FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 mei 2013

[Upd] Xbox One blokkeert tweedehands-games

Xbox One gaat het gebruik van tweedehands-games beperken. De beperking kan opgeheven worden door een onbekend bedrag te betalen. Dat heeft Microsoft in een interview met Wired bekendgemaakt.

Alle game-discs voor Xbox One moeten eerst geïnstalleerd worden op de HDD alvorens je kunt spelen. De game wordt op dat moment gekoppeld aan je account. Als je de game op een andere account of Xbox One wilt spelen moet je eerst Microsoft wat centjes geven.

De console zelf hoeft niet verbonden te zijn aan het internet om games te spelen. Microsoft geeft developers echter wel de mogelijk om hun game 'always-online' te maken, als ze dat willen.

Update: Het is inmiddels onduidelijk hoe de tweedehands-games beperking precies werkt. Microsoft wil geen definitief antwoord geven over de kwestie. Phil Harrison, een executive van Microsoft, heeft tegenover Eurogamer iets meer duidelijkheid proberen te scheppen.

Phil Harrison over tweedehands-games en de beperking: "Okay, so, I can understand where some of the confusion may have come from, so let me try to help out there. First of all, you can buy a game on a disc from a retail store, come home and install it to your Xbox One. The disc contains all the bits and data on that game, which you can then give to your friend, and they can then install it on their Xbox One. No restriction on that, except that the second person obviously has to pay for it.

You can purchase a game in two ways: you can purchase it from a retail store or you can download it. So the act of putting the bits on the hard drive - the Xbox One doesn't really know or care what method the bits got into the machine, if it was from a disc or downloaded from Xbox Live. But obviously the users will then have to purchase that content.

What I think people are now confusing is the purchasing of content in the first instance with the ability to trade and resell the previously played games. We have a solution for that and we will be announcing exactly how that works in due course."

Harrison zegt hiermee dat discs uitlenen in feite niet relevant is. Alle Xbox One-games moeten worden geïnstalleerd. Om echt te spelen moet je alleen wel een unieke code invoeren (vergelijkbaar met de Online Pass van EA). Om de code in te voeren moet je Xbox op dat moment online zijn. De code kan maar één keer gebruikt worden. Wanneer je de code gebruikt wordt de game gekoppeld aan je Xbox LIVE-account.

Je kunt wel een disc uitlenen, maar je vriend kan alleen de game installeren, dus niet spelen. Daarvoor moet hij eerst dus een code kopen. Zo'n code voor een nieuwe game kost gewoon de volle mep. Dat heeft Harrison tegenover Kotaku bevestigd.

Harrison zegt echter dat Microsoft ook een ruil- en verkoop-oplossing voor gebruikte games achter de hand heeft. Daar willen ze alleen vandaag niet over praten. Speculatie: je kunt je licentie op de game aan iemand anders overdragen, waarna je zelf de game niet meer kunt spelen.

Eurogamer vroeg ook of het mogelijk was met meerdere accounts een game te spelen op Xbox One. Hierop zei Harrison resoluut dat ze daar geen beperkingen op zullen leggen.


Boonen ziet Tour niet zitten

Tom Boonen zal deze zomer niet deel gaan nemen aan de Tour de France. De Belg van Omega Pharma-Quick Step had van zijn ploegleider Patrick Lefevere meegekund naar Frankrijk, maar heeft hiervoor bedankt.

Lefevere: "Hij stond al een tijdje niet meer te springen om naar de Tour te gaan. Het is niet anders. Ik wil hem niet dwingen. Een renner die opziet tegen het drie weken durende evenement, moet je niet forceren." Boonen ziet al enkele jaren op tegen de Tour en besloot vorig jaar al dat de ronde niets meer voor hem is. "Dat ik de perfecte gangmaker zou zijn voor Mark Cavendish vond ik geen argument om hierop terug te komen. De kans dat ik ooit nog zal starten in de Tour is heel klein."

Mogelijk seriemoordenaar in Rotterdam

De politie denkt dat mogelijk een seriemoordenaar achter de moord op vijf prostituees in Rotterdam zit. In de zaken is sprake van opvallende overeenkomsten. Dat zeiden leiders van cold caseteams dinsdag in Nieuwsuur.

De moorden zijn de afgelopen 25 jaar in Rotterdam gepleegd, de laatste in 1999. De slachtoffers zijn Beppie Michels, Mientje van Balkom, Beredina Stijger, Francis Garcia-Hofland en Jeanet Sip.

Bij vier van de vijf vrouwen werd de keel doorgesneden, iets wat bij dit soort moorden niet vaak gebeurt. Ook zijn bij alle vrouwen dezelfde soort seksuele handelingen verricht en zijn de slachtoffers afgedekt met op de vindplaats aangetroffen materialen.

De afgelopen dertig jaar werden in Nederland 127 prostituees vermoord. Daarvan zijn 42 moorden opgelost. In de 85 andere zaken zoekt de politie nog steeds naar de daders.

Aanleiding om naar mogelijke overeenkomsten in de moorden te kijken, was een zaak over een seriemoordenaar in Engeland. "Wij dachten: kan dat ook in Nederland?", zei teamleider van het landelijke cold caseteam in Rotterdam Rene Bergwerff.

[CL] Götze valt uit en moet vrezen voor finale

De kans dat Mario Götze zaterdag aan de aftrap verschijnt in de Champions Leaguefinale tegen Bayern München is dinsdag geslonken. De jonge Duitser van Borussia Dortmund, die terugkeerde van een hamstringblessure, kon de training niet voltooien en moest het veld verlaten.

De individuele training in de ochtend was geen probleem, maar in de middag moest Götze na een uur de groepstraining verlaten. Volgens het Duitse tijdschrift Kicker speelt een hamstringblessure, die hij opliep in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid, weer op. Götze kwam sinds dat duel niet meer in actie.

Het is ook nog onzeker of Götze's ploeggenoot Mats Hummels zaterdag aan de aftrap kan verschijnen. De verdediger liet de ochtendtraining aan zich voorbijgaan, maar sloot in de middag weer aan bij zijn ploeggenoten.

Het duel tegen Bayern zou voor Götze een unieke afsluiting van zijn tijd bij Dortmund zijn. De middenvelder vertrekt aankomende zomer richting München.

Vaarwel, Boudewijn de Groot

Vaarwel, misschien tot ziens. Zo luidt de titel van het afscheidstournee van Boudewijn de Groot. Houdt hij er dan mee op? Boudewijn hangt zijn gitaar nog niet in de wilgen, maar op een incidenteel optredentje na, zal hij niet meer op het podium te zien zijn. Hij zal zeker geen grote theatertours meer doen. Reden genoeg voor de grote liefhebbers om hem voor misschien wel de laatste maal in levenden lijve aan het werk te zien. En horen.

Martina loopt WK-limiet op 100 meter

Churandy Martina komt in augustus op het WK atletiek in Moskou uit op de 100 meter. De op Curaçao geboren Nederlander kwam dinsdag in Peking na 10.16 seconden over de streep en dook daarmee onder de WK-limiet. De tijd was goed voor de zevende plek in de Chinese miljoenenstad.

De Amerikaan Justin Gatlin zegevierde in 9.91. Zijn landgenoot Mike Rodgers dook in 9.96 ook onder de tien seconden en werd tweede. De Chinees Su Bingtian eindigde voor eigen publiek in 10.06 op de derde plaats.

Eerder liep Martina al de WK-limiet voor de 200 meter.

Basketballers Leiden winnen ook derde duel

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden zijn een overwinning verwijderd van het landkampioenschap. De Zuid-Hollandse equipe versloeg dinsdag in eigen huis Aris Leeuwarden (74-64) voor de derde maal in de best-of-sevenserie. De stand is daardoor nu 3-0 in het voordeel van Leiden.

De tweevoudig landskampioen kan donderdag in Leeuwarden de titel veiligstellen. De Friezen hebben naast de ruime achterstand meer reden tot treuren. Als Leeuwarden voor 1 juni geen nieuwe hoofdsponsor vindt, komt de club volgend jaar niet meer uit in de Eredivisie.

Saudi-Arabië arresteert tien spionnen

De politie in Saudi-Arabië heeft tien vermoedelijke spionnen opgepakt die voor Iran zouden hebben gewerkt. Het gaat om acht Saudiërs, een Libanees en een Turk, deelde minister van binnenlandse zaken Mansour al-Turki dinsdag mee. Onderzoek naar achttien in maart gearresteerde spionnen leidde tot de nieuwe aanhoudingen.

De arrestanten die in maart werden opgepakt zouden hebben bekend dat zij geld hadden ontvangen van Iran. In ruil daarvoor zouden zij gevoelige informatie over belangrijke plaatsen in Saudi-Arabië hebben doorgespeeld.

Lagerhuis stemt in met homohuwelijk

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag ingestemd met de legalisering van het homohuwelijk. Dat heeft de BBC gemeld. De stemming was niet spannend: 366 Lagerhuis-leden stemden voor, 161 waren tegen. De wet moet nog worden goedgekeurd door het Hogerhuis.

Na de stemming ging er een golf van applaus door het Lagerhuis. Premier David Cameron hoopt dat het Hogerhuis ook snel zijn goedkeuring aan het wetsvoorstel verleent, zodat in de zomer de eerste homohuwelijken kunnen worden gesloten.

Buiten het parlement hielden tegenstanders van de legalisering van het homohuwelijk nog een protest. Een vrouw die probeerde de poort van Westminster te rammen met haar auto is aangehouden door de politie.

'Dwangvoeding bij hongerstakers mag'

Honger- en dorststakers kan onder bepaalde omstandigheden dwangvoeding worden gegeven. Daartoe bieden het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en nationale wettelijke voorschriften ruimte, zo schrijft de Raad van State in een advies, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur dinsdag.

Het advies werd vorige week woensdag geschreven op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De afgelopen tijd gingen vreemdelingen in onder meer een detentiecentrum in Rotterdam en het justitieel complex op Schiphol in honger- en dorststaking.

Nieuwsuur meldt verder op basis van mails van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan het Justitieel Medisch Centrum (JMC) in Scheveningen dat het ministerie meteen na het advies van de Raad van State op zoek ging naar een arts in het JMC die bereid zou zijn dwangvoeding toe te dienen als daar een medische noodzaak voor is. Verschillende honger- en dorststakers zijn naar het JMC gebracht toen hun gezondheid slechter werd.

Dinsdagavond was er nog sprake van negen hongerstakers. Twee daarvan zitten in Rotterdam, drie in Zeist, drie in het JMC en een in Vught. Die laatste hongerstaker, die maandag van het detentiecentrum in Rotterdam werd overgeplaatst naar de afzonderingsafdeling van de zwaarbewaakte gevangenis in Vught, neemt ook geen vocht tot zich. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt geen van de vreemdelingen dwangvoeding.

Assistent-trainer Feskens weg bij Willem II

Assistent-trainer John Feskens lijkt het eerste slachtoffer van de degradatie Willem II. Zijn huidige contract wordt niet verlengd. De club uit Tilburg heeft komend seizoen te weinig geld om hem te betalen. Dat meldde de Tricolores dinsdag op de website. Hij is sinds 2010 assistent-trainer bij Willem II. 

Naast het financiële aspect zou er ook een verschil zijn tussen beide partijen op voetbaltechnisch gebied. Mr Willem II speelde in zijn actieve loopbaan 483 duels voor Willem II, een clubrecord.

Bewoners Wetteren woensdag naar huis

Bijna alle bewoners van het Belgische Wetteren die na het treinongeluk hun huis moesten verlaten mogen woensdag weer naar huis. Dat heeft gouverneur Jan Briers van Oost-Vlaanderen dinsdag gezegd op een bewonersbijeenkomst, meldden Belgische media.

De bewoners werden ruim twee weken geleden, op 4 mei, geëvacueerd. Twee mensen die het dichtst bij de plek des onheils wonen kunnen nog niet naar huis, aldus Briers. Het gaat om de twee bewoners van een huis dat door de brand beschadigd raakte. Daarnaast belandden enkele wagons in de tuin van het huis nadat de trein was ontspoord.

De terugkeer van de bewoners zal begeleid worden door experts, die ook metingen zullen verrichten. "Ter plaatse zullen metingen uitgevoerd worden in hun woning, ze moeten ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen zoals kraantjes even laten lopen en het huis verluchten", zei burgemeester van Wetteren Alain Pardaen.

De trein die begin deze maand ontspoorde vervoerde chemische producten. Er brak brand uit en via het bluswater kwamen chemische stoffen in het riool terecht. Via het riool kwamen giftige dampen ook in de huizen van omwonenden terecht. De treinramp kostte aan een bewoner van Wetteren het leven. Een man kwam in zijn huis om door de giftige dampen die vrijkwamen.

Gigi Ravelli geniet van vrijgezellenbestaan

Gigi Ravelli heeft geen enkel probleem met haar bestaan als vrijgezel. De 30-jarige actrice en haar vriend Rick Bischoff van Heemskerck gingen vorige maand uit elkaar. "Ik vind het heel fijn om even tijd voor mezelf te hebben", vertelde Gigi aan RTL Boulevard.

