China weigert vlees Nieuw-Zeeland om certificaten

anoniem_22072019025900

China heeft de import van vlees uit Nieuw-Zeeland een halt toegeroepen vanwege een conflict over certificaten. Honderden tonnen bevroren schapen-, lammeren en rundvlees zijn hierdoor gestrand op Chinese havens.

China is voor Nieuw-Zeeland de grootste exportmarkt en de grootste consument van schapenvlees. Al het vlees dat in de laatste drie weken van Nieuw-Zeeland naar China is geëxporteerd is tegengehouden, zegt handelsmanager Dan Coup van de Nieuw-Zeelandse vleesindustrie. Het vlees dat in vriezers op de havens is opgeslagen is tientallen miljoenen euro's waard. Omdat het bevroren is, blijft het volgens Coup nog maanden goed.

Exporteurs hebben de certificaten in maart aangepast omdat departementen van de overheid in Nieuw-Zeeland zijn gefuseerd. Omdat het vlees met schepen wordt vervoerd, duurt het volgens Coup enkele weken voordat vlees met de bijgewerkte certificaten in China aankomt. Er is volgens hem geen gevaar voor de volksgezondheid en er wordt gewerkt aan een oplossing.

Toch sleept het conflict zich voort. Het risico bestaat volgens Coup dat Chinese inkopers hun vlees elders gaan zoeken. Ook vreest hij dat exporteurs uit Nieuw-Zeeland flinke rekeningen krijgen voor de opslag van het vlees.

In de maanden voor het conflict uitbrak is de export van vlees uit Nieuw-Zeeland naar China flink gestegen. Over heel vorig jaar werd voor 379 miljoen euro geëxporteerd. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat al 220 miljoen euro geëxporteerd. Als dat met deze snelheid doorgaat, zou de export dit jaar bijna verdubbelen naar zo'n 696 miljoen euro.

"Wij waarderen onze nauwe werkrelatie met China en houden er vertrouwen in dat dit probleem kan worden opgelost", schreef minister voor de primaire industrie Nathan Guy in een verklaring.