo’n divers scala aan openbaringen zal opleveren is voorlopig nog onzeker.

Doden bij gevechten met rebellen in Zuid-Sudan

Bij gevechten tussen het Zuid-Sudanese leger en rebellen in Zuid-Sudan zijn 24 mensen omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van het Zuid-Sudanese leger gezegd.

Bij de gevechten in de deelstaat Jonglei kwamen twintig rebellen en vier militairen om. Volgens de woordvoerder is het leger erin geslaagd de stad Boma te heroveren op strijders van rebellenleider David Yau Yau, die de stad eerder deze maand innamen.

Zuid-Sudan beticht Sudan ervan Yau Yau te steunen om de plannen van Zuid-Sudan om een oliepijpleiding naar Ethiopië te bouwen te dwarsbomen. Zuid-Sudan zou een stuk minder afhankelijk worden van Sudan als de pijpleiding er komt. Momenteel wordt de Zuid-Sudanese olie nog via Sudanese pijpleidingen vervoerd.

Elders in Zuid-Sudan viel een herdersstam, vermoedelijk uit Jonglei, zaterdag een dorp van een rivaliserende stam aan. Daarbij kwamen volgens de lokale autoriteiten 27 mensen om het leven. Ook werden zo'n tweeduizend stuks vee gestolen.

Gascomplex LibiŽ aangevallen

Militieleden hebben maandag in Libië een olie- en gascomplex aangevallen. Twee bewakers raakten gewond. Daarnaast maakten de strijders een partij wapens en legervoertuigen buit. Dat heeft een bron bij het gasbedrijf gezegd.

Het complex ligt bij de stad Zwara, zo'n 110 kilometer van de hoofdstad Tripoli. De aanvallers overmeesterden de bewakers, namen hun wapens en voertuigen mee en gingen er vervolgens vandoor.

Een bron bij het leger zei dat er helikopters worden ingezet bij de jacht op de aanvallers.

Antilope afgeschoten bij Beekse Bergen

Een ontsnapte antilope is maandagmiddag afgeschoten bij safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Het dier dreigde in de buurt van bezoekers te komen en moest daarom worden afgeschoten. Dat meldt Omroep Brabant.

De antilope zou vervoerd worden naar een dierentuin in Praag, maar wist te ontsnappen toen medewerkers het dier wilden transporteren. De sabelantilope, die lange, gevaarlijke hoorns heeft, kwam op het dienstterrein terecht.

Het lukte niet om het dier te verdoven. Toen de antilope steeds dichter bij de bezoekers dreigde te komen werd hij afgeschoten.

Ecclestone verwacht BMW terug in Formule 1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone verwacht dat BMW in de nabije toekomst terug zal gaan keren in de sport. De Duitse fabrikant keerde de F1 eind 2008 de rug toe met als belangrijkste redenen het gebrek aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Vorige week maakte Honda bekend in 2015 terug te keren vanwege de 1,6 liter V6-turbomotor die volgend jaar al geïntroduceerd zal worden. Takanobu Ito, president van het Japanse bedrijf, zei dat vanwege het oog voor het milieu zijn bedrijf de Formule 1 weer wil gaan betreden.

Als het aan Ecclestone ligt volgt er nog een fabrikant, zo laat hij aan City A.M. weten. "Ik zou niet verbaasd zijn als BMW besluit om de sport weer te gaan betreden. Ze stopten er in tegenstelling tot anderen niet grote sommen geld in. Voor hen zou het logisch kunnen zijn om terug te keren."

Het Duitse merk heeft bij monde van motorsportbaas Jens Marquardt de geruchten meteen de kop ingedrukt. Hij laat aan Motorsport-Total weten dat BMW destijds de bewuste keuze heeft gemaakt om de Formule 1 te verlaten en dat het bedrijf nog steeds achter het huidige beleid staat. Zo heeft de Beierse fabrikant de DTM betreden en niet zonder succes, want vorig seizoen werd meteen de titel gepakt.

Ook van Toyota zou verwacht kunnen worden dat zij terug wilden gaan keren in de Formule 1, maar woordvoerder Dion Corbett heeft aan Bloomberg gemeld dat de fabrikant geen plannen in die richting heeft.

'Paus deed mogelijk aan exorcisme'

Een scène met de paus op het Sint-Pietersplein na de Pinkstermis houdt de gemoederen in katholiek Italië bezig. Er was mogelijk sprake van een duivelsuitdrijving, aldus exorcismedeskundigen maandag op Tv2000, het tv-station van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Paus Franciscus stapte zondag na de mis zoals gebruikelijk op een aantal zieken af. Toen een priester hem voorstelde aan een jongetje, veranderde de gelaatsuitdrukking van de paus plotseling, zo is op tv-beelden te zien. De paus komt bezorgd en geconcentreerd over en legt zijn handen op het hoofd van de jongen. Hij bidt op een intense manier.

Volgens de exorcismedeskundigen gaat het zonder twijfel om gebeden die gebruikt worden om de duivel uit te drijven. Er zou mogelijk sprake zijn van exorcisme.

Tv2000 wijdt vrijdag een hele uitzending aan de strijd van paus Franciscus tegen de duivel en zijn verleidingspogingen.

Mourinho vertrekt bij Real Madrid

De wegen van José Mourinho en Real Madrid scheiden definitief aan het einde van het seizoen. Dat maakte voorzitter Florentino Perez maandag bekend op een persconferentie. Het vertrek van de Portugese coach hing al enige tijd in de lucht, nadat hij er dit seizoen niet in slaagde een hoofdprijs met de 'Koninklijke' te behalen.

De 50-jarige Mourinho zit nog op de bank in het uitduel tegen Real Sociedad van zondag en de laatste wedstrijd van het seizoen, volgende week in eigen huis tegen Osasuna. Beide partijen gaan in onderling overleg uit elkaar, aldus Perez. "Na drie jaar waren we het eens dat dit het juiste moment is om af te sluiten."

"Met José hebben we sportief gezien een flinke stap vooruit gezet. De club is waar het hoort te zijn, op een niveau dat we voor zijn komst nog niet hadden. Als we de balans opmaken over zijn verblijf hier, dan is die positief." Volgens Perez is er nog geen voorcontract met een opvolger.

De Italiaan Carlo Ancelotti van Paris Saint-Germain zou de belangrijkste gegadigde zijn om Mourinho op te volgen. De Portugees wordt al enkele weken in verband gebracht met een terugkeer naar Chelsea, waar hij tussen 2004 en 2007 al werkzaam was. Eerder stond hij aan het roer bij FC Porto en Internazionale. Mourinho verliet de Italiaanse club in 2010 om bij Real aan de slag te gaan. In zijn eerste seizoen in de Spaanse hoofdstad werd de Copa del Rey gewonnen. Zijn grootste succes volgde een jaar later met het veroveren van het kampioenschap. Hij werd daarmee de eerste coach die zowel in Portugal, Engeland, Italië als Spanje de titel won.

Dit seizoen viel de oogst van Real tegen met enkel de winst in de Spaanse Supercup. De titelrace in de Primera Division werd met een straatlengte achterstand verloren van Barcelona, terwijl de ploeg in de halve finale van de Champions League werd uitgeschakeld door Borussia Dortmund. In de Spaanse bekerfinale trok stadgenoot Atletico Madrid aan het langste eind.

'SyriŽrs hebben diarree en infecties'

De intocht van warmer weer in het Midden-Oosten brengt grote risico's met zich mee voor de gezondheid van Syrische vluchtelingen. Dat heeft hulporganisatie Oxfam maandag gezegd. De gezondheidsrisico's nemen toe door een gebrek aan onderdak, water en sanitaire voorzieningen.

Oxfam zegt omgerekend ruim 41 miljoen euro nodig te hebben om de vluchtelingen te helpen. Tot dusver heeft de groep ruim acht miljoen euro ingezameld.

Volgens Oxfam beginnen aandoeningen als diarree en huidinfecties nu al meer voor te komen onder vluchtelingen in Jordanië en Libanon. Die twee landen hebben het merendeel van de 1,5 miljoen mensen opgevangen die Syrië zijn ontvlucht.

Breitling Bond geveild

Het horloge dat Sean Connery droeg tijdens de opnames van de Bondfilm Thunderball in 1965 staat op het punt om geveild te worden door het Londense veilinghuis Christie's. Daarover bericht de Britse krant The Telegraph maandag.

De Breitling 'Top Time', die voor slechts 25 pond (30 euro) bij toeval in het bezit kwam van een koopjesjager, moet op de veiling tussen de 40.000 en 60.000 pond (tussen de 47.000 en 70.000 euro) opbrengen.

In Thunderball moet James Bond twee kernbommen traceren die door SPECTRE, de vijand, zijn gestolen. Het horloge, dat ook fungeert als geigerteller en nucleair materiaal detecteert, helpt '007' bij deze zoektocht.

Thunderball-Breitling Bond onder de hamer
Thunderball-Breitling Bond onder de hamer (Foto: ANP)

'EU is net als nazi-Duitsland'

Premier Viktor Orbán van Hongarije heeft het aan de stok gekregen met de Duitse regering. Orbán had bondskanselier Angela Merkel vergeleken met Hitler.

Orbán had de bemoeienis van Merkel met Hongarije vergeleken met de Duitse bezetting van Hongarije in 1944. Merkel had zich, net als andere Europese regeringsleiders, bezorgd getoond over de aantasting van democratie en rechtsstaat in Hongarije.

"De Duitsers hebben al een keer de cavalerie naar Hongarije gestuurd, in de vorm van tanks", reageerde Orbán. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, is deze opmerking een "betreurenswaardige ontsporing".

Berlijn boos over Hitler-vergelijking Orbán
Berlijn boos over Hitler-vergelijking Orbán (Foto: ANP)

Vertrek Lokhoff bij VVV niet aan de orde

Ton Lokhoff hoeft niet te vrezen voor zijn baan bij VVV-Venlo na de degradatie naar de Jupiler League. Dat meldt VVV-directeur Hans Soentjes aan L1. "Wegsturen is niet aan de orde. Wij respecteren de doorlopende contracten van spelers en staf, niemand hoeft weg."

Van tien spelers is het sowieso nog de vraag of zij komend jaar in Venlo blijven spelen. Zij beschikken over een aflopend contract. Ook Yanic Wildschut en Marcel Seip maken hier deel van uit. "Seip wilde alleen over verlenging van zijn contract praten op Eredivisieniveau, ik verwacht dat hij daarom vertrekt."

Yuki Otsu en Uche Nwofor kunnen VVV een hoop problemen opleveren, omdat zij vanwege hun buiten EU-status meer salaris moeten krijgen. "Wat ons betreft blijven zij in Venlo, ondanks de hoge salarissen. Maar we wachten de markt wel af de komende dagen."

Co-op in beeld in Splinter Cell: Blacklist

Ontwikkelaar Ubisoft Toronto heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Splinter Cell Blacklist, dit keer om de co-opmodus te tonen in de game.

Twee spelers kunnen samenwerken in vier missietypes en veertien mappen. De co-opmodus is beschikbaar in splitscreen dus samen op de bank spelen is geen probleem. Je speelt als Sam Fisher of Isaac Briggs, een CIA-agent. Naast elkaar helpen in een gevecht of stealthmissie, kun je samen toegang krijgen tot anders onbereikbare gebieden.

Splinter Cell Blacklist komt 23 augustus uit op pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360.

Terroristische aanslag voorkomen in Moskou

De Russische inlichtingendienst heeft een terroristische aanslag in Moskou verijdeld. Twee terroristen zijn gedood en een gearresteerd, meldde het Nationale Antiterrorisme-comité maandag.

De drie terroristen zijn of waren allen Russen en hebben in de regio Afghanistan-Pakistan training gehad, laat het comité weten. De mededeling volgde op twee bomaanslagen in de onrustige deelrepubliek Dagestan aan de voet van de Kaukasus. Daarbij vielen verscheidene doden en tientallen gewonden.

Rusland voorkomt terroristische aanslag
Rusland voorkomt terroristische aanslag (Foto: ANP)

Google Play ziet stijging van in-app aankopen

Google Play-apps hebben een toename van 700% bij de inapp aankopen gezien ten opzichte van vorig jaar. Het verdienmodel met in-app aankopen wordt steeds groter in de markt.

Op Googles I/O-conferentie vorige week heeft Ibrahim Elbouchikhi, productmanager van de commerciële tak van desbetreffende Google-dienst, de 700% jaar-op-jaarstijging van de in-app aankopen bevestigd.

Bob Meese, hoofd van gamebusiness-ontwikkeling bij Google Play voegt toe: "We zeggen niet dat je alles free-to-play moet maken, maar erkennen ook de dominante trend in de richting van free-to-play." Hij geeft de ontwikkelaars aan dat het de beste strategie op dit moment is.

Koop jij wel eens wat ingame?

Menchov stopt per direct met wielrennen

Denis Menchov heeft besloten per direct te stoppen met wielrennen. De Russische wielrenner, die dit seizoen voor Katusha uitkwam, heeft dit gemeld tegenover het Russische R-Sport.

Menchov kampt dit seizoen met een knieblessure en miste daardoor onder andere de Giro d’Italia. De 35-jarige Rus kwam zes jaar uit voor Rabobank en won voor de ploeg drie wielerrondes. In 2005 en 2007 won hij de Vuelta, terwijl hij in 2009 de sterkste was in de Giro. De titel van 2005 nam hij over van Roberto Heras, die werd betrapt op epo-gebruik, maar die beslissing werd later door de Spaanse rechtbank teruggedraaid.

Zelf werd Menchov enkele malen in verband gebracht met doping. Zo zou hij één van de Rabobank-renners zijn die betrokken was bij de Weense dopingzaak.


Filmpje met de hoogtepunten van Menchov in zijn Rabobank tijd. (Bron YouTube)

Koppensnellen in Shadow Warrior

Ontwikkelaar Flying Wild Hog en uitgever Devolver Digital kondigen Shadow Warrior aan, een complete remake van de klassieker uit 1997 van 3D Realms.

Shadow Warrior vertelt het verhaal van Lo Wang, die wordt bevolen door zijn werkgever om een legendarisch zwaard, bekend als de Nobitsura Kage, op te sporen. Lo Wang leert dat het zwaard verbonden is met een andere wereld met daarin oude goden, waardoor onze wereld opeens in gevaar komt. Geholpen door Hoji, een verbannen geest van deze nieuw ontdekte mysterieuze wereld, moet Lo Wang met behulp van pistool, mes, magie en humor achter de waarheid van de demonische invasie komen. En nog beter: de duistere krachten verminken, ledematen afsnijden, ingewanden checken en meer.

Shadow Warrior komt in de herfst uit op onder andere Steam voor Windows. De versies voor de volgende generatie consoles verschijnen in 2014.

Nieuwe trainer voor Schaars bij Sporting

Stijn Schaars en Khalid Boulahrouz krijgen een nieuwe trainer bij Sporting Portugal. Jesualdo Ferreira heeft na slechts vier maanden zijn ontslag ingediend, meldt de gevallen topclub maandag. Leonardo Jardim, die in januari op straat werd gezet door het Griekse Olympiakos, moet Sporting uit het dal trekken.

Sporting, waar ook de naar Norwich City vertrekkende Ricky van Wolfswinkel nog onder contract staat, sloot het seizoen zondag af met een 4-1 nederlaag bij hekkensluiter Beira-Mar. De ploeg uit Lissabon eindigde daardoor op de zevende plaats en loopt Europees voetbal mis.

Ferreira was de derde trainer van Sporting dit seizoen. In januari verving hij Frank Vercauteren, die al na tweeënhalve maand zijn biezen mocht pakken. De Belg had op zijn beurt Ricardo sa Pinto opgevolgd.

Allegri praat woensdag over toekomst bij Milan

De toekomst van Massimiliano Allegri bij AC Milan is nog ongewis. De trainer gaat woensdag om de tafel met vicepresident Adriano Galliani. "Ik zal luisteren naar wat Allegri wil en dan wordt in samenspraak met voorzitter Silvio Berlusconi een beslissing genomen", zei Galliani maandag.