Begin deze maand zei Gigi dat zij en Rick het 'even rustig aan doen'. Nu laat ze blijken dat haar relatie echt is gestrand. "We hebben besloten dat het niet meer werkte", legt de Goede Tijden, Slechte Tijden-actrice uit.

Toch sluit Ravelli niet uit dat het ooit weer goed komt. "We hebben het nog steeds heel fijn en heel gezellig samen. Wie weet komt het ooit nog goed."

Oud-RKC'er Chevalier vindt onderdak bij Kortrijk

Voormalig RKC Waalwijk-speler Teddy Chevalier vervolgt zijn carrière bij KV Kortrijk. De 25-jarige Fransman heeft in België een driejarig contract getekend. Dat meldt Kortrijk dinsdag.

Chevalier en RKC gingen eerder dit jaar uit elkaar na ruzie tussen de spits en trainer Erwin Koeman. Kortrijk is erg tevreden met de nieuwe aankoop. "Chevalier is een spits met een neus voor doelpunten. Nog altijd maar 25 jaar, kan deze goalgetter toch al teren op enorm veel ervaring." Eerder was de Fransman in België drie jaar lang actief bij SV Zulte Waregem.

Kortrijk bevestigde daarnaast de transfer van Stefan Mitrovic naar het Portugese Benfica. Hoeveel de club van eenmalig Nederlands international Ola John voor de Servische verdediger betaalt is niet bekend.

[RG] Huta Galung treft Dustov in kwalificatie

Tennisser Jesse Huta Galung neemt het in de tweede kwalificatieronde van Roland Garros op tegen Farrukh Dustov. De Oezbeek versloeg de Australiër Samuel Groth in de eerste ronde. Huta Galung is de mondiale nummer 170, Dustov is 34 plaatsen lager geklasseerd.

Om het hoofdtoernooi te bereiken moet de geboren Haarlemmer door drie kwalificatierondes heen. Kiki Bertens, Arantxa Rus, Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker zijn al zeker van een plaatsje in het hoofdtoernooi, dat zondag van start gaat.

Kanye West Will Smith weer laten rappen

Kanye West doet zijn best Will Smith weer aan het rappen te krijgen. De twee heren zijn samen de studio ingedoken, vertelde Smith aan de Amerikaanse entertainmentsite Hip Hollywood.

"Ik ben een beetje met Kanye aan het klooien", zei Smith, die in 2005 voor het laatst een album uitbracht. "Misschien steekt hij mij weer aan. Ik ga niets opnemen tenzij ik echt geïnspireerd raak, maar Ye is me een beetje aan het pushen."

Smith maakte deel uit van het duo Dj Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Het duo scoorde hits als The Fresh Prince of Bel-Air, dat de titelsong van de gelijknamige komedieserie met het duo was, en Summertime. Solo scoorde Smith met nummers als Miami en Just Cruisin'.

Roemeen Rat tekent bij West Ham United

West Ham United heeft zich versterkt met de Roemeen Razvan Rat. De Premier Leagueclub neemt de linkervleugelverdediger voor niets over van Shakhtar Donetsk. Hij heeft in Londen een eenjarig contract getekend, melden de Hammers dinsdag.

De aanvoerder van het nationale elftal verdedigde de laatste tien jaar de kleuren van Shakthar. Daarin won hij onder meer zeven landstitels en de UEFA Cup. Eerder kwam hij uit voor Rapid Boekarest.

In Duitsland heeft Hertha BSC de Japanner Hajime Hosogai aangetrokken. De 26-jarige middenvelder verruilt Bayer Leverkusen voor de onlangs naar de Bundesliga gepromoveerde Berlijners. De achttienvoudig international heeft zich voor vier jaar aan Hertha verbonden.

Luhukay verlengt bij Hertha BSC

Coach Jos Luhukay heeft zijn contract bij het onlangs gepromoveerde Hertha BSC verlengd tot 2016. Zijn assistenten Rob Reekers en Markus Gell deden hetzelfde. Dat melden de Berlijners dinsdag.

De 49-jarige Limburger leidde de hoofdstedelingen dit seizoen naar de titel in de eerste divisie en daarmee naar de Bundesliga. Een jaar eerder had hij FC Augsburg voor het eerst in de clubgeschiedenis naar het hoogste niveau geleid. Ook was Luhukay nog korte tijd trainer van Borussia Mönchengladbach.

Jemenieten geëxecuteerd in Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië zijn vijf Jemenieten geëxecuteerd. Zij waren lid van een criminele bende en hadden zich schuldig gemaakt aan moord, zei het ministerie van binnenlandse zaken.

Naar goed gebruik werden de lijken ter afschrikking van andere potentiële misdadigers in de zuidelijke stad Jazan aan het publiek getoond.

Onder de strikte interpretatie van de islam die in Saudi-Arabië heerst worden misdrijven als moord, drugshandel, verkrachting, hekserij en roofoverval met de dood bestraft. Het vonnis wordt doorgaans met het zwaard of door een vuurpeloton voltrokken.

Microsoft onthult Xbox One

Microsoft heeft tijdens een persconferentie de Xbox One onthuld. Dit wordt de next-gen opvolger van Xbox 360 met spraakherkenning, clouddiensten en verbeterde Kinect, controller en meer SmartGlass-ondersteuning.

De nieuwe console herkent de gebruiker en onthoudt wat hij gedaan heeft. Tv, games en entertainment zijn de kern van het nieuwe apparaat. Gebruikers kunnen onmiddellijk schakelen tussen televisie, games en muziek. Inloggen door middel van een wachtwoord hoeft niet meer, de console herkent je aan je stem en als je "Xbox aan" zegt, zie je jouw gepersonaliseerde Xbox One-homescherm. Het onthoudt wat je als laatst gespeeld, geluisterd of gekeken hebt. Ook geeft het trending games, films en muziek aan, rekening houdend met jouw smaak.

Met Snap kun je twee dingen tegelijkertijd doen, bijvoorbeeld Skypen terwijl je film kijkt. Met Skype is het ook mogelijk om groepsgesprekken te houden. Een nieuw en uitgebreid achievement-systeem maakt een video van jouw epische momenten, laat de achievements van de game groeien in de loop van de tijd en beloont jou op nieuwe wijzen en je kunt jouw Gamerscore meenemen van Xbox 360.

Microsoft heeft een geavanceerd besturingssysteem voor games ontwikkeld en het samengevoegd met entertainmentdiensten, zodat je niet van input hoeft te veranderen om TV te kijken of te gamen. Door een 8-core, x86-processor en meer dan vijf miljard transistors zijn er geen laadtijden, zodat je heel snel kunt schakelen van een game naar entertainment of verschillende apps kunt gebruiken naast je game zonder prestatieverlies.

Xbox SmartGlass maakt deel uit van het Xbox One-platform, vanaf het begin ingebouwd met de mogelijkheid om sneller content op jouw apparaat te zetten en nu kunnen er tegelijkertijd meer apparaten aangesloten worden voor gedeelde entertainment met meerdere spelers. De Kinect-camera en de controller van Xbox 360 zijn sterk verbeterd. De Kinectsensor ondersteunt nu 1080p-opnames met 30fps. De spraakherkenning is verbeterd waardoor de gebruiker een meer natuurlijke taal kan gebruiken, die de sensor snel moet herkennen. De nieuwe gamepad heeft onder andere 'dynamic impulse triggers' gekregen en er is ruimte voor extra accucapaciteit.

Naast Xbox One heeft Microsoft ook enkele games getoond. Forza Motorsport 5 van Turn 10 Studios is exclusief beschikbaar bij launch van de console. FIFA 14, Madden NFL 25, NBA LIVE 14, en EA SPORTS UFC van EA Sports verschijnen met een nieuwe engine voor de next-gen console. Call of Duty: Ghosts is de volgende generatie van Call of Duty. Het spel biedt een nieuwe wereld, een nieuwe cast en een nieuw verhaal gebouwd op een nieuwe engine. Een nieuwe franchise is Quantum Break van Remedy Entertainment. Het spel vervaagt de lijn tussen gamen en TV door drama en spel te integreren in een naadloze, unieke belevenis. Hoe jij speelt is van invloed op de show en de show vertelt jou hoe je de game moet spelen.

Microsoft heeft nog niet bekendgemaakt wanneer Xbox One in de winkels ligt en hoeveel we er voor bij de kassa moeten pinnen. Tijdens de E3-beurs gaat het bedrijf meer informatie vrijgeven over de console en games. Wel werd bekend dat tweedehands games niet zomaar gespeeld kunnen worden, daar moet voor betaald worden.

Xbox One

'Massaproductie Xbox One deze zomer van start'

Vanaf juli gaat de massaproductie van Xbox One van start. Volgens anonieme bronnen van techwebsite Digitimes worden de onderdelen voor de nieuwe Xbox al in kleine hoeveelheden geleverd aan de fabrieken van Foxconn Electronics.

Zo zou Lite-On Technology, dat sinds 2010 de dvd-spelers voor Xbox 360 levert, de discdrives en de voedingen leveren. Door langer te wachten met de massaproductie kunnen onderdelen voor de nieuwe spelcomputer in waarde dalen. Hierdoor kunnen de productiekosten zakken. Het is niet bekend hoeveel spelcomputers Microsoft dit kalenderjaar op de markt wil brengen.

De nieuwe Xbox wordt in elkaar gezet door Foxconn Electronics, maar de onderdelen komen uit andere fabrieken. Terwijl de voeding en de discdrives uit de fabrieken van Lite-On Technology komen, zijn andere fabrieken verantwoordelijk voor de toevoer van de lens, de koeling en bijvoorbeeld de connectors voor internet- en televisiekabels.

Microsofts Xbox One zal eind dit jaar wereldwijd in de winkels liggen. Een exacte datum en een verkoopprijs zijn nog niet bekend.


'Massaproductie nieuwe Xbox deze zomer van start' 

Inval bij Spyker in Zeewolde

De Nederlandse opsporingsautoriteiten hebben een doorzoeking gedaan bij het kantoor van sportautofabrikant Spyker in Zeewolde. Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket dinsdag gezegd.

"Vorige week donderdag is er een doorzoeking gedaan. Het gaat om een rechtshulpverzoek voor een Zweeds onderzoek naar vermoedelijke belastingfraude", lichtte de woordvoerster toe.

Eerder op de dag werd bekend dat justitie in Zweden drie voormalige topbestuurders van autofabrikant Saab had aangehouden. De hoogste verantwoordelijk man bij het bedrijf, JanÅke Jonsson, en juriste Kristina Geers zouden de belastingdienst op grove wijze hebben gehinderd bij de controle van het bedrijf in de periode 2010-2011.

Saab was een belangrijk deel van die tijd in handen van het Nederlandse Spyker, onder leiding van Victor Muller. Hij wilde dinsdag geen commentaar geven.

'Doping Juve in CL-finale 1996 tegen Ajax'

Juventus-spelers hebben doping gebruikt rondom de Champions Leaguefinale tegen Ajax in 1996. Dat zeggen dopingwetenschappers Giuseppe d'Onofrio en Allessandro Donati komende zondag in Andere Tijden Sport. De Italianen wonnen de finale (1-1) na strafschoppen.

D'Onofrio en Donati hadden inzage in documenten die in beslag waren genomen tijdens een inval in 1998 op de kantoren van Juventus. De documenten bevatten analyses van bloedmonsters van spelers. De Juve-spelers gebruikten waarschijnlijk onder meer epo.

Er gaan al jaren geruchten dat Juve-spelers midden jaren negentig doping gebruikten. Tot nu toe is echter geen speler betrapt. Volgens openbaar aanklager Raffaele Guariniello komt dat omdat dopingmonsters destijds simpelweg niet werden getest. De voormalig directeur van het inmiddels opgeheven dopinglaboratorium in Rome zou dat bevestigen.

Steven Spielberg baseert tv-serie op game Halo

Steven Spielberg gaat een tv-serie regisseren gebaseerd op de bekende gameserie Halo. Dat zei hij dinsdag in een videoboodschap tijdens de presentatie van de nieuwe Xbox One-spelcomputer in Washington. Spielberg is momenteel in Cannes waar hij de jury van het filmfestival voorzit.

De tv-serie zal exclusief te bekijken zijn op Xbox One. De spelcomputer is niet alleen geschikt voor het spelen van games maar biedt ook de mogelijkheid om tv te kijken, te internetten en het belprogramma Skype te gebruiken.

De 66-jarige filmmaker heeft er nooit een geheim van gemaakt dol te zijn op het spelen van computerspelletjes. Hij gaat de serie maken in samenwerking met 343 Industries, de Amerikaanse spelontwikkelaar achter de Halo-games.

Waar de serie over zal gaan is nog niet precies bekend, noch wanneer deze voor het eerst te zien is. In de games staat het personage Master Chief, een genetisch gemanipuleerde supersoldaat in een hypermodern gevechtskostuum, centraal.

Enkele jaren geleden bestonden plannen om Halo te verfilmen. Dat project is echter een stille dood gestorven. Fans konden tot nu toe hun hart ophalen in de online serie Halo 4: Forward Unto Dawn. Ook bestaat er de verzameling korte animatiefilms Halo Legends.


