CD: Letherette - Letherette

Ninja Tune wist ons de afgelopen maanden al te verrassen met zeer sterke albums van onder meer FaltyDL en Lapalux. Op haar titelloze debuutalbum combineert het uit Wolverhampton afkomstige Letherette op eigenzinnige wijze Britse dansmuziek met Franse electro.

Letherette - Letherette

Nadat Letherette in 2012 haar debuut ep Featurette op Ninja Tune uitbracht, is het behoorlijk voor de wind gegaan met het Britse duo. Van Richard Roberts en Andy Harber verschenen een aantal ep's en het was dan ook niet meer dan logisch dat het hoog tijd werd voor een volledig album. Met haar titelloze debuutalbum heeft Letherette een fijn in het gehoor liggende plaat gemaakt, die vooral liefhebbers van sfeervolle electronische muziek zal aanspreken. Mensen die enigszins bekend zijn met de releases van Ninja Tune weten dan eigenlijk al genoeg.

Letherette is een uit Wolverhampton afkomstig duo, dat niet in een hokje te plaatsen is. Zo klinkt Letherette uiterst dansbaar op nummers als 'After Dawn', de eerste single 'D&T' met die fijne sample van Hall & Oates, 'Restless' (met mooie zang van de uit Portland afkomstige zangeres Natasha Kmeto), 'The One' en 'Warstones' en we kunnen het dan ook niet nalaten om de connectie met Daft Punk te maken. Letherette schroomt namelijk ook niet om wat experimenteler uit de hoek te komen. Zo horen we het liedje 'Gas Stations and Restaurants' op een heerlijk laag tempo voorbij zweven, in een stijl die we ook van het Franse Air kennen. Een lekker stukje muziek voor in de lounge.

'Cold Clam' doet daartegen weer wat denken aan het geluid van Massive Attack, een nummer waarbij synthesizerloops en vage samples een grote rol spelen. 'Boosted' is een vrolijk liedje dat gaandeweg verandert in een plezierig psychedelisch klankveld. 'Space Cuts' is zo'n typisch stuk electro, dat ook zo van een Daft Punk-album had kunnen komen. Met 'Hard Martha' komen we dan aan bij de persoonlijke favoriet van dit swingende album. Op 'Hard Martha' horen we dat de mannen ook niet vies zijn van een stukje dubstep. Verwacht dan geen op hol slaande robots, zoals bij Excision of Borgore, maar denk dan eerder aan dubsteppioniers zoals Horsepower Productions, Kode 9 of Digital Mystikz, die ook bekend werden met hun minimale geluid. Met 'Say the Sun' komen we vervolgens alweer aan bij de  laatste track van dit enerverende debuutalbum.

Letherette back

Roberts en Harber hebben met hun debuut een verrassend veelzijdig album gemaakt. Letherette laat duidelijk horen dat muziek maken plezierig hoort te zijn en niet gebonden is aan enige regels of wetten. Afgaande van het feit dat dit een debuutalbum is, kunnen we alleen maar nieuwsgierig zijn, naar wat dit duo in de toekomst nog te bieden heeft. Ben je liefhebber van bands zoals Daft Punk, Phoenix en Air, dan valt het aan te raden om ook Letherette bij je lokale platenboer een luisterbeurt te geven.