Allegri, die nog een contract voor een jaar heeft, leidde de Milanezen de afgelopen jaren naar de eerste, tweede en derde plaats in de Serie A. De derde plek van dit seizoen ging echter gepaard met kritiek van Berlusconi, wat tot speculaties leidde over een mogelijk vertrek naar AS Roma. De Italiaan volgde in 2010 Leonardo op in San Siro.

De ervaren doelman Christian Abbiati blijft in elk geval nog wel een seizoen bij Milan. De 35-jarige Italiaan tekende maandag een nieuwe verbintenis. Hij speelt sinds 1998 voor de Rossoneri, al werd hij tussendoor nog uitgeleend aan Juventus, Torino en Atletico Madrid. In totaal keepte hij 241 Serie A-duels voor Milan.

Geldproblemen Mary J. Blige nog groter

De financiële problemen van Mary J. Blige blijven zich maar opstapelen. De zangeres, die al schulden heeft bij geldschieters en de staat New Jersey, moet nog 3,4 miljoen dollar aan belastingen betalen. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ.

De Amerikaanse belastingdienst wil de miljoenen van Blige omdat ze over 2009, 2010 en 2011 te weinig inkomstenbelasting betaalde. In februari klopte de staat New Jersey al bij Blige aan, de zangeres zou nog ruim negen ton aan staatsbelastingen op moeten hoesten.

Twee geldschieters sleepten Bliges liefdadigheidsinstelling vorig jaar al voor het gerecht. Twee leningen van 2,2 miljoen en 250 duizend dollar werden niet afbetaald.

'Syndicate krijgt nieuw leven via Kickstarter'

Mogelijk verschijnt er over een maand een nieuw Kickstarterproject waar je geld kunt inleggen voor een remake of reboot van Syndicate Wars. Niemand minder dan Mike Diskett, ex-medewerker van Bullfrog, gaat het project leiden.

In onderstaande teaservideo van 5Lives Studios zien we Mike Diskett en worden de namen Bullfrog en het jaartal 1996 genoemd. Syndicate Wars is het spel van Bullfrog dat in dat jaar uitkwam. De video geeft aan dat er binnenkort een nieuw Kickstarterproject start, Satellite Reign genaamd. Voor de niet-kenners: Satellite Rain was een krachtig wapen in Syndicate Wars waarmee je een halve stad kon platleggen.

De website van Satellite Reign, met hippe aftelklok, is hier te vinden. Nog 36 dagen wachten en wij weten of de natte droom van Syndicate-fans werkelijkheid wordt en of wij kunnen gaan inleggen op Kickstarter.

Journalisten afgetuigd, OekraÔners boos

Tientallen journalisten hebben maandag gedemonstreerd bij het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken in Kiev. De betogers betichten de politie ervan geen vinger te hebben uitgestoken toen twee journalisten afgelopen weekeinde in elkaar werden geslagen bij een protest van de oppositie.

Een televisiejournaliste en haar echtgenoot, die fotograaf is voor de krant Kommersant, werden zaterdag afgetuigd door een groepje jonge mannen. De twee hadden even daarvoor geprobeerd een opstootje tussen de mannen en activisten van de oppositie op te nemen. De fotojournalist zegt aanwezige agenten om hulp te hebben gevraagd terwijl hij in elkaar werd geslagen, maar tevergeefs.

De twee journalisten werden uiteindelijk te hulp geschoten door twee agenten van de oproerpolitie, die de mannen wegjoegen. De mannen werden echter niet gearresteerd, aldus de fotojournalist. Toen hij probeerde een foto van een van de verdachten aan de politie te tonen weigerden agenten er naar te kijken. "Ze sloegen ons in elkaar omdat we journalisten zijn", aldus de fotojournalist. "We waren daar en maakten opnames van wat er gebeurde."

Nadat ophef was ontstaan over het incident heeft het ministerie van binnenlandse zaken een onderzoek ingesteld. De hoofdverdachte is volgens het ministerie in beeld, maar nog niet gearresteerd.

Joker en Anarchy in Batman: Arkham Origins

Uitgever Warner Bros. heeft enkele screenshots van Batman: Arkham Origins vrijgegeven die bevestigen dat de schurken Joker en Anarchy een rol in de game spelen.

Daarnaast schreef Gamesradar dat er ook nieuwe acteurs ingehuurd zijn om enkele personages van hun stem te voorzien. Mark Hamill (Joker) is vervangen door Roger Craig Smith (Ezio in Assassin's Creed II, Sonic the Hedgehog) en Kevin Conroy (Batman) door Troy Baker (Booker DeWitt in Bioshock Infinite, hoofdpersoon in Saints Row the Third). Conroy heeft ondertussen bekendgemaakt dat hij de stem van een ander, nog onaangekondigd personage zal inspreken.

Batman: Arkham Origins verschijnt op 25 oktober voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc. De spin-off Batman: Arkham Origins Blackgate verschijnt op diezelfde datum voor PlayStation Vita en Nintendo 3DS.

Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins

Batman: Arkham Origins


Regime SyriŽ herovert deel Qusair

Syrische regeringsstrijdkrachten zijn maandag na felle straatgevechten met rebellen dieper in het stadje Qusair doorgedrongen, melden Syrische staatsmedia. Activisten zeggen dat de regeringstroepen worden geholpen door de Libanese Hezbollah-militie, waarvan ten minste 28 strijders zouden zijn gedood en meer dan honderd verwond.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten beroept zich voor de informatie op 'bronnen dicht bij de militante groep'. Bij de gevechten zondag kwamen ook minstens vijftig opstandelingen om het leven, onder wie twee commandanten van de oppositie.

Rond Qusair, in de centrale provincie Homs en sinds begin vorig jaar in handen van rebellen, wordt al weken gevochten. Het overwegend soennitische stadje is van strategisch belang, omdat het de hoofdstad Damascus met de kust verbindt. Langs de kust wonen veel alawieten, een stroming binnen de islam waar ook president Bashar Assad toe behoort. Daarnaast ligt Qusair niet ver van de grens met Libanon, wat de rebellen de mogelijkheid biedt wapens en voorraden vanuit Libanon naar Syrië te smokkelen.

Het regime zette zondag een offensief in om Qusair te heroveren. Elitetroepen van Hezbollah drongen vanuit het oosten en zuiden binnen, zei een oppositiefiguur. Ze wisten het centrale plein en het gemeentehuis na enkele uren in te nemen. Maandagochtend werd er vooral gevochten in het noorden van Qusair, zei hij. De Syrische staatstelevisie berichtte dat regeringstroepen langs het hele oostelijke front van het stadje 'de stabiliteit hebben hersteld' en daarbij tientallen 'terroristen' hebben gedood.

Bewoners aan de Libanese kant van de grens verklaarden dat zij boven Qusair minstens dertig rookpluimen zagen en dat er hele nacht zware inslagen van artilleriegranaten hadden geklonken. "Niemand kon ervan slapen", zei Ali Jaafar, locoburgemeester van het Libanese grensplaatsje Hermel.

Doden bij explosies in Dagestan

Bij twee explosies bij een rechtbank in de Russische deelrepubliek Dagestan zijn maandag drie doden en zeker tien gewonden gevallen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken gezegd.

De explosies vonden plaats in de hoofdstad van Dagestan, Machatsjkala. De eerste explosie werd veroorzaakt door een autobom. De tweede bom ging pas af toen de politie eenmaal ter plaatse was. Alle dodelijke slachtoffers vielen door de tweede bom. Volgens de autoriteiten lijkt het er op dat de bommen van afstand tot ontploffing zijn gebracht.

Buurtonderzoek Cothen afgerond

Het buurtonderzoek in de omgeving van Cothen, waar zondag de lichamen van de broertjes uit Zeist werden gevonden, is afgerond. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Rechercheurs vroegen buurtbewoners of zij iets gezien of gehoord hadden toen twee weken geleden de jongens verdwenen.

Onduidelijk is of het onderzoek iets heeft opgeleverd. Het onderzoek op de vindplaats van de jongens wordt waarschijnlijk maandagavond afgerond.

De lichamen van de twee jongens zijn overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut. Naar verwachting duurt het nog tot dinsdag of zelfs tot woensdag tot de identiteit feitelijk wordt vastgesteld. Er bestaat overigens geen twijfel meer dat het om de broertjes gaat.

Gewelddadige trailer voor Yakuza Wii U-remake

De eerste trailer voor de Yakuza 1- en Yakuza 2-remake voor Nintendo Wii U is vrijgegeven. In de trailer is te zien hoe de remake gebruikmaakt van de Off-TV Play-functie van de Wii U-controller.

Deze remake is de eerste game in de Yakuza-reeks die niet voor een Sony-systeem uitkomt. De game is vorige week aangekondigd tijdens de Japanse Nintendo Direct en komt in Japan uit op 8 augustus. Of er een Westerse release komt is nog niet bekend.

Trailer Batman: Arkham Origins

Warner heeft de langverwachte trailer van Batman: Arkham Origins uitgebracht. In de trailer zien we Deathstroke een robbertje knokken met Batman, voordat de vechtpartij ruw verstoord wordt.

Batman: Arkham Origins beschikt over een uitgebreider Gotham City. Het verhaal speelt zich enkele jaren vóór de gebeurtenissen van Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City af. Het spel toont een jonge, rauwe Batman als hij geconfronteerd wordt met een beslissend moment in zijn vroege carrière als misdaadbestrijder waardoor hij uiteindelijk de Dark Knight wordt.

Batman: Arkham Origins is vanaf 25 oktober beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc.

Barbies man Michael weer op vrije voeten

Michael van der Plas, de man van realityster Barbie, is weer op vrije voeten. Maandagmiddag mocht Van der Plas naar huis, vertelt Barbies manager aan Novum Nieuws. Michael zat sinds vrijdagavond vast na een inval in Barby's Bar.

Van der Plas werd aangehouden op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen. Hoewel Michael is vrijgelaten, geldt hij nog wel als verdachte. "Maar de feiten zijn dermate afgezwakt, dat hechtenis niet meer nodig is", zegt Barbies manager Jake Hampel.

Volgens Hampel viel de politie de bar van Barbie en haar echtgenoot vrijdagavond binnen na anonieme tips. "En wat die in Nederland waard zijn, is de vraag. Zowel in de bar als bij Michael thuis zijn geen vuurwapens of verdovende middelen aangetroffen. Ook grote sommen contant geld, die je vaak ziet bij drugsdealers, ontbraken."

Hampel zegt dat Michael het de afgelopen dagen moeilijk had. "Hij heeft maag- en darmklachten en natuurlijk hoofdpijn." Van der Plas is 'ongelukkig' met de situatie, zeker in verband met de reallifesoaps rondom hem en zijn vrouw. "Hij voelt zich zeer onaangenaam tegenover RTL en producent Eyeworks."

In het contract dat Michael en Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, met RTL tekenden, staat dat de programma's rondom hen stoppen bij problemen met justitie. Vooralsnog wachten RTL en Eyeworks volgens Hampel echter af.

Ook Barbie had het de laatste dagen niet makkelijk. "Ze heeft alles gelaten gevolgd", weet Hampel. "Ze heeft zich gefocust op haar kind en is altijd achter haar man blijven staan. Ze was blij dat ze Michael iets na 14.00 uur weer in de armen kon sluiten."

Verwoestingen door tornado's VS

Windhozen en hagelbuien hebben zondag verwoestingen aangericht in delen van de Amerikaanse staten Oklahoma, Iowa en Kansas. Een tornado raasde door een trailerpark in Shawnee in Oklahoma, twee mannen van 76 en 79 kwamen daarbij om het leven.

"Op sommige plekken is er helemaal niets gebeurd, op andere plekken liggen de geraamtes van mobile homes op een hoop", zei sheriff Nike Booth van Pottawatomie County.

In heel Oklahoma raakten 21 mensen dusdanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten. In zestien county's in Oklahoma kondigde gouverneur Mary Fallin de noodtoestand af om de hulpverlening te bespoedigen.

Drie werken schilder Bosch naar Den Bosch

Drie werken van de beroemde schilder Jheronimus of Jeroen Bosch in Venetië worden opgeknapt en tentoongesteld in Den Bosch, waar de schilder rond 1450 werd geboren. De directeur van het Noordbrabants Museum in Den Bosch, Charles de Mooij, tekent hier 28 mei een overeenkomst over met onder anderen Giovanna. Damiani die musea in Venetië vertegenwoordigt.

Het gaat om het 'Heremieten-drieluik', het 'Drieluik van de gekruisigde martelares' en om de vier panelen 'Visioenen uit het hiernamaals'. Na de restauratie zullen de werken worden uitgeleend aan het museum in Den Bosch, waar in 2016 de overzichtstentoonstelling 'Bosch Visions' wordt gehouden.

Jeroen Bosch overleed in 1516.

Drie werken schilder Bosch naar Den Bosch
Drie werken schilder Bosch naar Den Bosch (Foto: ANP)

Inspectie onderzoekt hulpverlening broers

De Inspectie Jeugdzorg is vorige week een onderzoek gestart naar de gang van zaken rond de hulp aan het gezin van de broertjes uit Zeist. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd. Aan dat onderzoek ging een 'formele melding' van een betrokken instantie vooraf.

Over de inhoud van die melding van Bureau Jeugdzorg Utrecht kan de woordvoerder niets zeggen en ook niet wanneer die melding precies is gedaan. "De eerste fase van het onderzoek loopt. Dat is het verzamelen van feiten bij de drie instanties: bureau Jeugdzorg, een instelling voor ambulante jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming."

Nine Inch Nails haalt oud-gitarist terug

Robin Finck maakt weer deel uit van rockband Nine Inch Nails. De gitarist, die de band in het verleden al meerdere malen verliet, vervangt bassist Eric Avery. Avery kondigde vorige week aan dat hij Nine Inch Nails verlaat.

"Ik ben trots dat ik bekend kan maken dat Robin Finck weer met ons gaat toeren", schreef frontman en oprichter Trent Reznor op de Facebook-pagina van Nine Inch Nails. Reznor is de constante factor in de rockband, die geregeld wisselt van samenstelling. "Zijn toevoeging maakt de band onvoorstelbaar krachtig en veelzijdig", gaat Reznor verder.

De frontman schrijft dat Nine Inch Nails volop aan het oefenen is voor de nieuwe tournee. "Het is spannend en voelt goed om hier weer mee bezig te zijn." Reznor belooft fans dat hij de komende tijd meerdere verrassingen heeft.

Nine Inch Nails trapt zijn nieuwe tournee eind juli af, in augustus staat de band op Pukkelpop en Lowlands. Bassist Avery verliet de band omdat hij niet weer op tournee wil. Hij heeft net een tournee met Garbage achter de rug en wil zich meer bezig gaan houden met het maken van filmmuziek.

Weer priester veroordeeld om kindermisbruik

Een gepensioneerde Anglicaanse priester is maandag schuldig bevonden aan het aanranden en verkrachten van kinderen in de jaren zestig en zeventig. De strafmaat wordt later bepaald.

Gordon Rideout werd schuldig bevonden aan 34 gevallen van aanranding en twee pogingen tot verkrachting. De priester vergreep tussen zich 1962 en 1973 in totaal aan zestien kinderen en vond zijn slachtoffers in een opvanghuis voor kinderen. Volgens de aanklager bezocht hij vooral kinderen die ziek en alleen in bed lagen.

Rideout werd in maart 2012 gearresteerd en vijf maanden later aangeklaagd. Hij heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Doden bij schietpartij in bank IsraŽl

Een schietpartij in een bank in de Israëlische stad Beersheba heeft maandag aan vier mensen het leven gekost. De overvaller sloeg de hand aan zichzelf toen hij ingesloten raakte. Vijf mensen raakten gewond, van wie een ernstig. Dat heeft de politie meegedeeld.

De politie zei in eerste instantie dat het om een mislukte bankoverval ging, maar is daar inmiddels op teruggekomen. "We zijn er op dit moment niet van overtuigd dat dit een overval was", zei de lokale politiechef. "Het zou ook kunnen dat de man vanaf het eerste moment van plan was het vuur te openen."