Steven Spielberg baseert tv-serie op game Halo (Foto: Novum)

EA Sports kondigt next-gen Ignite-engine aan

Electronic Arts heeft vandaag de ontwikkeling bekendgemaakt van EA Sports Ignite, een nieuwe game-engine voor EA Sports-games op Xbox One, het alles-in-één games en entertainment-systeem van Microsoft, en PlayStation 4.

EA Sports Ignite combineert nieuwe technologie met de beste EA-systemen voor rendering, runtime-fysica, animaties, intelligentie, motoriek en online functionaliteit tot één krachtige nieuwe engine. Sporters in de game nemen nu op een realistische manier intelligente beslissingen. Ze zijn zo behendig dat ze hun tempo kunnen variëren en van richting kunnen veranderen met realistische atletische bewegingen. De omgevingen komen tot leven doordat het hele publiek nu in 3D wordt getoond. Hierdoor wordt de game-ervaring net zo indrukwekkend en dynamisch als in echte stadions en arena's.

"Door jarenlang investeren en innoveren, hebben we een game-engine ontwikkeld voor alle EA SPORTS-games die verbazingwekkend nauwkeurig en realistisch is, en zorgt voor ervaringen waar we eerder alleen van konden dromen", zegt Andrew Wilson, uitvoerend vice-president en hoofd van EA SPORTS. "Met EA Sports Ignite en de kracht van Next Generation-consoles komen onze games tot leven, met nog meer nauwkeurigheid, emotie, connectiviteit en plezier."

FIFA 14, Madden NFL 25, EA SPORTS UFC en NBA LIVE 14 worden de komende 12 maanden wereldwijd uitgebracht op Xbox One en PlayStation 4.

A2 bij Urmond tot middernacht dicht

De A2 bij Urmond in Limburg blijft richting Maastricht tot middernacht voor het grootste deel afgesloten. Richting Eindhoven zijn al wel twee rijstroken vrijgegeven, richting Geleen is er inmiddels een open, meldde Rijkswaterstaat rond 19.00 uur.

De weg werd dinsdag in beide richtingen afgesloten, nadat even voor 14.00 uur een vrachtwagen die door nog onduidelijke oorzaak in de berm terecht was gekomen kantelde.

Vervolgens botste een auto tegen de truck. Drie mensen raakten gewond. De ravage na het ongeval was groot. Het kalkzandsteenstof dat de vrachtwagen vervoerde belandde op de rijbaan.

Het asfalt op de weg wordt dinsdagavond over een lengte van 150 meter vervangen.

Coffeeshops verwerpen beleid Maastricht

Duitsers en Belgen blijven welkom in de Maastrichtse coffeeshops. Ook nu de gemeenteraad van Maastricht en burgemeester Onno Hoes dinsdagavond de coffeeshops maanden om buitenlanders voortaan te weren.

Dat zei woordvoerder Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) in een reactie op de volgens hem "bizarre" stellingname door raad en burgemeester. "Als we buitenlanders de toegang weigeren, keren de straatdealers terug", zei Josemans.

Rusland wil godslastering strenger bestraffen

Rusland wil strengere straffen voor godslastering invoeren. Het lagerhuis van het Russische parlement stemde dinsdag met een duidelijke meerderheid voor de invoering van een omstreden blasfemiewet. Aanleiding voor het wetsvoorstel was de politiek actieve band Pussy Riot die vorig jaar februari een kerkdienst verstoorde met een 'punkgebed'.

De aanvallen op orthodoxe gelovigen, kerken en kerkhoven zijn sinds het optreden van Pussy Riot toegenomen, aldus de initiatiefnemer van de wet, Michail Markelow van de regeringspartij Verenigd Rusland.

Twee leden van Pussy Riot zitten in een strafkamp. De vrouwen verstoorden een kerkdienst in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou.

Drugsbeleid Maastricht mogelijk vager

Mensen die buiten Nederland wonen mogen hun softdrugs in de toekomst wellicht halen bij coffeeshops aan de rand van Maastricht. Onderzocht wordt of dit haalbaar is, zo is dinsdag bepaald tijdens een gemeenteraadsvergadering, meldt een woordvoerder van burgemeester Onno Hoes.

Dat onderzoek houdt volgens de zegsman niet in dat het ingezetenencriterium niet meer geldt, maar dat wordt bekeken of het mogelijk is hier minder op te handhaven op bepaalde locaties in de stad. Het onderzoek is een compromis tussen Hoes en de raad, die het al lang tijd niet eens zijn over de handhaving van het coffeeshopbeleid.

Bij de Raad van State ligt momenteel een bestemmingsplan dat drie coffeeshops in het zuiden van de stad mogelijk maakt. Wanneer de raad zich daarover uitspreekt weet de zegsman niet. Eerder was sprake van de optie om zeven van de veertien coffeeshops in de Limburgse hoofdstad te verplaatsen.

Tijdens de raadsvergadering is verder besproken dat Maastricht zich wil aanmelden voor een pilot met legale wietteelt. "Daar gaat Den Haag over, maar mocht hier een proef mee worden gedaan, dan houdt onze gemeente zich aanbevolen", aldus de woordvoerder. Eerder lieten onder meer Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Tilburg al weten zo'n pilot in hun gemeente wel te zien zitten.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) brengt donderdag een bezoek aan Maastricht. Hoes gaat de pilot met legale wietteelt dan naar verwachting aankaarten bij zijn partijgenoot.

Burgemeester Hoes zei eerder te weinig agenten te hebben om te handhaven op het coffeeshopbeleid, waarop Opstelten vrijdag liet weten voor voldoende politiemensen te zullen zorgen. Volgens de woordvoerder wordt per dag en plaats bekeken of er voldoende agenten zijn en indien nodig worden agenten van andere korpsen ingezet in Maastricht.

[Upd] Naaktfoto's Limburgse scholieren in omloop

Wij heben ze nog niet gezien (en dat houden ook we ook maar even zo), maar naaktfoto's van een paar Limburgse scholieren gaan als een lopend vuurtje over het internet. Het gaat hierbij om leerlingen van Bouwens van der Boijecollege in Panningen.

De pikante kiekjes worden momenteel verspreid via sociale media. Hierop zijn vier scholieren te zien die voor de camera seksuele handelingen verrichten.

Van dwang zou echter geen sprake zijn. De tieners zouden de naaktfoto's namelijk zelf hebben geschoten. Omdat geen van hen al 16 jaar is, laat staan 18, gelden ze als kinderporno.

De Limburgse school is dan ook hevig geschokt door het voorval. Zij gaan nu extra voorlichting geven over de gevaren van het internet. Ook zijn de ouders van alle leerlingen ingelicht over de seksfoto's.

Update 19.45 uur:
De regionale sufferd van Limburg weet inmiddels meer. Volgens dagblad De Limburger hoeven we geen snoeiharde porno te verwachten. Er zijn namelijk geen seksuele handelingen verricht maar meer in de categorie 'T-shirt omhoog trekken', zo citeren zij een politiewoordvoerder.

Directeur Henk Janssen van de bewuste school weet te melden dat de foto's buiten schooltijd zijn gemaakt. Daarom handelen de koddebeiers de zaak verder af. De politie heeft inmiddels met de betrokken leerlingen gesproken.

VS hoeven foto's dode Bin Laden niet te tonen

De Amerikaanse regering hoeft foto's van de in 2011 om het leven gebrachte al-Qaeda-leider Osama bin Laden niet vrij te geven. De federale rechter heeft dat dinsdag bepaald.

Het was een unaniem besluit van de drie rechters van een federaal Hof van Beroep in de hoofdstad Washington. Een verzoek om de foto's door een conservatieve non-profitorganisatie kon hierdoor niet worden gehonoreerd.

Eerder bepaalde een Amerikaanse federale rechter in april vorig jaar dat foto's en videobeelden van de Amerikaanse militaire operatie waarbij al-Qaedaleider Osama bin Laden in Pakistan werd gedood, niet hoefden te worden vrijgegeven.

Friesland wil hoe dan ook nieuw Thialf

Friesland gaat door met het bouwen van een vernieuwd Thialf, ook als het schaatsstadion niet tot topschaatsaccomodatie van Nederland wordt gekozen. Dat zei commissaris van de koning in Friesland John Jorritsma woensdag op een persconferentie, meldt schaatsen.nl.

Maandag lekte een voorlopig rapport uit waarin het Icedôme in Almere de voorkeur kreeg boven een vernieuwd Thialf en een ijsbaan in Zoetermeer. Dat leidde met name in Friesland tot opschudding. Schaatsbond KNSB heeft de keuzedatum daarom met een week opgeschoven tot 3 juni.

De keuze voor Almere kwam in Friesland hard aan. "Het was een buitengewoon harde klap", zei Jorritsma, die toch hoop houdt. "Thialf is en blijft het onbetwiste schaatscentrum van niet alleen Nederland, maar de wereld."

De plannen voor de bouw van een vernieuwd Thialf blijven voorlopig gewoon staan. Over een klein jaar moet de eerste paal de grond in worden geslagen.

In Zoetermeer is negatief gereageerd op het uitstel van de beslissing. De commerciële partij Transportium, verantwoordelijk voor de te bouwen ijsbaan, klaagt in een verklaring over het proces dat leidde tot de uitverkiezing van Almere. "Afgaande op de procesgang tot nu toe en het gelekte rapport, vinden wij het proces onzorgvuldig, ondoorzichtig en amateuristisch."

Ook vindt Transportium dat er 'geen level playing field' is gecreëerd voor de aanbiedende partijen. Mocht Zoetermeer niet worden gekozen dan tekent Transportium bezwaar aan bij de KNSB en NOCNSF.

Ook B-staal renner Georges positief

Bij wielrenner Sylvain Georges is ook bij de contra-expertise doping gevonden, meldt de UCI dinsdag. In de urine van de Fransman van AG2R werd heptaminol gevonden, een verboden stimuleringsmiddel dat gebruikt kan worden tegen lage bloeddruk. De UCI heeft de Franse wielerbond verzocht een tuchtzaak tegen Georges te beginnen.

Het nieuws dat Georges was betrapt kwam vorige week woensdag naar buiten, waarop de Fransman de Giro verliet. Hij was voorlopig geschorst.

Heptaminolgebruik wordt niet automatisch bestraft met een tweejarige schorsing. In 2008 werd de Kazach Dmitry Fofonov op het middel betrapt. Hij kreeg een schorsing van drie maanden opgelegd.

Man City en Yankees komen met nieuwe voetbalclub

Manchester City en New York Yankees slaan de handen ineen. Het Engelse topteam en de honkbalclub worden de eigenaar van een nieuwe Amerikaanse voetbalclub die uitkomt op het hoogste niveau. De club gaat New York City Football Club heten en moet vanaf 2015 wedstrijden gaan spelen.

De club wordt het twintigste team in de Major League Soccer (MLS). City, in bezit van sjeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, krijgt een meerderheidsbelang in de club.

Waar de club precies gaat spelen is nog onduidelijk. De MLS onderhandelt momenteel met de stad New York over een nieuw stadion in Flushing Meadows Corona Park in Queens. De nieuwe voetbalclub zal zijn eerste wedstrijden echter spelen op een nog onbekende locatie. Over waar de club zich daarna definitief vestigt gaat de club nog nadenken.

Boonen laat Tour de France links liggen

Tom Boonen laat de Tour de France dit jaar aan zich voorbijgaan. De Belgische renner van Omega Pharma-Quick-Step neemt wel deel aan de Ronde van Oostenrijk en de Tour de Wallonie. Dat heeft teammanager Patrick Lefevere dinsdag laten weten aan Het Nieuwsblad.

Boonen herstelt nog van een val in de Ronde van Vlaanderen. Hij heeft volgens de Belgische krant weinig zin om in Frankrijk als locomotief voor Mark Cavendish te gaan rijden. Zelf won de 32-jarige sprinter in zijn loopbaan zes Touretappes.

De Ronde van Spanje laat Boonen dit jaar ook links liggen. Aan de Ronde van Polen en de Vattenfall Cyclassics verschijnt hij wel aan de start, net als aan de Ronde van België. Die koers begint woensdag.

FOK!filmtips van de dag: Seven Years in Tibet

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

In 1939 verlaat de voormalig Olympisch skikampioen Heinrich Harrer zijn hoogzwangere vrouw om deel te nemen aan de spectaculaire beklimming van de Nanga Parbat in het Himalayagebergte. ALs WOII uitbreekt wordt hij samen met expeditieleider Peter Aufschnaiter geïnterneerd in een Brits-Indisch krijgsgevangenenkamp. Na een riskante ontsnapping, rest hen slechts één reisdoel: Tibet, een voor buitenlanders volstrekt ontoegankelijk land. Na omzwervingen van twee jaar door het steenkoude en onbegaanbare hooggebergte, bereiken ze de verboden stad Lhasa. Tijdens zijn zevenjarig verblijf wordt Harrer aangesteld als mentor van de nog jonge Dalai Lama, met wie hij een onuitwisbare vriendschapsband opbouwt. Maar dan dreigt een groot gevaar voor de Dalai Lama en zijn onderdanen. Het zwaarbewapende Chinese Rode Leger wil het kleine Tibet inlijven. Seven Years in Tibet is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Bride Wars gaat over twee hartsvriendinnen, gespeeld door Kate Hudson en Anne Hathaway, die elkaars rivalen worden als ze dezelfde datum blijken te hebben gekozen om te trouwen. Ze strijden om de locatie, de voorzieningen en de gasten. Te zien om 20.30 uur op NET5.

