Golf van bomaanslagen Irak

anoniem_22072019025900

Bij bomaanslagen in de Zuid-Iraakse stad Basra en sjiitische wijken van de hoofdstad Bagdad zijn maandag ten minste 34 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat hebben ziekenhuizen in de twee steden bevestigd.

In Bagdad ontploften zeker negen bomauto's, onder meer bij bushaltes en marktpleinen, waarbij 24 doden en 112 gewonden vielen. In Basra ontploften twee bommen, bij een restaurant en eveneens bij een bushalte, waardoor tien mensen omkwamen en 27 gewond raakten.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar aanslagen op deze schaal zijn doorgaans het werk van de Iraakse tak van Al-Qaida. De terreurorganisatie lijkt in te spelen op groeiend ongenoegen onder het soennitische deel van de bevolking over het optreden van de overwegend sjiitische regering. In december begonnen protesten tegen onder meer willekeurige arrestaties en discriminatie verliepen over het algemeen vreedzaam, totdat de overheid in april met dodelijk geweld optrad tegen een protestkamp van soennieten in het noorden van het land. Vorige week vielen bij aanslagen al tientallen doden.