Regen zorgt voor drukte op weg en bij woonwinkels

De drukte op de weg is in de loop van tweede pinksterdag fors toegenomen. Was het 's ochtends nog rustig op de weg vanwege het druilerige weer, later op de dag ontstonden er files. Huiswaarts kerende vakantiegangers, bezoekers van woonboulevards en ongelukken zorgden voor drukte, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Met name vanuit het zuiden in noordelijke richting ontstonden files. Op de N256 vanuit Zierikzee is het volgens de ANWB 'hartstikke druk'. Op de A2 tussen Maastricht en Eindhoven zorgde een botsing voor een file van zeven kilometer voor knooppunt Batadorp. Door een aanrijding op de A1 ontstond een lange file tussen Hengelo en Apeldoorn. Rond 15.00 uur stond er in totaal 68 kilometer file.

Het slechte weer zorgde maandag voor drukte bij woonboulevards. "Het loopt hier storm", zegt een woordvoerder van Alexandrium in Rotterdam. "Het weer heeft ons enorm in de kaart gespeeld. Zondag was het druk in de pretparken, vandaag zorgt de regen voor goed gevulde woonboulevards. De ondernemers hebben hier allemaal een grote glimlach op hun gezicht."

"Van ons mag het vaker zo regenen", meldt de zegsman. De afgelopen periode slonk de omzet van woonwinkels. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vorige week bekend dat woonwinkels in het eerste kwartaal zeven procent minder omzet draaiden dan een jaar eerder.

Van Rhijn verbetert record op 400 meter

Paralympisch atlete Marlou van Rhijn heeft haar eigen wereldrecord op de 400 meter in de klasse T43 verbeterd. Vorige week haalde ze in Emmeloord een tijd van 1.04,95 al bijna vijf seconden van het oude wereldrecord af, ditmaal snelde ze in Hoorn naar 1.01,12 minuten.

Vrijdag liep Van Rhijn al een mondiale toptijd op de 100 meter. Toen kwam ze op de sprintafstand tot een tijd van 13,23 seconden waarmee ze 0,04 seconden van haar eigen in Londen gelopen wereldrecord haalde.

Koppel vliegt naar verkeerd continent

Een klein administratief foutje op de luchthaven van Los Angeles heeft een koppel uit de Amerikaanse stad een hoop extra reistijd en airmiles opgeleverd.

Sandy Valdivieso (31) en haar echtgenoot dachten een reis te hebben geboekt van Los Angeles naar de Senegalese hoofdstad Dakar (luchthavencode DKR), maar bleken tickets naar Dhaka (luchthavencode DAC), de hoofdstad van Bangladesh, te hebben gekocht. Het stel eindigde op het verkeerde continent, zo'n 11.000 kilometer van hun reisdoel.

"We gingen er vanuit dat de codes, tijdstippen en vluchtnummers op onze tickets klopten", vertelde ze in de Amerikaanse krant LA Times. Toen ze Afrika voorbij waren en Azië naderden, realiseerde ze zich dat de mensen aan boord niet een Afrikaans, maar Aziatisch uiterlijk hadden.

Airline zet koppel af op verkeerde continent
Airline zet koppel af op verkeerde continent (Foto: ANP)

[NBA] San Antonio wint eerste wedstrijd van Memphis

San Antonio Spurs heeft de eerste wedstrijd in de finale van de Western Conference van de NBA gewonnen. De basketballers waren thuis met 105-83 duidelijk een maatje te groot voor Memphis Grizzlies. Na het eerste kwart was het verschil al zeventien punten, waarna San Antonio aan het eind nog wat verder wegliep.

Tony Parker was met twintig punten en acht assists de belangrijkste man bij de thuisploeg. Kawhi Leonard was goed voor achttien punten. Bij de Grizzlies, die nooit eerder in een conferencefinale stonden, was Quincy Pondexter met zeventien punten de trefzekerste speler.

San Antonio geldt als nummer twee van het reguliere seizoen als favoriet tegen Memphis, dat als vijfde eindigde. De winnaar van de best-of-sevenserie neemt het in de NBA-finale op tegen de beste ploeg uit het oosten, Miami Heat of Indiana Pacers.

Wijk bij Duurstede opent condoleanceboek

Op diverse plekken worden condoleanceregisters neergelegd voor mensen die hun medeleven willen tonen met de dood van de zondag gevonden broertjes Julian en Ruben. Zo legt de gemeente Wijk bij Duurstede in het gemeentehuis een condoleanceboek neer, meldt de gemeente maandag.

De lichamen van de twee kinderen werden zondag dicht bij Wijk bij Duurstede gevonden. Inwoners van Wijk bij Duurstede kunnen het condoleanceboek vanaf dinsdag 08.30 uur tekenen.

Verder meldt RTV Utrecht dat de Raad van Kerken in Zeist heeft besloten om in de St. Jozefkerk in Zeist een condoleanceregister neer te leggen. Die kunnen mensen de komende dagen van 08.00 tot 17.00 uur tekenen.

Op internet zijn inmiddels al diverse condoleanceregisters voor Ruben en Julian geopend. Daar stromen de steunbetuigingen op binnen. Circa dertigduizend mensen hadden maandag rond 16.00 uur bijvoorbeeld al hun steun op condoleance.nl betuigd. Op condoleanceregister.nl waren al ruim vierduizend boodschappen achtergelaten.

In een verklaring op de website van de gemeente Zeist meldt burgemeester Koos Janssen maandag verder dat tijd nodig is voor bezinning en overleg om te kijken wat de beste manier is om het verdriet gezamenlijk te uiten. "Zo kan erover gedacht worden om in heel Nederland op eenzelfde moment het meeleven vorm te geven. Bijvoorbeeld door het oplaten van wensballonnen."

De vermissing van de broertjes heeft Nederland bijna twee weken in greep gehouden, aldus Janssen. "Een lange periode van onzekerheid heeft al veel verdriet gebracht. De ontwikkelingen van zondagmiddag 19 mei doen dat sprankje hoop dat we allemaal hadden, teniet." De moeder wordt volgens de burgemeester omringd door haar naaste familie. "Het verdriet is bij alle naasten onmetelijk groot. Daar zijn geen woorden voor. Wij spreken onze betrokkenheid, warmte en meeleven uit."

Explosievenfabriek ontploft in China

Een explosievenfabriek in het oosten van China is maandag door een enorme ontploffing verwoest. Op het moment van de ontploffing waren volgens Chinese staatsmedia in de fabriek 34 mensen aanwezig, van wie er zeker twaalf om het leven zijn gekomen en een aantal nog wordt vermist.

In de fabriek in Caofan in de provincie Shandong worden explosieven voor industrieel gebruik gemaakt. Stukken glas, brokken beton en ander puin werden tot zeshonderd meter in de rondte weggeslingerd. Reddingswerkers moesten omzichtig te werk gaan om geen nieuwe explosies te veroorzaken.

Streisand krijgt eredoctoraat in IsraŽl

De Amerikaanse zangeres en filmster Barbra Streisand krijgt volgende maand een eredoctoraat in de filosofie aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. De onderscheiding is haar toegekend uit dankbaarheid voor haar artistieke prestaties, haar ijveren voor de bescherming van de mensenrechten en haar toewijding aan Israël en het Joodse volk.

Dat liet de wetenschappelijke instelling maandag weten.

Streisand (71) heeft Israël diverse keren bezocht. Zij gaat volgende maand opnieuw naar het land, niet alleen om het eredoctoraat in ontvangst te nemen, maar ook om de viering van de 90e verjaardag van president Shimon Peres bij te wonen. Ook treedt de tweevoudige Oscarwinnares voor 40.000 mensen op in een stadion in Tel Aviv.

Streisand krijgt eredoctoraat in Israël
Streisand krijgt eredoctoraat in Israël (Foto: ANP)

Rus ook in Brussel direct onderuit

Arantxa Rus kan haar draai dit seizoen maar niet vinden. De Nederlandse tennisster ging maandag ook bij het WTA-toernooi van Brussel weer in de eerste ronde onderuit. Olga Govortsova uit Wit-Rusland was met 6-2 en 7-5 te sterk.

Rus wist dit seizoen alleen in het Franse Cagnes-sur-Mer een wedstrijdje te winnen. Daar staan twaalf nederlagen tegenover. Met Roland Garros in aantocht moet Rus vrezen voor een vrije val op de wereldranglijst. De huidige nummer 86 bereikte vorig jaar in Parijs de vierde ronde. Ze heeft daardoor veel punten te verdedigen.

Iron Man 3 passeert een miljard dollar

Iron Man 3 heeft wereldwijd ruim een miljard dollar opgebracht. Dat meldt de Amerikaanse site Box Office Mojo.

De superheldenfilm van Shane Black met Robert Downey jr. in de hoofdrol haalde tot nu toe in de Verenigde Staten ruim 337 miljoen dollar op, in de rest van de wereld ruim 698 miljoen dollar.

De derde film in de reeks streeft hiermee de twee voorgangers ruimschoots voorbij. Iron Man bracht in 2008 ruim 585 miljoen dollar in het laatje. Iron Man 2 was in 2011 goed voor een wereldwijde opbrengst van 623 miljoen dollar. Het derde deel is de zestiende film ooit die ruim een miljard opbrengt. De vorige was The Hobbit: An Unexpected Journey van Peter Jackson. Die passeerde op 3 maart de magische grens.

Iron Man 3 ging in Nederland op 24 april in première, in de Verenigde Staten op 3 mei. De film draait wereldwijd nog volop in de bioscopen, dus de opbrengst neemt nog gestaag toe. Met de huidige opbrengst staat de film op de vijftiende plaats van hoogste opbrengsten ooit. De toppositie wordt nog altijd ingenomen door Avatar uit 2009, dat bijna 2,8 miljard dollar opleverde.


Iron Man 3 passeert een miljard dollar (Foto: Novum)

TV-serie over Van Gogh mogelijk naar buitenland

De Nederlandse tv-serie Van Gogh; Een Huis voor Vincent wordt momenteel op de filmmarkt van het festival van Cannes aangeboden aan buitenlandse zenders.

De miniserie over schilder Vincent van Gogh wordt ook aangeboden als een tv-film. Dat bevestigt een woordvoerder van Endemol, dat de serie samen met de EO produceerde.

De serie, bestaande uit vier delen van elk 45 minuten, werd omgebouwd tot een film van negentig minuten omdat een dergelijke speelduur beter valt in te passen in de 'time slots' op televisie. De buitenlandse zenders kunnen ook de vierdelige mini-serie aankopen. De filmversie zal hoe dan ook alleen op tv te zien zijn, voor de bioscoop acht de producent de film niet geschikt. De filmversie verschijnt dan ook niet in de Nederlandse bioscopen.

De serie, met hoofdrollen van Barry Atsma en Jeroen Krabbé, werd in maart en april op de Nederlandse televisie getoond. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Vincent Willem van Gogh, de enige erfgenaam van de beroemde schilder.

EA-ontwikkelaar haat Wii U

Een software engineer van EA, Bob Summerwill, is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over Wii U. Bob's betoog begon met een veelzeggend "The Wii U is crap", waarna hij zijn rant voortzette om aan te geven waarom Wii U nou precies zuigt.

Bob begint met het feit dat Wii U minder krachtig is dan Microsofts Xbox 360. Tevens vindt hij dat het online-gedeelte van Wii U totale poep is. Hij vervolgt zijn uitbarsting door te zeggen dat er amper geld te verdienen valt op Nintendo's platformen door third-party ontwikkelaars. Volgens hem zijn Mario en Zelda de enige titels die goed verdienen.

Gelukkig blijft het niet alleen maar bij problemen aankaarten; in tegenstelling tot sommige schreeuwerts heeft Bob wél een oplossing. Volgens Bob zou Nintendo 'een Segaatje' moeten doen. Oftewel; geen hardware meer uitbrengen en Mario en Zelda naar PlayStation 4 danwel de nieuwe Xbox moeten brengen. Hij zou graag zien dat Nintendo gewoon goede games maakt, in plaats van een verschrikkelijke console uit te brengen, waarbij hij zo ongeveer omslaat in een smeekbede.

Vorige week liet EA al weten dat het niet bezig is om Wii U-games te ontwikkelen.

[Upd] Yahoo koopt Tumblr voor 1,1 miljard

Het bestuur van het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft het groene licht gegeven voor de overname van de bloggerswebsite Tumblr voor 1,1 miljard dollar (860 miljoen euro) in contanten. Dat meldde de zakenkrant The Wall Street Journal zondag.

Mogelijk wordt de overname maandag al aangekondigd, aldus de krant. Tumblr werd in 2007 opgericht door ondernemer David Karp en heeft 108 miljoen blogs op de site. Yahoo zou door de overname meer gebruikers en adverteerders kunnen trekken.

Update 15.00 uur
Yahoo-CEO Marissa Mayer heeft via haar Tumblr laten weten dat de overname is bevestigd. Op de blog laat ze weten trots te zijn dat er een overeenkomst is gesloten en dat "ze beloven het niet te zullen verknallen".

Tumblr zal zelfstandig blijven operen en zullen de touwtjes in handen blijven van Tumblr's CEO David Karp. Met de overname zou Yahoo meer jongere gebruikers willen bereiken. Tumblr heeft een relatief jong publiek, in tegenstelling tot de gebruikers van Yahoo.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingsautoriteiten.

Geschiedenis van AustraliŽ onzeker na vondst

Archeologen zijn in beroering geraakt na de ontdekking van vijf koperen muntjes en een 70 jaar oude landkaart in Australië. De vondst zou wel eens aanleiding kunnen zijn om de geschiedenis van het continent ingrijpend te herschrijven, meldt de Australische krant The Age.

De Australische wetenschapper Ian McIntosh, hoogleraar antropologie aan de Amerikaanse universiteit van Indiana, is van plan de deelstaat Northern Territory te bezoeken. Daar werden de koperen muntjes gevonden, die zo'n 1000 jaar oud zijn. Hierdoor ligt de mogelijkheid open dat zeevarende lieden het Australische continent honderden jaren eerder ontdekten dan tot nu toe werd aangenomen.

Nationale schaatstempel in Almere

Nederlandse topschaatsers zullen vanaf 2016 zeer waarschijnlijk gaan trainen in Almere. In een uitgebreid rapport waarin alle factoren worden gewogen, komt de  selectiecommissie tot het advies om het "commitment van KNSB en NOC*NSF te gunnen aan Icedôme Almere". Het vertrouwlijke rapport van de KNSB en NOC*NSF is al in handen van de NOS. 

Uit het rapport zou blijken dat Almere de beste plannen heeft om de trainings- en wedstrijdaccommodatie van het Nederlandse topschaatsen te worden. Alle belangrijke nationale en internationale wedstrijden zullen ook in Almere plaats hebben. "Naar voren komt dat goed is bekeken wat topsporters en talenten nodig hebben, in financiele termen is de bieding veruit de meest aantrekkelijke, en de beoordelingscommissie gelooft dat er een centrum kan ontstaan met grote nationale en internationale uitstraling op de schaatssporten", aldus het rapport over de Icedôme in Almere. 

Alle betrokken partijen hebben nog een week de tijd om reageren op de beslissing van de KNSB en NOC*NSF. Op 28 mei volgt dan het definitieve besluit. Thialf wees in hun bod vooral op de historie van de Friese schaatshal. De huidige ijsbaan wordt verder helemaal gemoderniseerd. De derde serieuze optie was Zoetermeer. Deze stad heeft grote plannen voor een innovatief TranSportium waar ook het bedrijfsleven aan meebetaalt.

Haase klopt Matosevic in Nice

Robin Haase is bij het ATP-toernooi van Nice doorgedrongen tot de tweede ronde. De enige Nederlander in het hoofdschema versloeg Marinko Matosevic uit Australië met 6-1 en 6-4. Haase speelt in de volgende ronde tegen de Amerikaan John Isner, de als vierde is geplaatst.

Haase kwam met 6-1, 5-1 voor, maar had daarna toch de nodige moeite om de partij in het slot te gooien. De Nederlander leverde een dubbele break voorsprong in. Op 5-4 trok hij op de service van Matosevic echter alsnog de overwinning naar zich toe.

Op het gravel van Nice probeert Haase wat vertrouwen te tanken voor Roland Garros. Het tweede grandslamtoernooi van het jaar gaat zondag van start.