Jake Riley werkt aan de ‘Torch’-zaak, een psychopathische seriemoordenaar die vrouwen en kinderen vermoordt en ze na afloop in brand steekt. De moordenaar belt Riley af en toe. Wanneer Riley met pensioen gaat heeft hij niemand meer om mee te ‘spelen’. Riley krijgt een klus aangeboden van de NSA: een replicant van de moordenaar kan hem helpen om de echte moordenaar te vinden. Replicant is te zien om 22.30 uur op RTL7.

Overvallers Joe Blake en Terry Collins hebben een originele manier om banken te beroven. De avond voor de overval gijzelen ze de directeur en de volgende ochtend klaren ze eenvoudigweg de klus. Joe en Terry doorkruisen op deze manier het land, op de voet gevolgd door een televisieprogramma. Bandits heeft een cast van onder andere Billy Bob Thornton, Bruce Willis en Cate Blanchett. Te zien om 00.35 uur op BBC1.

Clash of the Titans, Half Past Dead, 10.000 BC en Ghostbusters II zijn vanavond ook op je televisie te zien.

Liveblog: Onthulling nieuwe Xbox One

Welkom bij de liveblog van de onthulling van de nieuwe Xbox. McLaren zegt dat we moeten kijken, EA komt waarschijnlijk met zijn Battlefield 4 en komt er een nieuwe Halo? Gaat Xbox Silver verdwijnen? Kan ik straks Xbox-games op mijn Windows 8-laptop spelen? Kan ik straks Skypen via Kinect en dan ook nog ingame? Over een paar minuten weten wij het!

20:06 Concullega's ter plekke zijn ook verbaasd over het abrupte einde: "And, that’s a wrap! Following the CoD video, the lights came up and we got the boot."

20:05 Dat was het, nog 20 dagen tot de E3. Bedankt voor het meelezen en speciale dank aan de screencappers MissU en Pheno! 

xbox

20:03 Hont! Ik wil geen hont, je ziet nu pas hoe crappy de oude beelden van Xbox 360 en PS3 eigenlijk zijn. 

20:02 Live gameplaybeelden van Call Of Duty. Dit had Fallout moeten zijn

20:01 Een tattoo in een oor, harige armen, viezigheid tussen nagels. Het kan nu allemaal. Ik wil een 4K tv!

20:00: Er wordt een vergelijking getrokken tussen de oude en nieuwe engine. Mijn laptop komt een beetje omhoog. Maar eerst zien, dan geloven.

19:59 Het wordt de mooiste, beste en grootste Call of Duty-game, aldus Activision.

19:58 Dynamische maps, alles wat de flow van de map verandert komt. Character custimizatiom, het wordt totaal anders. De developers focussen zich helemaal op de gameplay.

19:58, Sliden, hidden, tegen een muurtje staan. Alles nieuw, dit wordt knallen!

19:56 De developers leggen Ghost uit. Hondje komt terug als squadmember in plaats van killstreak. Ook komt er een nieuwe engine.

19:54 Eric Hirschberg komt het podium op. CoD Ghosts komt op XBOX ONE voor de nextgen. Dus misschien komt hij ook op de oude consoles.

19:53 Toch nog een première, alle DLC komt als eerst exclusief op XBOX ONE.

19:52 De games worden dus op de E3 getoond.

19:51 We worden bedankt voor het kijken, Spielburg wordt bedankt, NFL wordt bedankt.  XBOX ONE komt later dit jaar op de markt, geen harde datum helaas.

19:50 Meer over de Fantasy League. FC Haarlem-spelers bij mijn Ajax-spelers. HET KAN!

19:48 Game changing: NFL. We zien wel dat Microsoft zich richt op Amerika. Zouden ze de Japanse markt echt niet meer durven te betreden?

19:47 "For years now, the leading edge of Xbox’s tv experience has been live sports. We’re determined to make even more innovation there. It’s my pleasure to introduce a game changing partnership with the NFL."

 oude man

19:46 Live action Halo-tv, dus weer een serie die we moeten kijken. Spielberg gaat het regiseren, dus dat komt wel goed, want hij speelde vroeger Pong.

19:45 Game of Thrones- en Breaking Bad-fan, kan nooit verkeerd zijn. 

19:44 Bonnie Ross, hoofd bij 343 Studios die Halo heeft gebracht, komt het podium op.

19:43 De Xbox wordt sociaal en wordt de volgende watercooler. Ik ga er drank indoen.

19:42 Nancy Tellem komt het podium op. Heeft bij Warner Bros. gewerkt.

19:41 Ik zie BullitTime! MS heeft de meeste games in de pipeline met 15 exclusives en 8 nieuwe IP's. 

19:39 Remedy komt met een nieuwe game! Hopelijk met bulltime en een realtime storyline. Quantum Break gaat hij heten.

19:37 Turn 10 wordt de developer van FORZA Motorsport 5, dit wordt een launchtitel. Meer op de E3.

Forza!

19:35 Microsofts Phil Spencer komt het podium op. FORZA Motorsport 5 komt naar XBOX ONE toe!

NFL

19:34 Daar ging mijn stream. Op zoek naar een andere. IGN heeft het moelijk. 

19:32 Oke, EA wil graag dat wij afvallen. Maar ik houd zo van mijn buikje... Stickfigures zien wel kewl uit.

19:31 "They’ve built a new engine for their next generation of games: EA Sports Ignite!" Messi kan ik niet verstaan. 

"Now we’re watching a video of athletes talking about being athletes, interspersed with clips of EA games."

19:30 Nu komen de sporters aan het woord. De NFL-kenners zullen ze herkennen. Ik kom niet verder dan de Amsterdam Admirals. Messi komt ook even langs.

19:29 FIFA, NBA LIVE, UFC en NFL komen de komende 11 maanden naar XBOX ONE!

19:28 Andrew Wilson van EA Sports komt op. EA SPORTS. IT'S IN THE GAME!

19:26 300.000 servers voor XBOX ONE. Meer cpu-kracht dan van alle computers in 1991! Xbox LIVE wordt flink uitgebreid om ons te plezieren. Achievements, Matchmaking ingame terwijl je een andere game speelt. Bigger matches with more players!

"The new Xbox LIVE is built for Xbox One. It’s the same membership you have today, but more powerful and more intelligent. Today, we have 15,000 servers powering the Xbox Live experience."

19:25 De controller is niet de enige inputdevice. We moeten ook praten tegens onze manschappen en zwaaien met de controller!

19:24 Ergonomische controller, geschikt voor alle leeftijden. Smartglass wordt ook een controller!

19:23 En nu de games! Human Control for Human Experience!

19:21 XBOX ONE krijgt Operatings Systems, 1 Xbox OS, 2 Windows-kernel OS, 3 Hybrid Xbox/Windows OS!

19:20 Vele gigabytes enzo, USB 3, Wi-Fi Direct, blu-ray-drive.

19:19 Nu over de console. We willen SPECSSSSSS.

19:18 Trending Live-tv. Twitter voor je tv. Zou SBS6 dan toch eindelijk trending worden?

19:17 De TV-Guide kan ook via de Xbox bekeken worden. Vertel ons nu eens of Ziggo en UPC ondersteund gaan worden

19:15 ESPN komt ook naar XBOX ONE met de mogelijkheid om je eigen Fantasy Team op te stellen. Maar waarschijnlijk weer America-only.

xbox
xbo

19:14 Skype! Ik wist het. Met meerdere tegelijk Skypen in HD. 

19:13 Gestures voor je tv. Is weer wat anders dan de Wii U. Je kunt ook meerdere vensters naast elkaar doen en je kunt met je telefoon de Xbox bedienen.

xbox

19:12 Voor FOK!ers is dit dus prima, dan heb je altijd een levenspartner. Je kunt ook tv kijken via de Xbox, maar of dat naar Nederland komt?

19:12 De Xbox gaat aan zodra je 'Xbox ON' zegt. Je kunt dus lullen tegen je Xbox.

19:11 Het menu ziet er vertrouwd uit, alsof het het oude menu is.

19:08 Yusyuf Mehebi komt het podium. Ik zoek ondertussen een plaatje.

19:07 Hij wordt zwart en ziet eruit als een dvd-speler. De homeknop op de controller wordt verplaatst. Ik zie wel dat de bovenkant uit twee platen bestaat en hij glimt. Dat wordt vaak afstoffen.

19:06 Don, maak me gek, de naam wordt XBOX ONE!

19:06 Oke, Don gaat het gooien opdat wij alles kunnen connecten met elkaar. Tv, games en entertainment gaan de nieuwe console maken!

19:06. De 360 is alweer 8 jaar? Ik word oud... De Xbox 360 gelukkig ook. Algemeen verkooppraatje over wat wij als consumenten willen.

19:05 Ik wil ook het blade-menu terug. Ow, een algemene terugblik van Xbox 360 en kinect.

19:03 Don Mattrick komt het podium op. Hij wenst ons goedemorgen en hij vertelt over zichzelf. Hij is gelukkig ook blij.

19:02 Gevoelens, de cloud, adrenaline. Ik voel het! Ik voel me levend!

19:01 De console draait om mij en jou. Dat is handig om te weten. Ook voor Japanners, want daar moeten ze het dit keer wel goed doen!

19:00 Twee keer in één decennium krijgen we een nieuwe generatie consoles. En toch voel ik mij als een klein kind met een Intertoys-boekje.

18:59 We gaan!

18:59 Nog 1 plaspauze en dan gaan we knallen. (no phun)

18:56 Peter heeft het over dat Xbox Gold-services uitgebreid worden. We wachten geduldig af.

18:55 Zou er een nieuwe CoD naar de console komen

18:54 Je kunt live meekijken op je Xbox-console of op xbox.com

18:52 De nieuwe Xbox wordt om 19:00 uur Nederlandse tijd onthuld. We wachten geduldig af met op de achtergrond Peter Molyneux die over Bungie praat.

Gérard Depardieu speelt wrekende Tsjetsjeen

Gérard Depardieu heeft de hoofdrol van een Tsjetsjeense man die de moord op zijn zoon wreekt in de film Turquoise. Het drama staat onder regie van de Franse filmmaker Philippe Martinez en ook de Britse Elizabeth Hurley heeft een hoofdrol.

Depardieu werd in januari Russisch staatsburger omdat hij zich niet kon vinden in het Franse belastingklimaat, dat volgens hem de rijken te veel laat betalen. Ramzan Kadyrov, waarnemend president van Tsjetsjenië, bood de acteur een chic appartement in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny aan.

De 64-jarige Fransman liet eerder deze week weten een 'gelukkige Russische kunstenaar' te zijn maar nog problemen te hebben met de taal. Hij is volgend jaar in Welcome to New York te zien als Dominique Strauss-Kahn, de voormalige topman van het IMF.

De opnames zijn momenteel aan de gang in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Wanneer Turquoise uit moet komen is nog onbekend.


Gérard Depardieu speelt wrekende Tsjetsjeen (Foto: Novum)

Concertgebouw krijgt zonnepanelen

Het Concertgebouw wil zijn energieverbruik de komende vijf jaar met veertig procent verminderen. Om dit te bereiken overweegt de instelling onder meer zonnepanelen op het dak te laten plaatsen en dubbel glas en ledverlichting te gaan gebruiken.

De veranderingen kosten zo'n tweeënhalf miljoen euro en worden betaald uit de jaarlijkse bijdrage van de Bankgiro Loterij. Het bedrag wordt tot en met 2017 in jaarlijkse etappes van vijfhonderdduizend euro uitgekeerd.

Bij de 'vergroening' wordt de hulp ingeroepen van het Amerikaanse Rocky Mountain Institute, dat veel deskundigheid heeft op het gebied van verduurzaming van gebouwen. De komende jaren wordt op tal van manieren de aandacht gevestigd op Het Duurzame Concertgebouw, staat in een dinsdag verspreide verklaring.

Het Concertgebouw ontvangt sinds 2000 jaarlijks vijfhonderdduizend euro van de Bankgiro Loterij. Met het geld werd de renovatie van het interieur van het gebouw grotendeels gefinancierd. Dit jaar kreeg Het Concertgebouw anderhalf miljoen extra ter gelegenheid van het 125-jarige jubileum van het gebouw aan het Museumplein.

Falend thuiszorgcentrum moet klanten afstoten

Een thuiszorginstelling in het Utrechtse Maartensdijk moet haar cliënten binnen tien dagen overdragen aan een andere zorgaanbieder. Ook mag de zorgcentrum Complexcare geen klanten meer aannemen die verpleging, verzorging of begeleiding nodig hebben. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) besloten, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dinsdag.

Het zorgcentrum werd in november voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld vanwege tekortkomingen in de zorgverlening en een gebrek aan vertrouwen in de directie om hier snel verandering in te kunnen brengen. De IGZ stelt dat het de instelling sindsdien niet is gelukt te verbeteringen door te voeren.

