TV: Revolution - The Longest Day

De laatste weken was ik in de reviews van Revolution niet erg positief over deze nieuwe serie. De plots waren voorspelbaar en erg flauw. Een dokter redden, voorspelbare romances, vergezochte plottwists en zo kunnen we dit artikel wel vol schrijven. De aflevering van deze week is helaas niet veel beter. Dit is spijtig, want de belofte van deze serie was goed. Zeker met de goede afleveringen die in het midden van dit seizoen volgden. Maar laten we deze week nou eens goed kijken waar het eigenlijk misgaat.

Let op: onderstaand bevat spoilers van aflevering 1X17 - The Longest Day van Revolution! Lees niet als je nog niet wilt weten wat er gaat gebeuren!

In de ‘cold open’ van deze week starten we met Nora en Miles die, na hun seksuele escapades van vorige week, wakker worden. Nora wil echter zo snel mogelijk weg, want hoe je het ook wendt of keert, één van hen zal de ander zien sterven. En ze wil het niet moeilijker maken dan het al is. Ook Tom Neville heeft ruzie met zijn zoon Jason na vorige week. Een ‘cold open’ die onvermijdelijk ertoe zal lijden dat zowel Nora als Jason in de problemen zullen raken. En inderdaad, dit gebeurt.

Revolution 1X17 screen 1
Bam! Knal! Baf!

Het kamp van de rebellen wordt al vlug bestookt met drones die tientallen raketten afschieten. Ook hier rijst weer de vraag: heeft Monroe echt zo’n groot wapenarsenaal en hoe komt die hier dan aan? Het rebellenleger wordt gedecimeerd en Charlie is kwijt na de aanval. Zij was met Jason op pad na de ruzie met zijn vader. Ze is bedolven onder het puin van de uitkijktoren. Dit zou een interessant gegeven kunnen zijn voor een aflevering, ware het niet dat het Charlie is die alleen onder het puin ligt. Interessanter zou het bijvoorbeeld zijn om Jason en Tom samen te bedelven, of beter nog, Miles en Tom.  Dit geeft de personages de kans om hun issues te bespreken, wat in veel gevallen voor goed drama en een intrigerende achtergrond kan zorgen. Zeker met het acteertalent van Giancarlo Esposito (Breaking Bad), die de rol van Tom vertolkt, zou dit geniale televisie op kunnen leveren.

In plaats hiervan wordt gekozen voor de actievolle route en Miles, Nora en Tom bestormen de Monroe Militia met man en macht om Charlie te redden. Dit is een onbegonnen zaak. Miles en Monroe doen gedurende de aflevering eigenlijk niet meer dan het leegschieten van hun wapens, tot het moment komt dat Charlie zichzelf weet te bevrijden. Nora leidt de Militia af, waarna Charlie in veiligheid kan komen. Ook hier vindt geen ontwikkeling plaats. Het is puur op actie gericht. Dat Nora uiteindelijk gevangen wordt genomen kan een goede ontwikkeling zijn voor de komende afleveringen, maar binnen de context van deze episode biedt dit geen meerwaarde. Ook is er geen climax in dit plot en voel je je als kijker haast bedrogen.

Revolution 1X18 screen 2

Dan zijn er nog een aantal subplots deze week. Tom voegt zich in het begin ook bij Miles en Nora, en al snel vinden ze Jason. Het is een redelijk uitzichtloze situatie, en Jason geeft aan dat ze hem kunnen laten liggen. Tom besluit eigenlijk al direct dat hij zijn zoon niet alleen kan laten sterven, en hij besluit hem te redden, terwijl Miles en Nora verder op zoek gaan naar Charlie. In de twee scènes die hierover volgen komen we eigenlijk weinig meer te weten dan het feit dat Tom bang is dat zijn vrouw boos wordt. In een monoloog, die alleen Esposito kan afleveren, verklaart hij dat hij weet dat hij een slechte man is. Maar hij zou nooit zijn zoon achterlaten. Ik wil meer van dit soort scènes. Meer Tom Neville, dat zal de serie een stuk helpen.

Dan hebben we wederom Rachel en Aaron die op weg zijn naar The Tower. Nu Rachel haar been gebroken heeft, is het onmogelijk verder op pad te gaan. Aaron weigert haar achter te laten, maar kan haar niet verplaatsen. Rachel besluit dat er maar één ding op zit: het apparaat dat mensen kan genezen. Dit heeft ze uit haar zoon gehaald een paar afleveringen geleden. Als Aaron dit programmeert, zouden ze haar been kunnen helen. En hier gebeurt wat raars. Niet alleen zijn ze ineens in een computerwinkel een paar kilometer verderop, terwijl Aaron net Rachel nog niet eens recht kon zetten, maar Aaron weet ook hoe die dat onbekende apparaat perfect weet te programmeren binnen enkele seconden. Als er vervolgens gevraagd wordt een ziek kind te redden, zegt Rachel dat The Tower belangrijker is. Deze verhaallijn zal vermoedelijk tot een ethisch vraagstuk leiden: is het aanzetten van de stroom en daarmee wraak nemen op Monroe gerechtvaardigd tegenover het laten sterven van de zieken? Het is het één of het ander.

Revolution 1X17 screen 3
Jut en Jul werken zich ook deze week in de nesten

Monroe krijgt ook weer aandacht deze week. Er worden echter drie scènes verspild aan het tonen van zijn achterdocht, hoewel wij als kijker dit allang doorhebben. Dit plot heeft geen enkel verband met de andere plots deze week, en bovendien wordt een terugkerend personage hiervoor onnodig opgeofferd. Tevens zijn er deze week weer wat flashbacks naar het moment dat Miles, nog trouw aan Monroe, Rachel meeneemt. Ook dit was bekend en de scènes hinten naar een verleden tussen Rachel en Miles (ik gok erop dat Miles de échte vader van Charlie is) maar dat de twee een verleden hebben is een paar afleveringen geleden al getoond. Geen relatie met de hedendaagse zaken en geen nieuwe onthullingen en halen daardoor alleen maar de vaart uit de aflevering.

Wederom dus een aflevering met veel actie en twists, maar er heerst maar weinig samenhang in de serie. De show vindt niet echt zijn draai waardoor het een, soms erg goedkoop, allegaartje lijkt van allerlei avonturen- en sf-films, zonder het publiek écht bij de strot te pakken. Een klassieker zal Revolution voorlopig niet worden.