De Bakker strandt in kwalificaties Nice

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd op het gravel van Nice het hoofdtoernooi te bereiken. De nummer 92 van de wereld ging in de laatste kwalificatieronde verrassend onderuit tegen de Italiaan Marco Cecchinato, de mondiale nummer 357: 3-6 en 6-7 (4). De Bakker was in de kwalificaties als derde geplaatst.

Voor De Bakker is het de vierde keer op rij dat hij kwalifcatie mistloopt voor een ATP-toernooi.

Voetbalclub Ruben gelast wedstrijden af

Voetbalvereniging V.V. Jonathan in Zeist, waar de 9-jarige Ruben lid van was, heeft voor de komende week alle trainingen en wedstrijden afgelast. Dat zei voorzitter Frank Slijper maandag na een bijeenkomst met het bestuur.

Ook de vrijwilligersavond die op zaterdag stond gepland, gaat niet door. Op dezelfde dag vindt een toernooi plaats van de E-pupillen, de leeftijdsgroep van Ruben. Slijper liet weten dat de club kijkt of er een manier is om dit toch te laten doorgaan. "Als we hier niet de juiste vorm voor vinden, kunnen we dit toernooi alsnog cancelen."

De dood van de broertjes komt hard aan bij de vereniging. Buiten hangen de vlaggen halfstok. Een man en vrouw kwamen maandagochtend een bosje witte bloemen brengen. "Bij ons heerst intense droefheid. Onze gedachten gaan uit naar de moeder en naaste familie", zei Slijper. Ruben speelde sinds een aantal jaren bij de club.

De vermissing van de jongens was de afgelopen weken het gesprek van de dag op de vereniging. De teamleden van Ruben kwamen afgelopen woensdag voor de training samen met hun leiders en een jeugdmaatschappelijk werker. "Dat was een goede bijeenkomst. Ze gingen na het trainen met een voetbalgevoel naar huis."

Moeder Iris was vaak op het voetbalveld te vinden. Ze wenste het schoolvoetbalteam van Ruben woensdag via Facebook nog veel succes voor hun wedstrijd. "Ik weet zeker dat Ruben het erg vindt dat hij er niet bij is", schreef ze.

Voetbalclub Ruben gelast wedstrijden af
Voetbalclub Ruben gelast wedstrijden af (Foto: ANP)

'Ancelotti heeft al contract met Real Madrid'

Carlo Ancelotti is op weg naar Real Madrid. De Italiaan zou al een voorcontract hebben getekend in de Spaanse hoofdstad.

Dat vertelde president van Paris Saint-Germain Nasser Al-Khelaifi zondagavond tegen Al Jazeera. Ancelotti heeft nog een contract van een jaar bij de Franse club. Al-Khelaifi denkt niet dat het akkoord snel naar buiten zal worden gebracht, omdat Real volgens de regels eerst PSG moet benaderen.

Dat is nog niet gebeurd. "Ze krijgen problemen als ze hem nu al zouden vastleggen", weet Al-Khelaifi. De president is niet van plan om Ancelotti zomaar te laten gaan.

"In maart wilde hij zijn contract nog verlengen en nu is Real op zijn pad gekomen. Wij zullen onze principes respecteren en hem aan zijn contract houden. Er is voor iedereen een oplossing. Er zal echter eerst onderhandeld moeten worden", aldus Al-Khelaifi.

Man mishandelt agent met gitaar

Tijdens en na een uit de hand gelopen feestje in Den Haag zijn twee mensen gewond geraakt en vier mensen aangehouden. Een 38-jarige man mishandelde een agent met een gitaar, een 26-jarige man uit Dordrecht bekogelde agenten met stenen.

Een agent raakte daarbij lichtgewond. Beide relschoppers zijn aangehouden en zitten nog vast, zo liet de politie maandag weten.

De politie kreeg zaterdagavond een melding over een steekpartij. Een 22-jarige inwoner uit Den Haag had meerdere verwondingen aan zijn gezicht en moest naar het ziekenhuis. Een andere man had lichte verwondingen en kon ter plekke behandeld worden.

Kort nadat de politie de feestlocatie had verlaten, ging het weer mis. Meerdere bezoekers wilden het feest niet verlaten, ook nadat ze door de politie gesommeerd waren te vertrekken. Een feestganger ging daarop de politie met een gitaar te lijf.

Hagenaar gaat agent met gitaar te lijf
Hagenaar gaat agent met gitaar te lijf (Foto: ANP)

Opgeven valse naam pakt verkeerd uit

Een 24-jarige automobilist uit Breda die de politie een valse naam opgaf, had dat beter niet kunnen doen. De man gaf zich uit voor zijn broer, maar die had voor bijna 1000 euro aan boetes openstaan. Dat meldde de politie maandag.

De Bredanaar werd zondag eind van de middag aan de kant gezet tijdens een politiecontrole. Hij kon zich niet legitimeren en gaf een andere identiteit op. Bovendien bleek hij geen rijbewijs te hebben. Hij kreeg drie boetes: voor het rijden zonder rijbewijs, het opgeven van een valse naam en niet dragen van de gordel.

De broer heeft later op het bureau zijn eigen schuld van 996 euro voldaan.

Opgeven valse naam pakt verkeerd uit
Opgeven valse naam pakt verkeerd uit (Foto: ANP)

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af

Noord-Korea heeft maandag opnieuw een raket voor de korte afstand afgevuurd op het zeewater ten oosten van het land. Daarmee komt het aantal afgeschoten projectielen in de afgelopen 3 dagen op zes.

Dat heeft een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse miniserie van Defensie maandag verklaard. Met de lancering zet het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de oorlogsretoriek van dit weekend voort.

Het land, dat nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de internationale gemeenschap, beroept zich op het recht om raketten af te schieten als onderdeel van een reguliere militaire oefening.

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af
Noord-Korea vuurt opnieuw raket af (Foto: ANP)

Koudste lente sinds decennia

De lente van 2013 gaat wellicht de boeken in als een van de koudste ooit. Wat temperatuur betreft zit deze lente net achter die van 1962. Toen was het gemiddeld 6,5 graden, nu 6,8 graden. Dat meldt weerbureau Weeronline maandag.

Volgens Weeronline zal mei eindigen met een gemiddelde lentetemperatuur van 7,0 graden. De komende week zit er geen verbetering in het weer. De maxima blijven steken op hooguit 10 graden, 8 graden minder dan normaal. De zon laat zich weinig zien en de kans op regen is aanzienlijk.

Het KNMI verwacht tot eind deze maand wisselvallig weer met iets hogere temperaturen.

Koudste lente sinds decennia
Koudste lente sinds decennia (Foto: ANP)

Doden bij botsing luchtballonnen Turkije

Bij een ongeluk met een luchtballon in Cappadocië in Turkije zijn maandag twee Braziliaanse toeristen om het leven gekomen en zijn 23 andere opvarenden gewond geraakt. Zij zaten in een luchtballon die bij het opstijgen in aanvaring kwam met de mand van een andere ballon, waardoor de ballon scheurde en neerstortte, aldus het Turkse persbureau Anadolu.

In de neergestorte ballon zaten voornamelijk Argentijnen, Spanjaarden en Brazilianen. De meesten hadden botbreuken, zei Abdurrahman Savas, de gouverneur van de provincie Nevsehir. De twee omgekomen toeristen waren 71 en 65 jaar, berichtte Anadolu.

De Turkse burgerluchtvaartdienst is een onderzoek begonnen. Het ongeluk roept vragen op over de veiligheid van de populaire ballonvaarten in Cappadocië, een streek die beroemd is om zijn vulkaankegels en uit zachte steen gehouwen steden. In 2009 kwam eveneens na een aanvaring van twee luchtballonnen boven Cappadocië een Britse toerist om het leven.

Een Amerikaanse toerist die het ongeluk van maandag zag gebeuren, zei dat er maandagochtend al ongeveer honderd ballonnen waren opgestegen en dat hij en zei vrouw voor het ongeluk tegen elkaar hadden gezegd dat sommige daarvan 'wel erg dicht bij elkaar' voeren.

In februari kwamen bij een ongeluk met een luchtballon in Egypte negentien mensen om het leven.

Wilders naar Schilderswijk

PVV-leider Geert Wilders brengt dinsdag een bezoek aan de Schilderswijk in Den Haag. Aanleiding is het bericht afgelopen zaterdag in Trouw dat in een deel van de Haagse Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels zouden opleggen aan andere buurtbewoners.

Wilders laat maandag via Twitter weten dinsdag eerst met de politie te gaan praten en daarna door de wijk te gaan lopen. De PVV-politicus stelt verder geen sharia in Nederland te willen.

Trouw meldde zaterdag op basis van eigen onderzoek dat in een deel van de Haagse wijk het dragen van korte rokjes en roken op straat niet meer zouden worden geaccepteerd. Verschillende Kamerleden lieten al weten verontwaardigd te zijn, onder wie Wilders. Hij stelde dat Nederland een shariaverbod en een 'stevig ontislamiseringsoffensief' nodig heeft. Ook moet het bouwen van moskeeën verboden worden.

Overigens stelden verschillende Haagse gemeenteraadsleden na een bezoek aan de wijk al het geschetste beeld niet te herkennen. Fractievoorzitter van de lokale tak van het CDA Gert-Jan Bakker meldde via Twitter dat het in het dagblad geschetste beeld 'behoorlijke bijstelling' behoeft. Fractievoorzitter van D66 in Den Haag Rachid Guernaoui, die ook met de politie sprak, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Koeman wacht op de trein

Ronald Koeman merkt dat niet alleen zijn ploeg maar ook hijzelf stappen heeft gemaakt. Dat zegt de coach in een groot interview met RTV Rijnmond.

"Ik denk dat ik na twee jaar Feyenoord heb aangetoond dat ik geleerd heb van het verleden", vertelt Koeman. "Dat je eens ontslagen wordt past ook bij het trainersvak. Het dekseltje moet ook op het potje passen. Er is niet altijd een klik met de organisatie, supporters of spelersgroep."

"Na wat slechte ervaringen voor mij bij Valencia en AZ heeft het zo moeten zijn dat Feyenoord kwam. De instap was ook makkelijker omdat Feyenoord als tiende was geëindigd, maar voor beide partijen moest het zo zijn. Dan ontvang je ook ineens positieve kritieken en ben je wel een toptrainer, terwijl je altijd een stempel had van een resultaattrainer."

"Soms zijn er best momenten dat je aan de verdere toekomst denkt. Aan de andere kant moet je in de voetballerij niet te ver vooruit kijken. Ik wil wel altijd het maximale uit mijn carrière halen. Na Feyenoord wil ik best weer in het buitenland werken. Daar denk je best over na. Maar dan moet het wel iets zijn waar je continuïteit in kunt vinden en waarin de club een duidelijke structuur heeft."

"Ooit ben ik naar Valencia gegaan omdat ik het willen werken in Spanje belangrijker vond dan daadwerkelijk alles te weten over de club. Die haast is minder dan het ooit geweest. Er staan wel dingen in mijn contract dat er altijd een bepaalde mogelijkheid is voor iets anders, maar alleen als de club daarmee akkoord gaat. Daar hoef ik verder niet over uit te wijden, want dat is niet aan de orde op dit moment", aldus Koeman.

Castaignos: "Niet op niveau voor EK"

Luc Castaignos kreeg geen uitnodiging voor het EK onder 21 met Jong Oranje. De spits van FC Twente begrijpt waarom bondscoach Cor Pot hem links liet liggen.

Castaignos zat zelfs niet in de voorselectie van veertig spelers. "Ik heb me daar niet op gefocust, was gewoon bezig met Twente. Het is zonde, maar het belangrijkste is gewoon hier op mijn oude niveau terugkomen", zegt Castaignos tegen NUsport.

"Als het komt, dan komt het. Als het niet komt, is het ook goed. Mijn niveau is ook niet goed genoeg om daar te spelen. Dat is uiteindelijk ook een keuze van hem."

Bij FC Twente voelt Castaignos zich steeds sterker worden. "Je werkt er elke dag keihard voor om weer op je niveau te komen. Het is erg fijn voor het gevoel dat je dan ook goals meepikt. Dit moet ik meenemen naar volgend seizoen."

Van Persie weer Meest Waardevolle Speler

Robin van Persie is opnieuw uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Premier League. De spits van Manchester United kende een uitstekend seizoen, waarin hij een aandeel had in liefst 35 doelpunten van The Red Devils.

Daarmee hield de Rotterdammer Luis Suarez (aandeel in 28 goals) onder zich. Mede dankzij de bijdrage van Van Persie kroonde United zich tot kampioen van Engeland. Dat gebeurde met een voorsprong van elf punten op aartsrivaal Manchester City.

Ook vorig seizoen sleepte Van Persie de prijs in de wacht. Namens Arsenal scoorde de aanvaller dertig keer en verzorgde hij tien assists.

[Darts] De Graaf en Bunting Welsh Open kampioen

Darters Aileen de Graaf en Stephen Bunting hebben namens Nederland en Engeland de Open Wales gewonnen. In Cardiff was de Spakenburgse met 5-1 te sterk voor thuisspeelster Julie Gore. De winst van De Graaf is een belangrijke stap richting rechtstreekse kwalificatie voor de Lakeside 2014.

Stephen 'Family Guy' Bunting versloeg in zijn eindstrijd 'Kong' Robbie Green. De beide spelers van dartsbond BDO maakten er een spannende finale van. Uiteindelijk was het de Winmau World Master van 2012 Bunting die met een 17-darter de laatste leg en de titel wist te pakken. Bunting versloeg eerder in de halve finale Remco van Eijden met 5-3.

Arrestaties voor gewelddadige overval op bejaarde

Met de arrestatie van twee minderjarige verdachten denken politie en justitie een zeer gewelddadige straatroof op een bejaarde vrouw halverwege april in Voorschoten te hebben opgelost. De politie meldt maandag dat het tweetal uit Leiden zich zelf bij de politie heeft gemeld, mogelijk doordat ze zich door aandacht voor de kwestie op sociale media onder druk gezet voelden.

De beroving vond 13 april plaats op de Juliana van Stolberglaan, nadat de 74-jarige vrouw in Voorschoten uit een trein was gestapt. Daarna werd ze gevolgd door drie mannen, die haar na een tijdje uit het niets hardhandig van haar handtas beroofden. Het 74-jarige slachtoffer viel bij het voorval en brak haar arm.

De vrouw gaf na de beroving in een opsporingsprogramma op de regionale zender Omroep West aan dat zij vanwege het incident niet meer over straat durfde. Na de uitzending plaatste geenstijl.nl foto's van de overvallers op de website. Ook boden veel kijkers na de uitzending in een reactie aan de vrouw te willen vervoeren naar haar gehandicapte zoon die in Den Haag woont.

De politie kreeg ook anonieme tips binnen, waarbij enkele namen van de vermoedelijke daders werden genoemd. Vervolgonderzoek leidde de politie naar twee jongeren van 16 jaar uit Leiden. Zij werden zaterdag en zondag opgepakt nadat ze zich zelf bij de politie meldden, mogelijk vanwege de aandacht voor de zaak op sociale media, aldus de politie.

De twee jongens worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie is nog op zoek naar de derde verdachte.

Moslims rellen in Zweden

Groepen jongeren hebben zondagnacht in de voorstad Husby bij de Zweedse hoofdstad Stockholm stenen gegooid naar de politie en auto's en een parkeergarage in brand gestoken. De jongeren waren kwaad over het doodschieten van een man door de politie, eerder deze maand.

Volgens de politie waren bij de ongeregeldheden vijftig tot zestig jongeren betrokken. Drie agenten raakten gewond. Niemand werd gearresteerd. De relschoppers staken onder meer een parkeergarage in brand, waardoor omwonenden geëvacueerd moesten worden.

Volgens een inwoner van Husby, Ali Muzelef, is er niet voldoende naar de gemeenschap geluisterd na de schietpartij en is dit dus het logische gevolg. Men zet vraagtekens bij het neerschieten van een inwoner die het eerder deze maand nodig vond politie te bedreigen met een machete.

"Wij begrijpen dat mensen zo reageren", reageert Rami Al-Khamisi, een woordvoerder van jeugdorganistie Megafonen.