Als Complexcare in de toekomst nieuwe cliënten wil aannemen die verpleging, verzorging of begeleiding nodig hebben, dan mag dat pas nadat de inspectie heeft vastgesteld dat de instelling voldoet aan de eisen.

Celstraf voor Marokkaanse homo's

Twee mannen in Marokko zijn maandag schuldig bevonden aan homoseksualiteit en onfatsoenlijk gedrag in het openbaar. Beide mannen werd vier maanden cel opgelegd.

Volgens de aanklager zijn de twee mannen van 28 en 19 jaar oud betrapt terwijl ze seks hadden in een auto. De twee ontkennen de aanklacht.

In Marokko rust net als in veel andere islamitische landen een taboe op homoseksualiteit. Mensen die schuldig worden bevonden kunnen maximaal zes maanden cel en ook nog eens een boete van omgerekend negentig euro krijgen.

KNSB neemt besluit topschaatshal week later

Het besluit voor een nieuwe topschaatsaccomodatie wordt een week later genomen. De definitieve toewijzing wordt daardoor op 3 juni gedaan, meldt de KNSB dinsdag. Op 27 mei, de oorspronkelijke keuzedatum, wordt een voorlopige keuze gemaakt waarna de overige kandidaten nog in beroep kunnen.

De KNSB wijt de vertraging aan de ontstane publiciteit. Maandag lekte een voorlopig rapport uit waarin het Icedôme in Almere de voorkeur kreeg boven een vernieuwd Thialf en een ijsbaan in Zoetermeer. Dat leidde tot de nodige beroering, met name in Friesland. Omdat de KNSB het proces toch zorgvuldig af wil handelen is extra tijd genomen.

De aangewezen ijsbaan wordt de komende tien jaar de topsportlocatie voor alle schaatsvormen en het inlineskaten. Die ijsbaan mag ieder jaar een internationaal toernooi dat aan de KNSB is toegewezen naar keuze organiseren. Andere toernooien kunnen ook op andere banen worden georganiseerd, benadrukt de KNSB.

[RG] Westerhof geeft op in kwalificatie

Tennisser Boy Westerhof heeft dinsdag opgegeven in de kwalificaties van Roland Garros. De Drent stond op dat moment met 6-3, 3-2 achter tegen de Amerikaan Rhyne Williams (15). Eerder op de dag bereikte Jesse Huta Galung wel de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Parijs.

Roland Garros gaat zondag van start. Woensdag begint de kwalificatie bij de vrouwen voor het Franse grandslamtoernooi. Kiki Bertens en Arantxa Rus zijn direct toegelaten tot het hoofdtoernooi. Bij de mannen zijn Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker al zeker van een plaatsje in het hoofdtoernooi.

De Boer drie jaar langer bij Ajax

Trainer Frank de Boer heeft zijn contract bij Ajax met drie jaar verlengd tot en met de zomer van 2017. "Dit nieuwe contract is precies wat ik wilde", laat de coach weten in een verklaring. Hij leidde Ajax de laatste drie seizoenen telkens naar de landstitel.

"Ik heb het hier naar mijn zin en mijn gezin is hier gelukkig", zegt de Noord-Hollander. "Ik zie hier nog genoeg uitdagingen. We waren er snel uit, want van beide kanten zijn we zeer tevreden. Nu kan ik een vervolg geven aan waar we met elkaar aan begonnen zijn en daar heb ik veel zin in."

Directeur voetbalzaken Marc Overmars is ook tevreden. "Het is geen verrassing dat we graag wilden verlengen met Frank", zegt hij op de clubsite. "Dat we er na een gesprek al uit zijn gekomen zegt alles. Het is goed voor Ajax dat Frank langer aan de club verbonden blijft."

De Boer begon in het seizoen 2006-2007 als jeugdtrainer bij Ajax. Hij was vervolgens trainer van de A1 en assistent van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal. Eind 2010 volgde hij Martin Jol op bij het eerste elftal van Ajax. Als speler won hij in Amsterdam onder meer de Champions League en de UEFA Cup.

Niet meer met boerka autorijden in Oman

Oman wil een verbod invoeren op het dragen van een boerka of nikab achter het autostuur. Het land deed een voorstel hiertoe op een bijeenkomst van de Golf Samenwerkingsraad. Dat heeft de Saudische online krant Al-Watan dinsdag gemeld.

Het dragen van een nikab - een lichaamsverhullende sluier waarin alleen een reep stof is weggelaten voor de ogen - zou een verkeersovertreding moeten worden, zei de Omaanse afgevaardigde. Het gewaad beperkt het zicht en vormt daardoor een gevaar.

Op de bijeenkomst waren politiechefs uit verscheidene landen samen om een gemeenschappelijk verkeersbeleid te bespreken.

Busramp Sierre niet door hartfalen chauffeur

De busramp in het Zwitserse Sierre in 2012 was niet het gevolg van hartfalen van de chauffeur. Ook is het zeer onwaarschijnlijk dat het een zelfmoordpoging betrof. Dat hebben Belgische media dinsdag op gezag van justitie in het Zwitserse kanton Wallis gemeld.

Vorig jaar werd bij een autopsie al vastgesteld dat de buschauffeur ook niet onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur zat. De autopsie wees wel uit dat de chauffeur hartklachten had en antidepressiva slikte. Mogelijk dat deze feiten een rol speelden bij het ongeluk, maar dat is niet vastgesteld, aldus justitie. Zij gaat ervan uit dat er sprake was van een flauwte of een onoplettendheid en stelt voor het onderzoek te sluiten.

Het ongeluk in een tunnel tussen Sierre en Sion kostte aan 28 mensen, onder wie 22 kinderen, het leven. Zes kinderen hadden de Nederlandse nationaliteit.

De Zwitserse autoriteiten konden tijdens een eerste onderzoek ook geen aanwijsbare oorzaak vinden voor het ongeluk. Technisch was het voertuig in orde, de chauffeur reed niet te snel en de tunnel vertoonde ook geen mankementen.

[Giro] Intxausti wint rit na pech Gesink

Beñat Intxausti heeft dinsdag de zestiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Spanjaard van Movistar bleef op de streep Tanel Kangert (Astana) en Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) voor. De groep met favorieten volgde op veertien seconden. Vincenzo Nibali houdt de roze trui om zijn schouders.

De zestiende rit, waarin de Giro na een Frans uitstapje terugkeerde in Italië, kreeg kleur door een lange vlucht van 22 renners. De groep met Pieter Weening (Orica-Greenedge) en Wilco Kelderman (Blanco) kreeg een kleine vijf minuten voorsprong en verbrokkelde op weg naar de laatste beklimming van de dag.

Op de klim naar Andrate van de tweede categorie sprong Kelderman samen met Emanuele Sella (Androni Giocattoli) weg. De twee kregen gezelschap van Danny Pate (Sky), maar toen de favorieten aan de boom schudden in het peloton was de voorsprong snel verdwenen.

Nadat wittetruidrager Carlos Betancur even solo een poging had gewaagd, was het in de slotfase Robert Gesink die zich roerde. De kopman van Blanco probeerde keer op keer weg te komen. In een groep van vier reed Gesink finishplaats Ivrea binnen toen de pechduivel toesloeg; Gesinks ketting liep eraf.

Uiteindelijk verloor Gesink ongeveer tien seconden op de roze trui. Hij zakte van de elfde naar de twaalfde positie achter Kangert. Verliezer van de dag werd echter Mauro Santambrogio. De winnaar van zaterdag kwam op meer dan twee minuten van Nibali binnen en zakte weg uit de top vijf.

Duizend extra kaarten voor Lowlands

Zo'n duizend extra kaarten voor het uitverkochte Lowlands gaan donderdag in de verkoop. Het gaat om tickets die ongeldig zijn gemaakt vanwege zwarthandel, maakte de organisatie van het festival dinsdag bekend.

Ook een aantal kaarten dat niet door partners wordt gebruikt en tickets die zijn achtergehouden gaan alsnog in de verkoop. Lowlands was in februari binnen twee uur uitverkocht. De duizend extra kaarten gaan donderdagochtend om 10.00 uur in de verkoop.

Lowlands vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 augustus. Onder meer The Lumineers, Franz Ferdinand en Nick Cave and the Bad Seeds staan op het podium in Biddinghuizen.

Gewonden na 'Project X'-feestje Duitsland

De heropening van een restaurant op het Duitse Waddeneiland Sylt is maandag uit de hand gelopen toen drieduizend mensen gehoor gaven aan een uitnodiging die via Facebook was verstuurd. Dat meldt de Duitse krant Hamburger Abendblatt.

En masse kwamen feestvierders af op het restaurant Sturmhaube in Kampen. De toeloop was zo massaal dat de politie zich gedwongen zag in te grijpen. Bij de schermutselingen die daarmee gepaard gingen vielen diverse gewonden. Daarnaast werd er melding gemaakt van diefstal en vandalisme.

Dijsselbloem verwacht snel herstel woningmarkt

De woningmarkt gaat 'vrij snel' herstellen. Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag in zijn wekelijkse interview met zakenzender RTLZ. Eerder op dinsdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de huizenprijzen in april met 7,6 procent zijn gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Volgens de minister bereikt de woningmarkt dit jaar of volgend jaar zijn bodem, om vervolgens te herstellen. "Het herstel gaat komen", benadrukt Dijsselbloem. "Er is geen reden waarom de prijzen structureel laag zouden zijn. In Nederland is namelijk geen groot overschot aan woningen."

Vorige maand liet scheidend directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau zich al in soortgelijke bewoordingen uit. "Op een termijn van een of twee jaar krijgen we vroeg of laat het moment dat de prijzen zich gaan stabiliseren en zachtjes omhoog zullen gaan", zei Teulings tegen BNR Nieuwsradio. "Uiteindelijk is er in Nederland een tekort aan huizen."

De huizenprijzen zijn sinds de start van de kredietcrisis in 2008 met 19,5 procent gedaald, meldde het CBS dinsdag.

Notre Dame ontruimd vanwege zelfmoord

De wereldberoemde Notre Dame in Parijs is dinsdag ontruimd nadat iemand zich in de kerk van het leven had beroofd. Dat heeft de Parijse politie gezegd.

Franse media meldden dat de zelfmoordenaar zich met een vuurwapen van het leven heeft beroofd, maar dat kon de politie niet bevestigen. De bezoekers zijn na het incident geëvacueerd, een zeldzame gebeurtenis op zich in de 850 jaar oude kathedraal die jaarlijks door dertien miljoen mensen wordt bezocht.

VVD wil onderzoek naar rechts inhalen

Het kan voordelen opleveren als automobilisten rechts mogen inhalen. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet daar onderzoek naar doen. Dat vroeg Tweede Kamerlid Ton Elias (VVD) dinsdag tijdens een debat over verkeersveiligheid.

De VVD'er is gecharmeerd van de Amerikaanse 'keep your lane'-systematiek, waarbij automobilisten langer op dezelfde rijbaan blijven en elkaar dus links en rechts kunnen inhalen. Er zijn signalen dat dit een aantal voordelen oplevert, zei hij. Het lost grote ergernissen op zoals bumperkleven, onnodig links rijden en inhalende vrachtauto's.

Ook zorgt het voor een afname van onverwachte manoeuvres, wat volgens Elias leidt tot minder ongelukken. Verder wees hij op een betere doorstroming, wat tot minder files leidt.

Het laatste onderzoek naar rechts inhalen is inmiddels twintig jaar oud. Hij vroeg daarom bij Schultz om een hernieuwd onderzoek. Als de uitkomst daarvan is dat het onverstandig en gevaarlijk is, dan moet het niet worden ingevoerd. "Maar we moeten niet de ogen sluiten voor nieuwe ontwikkelingen."

Trein stilgezet bij Wolfheze na vondst pakketje

In een trein op het traject tussen Ede-Wageningen en Arnhem is dinsdagmiddag een verdacht pakketje aangetroffen. Dat meldt een politiewoordvoerder. De trein is stilgezet bij station Wolfheze en de politie doet onderzoek.

De melding kwam rond 15.30 uur binnen bij de politie. Tussen Ede-Wageningen en Arnhem rijden op last van de politie geen treinen, meldt de NS. Reizigers moeten rekening houden met een uur vertraging. De NS verwacht dat de storing rond 17.30 uur weer is verholpen.

Reizigers tussen Utrecht en Arnhem of Nijmegen wordt geadviseerd om te rijden via Den Bosch.

Familie wil geen stille tocht voor Julian en Ruben

Er komt geen stille tocht ter nagedachtenis van de zondag dood gevonden broertjes Ruben en Julian. De familie van de kinderen wil niet dat op welke manier dan ook een stille tocht wordt georganiseerd. Wel wil de familie dat mensen zondag thuis tussen 19.00 en 20.00 uur een brandende kaars voor het raam zetten, meldt de gemeente Zeist dinsdag.

De wijze van herdenken is in de geest van Wereldlichtjesdag, die elke tweede zondag in december plaatsvindt. Hierbij steken mensen in de hele wereld op hetzelfde tijdstip aan kaarsje aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. "Een liefdevolle blijk van saamhorigheid en verbinding, want iedereen die daar behoefte aan heeft, is zondagavond op hetzelfde moment in gedachten bij de broertjes", aldus de gemeente.

