CD: Justice - Access All Arenas

Door alle drukte rondom het nieuwe album van Daft Punk zouden we bijna vergeten dat er nog meer mooie electronische muziek in Frankrijk wordt gemaakt. Een goed voorbeeld daarvan is Justice, bestaande uit de Parijzenaren Gaspard Augé en Xavier de Rosnay. vijf jaar na hun eerste live-album A Cross the Universe is er nu een vervolg met Access All Arenas. Was A Cross the Universe al een dijk van een plaat, op Access All Arenas kunnen we er getuige van zijn dat het duo in die vijf jaren muzikaal behoorlijk geëvolueerd is.

Justice - Access All Arenas 1

Voor Access All Arenas nam Justice een concert op, dat het duo op 19 juli 2012 gaf in het amfitheater van Nîmes in Zuid-Frankrijk. Waar het duo op hun eerste album Cross nog housemuziek maakte met techno en electro-invloeden horen we bij de liedjes van het daaropvolgende studioalbum Audio, Video, Disco toch al meer progressieve invloeden terug. Justice weet het echter op onnavolgbare wijze te combineren, in een vette bijna 90 minuten durende live-mix. De gelukkigen die op 28 februari 2012 aanwezig waren bij het optreden van Justice in Paradiso in Amsterdam, waren getuige van nagenoeg dezelfde set als die we op dit album kunnen beluisteren.

Bij de aanvang van Access All Arenas horen we dat het publiek behoorlijk in de stemming is voor een enerverend stuk dancemuziek. Ze gillen zich de longen uit hun lijf terwijl Augé en De Rosnay plaats nemen achter het grote verlichte kruis op het podium. Het concert opent met het rustig op gang komende 'Genesis'. Het is echter de aanvang van een dampende mix waarin maar weinig stiltes te bespeuren zijn. De Fransozen spelen een soort van muzikaal kat-en-muisspelletje met het aanwezige publiek, waarbij het tweetal subtiele plaagstootjes uitdeelt. Zo horen we in zowel 'Genesis' als 'Phantom' al verwijzingen naar het daaropvolgende 'Civilization' en horen we al samples uit de grote hit 'D.A.N.C.E.' in 'Canon'.

Justice - Access All Arenas 2

Met Access All Arenas bewijst Justice dat het live uitvoeren van electronische muziek echt wel meer is dan alleen maar drukken op knopjes, terwijl een voorgeprogrammeerde laptop een voorgebakken mix afspeelt. Na de spetterende finale met een uit je speakers knallende versie van 'Audio, Video, Disco' volgt nog een fijne toegift waarbij 'On'n'On' wordt gecombineerd met 'We Are Your Friends', het nummer waarmee Justice vs. Simian in 2006 doorbrak, om vervolgens te eindigen met een sublieme uitvoering van de Soulwax-remix van Phantom. Gaspard Augé en Xavier de Rosnay hebben met Access All Arenas dat het beste tot zijn recht komt als je deze hard over een koptelefoon afspeelt. Sluit je ogen en je waant jezelf in het oude amfitheater van Nîmes.