Italiaan Rizzoli fluit finale Champions League

Nicola Rizzoli fluit zaterdag de finale van de Champions League tussen Borussia Dortmund en Bayern München. Dat heeft de UEFA maandag bekendgemaakt. De 41-jarige Italiaan was in 2010 scheidsrechter bij de finale van de Europa League tussen Atlético Madrid en Fulham. Ook was hij actief op het EK van vorig jaar.

Rizzoli wordt geassisteerd door zijn landgenoten Renato Faverani en Andrea Stefani. Damir Skomina uit Slovenië is vierde official. Gianluca Rocchi en Paolo Tagliavento, net als de scheidsrechter afkomstig uit Italië, zijn de extra assistenten achter het doel.

De finale van de Europa League werd dit seizoen geleid door een Nederlander. Björn Kuipers zag Chelsea vorige week in Amsterdam met 2-1 winnen van Benfica.

[Darts] Van Gerwen EuroTour winnaar

Drie dagen na zijn Premier League overwinning heeft darter Michael van Gerwen de derde European Tour van het jaar opgeeist. Dit deed hij door in de finale Simon Whitlock met 6-2 te verslaan.

Mighty Mike kwam tegen The Wizard tot een gemiddelde van maarliefst 106.68 punten en ontving aldoende de hoofdprijs van £20.000,-. Hiermee verstevigde de Brabander zijn tweede positie op de PDC Order of Merit, achter Phil Taylor.

"Het waren fantastische dagen. Ik ben een beetje moe maar winnen is het belangrijkste en ik ben blij dat ik mijn beste spel heb bewaard voor de finale. Simon versloeg mij in onze laatste ontmoeting, ik wist dus dat ik degelijk spel moest laten zien om van hem te winnen. Alhoewel het publiek aan de kant van Simon was, vond ik ze geweldig." Aldus Van Gerwen.

"Darts is groeiende in Duitsland, alle kaarten zijn uitverkocht en je wil dat meemaken. Ik vlieg maandag naar Dubai voor de Dubai Duty Free Darts Masters en heb daar een paar dagen rust. Ik kijk er naar uit, het is erg spannend."

Na de aankomst in Dusseldorf werd de kersverse Premier League kampioen getrakteerd op een uitbundige welkomst van de toegstroomde Duitse dartsfans. Op de video is te zien hoe het publiek op straat Van Gerwen toezingt.

Red 3 nu al in de maak

De actiekomedie Red 2 moet nog in de bioscoop verschijnen maar de makers hebben nu al een vervolg aangekondigd.

Jon en Erich Hoeber, de broers achter de scenario's van Red en Red 2, zijn voor filmmaatschappij Summit Entertainment in de weer met een script voor Red 3. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Over de cast is nog niets bekend. Bronnen beweren dat de productie al in januari van start kan gaan als het scenario wordt goedgekeurd.

Red, dat is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van Warren Ellis en Cully Hamner, gaat over gepensioneerde geheimagenten die weer in actieve dienst treden en de vloer aanvegen met hun jongere collega's. In de eerste film speelden Bruce Willis, Helen Mirren, Morgan Freeman en John Malkovich de hoofdrollen. De film haalde wereldwijd bijna tweehonderd miljoen dollar op.

In Red 2 is alleen Morgan Freeman niet van de partij. Daarentegen bevat de cast wel nieuwe grote namen, zoals Anthony Hopkins en Catherine Zeta-Jones. De film verschijnt in augustus in de Nederlandse bioscoop.


Red 3 nu al in de maak (Foto: Novum)

Carice van Houten speelt Greta Garbo

Carice van Houten gaat Greta Garbo spelen. Van Houten speelt de hoofdrol in én produceert de film over de beroemde Zweedse actrice, schrijft de Britse filmsite Screen Daily.

Carice gaf in maart al aan dat ze ervan droomde Garbo, bekend van stomme films, te spelen. "Ik ben opgegroeid met stomme films", vertelt Van Houten over haar nieuwe filmproject. Garbo brak in de jaren twintig door in Hollywood. "Die periode heeft me altijd gefascineerd. Greta Garbo heeft mij meer gegrepen dan alle andere filmsterren. Ik voel me sterk aangetrokken tot haar verhaal."

Van Houten zei in maart nog dat ze erover dacht het scenario te schrijven, maar heeft toch een scenarist in de arm genomen. Soni Jorgensen, een Zweedse scenarist die in Los Angeles woont, tekende voor het script. Het scenario voor de Engelstalige film moet dit najaar klaar zijn. Carice heeft volgens Screen Daily contact met de nabestaanden van Garbo.


Carice van Houten wordt Greta Garbo (Foto: Novum)

Europese tour Maroon 5 marooned voorlopig

Maroon 5 heeft zijn Europese tournee uitgesteld. Het concert dat de Amerikaanse band op woensdag 3 juli zou geven in Amsterdam, wordt daarom pas maandag 20 januari gehouden. Dat maakte de band maandag bekend.

Maroon 5 haalt voorlopig een streep door de toerplannen vanwege 'onvoorziene problemen in het schema', liet concertorganisator Mojo weten. Kaartjes voor het concert van 3 juli blijven geldig voor de nieuwe datum.

"Het spijt ons echt voor het ongemak dat we onze fans bezorgen", reageert frontman Adam Levine op het nieuws over de uitgestelde tournee. "Ik beloof dat we in januari een memorabele show neerzetten. We kunnen niet wachten om in Amsterdam te spelen."

Vanwege de veranderde plannen heeft Maroon 5 een nieuw voorprogramma moeten regelen. Neon Trees kan niet meer met de band toeren, in plaats daarvan warmt Robin Thicke in januari het publiek op.

Pop-up niet meer verplicht voor alle cookies

Voor cookies die niet privacygevoelig zijn hoeft geen toestemming meer te worden gevraagd. De cookiewet wordt daarvoor aangepast, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in een Kamerbrief.

Door de versoepeling wordt internetters alleen om toestemming gevraagd als dat echt in het belang is van de bescherming van hun privacy. Voor cookies die het surfgedrag van internetgebruikers volgen moet dus nog steeds toestemming worden gevraagd.

In februari zei Kamp in de Tweede Kamer al dat hij de eis tot expliciete toestemming wilde laten vervallen. Vooruitlopend op deze wetgeving verwijderden de publieke omroep en de Nederlandse kranten van De Persgroep hun cookiemuren al.

"Ik vind het belangrijk dat de privacy van internetters goed wordt beschermd", schrijft de minister nu. "Tegelijkertijd moeten we er voor zorgen dat deze bescherming niet doorslaat en burgers onnodig veel hinder ondervinden van pop-ups."

De wet werd ingevoerd ter bescherming van consumenten, om te voorkomen dat ze worden bespioneerd om te kijken naar hun internetgedrag. Cookies registreren, afhankelijk van het soort cookie, namelijk wat bezoekers van websites doen.

De invoering van de pop-upvensters op websites is het resultaat van de Nederlandse interpretatie van Europese wetgeving. In de meeste landen worden consumenten op een andere manier beschermd. Coalitiepartijen VVD en PvdA noemden de Nederlandse aanpak eerder een voorbeeld van doorgeslagen wetgeving.

Zuiplap jaagt vriend het dak op

Een 29-jarige dronken kruikenzeiker heeft maandagochtend een vriend dusdanig de stuipen op het lijf gejaagd, dat die het dak op vluchtte. De 29-jarige man is aangehouden wegens huisvredebreuk. Hij had in de woning een ravage aangericht, meldt de politie.

Agenten gingen naar de woning van de vriend in de wijk Reeshof toe, na een melding dat een bewoner via het dakraam naar het dak was gevlucht omdat hij bang was voor een vriend die bij hem op bezoek was. Als een echte vriend was hij de inboedel van zijn woning aan het vernielen, nadat hij de hele nacht sterke drank had gedronken en daardoor compleet was doorgedraaid, aldus de politie.

De man had onder meer de televisie en een aantal flessen op de grond gegooid en een kast omver geduwd. De agenten wisten de bewoner van het dak af te praten en gingen de woning in. De bewoner verzocht zijn vriend meerdere keren te vertrekken, maar dat weigerde de Tilburger. Hierop hielden de agenten de man aan.

MLB The Show 13

Honkbal is zo'n sport die je alleen op Amerikaanse televisie ziet. In Nederland wordt de sport pas op de NOS behandeld als de Nederlandse ploeg zich richting een finale slaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we maar weinig games kennen omtrent honkbal. MLB The Show is al enkele jaren een hit in de Amerikaanse lijsten maar komt hier nooit echt van de grond. Mede doordat de game hier nooit uitkwam en men genoodzaakt was het spel te importeren. Dit jaar komt daar verandering in, want EA Sports brengt de game ook in Europa uit. Wij hebben de game bekeken op zowel PlayStation 3 als PlayStation Vita en keken of MLB The Show 13 een kans heeft van slagen.

Leipheimer keert niet meer terug in profpeloton

Levi Leipheimer heeft zijn professionele wielercarrière beëindigd. Dat vertelde de 39-jarige Amerikaan tegen de krant The Press Democrat. "Ik ben gestopt, zonder enige ceremonie", aldus Leipheimer.

Leipheimer was beroepsrenner van 1997 tot 2012. Hij debuteerde in 1997 bij  Comptel – Colorado Cyclist. Een jaar later kwam hij in dienst bij Team Saturn waarmee hij in 1999 Amerikaans kampioen tijdrijden werd. Leipheimer zat tussen oktober 2012 en maart 2013 een dopingschorsing uit nadat hij het gebruik van verboden middelen had toegegeven. Al zijn resultaten tussen juni 1999 en juli 2006 geschrapt, net als zijn derde plaats uit de Tour van 2007. In deze periode reed hij voor het US Postal van Lance Armstrong, Rabobank en Gerolsteiner. 

Zijn werkgever Omega Pharma-Quick Step zette hem op straat. Zijn schorsing liep op 1 maart af, maar Leipheimer lukte het niet om nieuwe ploeg te vinden. "Ik mis de wielersport wel een beetje want ik hou nog steeds van de fiets", geeft hij toe. "Nu bekijk ik mijn verdere opties."

Vandaag Draw Mohammed Day

Je zou het bijna vergeten, maar vandaag is het weer Everybody Draw Mohammed Day. Dat betekent dat het internet weer flink aangevuld zal worden met afbeeldingen van de islamitische profeet. Het is de derde keer dat dit jaarlijkse evenement plaatsvindt. Het evenement is bedoeld als protest tegen religieuze inperkingen van de vrijheid van meningsuiting.

In het verleden heeft het evenement voor veel opschudding gezorgd onder fanatieke moslims, aangezien moslims van hun geloof geen afbeeldingen van Mohammed mogen maken. Fanatieke moslims vinden dat dit tekenverbod ook voor niet-moslims geldt.

Everybody Draw Mohammed Day werd in 2010 voor het eerst georganiseerd. Dit naar aanleiding van een aflevering van de satirische tekenfilmserie South Park. De makers van die serie werden bedreigd omdat geruchten de ronde deden dat de profeet Mohammed in een komende aflevering te zien zou zijn. Uiteindelijk werd de aflevering in kwestie overdreven sterk gecensureerd om op die manier alsnog een punt te kunnen maken.

De Facebook-pagina van Everybody Draw Mohammed Day had op 20 mei 2010 ruim honderdduizend likes. De tegenhanger ervan, "Against ‘Everybody Draw Mohammed Day'", scoorde er zo’n vijfduizend meer. Dit jaar zijn de Facebook-initiatieven aanmerkelijk minder populair.

Lichamen broertjes geborgen

De lichamen van de broertjes uit Zeist die zondag werden gevonden in het water in Cothen zijn afgelopen nacht geborgen. Dat is rond 01.00 uur gebeurd, meldt de politie.

Na het veiligstellen van sporen op en rond de vindplaats zijn de lichamen overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut. Het gaat langer dan 24 uur duren voordat de doodsoorzaak kan worden vastgesteld. De identiteit van de slachtoffers is ook nog niet met forensisch onderzoek aangetoond. "De onderzoeken hiernaar zijn complex", legt een politiewoordvoerder uit. Er bestaat overigens geen twijfel meer dat het om de broertjes gaat.

Waarom de lichamen midden in de nacht zijn geborgen, kon de woordvoerder niet zeggen. Over de staat van de lichamen kon ook niets worden gezegd.

Het onderzoek rond de vindplaats gaat maandag verder. Ook wordt een buurtonderzoek gedaan.

'Jeugdzorg aanspreken op begeleiding vader broers'

Bureau Jeugdzorg en de Kinderbescherming moeten worden aangesproken op de begeleiding van het gezin van de zondag dood gevonden broertjes Ruben en Julian. Dat zei burgemeester Koos Janssen van Zeist maandagochtend op Radio 1.

De burgemeester zei dat deze instanties de verantwoordelijkheid nemen die zij moeten nemen, wat erop duidt dat zij hun eigen rol onderzoeken. De burgemeester benadrukte dat hij hier verder geen woordvoering over doet. "Ik heb een heel andere rol."

Dat de broertjes dood zijn gevonden, is volgens de burgemeester toch nog als een bom ingeslagen. "In de loop van de dag overleggen we met verschillende maatschappelijke organisaties om te kijken hoe we in nauwe samenspraak met de familie de komende dagen op goede en verantwoorde wijze met elkaar invulling kunnen geven aan dit verdriet."

De helderheid maakt volgens de burgemeester bedroefd. "Er is altijd een beetje hoop geweest bij de familie en de betrokkenen, soms tegen beter weten in. Als er dan zekerheid is dat de uitkomst niet anders is, dan krijgt alles wat weggedrukt is de afgelopen twee weken bij mensen die intensief hebben meegewerkt opeens de overhand."

Klok vindt het tijd voor magie op Songfestival

Hans Klok vindt het de hoogste tijd voor een beetje toverkunst op het Eurovisie Songfestival. "We hebben nog nooit magic op het Songfestival gehad", constateerde de 44-jarige illusionist maandag in Koffietijd.

"Terwijl het te gek is als je een waanzinnige act hebt", weet Klok, die onder meer in Las Vegas stond met zijn goochelkunsten. De illusionist is wel van mening dat alleen magie niet genoeg is voor het Songfestival. "Je hebt dan natuurlijk wel een geweldige zangeres nodig, in mijn geval zou dat Ellen ten Damme zijn."

Hoewel Klok het naar eigen zeggen 'wel ziet zitten' om Nederland volgend jaar te vertegenwoordigen, houdt hij een slag om de arm. "Ik weet niet of ik het wel moet doen hoor, ik heb het al heel erg druk. Maar ik zie het wel voor me."

Dit jaar nam Anouk voor Nederland deel aan het Songfestival, de zangeres eindigde als negende in de finale. Het was voor het eerst in negen jaar dat Nederland weer meedeed aan de eindstrijd, de voorgaande jaren kwamen de inzendingen niet verder dan de halve finale.

Slachtoffers datingfraude 1,1 miljoen lichter

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn ruim vijfhonderd mensen het slachtoffer geworden van datingfraude. Van 23 van hen is geld afhandig gemaakt, in totaal 1,1 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk, een organisatie die fraude probeert tegen te gaan.

Datingfraude houdt in dat mensen via een datingsite met iemand in contact komen, die slachtoffers geld aftroggelt zodra er een band is opgebouwd. "Een zakenman is in Verweggistan in het ziekenhuis terechtgekomen en heeft geld nodig. De online partner krijgt dan het verzoek om even 1500 euro over te maken op een buitenlandse rekening. Met zo'n soort smoes begint het spel vaak. Daarna loopt het bedrag steeds verder op. De daders gaan waanzinnig geraffineerd te werk. We kennen een geval van een gepensioneerde arts die 800 duizend euro is kwijtgeraakt", zegt een woordvoerder.

Uit schaamte maken slachtoffers, veelal 50-plussers, zelden melding van datingfraude. "Een enkeling pleegt zelfs zelfmoord", zegt de woordvoerder. De Fraudehelpdesk schat daarom dat het werkelijke aantal slachtoffers zeker tien keer hoger ligt.