De vermissing van de broertjes heeft heel Nederland bijna twee weken in zijn greep gehouden, stelt burgemeester van Zeist Koos Janssen. De moeder van de twee kinderen, die vermoedelijk door hun vader zijn omgebracht waarna hij zelfmoord pleegde, wordt omringd door familie. "Het verdriet is bij alle naasten onmetelijk groot. Daar zijn geen woorden voor. Wij spreken onze betrokkenheid, warmte en meeleven uit", aldus Janssen.

Trailer: The Wolverine

Vandaag is de eerste trailer voor The Wolverine verschenen online. Het lange wachten wordt beloond, want zo zien we Hugh Jackman het liefst, bloeddorstig, meedogenloos en met ellenlange nagels.

Liefhebbers van superhelden-films worden wel verwend de laatste tijd. Iron Man 3 breekt records wereldwijd en Man of Steel ligt op de schappen om volgende maand (20 juni) de bioscopen binnen te vliegen. Nu is het tijd voor een overdosis testosteron met niemand minder dan Neerlands trots, Famke Janssen aan zijn zijde.

The Wolverine zal op 25 juli in de bioscoop verschijnen.

Kamer debatteert over Schilderswijk

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat over de Schilderswijk in Den Haag. Een verzoek daartoe van de PVV kreeg dinsdag voldoende steun.

Het debat wordt gehouden naar aanleiding van berichtgeving in dagblad Trouw, dat zaterdag meldde dat in een deel van de Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels zouden opleggen aan andere buurtbewoners.

PVV-leider Geert Wilders bezocht dinsdag samen met een paar fractiegenoten de buurt, onder wie Joram van Klaveren. Die zei dat de situatie 'absoluut om een debat' vraagt. Voorafgaand moet het kabinet een brief sturen, met een analyse van de berichtgeving in Trouw.

Van Klaveren kreeg steun van de VVD, PvdA, SGP, ChristenUnie en het CDA. De SP en GroenLinks wilden ook debatteren over de kwestie, maar dan in commissieverband. Dat betekent dat zij niet willen debatteren in de plenaire zaal van de Tweede Kamer, maar in een ander zaaltje.

Grote ontslagronde bij noordelijke kranten

Voor de werknemers van de NDC Mediagroep, uitgever van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, is het woensdag de dag van de waarheid. Dan krijgen ze op een officiële vergadering van de nieuwe topman te horen dat 250 van de 750 werknemers op straat komen te staan.

Volgens de nieuwe topman Geert-Jan Snoek is een grootscheepse sanering noodzakelijk. NDC heeft zichzelf 'star gemaakt met overwegend vaste dienstverbanden en roestige ict', zei hij dinsdag in een interview in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. In zijn ogen is het nodig om te werken met een beperkte vaste kern medewerkers en een groot aantal freelancers.

Voor de kranten wordt de aankomende ontslagronde de grootste van de afgelopen jaren. Na deze derde sanering werken er de helft minder mensen dan begin 2010. De twee kranten hebben gezamenlijk een oplage van ongeveer 230 duizend.

Snoek, die spreekt van een zieke onderneming die hij de afgelopen weken achter de schermen heeft leren kennen als een wat slonzige organisatie wil NDC transformeren van een 'logge, lekkende schuit tot een scherp jacht'. Het plan van de nieuwe topman is om de strategie van verbreding te verlaten, maar te kiezen voor verdieping.

De radiostations zijn al verkocht en nog meer onderdelen staan op de nominatie om te verdwijnen. "Brengen wat mensen nog niet weten, onderzoek doen, overheden controleren, ergens de vinger achter krijgen, doorzetten. Zo blijven lezers geïnteresseerd."

Winnie Mandela mag spullen nog even houden

Een voor dinsdag geplande gedwongen verkoop van spullen van Nelson Mandela's ex-vrouw Winnie is niet doorgegaan. De spullen die in het openbaar geveild zouden worden bevinden zich in haar huis. Toen de deurwaarder zich dinsdag meldde werd er niet opengedaan. Wel zagen omstanders dat een op het terrein bij het huis geparkeerde personenauto er met een noodgang vandoor ging.

Een rechtbank heeft bepaald dat Madikizela-Mandela twintigduizend rand aan achterstallig schoolgeld voor de particuliere schoolopleiding van een van haar nazaten dient te betalen en dat om die schuld af te lossen enkele waardevolle spullen uit haar huis bij opbod moeten worden verkocht.

Johnny de Mol weg bij SBS

Johnny de Mol vertrekt bij SBS. "Johnny's contract loopt binnenkort af en hij heeft ons laten weten dat hij zijn horizon graag wil verbreden", laat de zender dinsdag weten in een verklaring. "We hebben afgesproken dat hij nog een seizoen Waar Is de Mol? voor ons zal presenteren. Daarna gaat hij zijn eigen gang. Wij wensen hem heel veel succes met zijn carrière."

De 34-jarige Johnny is sinds 2008 verbonden aan SBS, dat sinds 2011 deels in handen is van zijn vader John de Mol. Hij presenteerde programma's als Waar Is De Mol? en Down met Johnny voor het moederbedrijf van Net5, SBS6 en Veronica.

Sinds vorige week gaan geruchten dat De Mol overstapt naar RTL. Albert Verlinde meldde dinsdagochtend op Q-Music dat de presentator zich definitief aan de concurrent van SBS verbindt. "We gaan niet op elk gerucht in", laat een woordvoerder van RTL weten. "Zodra er iets te melden valt, doen we dat altijd vrij snel."

Cadmium in rijst China gevonden

Bijna de helft van de graanvoorraad van de Chinese stad Guangzhou bevat hoge concentraties cadmium, een kankerverwekkend metaal dat nierfalen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De Chinese autoriteiten hebben besloten tot een onderzoek naar rijstfabrikanten in het zuiden van China. In de gemeente Youxian, in de provincie Hunan, kregen fabrikanten al de opdracht hun productie stil te leggen nadat ook daar cadmium was aangetroffen, liet het gemeentebestuur dinsdag weten.

Hunan is een belangrijk landbouwgebied en grenst aan Guangdong, de provincie waarin Guangzhou ligt. Of er sprake is van een verband tussen de rijstfabrikanten in Hunan en de verontreinigde rijst in Guangzhou is nog niet duidelijk.

Waarschijnlijk is cadmium in de rijst terechtgekomen door de verbouw van het gewas in met zware metalen verontreinigde grond.

Godus uitgegeven door Dena

Het strategiespel Godus voor iPhone, iPad en Android-apparaten wordt uitgegeven door het Japanse bedrijf Dena. Dat heeft ontwikkelaar Peter Molyneux van gamestudio 22Cans bekendgemaakt. Godus wordt door hem gezien als de opvolger van het strategiespel Populous dat in jaren negentig verscheen voor pc.

Dena is een bekende naam in de wereld van mobiele spelletjes. Het Japanse bedrijf is de bedenker van Mobage, een dienst die gamers via verschillende telefoons met elkaar verbindt. Onder meer de spellen Transformers Legends, Pocket Planes en Tiny Tower maken gebruik van Dena's dienst.

In Godus is de speler een god die zijn eigen volk weelde en geluk moet brengen. Concurrerende volkeren en goden vormen een gevaar. Daarom moeten spelers online tegen elkaar strijden. Godus moet later dit jaar op de markt verschijnen.


Godus uitgegeven door Dena 

Davids blijft trainer bij Barnet

Edgar Davis blijft Barnet trouw. De oud-international degradeerde afgelopen seizoen met de Londense club uit de League Two, het vierde niveau van het Engelse voetbal, maar coacht de Bees ook volgend seizoen in de Conference Premier.

Davids had al eerder aangegeven pas na een gesprek met het bestuur over zijn aanblijven te beslissen. De oud-middenvelder van onder meer Ajax en Juventus liet toen al doorschemeren niet per se weg te willen.

Voorzitter Tony Kleanthous van Barnet toonde zich tevreden met de beslissing van Davids. "Hoe het vorige seizoen eindigde was een teleurstelling voor iedereen, maar er is voor mij geen twijfel dat Edgar de juiste man is voor ons", steunde Kleanthous Davids. "Hij is hier een voetbalrevolutie begonnen en we hopen dat we de aantrekkelijke speelstijl die we onder hem ontwikkeld hebben kunnen vasthouden."

André Rieu maakt filmmuziek Toscaanse Bruiloft

André Rieu gaat de filmmuziek verzorgen van de Nederlandse romantische komedie Toscaanse Bruiloft. De film wordt geregisseerd door Johan Nijenhuis. Het is de eerste keer dat de Limburgse violist filmmuziek maakt.

In het zonnige Toscane is dinsdag de cast van de film aan de pers gepresenteerd. Net als in Nijenhuis' vorige komedie Verliefd op Ibiza, zit zijn nieuwe film vol bekende gezichten. Jan Kooijman, Lieke van Lexmond, Matteo van der Grijn, Diederik Ebbinge, Ruud Feltkamp, Simone Kleinsma en Dirk Zeelenberg hebben rollen in de film.

Toscaanse Bruiloft gaat over Sanne, gespeeld door Voetbalvrouwen-actrice Sophie van Oers, die met haar ouders huwelijken verzorgt in Toscane. Daar ontmoet ze scheidingsadvocaat Jeroen, de rol van Kooijman. Hij is in Italië om het huwelijk van zijn vrienden, gespeeld door Ebbinge en Van Lexmond, bij te wonen.

De komedie gaat volgend jaar in de bioscopen draaien.


André Rieu maakt filmmuziek Toscaanse Bruiloft (Foto: Novum)

Definitief einde verhaal voor Beerschot

De Belgische voetbalclub Beerschot houdt definitief op te bestaan. De Antwerpse vereniging werd dinsdag failliet verklaard door de rechter. Dat meldden Belgische media. Eerder al raakte Beerschot, dat dit seizoen degradeerde uit de Eerste Klasse, de licentie voor komend seizoen kwijt en gaf de club het gevecht daartegen op.

Door het faillissement raakt de club het stamnummer bij de Belgische bond kwijt. Als er nog een herstart werdt gemaakt moet dat als een nieuwe club met een nieuw stamnummer. De hoogste plaats om in te stromen wordt dan de vierde provinciale klasse, het achtste niveau in het Belgische voetbal.

Beerschot was sinds 2011 de nieuwe naam van fusieclub Germinal Beerschot. Die was in 1999 ontstaan uit een fusie van Germinal Ekeren, opgericht in 1920, en Koninklijke Beerschot VAC uit 1900.

Storingen mobiel internet Vodafone

Vodafone heeft last van een storing met mobiel internet. Het telecombedrijf krijgt meerdere klachten binnen over problemen met het 2G- en 3G-netwerk voor mobiel internet. Dat meldt het bedrijf dinsdag op Twitter. Vodafone weet nog niet waar de problemen vandaan komen.

De website allestoringen.nl meldt dat de problemen dinsdag rond 14.10 uur zijn begonnen. De problemen doen zich landelijk voor, laat een woordvoerder van Vodafone weten. Eerder meldde Vodafone dat er ook problemen waren met bellen, maar die mededeling trok het bedrijf later terug.

Vodafone kan nog geen inschatting geven wanneer de problemen zijn opgelost.

Golf verbiedt buikputters vanaf 2016

Lange putters die tegen de buik of kin worden gezet zijn vanaf 2016 verboden in de golfsport. De Engelse Royal & Ancient Golf Club en de US Golf Association hebben die regel dinsdag aangenomen. Met een lange putter wordt de golfclub tegen het lichaam stilgehouden waardoor het makkelijker zou zijn om te putten.

De meningen in het golf zijn overigens scherp verdeeld over de vermeende voordelen van de lange putter. De PGA Tour en organisator PGA of America zijn tegenstanders van het verbod. Vier van de zes laatste majorwinnaars gebruikten een lange putter.

Overigens mogen spelers de lange putters na 2016 wel blijven gebruiken. Dan moeten ze echter net als korte putters de lucht in steken.

A2 in Limburg dicht door gekantelde truck

Een deel van de A2 in Limburg is dinsdagmiddag tussen Born en Urmond in beide richtingen afgesloten in verband met een zwaar ongeval. Ter hoogte van Geleen kantelde een vrachtwagen nadat die door nog onduidelijke oorzaak in de berm terecht was gekomen. Na het scharen botste een auto tegen de truck. Drie mensen raakten gewond, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde even voor 14.00 uur op de rijbaan richting Eindhoven. De ravage is groot. De lading van de vrachtwagen, die kalkzandsteenstof vervoerde, ligt over de hele weg. Het schoonmaken van de weg gaat naar verwachting nog uren duren.

De bestuurder van de truck is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd. De inzittenden van de auto raakten lichtgewond maar hoefden niet te worden opgenomen.

De ANWB raadt automobilisten aan om voorlopig om te rijden via Venlo. Op de A2 staat in beide richtingen enkele kilometers file. Ook op de omleidingsroutes is het druk.

