Journalisten afgetuigd, Oekraïners boos

Tientallen journalisten hebben maandag gedemonstreerd bij het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken in Kiev. De betogers betichten de politie ervan geen vinger te hebben uitgestoken toen twee journalisten afgelopen weekeinde in elkaar werden geslagen bij een protest van de oppositie.

Een televisiejournaliste en haar echtgenoot, die fotograaf is voor de krant Kommersant, werden zaterdag afgetuigd door een groepje jonge mannen. De twee hadden even daarvoor geprobeerd een opstootje tussen de mannen en activisten van de oppositie op te nemen. De fotojournalist zegt aanwezige agenten om hulp te hebben gevraagd terwijl hij in elkaar werd geslagen, maar tevergeefs.

De twee journalisten werden uiteindelijk te hulp geschoten door twee agenten van de oproerpolitie, die de mannen wegjoegen. De mannen werden echter niet gearresteerd, aldus de fotojournalist. Toen hij probeerde een foto van een van de verdachten aan de politie te tonen weigerden agenten er naar te kijken. "Ze sloegen ons in elkaar omdat we journalisten zijn", aldus de fotojournalist. "We waren daar en maakten opnames van wat er gebeurde."

Nadat ophef was ontstaan over het incident heeft het ministerie van binnenlandse zaken een onderzoek ingesteld. De hoofdverdachte is volgens het ministerie in beeld, maar nog niet gearresteerd.