De woordvoerder kan nog niet voorspellen of zich dit jaar meer slachtoffers zullen melden dan vorig jaar, toen 56 mensen in totaal 8,1 miljoen euro afhandig werd gemaakt. "Mensen die op zoek gaan naar een partner, doen dat vooral in het najaar. Dan zitten er aanmerkelijk meer mensen op datingsites." De Fraudehelpdesk juicht het toe dat wordt gewerkt aan een witte lijst van datingsites die maatregelen nemen om oplichters te weren. Nederland telt zo'n tweehonderd datingsites waar 5,6 miljoen mensen een profiel hebben, al dan niet actief.

Pool nog vast na doodrijden echtpaar en kleinkind

De 32-jarige man uit Polen die zondagmiddag werd opgepakt nadat hij in het Limburgse Meijel een echtpaar en hun kleinkind zou hebben doodgereden, zit nog vast. Hij wordt verhoord, meldt de politie maandag. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend.

Het ongeluk vond zondag even voor 11.00 uur plaats op de Heldensedijk. De 67-jarige opa en 64-jarige oma uit Meijel en het 2-jarige meisje uit Heesch reden op een fietspad dat door een groenstrook van de rijbaan was afgescheiden. De 32-jarige man uit Polen ging door nog onbekende oorzaak over die groenstrook en schepte de slachtoffers.

De politie laat maandag weten dat het onderzoek nog volop loopt. Mogelijk wordt dinsdag meer bekendgemaakt over de oorzaak.

Golf van bomaanslagen Irak

Bij bomaanslagen in de Zuid-Iraakse stad Basra en sjiitische wijken van de hoofdstad Bagdad zijn maandag ten minste 34 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat hebben ziekenhuizen in de twee steden bevestigd.

In Bagdad ontploften zeker negen bomauto's, onder meer bij bushaltes en marktpleinen, waarbij 24 doden en 112 gewonden vielen. In Basra ontploften twee bommen, bij een restaurant en eveneens bij een bushalte, waardoor tien mensen omkwamen en 27 gewond raakten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar aanslagen op deze schaal zijn doorgaans het werk van de Iraakse tak van Al-Qaida. De terreurorganisatie lijkt in te spelen op groeiend ongenoegen onder het soennitische deel van de bevolking over het optreden van de overwegend sjiitische regering. In december begonnen protesten tegen onder meer willekeurige arrestaties en discriminatie verliepen over het algemeen vreedzaam, totdat de overheid in april met dodelijk geweld optrad tegen een protestkamp van soennieten in het noorden van het land. Vorige week vielen bij aanslagen al tientallen doden.

IJshockeyers Zweden kloppen Zwitsers in finale

Zweden is voor de tiende keer in de historie wereldkampioen ijshockey geworden. In Stockholm werd Zwitserland, dat verrassend was doorgedrongen tot de finale, met 5-1 verslagen. Het is voor het eerst in 27 jaar dat een land voor eigen publiek de wereldtitel pakt.

Zwitserland had dit toernooi nog geen wedstrijd verloren en kwam ook in de finale brutaal op voorsprong. Daarna trok het gastland echter de wedstrijd naar zich toe. Henrik Sedin scoorde twee keer, Simon Hjalmarrson, Erik Gustafsson en Loui Eriksson waren eveneens trefzeker.

De Verenigden Staten sloten het toernooi af op de derde plaats. In de wedstrijd om het brons werd Finland na shoot-outs verslagen.

Toornstra jubelt: "Utrecht gaat Europa in"

Jens Toornstra is vol vertrouwen voor de ontknoping van de play-offs om Europees voetbal. De middenvelder neemt het met FC Utrecht op tegen FC Twente.

Toornstra hielp Utrecht met twee goals langs sc Heerenveen. De Domstedelingen staan daardoor in de finale tegen Twente. "Ik speelde wel goed. Het was soms wel slordig, maar dat maakt nu niet uit. Als we winnen is het goed", zei de middenvelder tegen NUsport. Toornstra schoot zijn ploeg met een heerlijke goal aan de leiding.

Een vrije trap ging hard in de kruising."Die ging er mooi in ja. De bal had veel snelheid, ik raakte 'm perfect. We staan nu in de finale tegen FC Twente, dat is lekker. We hebben dit seizoen al van ze gewonnen, maar het is niet te vergelijken. De spirit zit er goed in. Er is vertrouwen, want we zitten in een flow. Hopelijk houden we die vast."

"Twente heeft echter ook twee wedstrijden op rij gewonnen. Toen we ze de vorige keer troffen, toen zaten zij in een behoorlijke dip. We moeten er een goede wedstrijd van maken", aldus Toornstra, die vertrouwen heeft in een positieve uitkomst voor Utrecht. "We spelen het tweede duel uit. Het komt goed. Utrecht gaat Europa in."

Grosjean hoopt op stunt

In Monaco wil Romain Grosjean de finishvlag weer eens zien. In Spanje ging dat feest niet door omdat zijn achterwielophanging problemen gaf.

Het zal fantastisch worden om weer in Monaco te racen. We waren er vorig jaar snel, dus hopelijk is dat dit jaar niet anders. Dat valt echter moeilijk te voorspellen, maar hopelijk kunnen we een positieve verrassing verwachten. Het was jammer dat ik de race niet kon uitrijden, maar gelukkig kwam het door een technisch mankement en niet door een fout. De auto was verder erg goed, tot de ophanging kapot ging,” aldus de Lotus-coureur.

Ik voelde plotseling dat er iets mis was en toen was het al wel duidelijk dat we het einde van de race niet zouden halen. Ik keerde terug naar de pitstraat en daar eindigde het voor mij.

[Primera Divisiůn] Barcelona boekt dertigste zege

FC Barcelona heeft zondag de dertigste competitiezege van het seizoen geboekt. De landskampioen was thuis met 2-1 nipt te sterk voor middenmoter Real Valladolid. Een goal van Pedro en een eigen doelpunt van Marc Valiente waren goed voor een 2-0 ruststand, Victor Perez deed in de voorlaatste minuut uit een penalty iets terug.

Barcelona werd na afloop door het eigen publiek gehuldigd voor het vorige week behaalde kampioenschap. Bovendien kunnen de Catalanen nog altijd het record van honderd punten van Real Madrid uit het vorige seizoen evenaren. Dan moeten de laatste twee wedstrijden, tegen Espanyol en Malaga, wel worden gewonnen.

Bankkraak mislukt in Beuningen

Drie criminelen hebben maandag in de vroege ochtend geprobeerd een bank open te breken in het Gelderse Beuningen. Ze lieten eerst gas naar binnen lopen om dat te laten ontploffen, maar dat mislukte. Vervolgens hebben ze de pui meerdere keren met een auto geramd, maar ook zo kregen ze geen toegang tot de bank, zegt een politiewoordvoerder.

De mislukte kraak werd even voor 04.00 uur gepleegd. Toen de criminelen de bank niet open kregen, zag een ooggetuige hen volgens de politie op twee scooters vluchten. De auto werd achtergelaten. De schade aan de bank aan het Julianaplein loopt volgens de woordvoerder in de tienduizenden euro's. De politie probeert te achterhalen wie de daders zijn.

Donderdag werd nog een ramkraak op een bank in de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde gepleegd. Toen was er sprake van vier daders, die er eveneens op twee scooters vandoor gingen. "Dat is een werkwijze die we bij dit soort zaken vaker tegenkomen", zegt de politiewoordvoerder.

Hoofd Afghaanse provincieraad bij aanslag gedood

Een zelfmoordterrorist met een bom heeft maandag een aanslag gepleegd op het provinciekantoor van Baghlan in het noorden van Afghanistan. Het hoofd van het provinciebestuur en minstens dertien anderen zijn daarbij om het leven gekomen, meldt de politie.

Provinciehoofd Mohammad Rasoul Mohseni was net bij het complex aangekomen toen de dader op hem af rende en zijn explosieven tot ontploffing bracht. Bij de aanslag raakten ook elf burgers, lijfwachten en leden van het provinciale parlement gewond.

Provinciaal parlementslid Mohammad Zahier Ghanizada bevestigde de dood van Mohseni. Hij zei dat de provinciechef meermalen met de dood was bedreigd.

Treinverkeer rond Utrecht weer eens ontregeld

Door een grote elektriciteitsstoring en door een aanrijding is het treinverkeer rond Utrecht maandagochtend ontregeld. Dat zegt een woordvoerder van Prorail.

Bij een belangrijk stroomvoorzieningspunt heeft zich zondagavond rond 23.30 uur een storing voorgedaan. Monteurs zijn volgens de woordvoerder heel de nacht bezig geweest dit op te lossen, maar de oorzaak was vroeg in de ochtend nog niet achterhaald. Rond 08.30 uur was het probleem verholpen en werd het treinverkeer opgestart.

Door de stroomstoring konden seinen en wissels tussen Utrecht Centraal en Amersfoort en tussen Utrecht Centraal en Hilversum niet worden aangestuurd. Daarom reden daar geen treinen en werden bussen ingezet. Ook werden treinen omgeleid. De vertraging was meer dan een halfuur.

Maandagochtend kwam het rond 06.00 uur ook nog tot een aanrijding met een persoon bij Bunnik. Hierdoor rijden geen treinen tussen Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist. De vertraging is hier meer dan een uur. Deze verstoring is naar verwachting rond 09.00 uur verholpen.

Een geluk bij een ongeluk is volgens de woordvoerder dat er vanwege Pinksteren weinig reizigers zijn.

China weigert vlees Nieuw-Zeeland om certificaten

China heeft de import van vlees uit Nieuw-Zeeland een halt toegeroepen vanwege een conflict over certificaten. Honderden tonnen bevroren schapen-, lammeren en rundvlees zijn hierdoor gestrand op Chinese havens.

China is voor Nieuw-Zeeland de grootste exportmarkt en de grootste consument van schapenvlees. Al het vlees dat in de laatste drie weken van Nieuw-Zeeland naar China is geëxporteerd is tegengehouden, zegt handelsmanager Dan Coup van de Nieuw-Zeelandse vleesindustrie. Het vlees dat in vriezers op de havens is opgeslagen is tientallen miljoenen euro's waard. Omdat het bevroren is, blijft het volgens Coup nog maanden goed.

Exporteurs hebben de certificaten in maart aangepast omdat departementen van de overheid in Nieuw-Zeeland zijn gefuseerd. Omdat het vlees met schepen wordt vervoerd, duurt het volgens Coup enkele weken voordat vlees met de bijgewerkte certificaten in China aankomt. Er is volgens hem geen gevaar voor de volksgezondheid en er wordt gewerkt aan een oplossing.

Toch sleept het conflict zich voort. Het risico bestaat volgens Coup dat Chinese inkopers hun vlees elders gaan zoeken. Ook vreest hij dat exporteurs uit Nieuw-Zeeland flinke rekeningen krijgen voor de opslag van het vlees.

In de maanden voor het conflict uitbrak is de export van vlees uit Nieuw-Zeeland naar China flink gestegen. Over heel vorig jaar werd voor 379 miljoen euro geëxporteerd. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat al 220 miljoen euro geëxporteerd. Als dat met deze snelheid doorgaat, zou de export dit jaar bijna verdubbelen naar zo'n 696 miljoen euro.

"Wij waarderen onze nauwe werkrelatie met China en houden er vertrouwen in dat dit probleem kan worden opgelost", schreef minister voor de primaire industrie Nathan Guy in een verklaring.

Staat had weinig oog voor woekerpolisgedupeerden

Bij het oplossen van de woekerpolisaffaires heeft de staat weinig rekening gehouden met de gedupeerden. Dat concludeert RTL Nieuws uit ruim 130 notities, memo's en niet-openbare brieven die het opvroeg bij het ministerie van Financiën. Het ministerie was volgens het nieuwsprogramma vooral bezig met voorkomen dat rechtbanken heel veel rechtszaken te verwerken kregen. Ook dat doel lijkt niet te worden bereikt.

Bij woekerpolissen werd geld gestort in een beleggingspolis. Zo moest uiteindelijk een hypotheek worden afgelost of het pensioen worden aangevuld. Van de inleg bleek echter een groot deel aan provisiekosten op te gaan, waardoor de opbrengst uiteindelijk veel lager was dan de klanten hadden gedacht. Toen in 2006 door publicaties in De Telegraaf en uitzendingen van TROS Radar breed bekend werd dat een slecht product was verkocht, richtte de overheid zich volgens RTL Nieuws vooral op het voorkomen van een reeks rechtszaken. De zorg ging niet uit naar het garanderen van een fatsoenlijke compensatieregeling voor de gedupeerden.

Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) vroeg de Raad voor de Rechtspraak zelfs om advies hoe hij kon helpen de mogelijke druk op de rechterlijke macht te verlichten. Hij schreef volgens RTL Nieuws geïnteresseerd te zijn in eventuele suggesties van de raad als aanpassing van de wetgeving nodig is. Het kwam tot schikkingen, maar die compenseren nog geen tiende van de geleden schade. Toch ondersteunden ambtenaren van Financiën de compensatieregelingen 'omdat daarmee niet massaal doorgeprocedeerd hoeft te worden', staat in de stukken. Dat is voor Financiën een 'zwaarwegend belang geweest om aan te koersen op deze schikkingen'.

Toen GroenLinks, SP en PvdA aandrongen op aanvullend onderzoek, adviseerden ambtenaren toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) geen verder onderzoek te doen. De kosten zouden niet opwegen tegen de baten. Met de schikkingen zou het boek wat de ambtenaren betreft gesloten zijn.

De Jager suggereerde nog om een onafhankelijke derde naar de kwestie te laten kijken, maar de ambtenaren noemden dat 'niet verstandig'. Zij adviseerden de minister om publiekelijk de verzekeraars achter de vodden te zitten, maar de bestaande regelingen niet aan te tasten. Volgens de ambtenaren kon De Jager daarmee 'waarschijnlijk goed voor de dag komen'. Hiermee werd volgens RTL Nieuws de kiem voor latere procedures gelegd.

Dertigduizend klanten van Aegon spanden verenigd in Koersplandewegkwijt een rechtszaak aan om de totale schade gecompenseerd te krijgen. Op 14 juni doet de Hoge Raad uitspraak. Op basis van een advies aan de Hoge Raad is de verwachting dat de polishouders acht keer meer vergoed krijgen dan Aegon volgens de compensatieregeling moet betalen.

Duizenden condoleances voor Ruben en Julian

Online condoleanceregisters voor de zondag gevonden broertjes Ruben en Julian zijn maandagochtend al duizenden keren getekend. Het register op condoleance.nl ging even voor 10.00 uur door de tienduizend condoleances. Bij condoleanceregister.nl staat de teller op duizend. Een condoleancepagina op Facebook is ruim 3,5 duizend keer gedeeld.

Op Facebook en Twitter uiten veel mensen hun medeleven met de moeder en de familie van de broertjes. Ook uiten veel mensen hun afschuw en vragen ze zich af hoe hun vader de kinderen heeft kunnen ombrengen.

De extra nieuwsuitzendingen rond de vondst van de vermiste broertjes uit Zeist hebben 3,5 miljoen kijkers getrokken. Het extra journaal van de NOS trok 2,8 miljoen kijkers. De uitzending van RTL Nieuws trok er 700 duizend, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Een toevallige voorbijganger zag zondagmiddag iets in het water in Cothen, waarop de lichamen van Ruben en Julian in een afwateringsbuis werden gevonden. De twee jongens van 7 en 9 jaar waren ondanks intensieve zoektochten van agenten, militairen en honderden vrijwilligers bijna twee weken vermist.

De 38-jarige vader werd dinsdag 7 mei dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn. Hij had zelfmoord gepleegd. Hierop begon een intensieve zoektocht naar zijn kinderen. Agenten, militairen en honderden vrijwilligers zochten grote gebieden af. Uiteindelijk zag een toevallige voorbijganger zondag iets in het water in Cothen, waarop de lichamen werden gevonden.

HŁlkenberg heeft vertrouwen in Sauber

Komende week zal er geracet worden in Monaco. Nico Hülkenberg heeft vertrouwen in een goed weekend voor Sauber.

Ik kijk enorm uit naar de Grand Prix van Monaco. Het circuit is geweldig, net als de sfeer die er altijd hangt. De keren dat ik er al heb gereden, heb ik altijd genoten”, sprak de Duitser. “Ik heb ook veel vertrouwen in een goede afloop. De zachtere banden doen het altijd goed op onze auto en dat geeft me het vertrouwen dat we een goed weekend kunnen hebben.