Liam Hemsworth in straaljagerfilm Aurora Rising

Liam Hemsworth heeft de hoofdrol te pakken in de actiefilm Aurora Rising. Hij speelt een Californische surfer die een straaljagerpiloot wordt. Na een misgelopen missie wordt hij gerekruteerd om een nieuwe generatie straaljagers te helpen ontwerpen. Maar dan breekt een internationaal conflict uit. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 23-jarige Hemsworth was heel even te zien in de actiefilm The Expendables 2 maar is vooral bekend van zijn rol in The Hunger Games. Het tweede deel, The Hunger Games: Catching Fire, verschijnt in november.

Toch heeft Hemsworth na The Expendables 2 blijkbaar nog geen genoeg van stoere films met oude knarren. Vanaf 19 september is hij namelijk naast Harrison Ford en Gary Oldman te zien in Paranoia, waarin hij een jonge werknemer speelt die in een gigantische multinational de mentor van zijn baas moet bespioneren.


Liam Hemsworth in straaljagerfilm Aurora Rising (Foto: Novum)

Zach Braff ritselt Kate Hudson voor komedie

Kate Hudson gaat de vrouw van Zach Braff spelen in zijn komedie Wish I Was Here. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Braff schreef het scenario met zijn broer en regisseert de film. Hij wist de twee miljoen dollar voor het project binnen drie dagen rond te krijgen via crowdfunding. De teller staat nu op 2,6 miljoen dollar.

De 38-jarige Braff speelt Aiden, een 35-jarige acteur die zijn leven niet op orde heeft. Zijn vrouw en hij komen nauwelijks rond en Aiden slijt zijn dagen met dagdromen over het leven als de actiefiguur die hij in zijn jeugd graag wilde zijn.

De 34-jarige Hudson is bekend van haar rollen in komedies als Bride Wars en How To Lose a Guy In 10 Days. Braff is bekend door zijn rol als Dr. John Dorian in de komedieserie Scrubs. Hij debuteerde in 2004 als regisseur met Garden State. Wish I Was Here is zijn tweede regieproject.


Zach Braff ritselt Kate Hudson voor komedie (Foto: Novum)

'Jonathan Rhys Meyers in Star Wars VII'

Jonathan Rhys Meyers is in beeld voor een rol in Star Wars: Episode VII. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Latino Review. Het is nog niet duidelijk welke rol de acteur, vooral bekend als King Henry VIII in de tv-serie The Tudors, zou spelen. Regisseur J.J. Abrams werkte al eerder samen met Rhys Meyers aan Mission Impossible III.

Het verhaal van de zevende Star Wars-film wordt angstvallig geheimgehouden. De film heeft zelfs nog geen echte titel.

Ook wat betreft acteurs en hun rollen is vrijwel niets bekend. Over een terugkeer van Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher als Han Solo, Luke Skywalker en Princess Leia wordt al maanden driftig gespeculeerd, maar daarover is nog niets officieel bevestigd.

De voorbereidingen voor Star Wars: Episode VII zijn al een tijdje aan de gang. De film moet in 2015 in de bioscoop verschijnen. Het scenario is van Michael Arndt, bekend van Toy Story 3 en The Hunger Games: Catching Fire, dat in november in première gaat.


'Jonathan Rhys Meyers in Star Wars VII' (Foto: Novum)

Trailer: Blood Ties

Bekijk hier de trailer van het misdaaddrama Blood Ties. De cast mag er wezen, met Mila Kunis, Clive Owen, Billy Crudup en anderen volgen we in deze film twee broers aan weerszijden van de wet die mekaar te hulp schieten. Het verhaal speelt zich af in het Brooklyn van de jaren '70 en is geregisseerd door Guillaume Canet.

Broers Frank en Chris Pierzynski groeiden samen op in een harde buurt in Brooklyn. Echter gingen ze allebei hun eigen weg, anders gezegd, totaal een andere kant op. Nu, in 1973, is Frank gezagvoerder binnen de NYPD en komt Chris uit de gevangenis nadat hij 12 jaar heeft moeten zitten voor moord. Als Chris vervroegd vrijkomt probeert hij de criminele verleiding te weerstaan, voor het belang van zijn familie, maar valt al gauw terug in oude gewoonten. Nu zijn baan op het spel staat en het lot van zijn broer, moet Frank goed nadenken om te ontdekken waar zijn echte loyaliteit huist.

Zoals gezegd is de film geregisseerd door Guillaume Canet (Tell No One) en als we IMDb moeten geloven komt Blood Ties op 31 oktober uit in Nederland.

Tieten op Zweedse landkaart

In Zweden is ophef ontstaan over een stel prammen. Deze zijn te zien op een landkaart van het Scandinavische land.

Maja Koppfeldt keek eens goed naar de kaart van haar land en deed een huiveringwekkende ontdekking. In het water rond het strandje van Bovallsstrand zag de zure muts een getekende vrouw met een paar blote tieten. Schuimbekkend deed de moeder haar relaas op haar blog. Ze sprak hier haar afschuw uit over het feit dat 'vrouwen altijd worden gezien als lustobject'.

De lokale VVV steekt de hand in eigen boezem en erkent dat de afbeelding al jaren op de kaart te zien is. "Dat is nu juist het probleem", klaagt de feministe. "We leven niet meer in het verleden, maar moeten juist vooruit kijken. Het slaat nergens op, ze moeten die vrouw verwijderen."

Donderdag komt de gemeenteraad van Sotenäs bijeen om het voorval te bespreken. VVV-baas Göran Olsson zal voorstellen de tieten te schrappen. "Hopelijk zijn ze vrijdag al verdwenen. Dat slechts een iemand heeft geklaagd, is al te veel", vindt hij. Volgens hem is er geen sprake van seksisme en vindt hij het vreemd dat 'men zich zoveel kan opwinden over een paar borsten'.

Servers Battlefield 3 onbereikbaar

Online gamen met verschillende spellen van Electronic Arts blijkt dinsdagmiddag niet mogelijk. De uitgever laat weten dat het bedrijf kampt met serverproblemen, maar het weet geen oorzaak te noemen. Onder meer de servers van de pc-versie Battlefield 3 zijn offline. Het is mogelijk dat gebruikers niet in kunnen loggen, berichten op het forum van EA kunnen plaatsen of gebruik kunnen maken van de hulpdienst van de uitgever.

"Ons team onderzoekt waar de storing vandaan komt en probeert alles zo snel mogelijk te herstellen", laat de uitgever weten. Begin maart kwam het bedrijf negatief in het nieuws toen gamers twee weken lang moeite hadden om in te loggen voor het pc-spel SimCity.

De uitgever maakt niet alleen voor grote spellen als SimCity en Battlefield 3 gebruik van verschillende online functies via gamedienst Origin. Ook spellen op Facebook of apps voor smartphones kunnen getroffen zijn door de storing.

Connie Palmen kampte met alcoholverslaving

Connie Palmen raakte na de dood van haar echtgenoot Hans van Mierlo in 2010 verslaafd aan alcohol en kon daardoor niet meer schrijven. Twee maanden geleden zocht de 57-jarige schrijfster hulp bij een afkickkliniek. Nu voelt ze zich 'hondsberoerd' door de ontwenningsverschijnselen, zegt ze dinsdag in een interview met NRC Handelsblad.

Maar, zegt Palmen, 'discipline loont'. Ze begint in de zomer aan een nieuwe roman. Ze schrijft in het nieuwe boek genaamd Judas over 'schrijverschap als verraad'.

Palmen, auteur en filosoof, debuteerde in 1991 met haar roman De Wetten. Daarna schreef ze onder meer De Vriendschap en I. M., waarin ze over haar relatie met de in 1995 overleden journalist Ischa Meijer schreef.

Veroorzaker fataal ongeluk Meijel niet dronken

De Pool die zondag een echtpaar en hun kleindochter doodreed in het Limburgse Meijel was op het moment van het ongeluk niet onder invloed van alcohol. Dat heeft een woordvoerder van de politie dinsdag gezegd. Over de toedracht van het ongeluk is nog altijd niets te zeggen.

Bij de 32-jarige bestuurder is direct na het ongeluk een blaastest afgenomen. Ook is een urine- en bloedtest gedaan. De resultaten daarvan worden later bekend. Mogelijk was de Pool onder invloed van andere verdovende middelen. Hij zit nog vast.

De slachtoffers, een stel van 64 en 67 jaar uit Meijel en hun 2-jarige kleindochter uit Heesch, fietsten zondagochtend op een fietspad langs de Heldensedijk. Het fietspad was door een groenstrook van de rijbaan afgescheiden.

Bruiloftsgasten omgekomen bij ongeluk

Bij een botsing tussen een bus en een vrachtwagen zijn dinsdag in het noorden van India elf doden en dertig gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn bruiloftsgasten. Zij zaten in de open vrachtwagen. De bruid en bruidegom zaten in een ander voertuig en bleven ongedeerd. Dit heeft de politie van Kanpur bekendgemaakt.

In India vinden met de regelmaat van de klok verkeersongelukken plaats. Jaarlijks vallen op de Indiase wegen meer dan 110 duizend doden bij ongelukken, die veelal het gevolg zijn van roekeloos rijgedrag en het slechte onderhoud van zowel de wegen als de voertuigen.

Castrol roept smeermiddel terug

Castrol roept smeermiddelen voor tweetaktmotoren in verpakkingen van een liter terug omdat er water in kan zitten. Het gebruik ervan kan leiden tot mechanische defecten in de motor. Dat melden het bedrijf en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit dinsdag.

Het betreft smeermiddelen die vorig jaar vanaf 3 september zijn verkocht, en die vooral worden gebruikt voor motorfietsen of scooters. Consumenten die deze producten hebben gebruikt, kunnen contact opnemen met Castrol voor informatie en advies. Mensen die de ongeopende verpakking terugbrengen naar de winkel krijgen het aankoopbedrag terug.

Castrol verontschuldigt zich voor het ongemak en belooft maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Meer jonge vrouwen dan mannen willen orgaan doneren

Van de jongeren die vorig jaar 18 zijn geworden, hebben zich tot dusverre meer vrouwen dan mannen als orgaandonor laten registeren. Van de jongeren die in 1994 geboren werden heeft 82 procent van de vrouwen aangegeven na hun overlijden organen of weefsels te willen afstaan, meldt het ministerie van Volksgezondheid dinsdag.

Zo'n tweehonderdduizend jongeren met 1994 als geboortejaar kregen precies een maand geleden een officieel verzoek van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om hun keuze aan te geven in het Donorregister. Van de mannen gaf tot dusver 72 procent aan orgaandonor te willen worden.

Uit de eerste cijfers blijkt ook dat de vrouwen hun keuze sneller doorgeven. Van alle aanmeldingen die half mei bij het Donorregister binnen waren, komt drie op de vijf van een vrouw.

De jongeren uit 1994 die hun keuze nog niet hebben doorgegeven, krijgen deze week opnieuw een verzoek in de bus. De campagne om 18-jarigen aan te schrijven hun keuze door te geven is een initiatief van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Ieder voorjaar ontvangen alle jongeren die het jaar ervoor 18 werden een brief van de overheid.

[GP2] Frijns rijdt ook in Monaco

Robin Frijns zal ook komend weekend in de GP2 Series gaan racen. De 21-jarige Nederlander zal in de straten van Monaco wederom uit gaan komen voor het Duitse Hilmer Motorsport, zo heeft hij via Twitter laten weten.

Frijns debuteerde in Bahrein zonder succes in de GP2, maar ruim een week geleden in Spanje liet hij zien veel bijgeleerd te hebben. De Nederlander reed met de bolide van Hilmer naar de eerste plaats in de hoofdrace en werd in de tweede wedstrijd tweede. Het leverde hem meteen de vierde plaats in het kampioenschap op. Daarnaast is hij reservecoureur bij het Formule 1-team Sauber.

Pas celstraf voor illegaal na terugkeerprocedure

Een uitgeprocedeerde asielzoeker die illegaal in Nederland verblijft kan pas een celstraf opgelegd krijgen als de overheid de terugkeerprocedure heeft gevolgd. Voordat een rechter een celstraf oplegt aan een ongewenst verklaarde vreemdeling, moet hij nagaan of de staat alle stappen uit die procedure heeft doorlopen. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

De terugkeerprocedure moet ervoor zorgen dat de vreemdeling, vrijwillig of onder dwang, terugkeert naar zijn geboorteland. Volgens de Hoge Raad kan het opleggen van een gevangenisstraf 'een doeltreffend beleid van verwijdering en terugkeer' in gevaar brengen.

Daarom mag alleen een gevangenisstraf worden opgelegd als een ongewenst verklaarde vluchteling na het doorlopen van de hele terugkeerprocedure alsnog weigert te vertrekken. Het opleggen van een gevangenisstraf kan een doeltreffend beleid van verwijdering en terugkeer juist in gevaarbrengen, aldus de raad.

De zaak draait om een Algerijn die in 2011 door het gerechtshof in Den Haag werd veroordeeld tot een celstraf van vier maanden voor diefstal en illegaal verblijf in Nederland terwijl hij wist dat hij tot ongewenst vreemdeling was verklaard. De man ging tegen die uitspraak in cassatie.

