Broertjes dood gevonden

De politie heeft zondagmiddag twee lichamen aangetroffen in Cothen, enkele kilometers van Doorn. Dat meldt de politie. Waarschijnlijk gaat het om de twee vermiste broertjes Ruben en Julian. De Utrechtse politie doet onderzoek naar de vondst bij het Amsterdam-Rijnkanaal. De lichamen zijn gevonden in de omgeving van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord, dicht bij Wijk bij Duurstede.

De broertjes uit Zeist zijn bijna twee weken vermist. Hun vader werd 7 mei dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn, hemelsbreed een kilometer of tien van de plek waar de lichamen zondag zijn gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd, mogelijk omdat zijn kinderen onder toezicht zouden komen van Jeugdzorg. De politie zette zaterdagnacht een helikopter in boven het gebied tussen Rhenen en Doorn. Zondag werd naast de helikopter ook een F-16 ingezet.

De afgelopen tijd werd in Limburg en Utrecht massaal gezocht naar de jongens van 7 en 9 jaar, zowel door de politie als door vrijwilligers.

Update 19.08 uur
De identificatie van de twee zondagmiddag gevonden lichamen kan nog uren gaan duren. Ook is nog niet te zeggen of het om kinderen of volwassenen gaat die zijn gevonden bij een duiker in Cothen.

Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Forensisch specialisten zijn gearriveerd bij de vindplaats.

De duiker verbindt watergangen langs een weiland in de Utrechtse polder. Het is een landelijk gebied.

Update 19.48 uur
De politie heeft de moeder van de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist zondag aan het eind van de middag ingelicht dat er twee lichamen zijn gevonden in het water bij Cothen in Utrecht. Forensisch onderzoek moet zondagavond aantonen of het haar kinderen zijn.

Dat heeft een woordvoerder van de politie zondagavond laten weten. Er is volgens hem nog geen enkele zekerheid dat de gevonden lichamen van de sinds twee weken vermiste broertjes zijn. 

Update 21.57 uur
De politie heeft zondagavond het luchtruim boven Cothen afgesloten nadat een fotograaf in een helikopter foto's had gemaakt. In een cirkel van achttien kilometer rond de vindplaats van de twee lichamen mag niet meer worden gevlogen. Dat meldt RTV Utrecht.

De foto's werden volgens de regionale omroep rond 19.00 uur gemaakt door een fotograaf van persbureau ANP. Een politiehelikopter is er direct heengegaan, maar het andere toestel was al weg.

De media zijn massaal naar de plek gegaan waar de lichamen zondagmiddag werden gevonden. Er wordt van uitgegaan dat het gaat om de twee vermiste broertjes Ruben en Julian, maar de Utrechtse politie wil hier nog geen uitspraken over doen. Het wachten is op de conclusie van forensisch onderzoekers.

Een woordvoerder sprak al wel van 'lichaampjes'. Tegen 21.00 uur arriveerde een lijkwagen.

De lichamen zijn door een toevallige voorbijganger gevonden in een afwateringsbuis in een weiland in de omgeving van de Hoeksedijk en de Kanaaldijk-Noord. Op de luchtfoto, die diverse media hebben gepubliceerd, is de omgeving goed te zien, evenals de tent waarin de politie onderzoek doet.

Eerder had de politie belangstellenden al dringend verzocht om niet naar Cothen te komen. De toegangswegen zijn afgezet, zodat mensen niet zomaar overal doorheen banjeren. De oproep om niet te komen heeft effect gehad.

De broertjes van 7 en 9 jaar uit Zeist zijn bijna twee weken vermist. Hun vader werd 7 mei dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn, hemelsbreed een kilometer of tien van de plek waar de lichamen zondag zijn gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd, mogelijk omdat zijn kinderen onder toezicht zouden komen van Jeugdzorg. De afgelopen tijd werd massaal gezocht naar de jongens van 7 en 9 jaar, zowel door de politie als door vrijwilligers.

Update 22.17 uur
De politie in Utrecht geeft zondagavond omstreeks 23.00 uur een persconferentie over de vondst van twee lichamen in het Utrechtse Cothen eerder op de dag.

Het is nog niet duidelijk of de lichamen van de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn

Update 23:05 uur
Het is inmiddels bevestigd dat het om de twee broertjes gaat.
 

Update 01:37
Het onderzoek naar wat er precies met de broertjes Ruben en Julian uit Zeist is gebeurd, is uitermate complex, zei hoofdofficier van justitie Johan Bac zondagavond. Het rechercheteam gaat maandag nog op volle sterkte door om uit te vinden hoe de kinderen precies in de duiker in Cothen terecht zijn gekomen.

,,We weten nog niet of de vader de lichaampjes daar heeft verborgen of dat ze er op een andere manier terecht zijn gekomen'', zei hij. Enkele dagen geleden liet de politie nog weten dat er onder andere rekening werd gehouden met een handlanger die de vader zou hebben geholpen.

De toestand van de aangetroffen lichamen maakt het onderzoek en definitieve indentificatie er niet gemakkelijker op, aldus de politie. Mogelijk 

Politie: Identificatie kan nog uren duren
Politie: Identificatie kan nog uren duren (Foto: ANP)