In 2012 kwam Hülkenberg als achtste over de streep in het Prinsendom.

Bussemaker noemt belastingplan filmwereld armoedig

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) vindt het plan van filmmakers om in Nederland een tax shelter in te voeren te kort door de bocht. "Het is een beetje simpel en armoedig, zo van we weten het even niet dus gaan we maar naar de overheid", zegt Bussemaker over de belastingconstructie tegen Novum Nieuws.

Nederlandse filmmakers luidden eerder dit jaar de noodklok, omdat steeds meer vakgenoten uitwijken naar landen waar het belastingklimaat gunstiger is en waar meer subsidies worden verstrekt. De tax shelter is een belastingconstructie die het investeringsklimaat moet bevorderen en is in onder meer België en Luxemburg ingevoerd.

"Het is onlogisch dat de aandacht alleen op de tax shelter is gericht, er zijn veel verschillende oplossingen", gaat de minister verder. Bussemaker gaf eerder dit jaar al aan dat deze constructie niet past binnen de manier waarop Nederland wil omgaan met belastingen. De Tweede Kamer verwierp ook een voorstel om de tax shelter verder te onderzoeken.

De Filmtop die in april werd georganiseerd leidde niet tot een concrete oplossing. "Daarom is het ook belangrijk om het gesprek voort te zetten." De minister vindt dat filmmakers moeten bekijken hoe ze zelf kunnen bijdragen aan de Nederlandse film.

Van de 31 Nederlands filmproducties die vorig jaar werden uitgebracht, zijn er achttien die meer dan een kwart van hun uitgaven in het buitenland hebben gedaan.

De minister is in Cannes voor de première zondagavond van het drama Borgman van Alex van Warmerdam. Het is de eerste film in 38 jaar die in de officiële selectie van het prestigieuze filmfestival zit en meedingt naar een Gouden Palm. "Daarom is het heel belangrijk om hier te zijn, ook om te laten zien hoe belangrijk film voor ons is."

Bussemaker verschijnt naast jurylid Nicole Kidman en juryvoorzitter Steven Spielberg op de rode loper. "Dat maak ik niet dagelijks mee", zegt de politica. "De fotografen zullen meer op de internationale sterren gericht zijn dan op de Nederlandse minister van cultuur."

TV: Revolution - The Longest Day

De laatste weken was ik in de reviews van Revolution niet erg positief over deze nieuwe serie. De plots waren voorspelbaar en erg flauw. Een dokter redden, voorspelbare romances, vergezochte plottwists en zo kunnen we dit artikel wel vol schrijven. De aflevering van deze week is helaas niet veel beter. Dit is spijtig, want de belofte van deze serie was goed. Zeker met de goede afleveringen die in het midden van dit seizoen volgden. Maar laten we deze week nou eens goed kijken waar het eigenlijk misgaat.

Grote titels in volgende Nintendo Direct

Nintendo heeft via Twitter aangekondigd dat ze een Nintendo Direct-webstream gaan houden in het teken van de E3. Nog interessanter is dat Nintendo in deze pre-E3-webstream een aantal grote titels gaat bespreken. 

Zoals te lezen in het Twitter-bericht hieronder bevestigt Nintendo dat er een nieuwe 3D Mario-game wordt onthuld voor Wii U. Ook worden titels als Super Smash Bros. en Mario Kart besproken in de presentatie.  

Nintendo Direct onthult nieuwe titels

Robben: "Voel dat het dit keer goed komt"

De vingertoppen van Julio Cesar, de teen van Iker Casillas en de handen van Petr Cech. Het zijn kwelgeesten voor Arjen Robben (29). Zaterdag wil hij zijn finalevloek verbreken.

De gedachten schieten vast wel eens terug naar die pijnlijke avonden in Madrid, Johannesburg en München. Drie keer zo dichtbij een hoofdprijs. In mei 2010 hield doelman Julio Cesar namens Internazionale Robben van scoren af in de Champions League-finale. Zo’n twee maanden later voorkwam de teen van Casillas een heldenstatus van Robben in Nederland. Geen WK-titel. Maar een voetbaltrauma.

Robben wist het direct. De handen gingen op het hoofd. Dit had zijn finest moment moeten zijn. Na afloop de wezenloze blik. Zoekend naar niets. Diezelfde blik keerde vorig jaar mei even terug. In de Allianz Arena zat Robben eenzaam op het veld. Bayern verloor de Champions League-finale in eigen huis van Chelsea. In de verlenging miste de Bedummer een strafschop. Het bleek een fatale misser. Penalty-killer Cech verdiende eeuwige roem. Robben bleef achter, zonder cup.

Daarin moet deze week verandering komen. Over zes dagen krijgt de 66-voudig international een derde kans op de Champions League-titel. Op Wembley staat zaterdagavond de finale tegen Borussia Dortmund gepland. Londen wacht een Duitse invasie. Honderden miljoenen kijkers voor de televisie. De druk bouwt zich op. Ook voor Robben, inmiddels een ervaringsdeskundige op het gebied van finales spelen.

Met Bayern werkte hij zaterdagmiddag een generale repetitie af voor de eindstrijd op Wembley. Het uitduel bij Borussia Mönchengladbach werd een voetbalshow. Niet altijd goed, maar wel veel goals. "We stonden binnen vier minuten 2-0 achter. Dan denk je wel even, wat gebeurt hier?", zei Robben tegen Goal.com. "Dat overkomt ons niet vaak. Als het binnen 25 minuten 3-2 staat, is het voor de fans wel een mooie wedstrijd. Dit was reclame voor de Bundesliga. Gelukkig winnen we nog (3-4. red.). En met mooie goals. Vooral die volley van Ribéry zat er goed in." Robben scoorde de winnende in Borussia-Park.

In aanvallend opzicht ontstonden soms FIFA-achtige aanvallen. Achterin ging het iets minder. Doelman Manuel Neuer kreeg in de voorgaande 33 duels vijftien tegengoals. In Mönchengladbach kwamen er in tien minuten drie bij. Toch wist Robben dat Bayern niet zou verliezen. "Dat heeft met onze kwaliteiten te maken. We blijven altijd rustig en spelen ons eigen spel. Geloven in eigen kunnen is heel belangrijk. In vergelijking met vorig seizoen zijn we daarin nog verder. Het team is meer samengekomen." Dat blijkt ook uit de cijfers.

Begin april was de landstitel binnen. Sindsdien reeg Bayern record aan record; 29 zeges in 34 wedstrijden, 91 punten, een doelsaldo van +80 en achttien tegendoelpunten. Het gat met nummer twee en medefinalist Dortmund liep op tot 25 punten. Mia San Mia, Mia San Meister prijkte negen dagen geleden op het bordes van het stadhuis van München op de Marienplatz. Het bier vloeide rijkelijk. Niet alleen door de kelen. Directeur Matthias Sammer werd overgoten door de breeduit lachende Robben, gehuld in traditionele Beierse kleding. Zaterdagavond oogde hij ook ontspannen.

Na de 3-4 zege op Mönchengladbach ligt de focus op de finale op Wembley. Daarna wacht ook nog de finale om DFB Pokal tegen VfB Stuttgart (1 juni). "We moeten de goede lijn van dit seizoen doortrekken. We gaan met veel zelfvertrouwen richting Engeland. Deze zege zegt niets voor die finale. Ook niet dat Dortmund nu verliest van Hoffenheim. Finalewedstrijden zijn altijd duels op zich. Ik heb er heel veel zin in. In de groep heeft iedereen het besef dat we dit jaar de treble kunnen winnen. Eerst moeten we maar eens die beker met de grote oren winnen."

Roel Brouwers geeft Bayern een goede kans. De 31-jarige Limburger stond voor Borussia Mönchengladbach negentig minuten in het veld tegen Der Rekordmeister en Robben. "Bayern is dit seizoen echt een fantastisch team, gigantisch. Ze staan op eenzame hoogte in de Bundesliga. Ze zijn voor mij de grote favoriet voor de Champions League-finale. Maar er kunnen gekke dingen gebeuren op Wembley. Wat het wordt, maakt mij niet veel uit. Bij Bayern ken ik Arjen en Dante, maar bij Dortmund speelt Reus, die ik ken van Gladbach. Ik gun het ze alle drie."

Rond en tijdens de laatste competitiewedstrijd van het seizoen sprak Brouwers een paar keer met Robben. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd was er een opvallende omhelzing tussen de Nederlanders. "Ik ontnam hem een scoringskans. Toen bedankte hij mij even", zegt Brouwers. "Dat was even lachen. Het is sowieso altijd even leuk, landgenoten onder elkaar. Ik heb hem na de wedstrijd nog succes gewenst voor zaterdag."


Brouwers zit dan voor de televisie. Mark van Bommel vermoedelijk ook. De voormalige Kapitän van Bayern beëindigde twee weken geleden zijn profloopbaan, tweëenhalf jaar na zijn vertrek uit München. Van Bommel (36) treurde in twee van de drie verloren finales van Robben mee. In de strijd om de Champions League en de WK in 2010 stond het duo zij aan zij. Ook na de nederlagen. Samen treurden ze in Bernabeu en Soccer City Stadium.

In aanloop naar de finale denkt Robben nog even aan zijn oud-ploeggenoot, met wie hij bij PSV, Bayern en Oranje samenspeelde. "Ik heb veel respect voor de persoon en voetballer Mark van Bommel. Ik ken hem erg goed. Hij is een goede vriend van me. Altijd eigenlijk al geweest. Natuurlijk wordt bij Bayern gesproken over dat hij is gestopt. Iedereen heeft dat meegekregen. Hij verdient niets dan lof. Hij heeft een fantastische carrière gehad”, aldus Robben.

De volle prijzenkast van Van Bommel is in tegenstelling tot die van zijn goede vriend wel gevuld met een Champions League-titel. Met FC Barcelona won hij in 2006 de prestigieuze cup die Robben zo begeert. Hij is voor de derde keer dichtbij. De linkspoot uit Bedum krijgt zaterdag een nieuwe kans. In Londen wil hij afrekenen met het finale-trauma. Drie keer scheepsrecht? "Nou, het moet nu toch wel een keer goed komen in een finale. Ik heb er in elk geval een heel goed gevoel over", besluit Robben. Op naar een nieuwe finale.

Heel korte teaser Call of Duty: Ghosts

Infinity Ward heeft een wel heel kleine teaservideo voor hun aankomende Call of Duty: Ghosts uitgebracht. Klik op het plaatje om het te zien.

Er is nog niet veel bekend over Call of Duty: Ghosts. Een uitgelekte poster liet zien dat het voor pc, PlayStation 3, Xbox 360 en next-gen consoles uit gaat komen. Op 5 november komt het spel uit voor pc en current-gens.

Call of Duty: Ghosts wordt voor het eerst getoond tijdens de next-gen Xbox-onthulling morgen. Het wordt de eerste Call of Duty die voor de komende next-gen gemaakt is en ook een nieuwe engine gaat gebruiken. Hopen we.

Twee agenten FBI omgekomen tijdens training

Twee agenten van de FBI zijn omgekomen tijdens een training voor de kust van de Amerikaanse staat Virginia. Het ongeluk, dat vrijdag voor de stad Virginia Beach gebeurde, is zondag door de FBI naar buiten gebracht.

De agenten die omkwamen zijn de 41-jarige Christopher Lorek en de 40-jarige Stephen Shaw. Zij maakten deel uit van een eenheid die is gespecialiseerd in het bevrijden van gegijzelden. Die eenheid is gebaseerd in Quantico in het noorden van Virginia. Verdere details over het ongeluk werden niet gegeven. De oorzaak wordt nog onderzocht.

"Wij rouwen om het verlies van twee dappere en moedige mannen", schrijft FBI-directeur Robert Mueller in een verklaring. "Onze gedachten gaan uit naar hun vrouwen, kinderen en geliefden die hun verlies het diepst voelen."

Britse bedrijven: vertrek EU kost miljarden

Leiders van Britse bedrijven hebben maandag gewaarschuwd dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie de Britten 92 miljard pond (bijna 109 miljard euro) per jaar kan kosten. Dat is 3500 pond per gezin. Volgens hen stellen degenen die ervoor pleiten dat het land het EU-lidmaatschap opzegt, de politiek boven de economie.

In een brief aan de krant The Independent beschuldigen de vooraanstaande figuren uit bedrijven als British Telecom, Shell en Deloitte de eurosceptische politici ervan dat zij in hun pleidooi voor een vertrek uit de EU het nationaal belang totaal uit het oog verliezen. "Het economisch belang om in de EU te blijven, is verpletterend groot", schrijven zij.

Britse bedrijven: vertrek EU kost miljarden
Britse bedrijven: vertrek EU kost miljarden (Foto: ANP)

VVV treurt na degradatie

Twee jaar op rij ontsnapte VVV-Venlo aan degradatie, maar dit seizoen kon de Limburgse club een afdaling naar de Jupiler League niet voorkomen. Go Ahead Eagles was veel te sterk in de nacompetitie.

"De laatste jaren hebben we aan een touwtje gebungeld, maar zijn we steeds ontsnapt. Deze keer ging het helaas fout", constateerde voorzitter Hai Berden tegen het Algemeen Dagblad. "En als je heel realistisch bent, weet je dat dit een keer kon gebeuren."

De ambities van VVV krijgen een flinke tik. Niet alleen was handhaving in de Eredivisie noodzakelijk voor de komst van een nieuw stadion, de club zal nu ook niet meer spelers als Keisuke Honda, Ahmed Musa en Maya Yoshida kunnen aantrekken en loopt dus miljoenen euro's aan inkomsten mis.

"Het zal allemaal niet makkelijker worden om zulke spelers aan te trekken", beaamde Berden. "Al dit soort zaken maakt het allemaal lastig. Maar ik heb een keer eerder meegemaakt dat we degradeerden, in 2008, toen waren we binnen een jaar terug in de Eredivisie. Ik zie niet in waarom dat komend seizoen niet opnieuw mogelijk is."

'Next-gen Xbox in december'

Hoewel het nog niet bevestigd is, maken de niet-zo-subtiele hints afkomstig van Microsofts Aaron Greenberg wel duidelijk dat Kerstmis een drukke periode gaat worden voor Xbox.

Tijdens een podcast van Major Nelson heeft Greenberg over de aankomende Xbox gesproken. Hij beloofde veel verrassingen verspreid over de Xbox-onthulling op 21 mei en zijn pre-E3 show op 10 juni. "En daarnaast hebben we uiteraard veel te delen tussen dan en deze kerst", zei Greenberg, zichzelf versprekend dat 'deze kerst' schijnbaar een launchwindow voor de nieuwe console is.

Greenberg had nog meer te melden: "We hebben zo veel dat er geen manier is waarop we het allemaal kunnen verpakken in één evenement. De beste manier waarop ik het kan beschrijven is dat we echt een verhaal over twee gebeurtenissen gaan vertellen. Dus we gaan beginnen op 21 mei en dat gaat echt over het openbaren van het volgende Xbox-platform en onze visie voor de toekomst van games, de toekomst van entertainment. We hebben zeker veel verrassingen gepland."

"We leggen de basis, en dan een paar weken later gaan we naar E3, en E3 gaat alleen maar over de spellen. Het gaat om heel veel exclusives en wereldpremières", vervolgde hij. Het bedrijf heeft al bevestigd dat ze dit jaar op gamescom hun nieuwe Xbox op de beursvloer laten zien.

Kerst wordt een dure aangelegenheid voor sommige gamers, want Sony komt dan ook met PlayStation 4. Morgen horen we meer over Microsofts next-gen, dan wordt het onthuld.

Deathstroke speelbaar in Batman: Arkham Origins

Deathstroke, de schurk in Warner Bros.' aankomende game Batman: Arkham Origins is beschikbaar als speelbaar personage door middel van downloadbare content, volgens een posting op Amazon.

Of je het hele spel met Deathstroke kunt spelen, zoals Catwoman speelbaar was in Batman: Arkham City door middel van DLC, is nog onbekend. Catwoman deed haar eigen ding, goed of slecht, in het vorige spel. Hoe Deathstroke, op en top schurk, in het speelbare verhaal gaat passen weten we niet. Of de Deathstroke-DLC een timed-exclusive voor Amazon is, valt nog maar te raden. Hopelijk krijgen alle spelers uiteindelijk de kans om als deze schurk te spelen.

Ondertussen is ook bekend geworden dat Kevin Conroy wederom als de stem van Batman te horen is in de game. Vandaag wordt een nieuwe trailer verwacht van Batman: Arkham Origins

Het spel is vanaf 25 oktober beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc.

Batman: Arkham Origins

FOK!filmtips van de dag: Edward Scissorhands

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De familiefilm Pluk van de Petteflet is een verfilming van het beroemde gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Eerder verschenen van de schrijfster al Abeltje en Minoes in de bioscoop, beide films hadden groot succes. Voor de rol van de roodharige Pluk meldden zich zo'n 500 jongetjes om auditie te doen. Uiteindelijk viel de keuze op de de jonge Yannieck, die inderdaad erg veel lijkt op de door Fiep Westerdorp getekende Pluk. Verdere rollen zijn er voor Karin Bloemen, Erik van Muiswinkel, Dolf Jansen en Arjan Ederveen. Alle personages uit het boek komen terug in de film, zoals het paard Langhorst en Zaza de kakkerlak. Producent Burny Bos was eerder verantwoordelijk voor Ja Zuster, Nee Zuster. Te zien om 09.00 uur op Nederland 3.

De coole, skateboardende Abeltje Roef wordt aangenomen als liftboy in het warenhuis Knots. Op zijn eerste werkdag drukt hij op een verboden knopje en zo vliegt hij met drie anderen - zijn ex-vriendinnetje Laura, de zanglerares juffrouw Klaterhoen en de in mottenballen handelende meneer Tump - met lift en al het dak uit van het gebouw. Met de vliegende lift komen ze terecht in New York, waar Abeltje door mevrouw Cockle-Smith wordt aangezien voor haar zoontje Johnny, die door Zuid-Amerikaanse indianen is ontvoerd. De vier liftgangers weten te ontsnappen en zetten koers naar Perugona om Abeltjes dubbelganger te redden. Abeltje is te zien om 15.30 uur op Nederland 3.

Edward, gespeeld door Johnny Depp, is gecreëerd door een uitvinder, die echter stierf voor hij z'n karwei af kon maken. Hierdoor heeft Edward scharen waar eigenlijk zijn handen zouden moeten zitten. Wanneer een vrouw bij zijn grote landhuis aanbelt en hem daar vindt, neemt ze hem mee naar haar huis om bij haar familie te wonen. Al snel weet hij zich aan te passen aan de voor hem ongewone omgeving.

Dit fantasievolle drama markeerde de eerste samenwerking tussen Depp en Burton. Het beviel beide excentriekelingen uitstekend. Ze maakten daarna samen nog vele andere films. Edward Scissorhands is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Ex-agent Brian O'Conner en Mia Toretto hebben Dom helpen ontsnappen uit de gevangenis en zijn nu op de vlucht voor de politie. In Rio de Janeiro komen ze weer samen. Daar moeten ze, om hun vrijheid terug te krijgen, nog één klus aannemen. Op de hielen gezeten door de nietsontziende federaal agent Hobbs en een legertje corrupte smerissen in dienst van een moorddadige drugsbaron, trommelen Toretto en O'Conner hun maatjes uit de vorige avonturen op voor wat de ultieme kraak moet worden: een levensgevaarlijke overval die hen 100 miljoen dollar zal opleveren.

In dit vijfde deel  Fast Five van de Fast and Furious-reeks komen spierbundels Vin Diesel en Dwayne Johnson tegen over elkaar te staan. Justin Lin nam opnieuw de regie op zich. Te zien om 20.30 uur op SBS6.

Fred 2: Night of the Living Fred is vandaag ook te zien op de televisie.

FOK! wat een weer... Van kwaad tot erger

Goeiemorgen allemaal! Het weer viel gisteren op veel plaatsen toch behoorlijk tegen. Er waren wel gebieden met opklaringen, maar in veel andere streken bleef het toch een stuk bewolkter dan dat we verwacht hadden. Ik ben bang dat het in de loop van de week alleen maar erger gaat worden.

Vandaag is het ook al niet denderend hoor. Er is veel bewolking en op diverse plaatsen valt er wat regen of motregen. De grootste kans hierop hebben het westen en oosten. Als er ergens wat zon te zien zal zijn, dan is die kans het grootst in Drenthe en Groningen. Verder komt er langs de kust ook nevel of mist voor. Kortom: wederom grijs weer op de meeste plekken. De temperaturen liggen tussen de 11 en 17 graden. Er staat maar een zwakke wind uit een westelijke richting.

De temperaturen die we aan het einde van de week halen zouden niet misstaan in een zachte wintermaand. Het wordt dan niet warmer dan 9 tot 11 graden. Dit kunnen we rustig extreem laag noemen. Verder blijft het aanhoudend wisselvallig weer en op veel zon hoeven we niet te rekenen. Hopelijk kan ik morgen een weersverbetering aankondigen...

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Gansjes
 Een prachtig plaatje van KlapMongeaul. Heel erg schattig die jonge kuikentjes.

Staande ovatie voor Borgman in Cannes

Met een minutenlange staande ovatie heeft zondagavond de Nederlandse film Borgman zijn grote première beleefd. In de grote zaal van het Festival van Cannes zagen 3000 genodigden als eerste ter wereld de nieuwe thriller van regisseur Alex van Warmerdam.

Van Warmerdam liep rond tien uur 's avonds met tientallen cast- en crewleden over de rode loper. Het stralende middelpunt was hoofdrolspeelster Hadewych Minis, die voor de gelegenheid een witte jurk van Edwin Oudshoorn droeg.

Het is voor het eerst in 38 jaar dat Nederland een film in competitie heeft in Cannes. Zowel voor als na afloop van de voorstelling kregen Van Warmerdam en zijn broer Marc, die de film heeft geproduceerd, een staande ovatie.

Staande ovatie voor Borgman in Cannes
Staande ovatie voor Borgman in Cannes (Foto: ANP)

[Upd] Broertjes dood gevonden

De politie heeft zondagmiddag twee lichamen aangetroffen in Cothen, enkele kilometers van Doorn. Dat meldt de politie. Waarschijnlijk gaat het om de twee vermiste broertjes Ruben en Julian. De Utrechtse politie doet onderzoek naar de vondst bij het Amsterdam-Rijnkanaal. De lichamen zijn gevonden in de omgeving van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord, dicht bij Wijk bij Duurstede.

De broertjes uit Zeist zijn bijna twee weken vermist. Hun vader werd 7 mei dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn, hemelsbreed een kilometer of tien van de plek waar de lichamen zondag zijn gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd, mogelijk omdat zijn kinderen onder toezicht zouden komen van Jeugdzorg. De politie zette zaterdagnacht een helikopter in boven het gebied tussen Rhenen en Doorn. Zondag werd naast de helikopter ook een F-16 ingezet.

De afgelopen tijd werd in Limburg en Utrecht massaal gezocht naar de jongens van 7 en 9 jaar, zowel door de politie als door vrijwilligers.

Update 19.08 uur
De identificatie van de twee zondagmiddag gevonden lichamen kan nog uren gaan duren. Ook is nog niet te zeggen of het om kinderen of volwassenen gaat die zijn gevonden bij een duiker in Cothen.

Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Forensisch specialisten zijn gearriveerd bij de vindplaats.

De duiker verbindt watergangen langs een weiland in de Utrechtse polder. Het is een landelijk gebied.

Update 19.48 uur
De politie heeft de moeder van de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist zondag aan het eind van de middag ingelicht dat er twee lichamen zijn gevonden in het water bij Cothen in Utrecht. Forensisch onderzoek moet zondagavond aantonen of het haar kinderen zijn.

Dat heeft een woordvoerder van de politie zondagavond laten weten. Er is volgens hem nog geen enkele zekerheid dat de gevonden lichamen van de sinds twee weken vermiste broertjes zijn. 

Update 21.57 uur
De politie heeft zondagavond het luchtruim boven Cothen afgesloten nadat een fotograaf in een helikopter foto's had gemaakt. In een cirkel van achttien kilometer rond de vindplaats van de twee lichamen mag niet meer worden gevlogen. Dat meldt RTV Utrecht.

De foto's werden volgens de regionale omroep rond 19.00 uur gemaakt door een fotograaf van persbureau ANP. Een politiehelikopter is er direct heengegaan, maar het andere toestel was al weg.

De media zijn massaal naar de plek gegaan waar de lichamen zondagmiddag werden gevonden. Er wordt van uitgegaan dat het gaat om de twee vermiste broertjes Ruben en Julian, maar de Utrechtse politie wil hier nog geen uitspraken over doen. Het wachten is op de conclusie van forensisch onderzoekers.

Een woordvoerder sprak al wel van 'lichaampjes'. Tegen 21.00 uur arriveerde een lijkwagen.

De lichamen zijn door een toevallige voorbijganger gevonden in een afwateringsbuis in een weiland in de omgeving van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord. Op de luchtfoto, die diverse media hebben gepubliceerd, is de omgeving goed te zien, evenals de tent waarin de politie onderzoek doet.

Eerder had de politie belangstellenden al dringend verzocht om niet naar Cothen te komen. De toegangswegen zijn afgezet, zodat mensen niet zomaar overal doorheen banjeren. De oproep om niet te komen heeft effect gehad.

De broertjes van 7 en 9 jaar uit Zeist zijn bijna twee weken vermist. Hun vader werd 7 mei dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn, hemelsbreed een kilometer of tien van de plek waar de lichamen zondag zijn gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd, mogelijk omdat zijn kinderen onder toezicht zouden komen van Jeugdzorg. De afgelopen tijd werd massaal gezocht naar de jongens van 7 en 9 jaar, zowel door de politie als door vrijwilligers.

Update 22.17 uur
De politie in Utrecht geeft zondagavond omstreeks 23.00 uur een persconferentie over de vondst van twee lichamen in het Utrechtse Cothen eerder op de dag.

Het is nog niet duidelijk of de lichamen van de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn

Update 23:05 uur
Het is inmiddels bevestigd dat het om de twee broertjes gaat.
 

Update 01:37
Het onderzoek naar wat er precies met de broertjes Ruben en Julian uit Zeist is gebeurd, is uitermate complex, zei hoofdofficier van justitie Johan Bac zondagavond. Het rechercheteam gaat maandag nog op volle sterkte door om uit te vinden hoe de kinderen precies in de duiker in Cothen terecht zijn gekomen.

,,We weten nog niet of de vader de lichaampjes daar heeft verborgen of dat ze er op een andere manier terecht zijn gekomen'', zei hij. Enkele dagen geleden liet de politie nog weten dat er onder andere rekening werd gehouden met een handlanger die de vader zou hebben geholpen.

De toestand van de aangetroffen lichamen maakt het onderzoek en definitieve indentificatie er niet gemakkelijker op, aldus de politie. Mogelijk 

Politie: Identificatie kan nog uren duren
Politie: Identificatie kan nog uren duren (Foto: ANP)

[WTCC] Uitslagen Salzburgring

Tom Coronel is er in het World Touring Car Championship niet in geslaagd om zijn goede resultaten van de afgelopen weken een vervolg te kunnen geven. De Nederlander werd op de Salzburgring tweemaal tiende, waardoor hij in het kampioenschap enkele plaatsen zakte.

Race 1

Michel Nykjær heeft de eerste race in Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Deen leidde de race van start tot finish. Hij werd de gehele race op de huid gezeten door James Nash die sneller leek te zijn, maar geen gaatje kon vinden. Achter dit duo werd kampioenschapsleider Yvan Muller derde. De Fransman rekende in de beginfase van de wedstrijd af met Fredy Barth en Alex MacDowall, waarna hij even later Mehdi Bennani inhaalde. Zijn poging om er meer uit te slepen bleek vruchteloos te zijn. Bennani werd nog wel vierde, voor MacDowall en Barth. Coronel kwam in het stuk niet voor en werd tiende.

Race 2

Norbert Michelisz pakte na de start de leiding in de tweede race, maar Nash bleek op de rechte stukken veel sneller te zijn dan de Hongaar. De Brit greep dan ook de eerste plaats en stond deze niet meer af. Achter het leidende duo had Muller het tempo er wederom goed in zitten. De Fransman lag na zes ronden al vierde en wist enkele ronden later de derde stek van Tiago Monteiro af te snoepen. Eén ronde voor het einde verschalkte de kampioenschapsleider ook Michelisz, waarna hij voor de Hongaar als tweede eindigde. Monteiro werd vierde, voor de winnaar van de eerste race Nykjær. Coronel moest na een gevecht met Rob Huff wederom genoegen nemen met P10.

In het kampioenschap leider Muller met een comfortabele 198 punten. De Fransman heeft een gat van 80 punten met Gabriele Tarquini die dit weekend slechts vier punten pakte. Nash staat nu derde met 108 punten, voor Nykjær die er 96 verzameld heeft. Coronel is met 66 punten nu achtste.

Censuur in Algerije

Een Algerijnse hoofdredacteur heeft de regering van zijn land ervan beticht censuur te plegen. Volgens Hicham Aboud heeft de regering afgelopen weekeinde de publicatie van twee kranten waar hij voor werkt verboden.

Aboud zei dat de publicatie werd tegengehouden omdat hij een bevel van het ministerie van communicatie had genegeerd. Het ministerie had Aboud opgedragen een stuk over president Abdelaziz Bouteflika, waarin stond dat de president in coma ligt, te schrappen.

De 76-jarige president werd vorige maand geveld door een beroerte en ligt sindsdien in een Frans ziekenhuis. Volgens de autoriteiten maakt Bouteflika het goed en keert hij binnenkort terug naar Algerije.

"Dit is meer dan alleen censuur, dit is een publicatieverbod", aldus Aboud. Volgens de hoofdredacteur waren de stukken gebaseerd op betrouwbare medische bronnen. Het ministerie heeft gezegd dat het bevel was bedoeld om de nationale veiligheid te beschermen.

Eerste homohuwelijk op Bonaire

Het eerste homohuwelijk op Bonaire is een feit. Een 43-jarige Arubaan trad zaterdag in het huwelijk met een dertien jaar jongere Venezolaan. Ze gaven elkaar het jawoord in het stadhuis van Bonaire, meldt het Caribisch Netwerk zondag.

Het is niet het eerste homohuwelijk in Caribisch Nederland. Een Arubaans paar trouwde in december op Saba. Bonaire, Sint Eustatius en Saba kregen nadat ze op 10 oktober 2010 een speciale gemeente van Nederland werden twee jaar de tijd om de invoering van de wetgeving voor te bereiden.

Lang niet alle inwoners van de BES-eilanden kunnen zich vinden in het homohuwelijk, evenmin als in de legalisering van abortus en euthanasie, die daar ook gevoelig liggen. Op Bonaire wonen zo'n zestienduizend mensen. Sint Eustatius en Saba tellen respectievelijk ongeveer 3600 en 1800 inwoners.

Op Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen mensen van hetzelfde geslacht niet trouwen. Wel kan een homohuwelijk worden bijgeschreven in de burgerlijke stand.

Daags na de Tour mogelijk te redden

Afgelopen week werd bekend dat de organisatie de stekker heeft getrokken uit het criterium Daags na de Tour in Boxmeer. De horeca en de Brabantse gemeente onderzoeken de mogelijkheden om zelf de organisatie op zich te nemen.

Afgelopen week werd bekend dat de organisatie van de profronde er na 38 jaar mee stopte vanwege de openlijke kritiek van de Boxmeerse ondernemers die aandrongen op veranderingen in het evenement. Ook stelden zij dat de belangstelling voor Daags na de Tour afnam, maar de organisatie wilde niets kwijt over zowel de financiën als de bezoekersaantallen, zelfs niet aan de gemeente Boxmeer die jaarlijks 10.000 euro in de kermiskoers steekt.

Burgemeester Karel van Soest deed dit weekend, net als de gemeenteraad, de oproep om de wedstrijd toch door te laten gaan. Ook vanuit de horeca uit de Brabantse plaats was een soortgelijke oproep te horen.

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.