De Hoge Raad oordeelt dat uit het strafdossier niet kan worden afgeleid wat de staat heeft gedaan om ervoor te zorgen dat de man vertrekt. Daardoor kan de raad niet beoordelen of de terugkeerprocedure volledig is doorlopen en het opleggen van een celstraf terecht is.

De Hoge Raad heeft daarom bepaald dat gerechtshof in Den Haag zich nu opnieuw over de zaak moet buigen.

Weer rellen in voorstad Stockholm

In Husby, een voorstad van de Zweedse hoofdstad Stockholm, zijn groepen jongeren maandagnacht voor de tweede achtereenvolgende nacht relschoppend door de straten getrokken. Zij gooiden met stenen naar de politie en staken auto's in brand. De jongeren waren kwaad over het doodschieten van een man door de politie, eerder deze maand.

Volgens de politie waren bij de ongeregeldheden rond de tweehonderd jongeren betrokken. Zeven jongeren werden gearresteerd, van wie er drie na verhoor werden heengezonden. De resterende vier blijven vooralsnog in hechtenis, zei een politiewoordvoerder dinsdag.

In Husby wonen voornamelijk immigranten. Bewoners verklaarden dat zij zondag bijeen waren om tegen het doodschieten van de 69-jarige man op 13 mei in Husby te protesteren, maar dat de politie de ME met honden op hen af had gestuurd.

De politie heeft na een intern onderzoek naar het voorval verklaard dat agenten de man uit noodweer hadden neergeschoten omdat hij met een mes op hen afkwam nadat zij de deur hadden opengebroken van een flat waar de man zichzelf met een vrouw had opgesloten. Inwoners verwijten de politie dat zij in eerste instantie berichtte dat de man naar een ziekenhuis was gebracht, terwijl iedereen had kunnen zien dat hij uren na het voorval door een lijkwagen was opgehaald. De politie heeft later toegegeven dat de eerdere verklaring onjuist was.

Markus Persson wuift claims Machinima van de hand

Gameontwikkelaar Markus Persson vindt niet dat videobedrijf Machinima recht heeft op een deel van de omzet uit het computerspel Minecraft. "Die beweringen zijn een belediging", zei topman Markus Persson van gamestudio Mojang in een verklaring. Het Amerikaanse videobedrijf eiste een deel van de omzet van Minecraft omdat het met zijn video's een flinke bijdrage zou leveren aan de populariteit van de game.

Hoewel Persson de invloed van Machinima niet ontkent, is hij niet van mening dat het bedrijf recht heeft op een vergoeding. De video's van het bedrijf worden immers gemaakt met behulp van de software van Mojang. De studio verdient geld met de verkoop van de spellen, terwijl Machinima geld verdient met de productie van filmpjes. "Het is een goed voorbeeld van een win-win-situatie", aldus de ontwikkelaar.

Niet alle gamebedrijven hanteren dezelfde visie als Mojang. Vorige week kwam Nintendo in het nieuws toen bleek dat het bedrijf alle rechten claimt op filmpjes van zijn spellen. Video's van gamers die tijdens het spelen uitleg geven en praten over een bepaald spel, worden geclaimd door het gamebedrijf. Hierdoor verdienen verschillende YouTubers geen geld meer met hun video's over spellen van Nintendo.


Markus Persson wuift claims Machinima van de hand 

Winkelcentrum Zeist ontruimd

Dinsdagmorgen is winkelcentrum De Clomp in Zeist volledig ontruimd. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht komt dat door een aardgaslek. De politie, brandweer en ambulances zijn in groten getale aanwezig.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht verklaarde: "Er is sprake van een verhoogde concentratie aardgas in de kruipruimte van het winkelcentruim. Daarop is besloten om het winkelcentrum te ontruimen."

Vanwege explosiegevaar werd de omgeving wijd afgezet. FOK!ster Paddy, die ter plaatse is, meldt ons dat ook het fietspad afgezet is. Daarnaast meldt RTV-Utrecht dat twee basisscholen en een voorschool ontruimd zijn.

Energiebedrijf Joulz zal nog de hele dag nodig hebben om het lek te dichten. Er is sinds 13u00 echter geen reëel gevaar meer voor een explosie, zo zei de brandweer tegen RTV-Utrecht.

Winkelcentrum Zeist 21-5-2013 (Foto: paddy  Fenny Hog-grev)
Winkelcentrum Zeist ontruimd (Foto: paddy )

Wilders in Shariawijk

PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdag onder grote belangstelling van de media en onder zware beveiliging een bezoek gebracht aan de Haagse Schilderswijk. Hij bezocht eerst een politiebureau en ging daarna de wijk in.

"Ik wil laten zien dat we hier in Nederland zijn, niet in Marokko of Saudi-Arabië", zei Wilders. "Dit stukje land, ook dit stukje Schilderswijk, is van ons, niet van hen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe de wijk eruit ziet. Het lijkt nauwelijks nog op Nederland, maar het is wel Nederland en dat moet ook zo blijven."

Aanleiding voor het bezoek van Wilders is een verhaal dat dagblad Trouw zaterdag publiceerde. De strekking was dat in een deel van de Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan andere buurtbewoners. Volgens Wilders heeft de politie tegen hem gezegd dat dit wel gebeurt, maar niet zo vaak als in Trouw wordt gesteld. In de schilderswijk worden mensen op straat aangesproken op zaken die de orthodoxe meerderheid niet aanstaan, zoals roken, het eten van varkensvlees en het drinken van alcohol. Vrouwen krijgen ongevraagd kritiek op kleding die te bloot of te opvallend zou zijn.

Enkele maanden geleden verschenen er al video's waarop te zien is dat deze praktijken ook in delen van Engeland voor komen. Groepen orthodoxe moslims intimideren voorbijgangers en dwingen ze zich te conformeren aan de islamitische leefregels.

Dinsdagochtend bezocht ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) al de Schilderswijk, maar dan zonder pers.


Nu ook in Nederland...

Sympathy for Mr. Vengeance krijgt remake

Dit jaar maakte regisseur Park Chan-Wook de overstap naar Hollywood met zijn film Stoker. Daarvoor boekte hij vooral succes met zijn Zuid-Koreaanse Vengeance-trilogie. De eerste film uit die trilogie, Sympathy for Mr. Vengeance, gaat nu ook een remake krijgen. 

De productie gaat in handen vallen van het duo Lorenzo di Bonaventura en Mark Vahradian, eerder verantwoordelijk voor onder anderen Transformers. Het scenario van de film, waarvan de oorspronkelijke titel Boksuneun naui geot luidt, gaat herschreven worden door Brian Tucker. Hij schreef eerder het scenario van Broken City.

In Boksuneun Naui Geot, wat de Zuid-Koreaanse titel van de film is, heeft de zus van de doofstomme Ryu een niertransplantatie nodig. Nadat hij ontslagen wordt verzint hij met zijn vriendin een plan om de transplantatie toch te kunnen verzorgen. Dit loopt niet zoals gewenst, wat een bloedig spoor van geweld en uiteraard wraak met zich meebrengt.

Opvallend is dat dit jaar de film Oldboy (Zuid-Koreaanse titel Oldeuboi), de meest succesvolle film uit de Vengeance-trilogie, al met een remake in de bioscoop verschijnt. Hiervoor is de regie in handen van Spike Jonze. Het is nu de vraag of de laatste film, Sympathy for Lady Vengeance, ook een remake gaat krijgen om de Amerikaanse trilogie te vervolledigen.

Sijsling ronde verder in Düsseldorf

Igor Sijsling heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi in Düsseldorf. Op het Duitse gravel rekende de Amsterdammer af met qualifier Evgeny Korolev uit Rusland: 6-2 en 6-4. In de tweede ronde wacht Sijsling de als vierde geplaatste Philipp Kohlschreiber, die in de eerste ronde niet hoefde te spelen.

Sijsling, de nummer 68 van de wereld, had in de beginfase geen kind aan de 108 plaatsen lager geklasseerde Korolev. Via twee breaks kwam hij op een comfortabele 4-0 voorsprong.

Ook daarna won Sijsling zijn eigen opslagbeurten eenvoudig, maar het duurde tot de zevende game van het tweede bedrijf voor hij zijn derde break plaatste. Dat bleek gelijk de beslissende.

[RG] Huta Galung simpel verder in kwalificatie

Jesse Huta Galung heeft zich dinsdag eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van Roland Garros. De in Limburg wonende tennisser had geen kind aan de als 27e geplaatste Duitser Mischa Zverev: 6-1 en 6-2. Zverev staat 28 plaatsen hoger op de wereldranglijst.

Huta Galung walste vanaf het begin over Zverev heen. Een vroege break bracht hem op 3-0 en een tweede break betekende de 6-1 eindstand in de eerste set. Zverev leverde aan het begin van het tweede bedrijf opnieuw zijn opslag in, maar brak direct terug. Huta Galung beet zich echter vast en liep vervolgens uit naar 4-1 en 5-2 voor hij de wedstrijd uitserveerde.

Huta Galungs volgende tegenstander komt uit de partij tussen Samuel Groth uit Australië en de Oezbeek Farrukh Dustov. Beiden staan ruim dertig plaatsen lager op de wereldranglijst dan nummer 170 Huta Galung. Om het hoofdschema van het Franse grandslamtoernooi te bereiken zijn drie zeges nodig.

Willem-Alexander benoemt eerste burgemeesters

Koning Willem-Alexander heeft voor het eerst sinds hij vorige maand ingehuldigd werd twee burgemeesters benoemd. Het gaat om de nieuwe burgemeesters van de Zuid-Hollandse gemeenten Albrandswaard en Zwijndrecht, zo laat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag weten.

De koning benoemt een burgemeester op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken. Dat gebeurt weer na aanbeveling van de betreffende gemeenteraad.

Dominic Schrijer, voormalig wethouder in Rotterdam, neemt de burgemeesterspost op zich in Zwijndrecht. Voormalig Kamerlid Hans Wagner is de nieuwe burgervader van Albrandswaard. Beide PvdA'ers worden in principe benoemd voor zes jaar, maar kunnen worden herbenoemd.

Jennifer Lawrence in full body make-up

Bryan Singer Twitterde gisteren een foto van Jennifer Lawrence als Mystique op de set van zijn aankomende film, X-men: Days of Future Past. De foto is getiteld: JenniferLawrence is a vengeful #Mystique

De tweet impliceert dat Mystique nog steeds wrok koestert nadat ze zich heeft aangesloten bij Magneto (Michael Fassbender) aan het einde van First Class. De opnames van Days of Future Past draaien op volle toeren en we zien dezelfde sterrencast terug als in de originele trilogie en de voorloper, First Class. Zo kunnen we de volgende namen tegemoet zien: Hugh Jackman, Ian McKellen, Patrick Stewart, Halle Berry, Shawn Ashmore, Ellen Page, James McAvoy, Nicholas Hoult, Anna Paquin en de nieuwelingen Peter Dinklage, Omar Sy en Fan Bingbing.

X-men: Days of Future Past wordt verwacht op 18 juli 2014.

Michael Douglas vindt Liberace één van beste rollen

Michael Douglas vindt de rol van de excentrieke pianist Liberace het hoogtepunt van zijn carrière. "Dit is een van de beste rollen die ik in mijn carrière heb gespeeld", zei de 68-jarige acteur in een interview op het Filmfestival van Cannes. "Ik had geluk dat de rol me werd aangeboden, na mijn gevecht tegen kanker." De acteur werd in 2011 genezen verklaard van keelkanker.

"Het was een fantastische kans." In het drama Behind the Candelabra van Steven Soderbergh is Douglas te zien als Liberace. De film gaat over zijn relatie met zijn grote liefde Scott Thorson, gespeeld door Matt Damon. "Toen Steven mij vertelde dat Matt de rol van Scott ging spelen, was ik overweldigd."

Behind the Candelabra dingt mee naar de Gouden Palm, de hoofdprijs van het festival. De eerste recensies zijn lovend, vooral over de hoofdrolspeler. "Douglas geeft de rol diepgang", schrijft filmvakblad Variety. "Hij verkent de verschillen tussen de pianist op het podium en de man daarbuiten, die worstelt met zijn leeftijd."

Ook het entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter is lyrisch. "Perfect scenario, briljant geregisseerd, slim, maar nooit slijmerig en met een hoofdrol van Michael Douglas die zo goed is, dat je vaak vergeet naar een acteur te kijken in plaats van het beroemde personage."

De film is gemaakt door de Amerikaanse betaalzender HBO. De film is op 26 mei op de Amerikaanse televisie te zien. In Nederland gaat de film op 8 augustus in de bioscopen draaien.


Michael Douglas vindt Liberace een van beste rollen (Foto: Novum)

Seth MacFarlane verkiest slaap boven Oscars

Seth MacFarlane zal de Oscaruitreiking niet voor een tweede keer presenteren. "Getraumatiseerde critici kunnen opgelucht ademnhalen, Ik ben niet in staat de Oscars opnieuw te presenteren", laat de Amerikaanse filmmaker weten via Twitter. "Ik heb mijn afspraken geprobeerd te verschuiven, maar ik heb slaap nodig."

Toch geeft MacFarlane aan het baantje best te waarderen. "Ik raad het zeer aan." Hij heeft zelfs al een idee voor een nieuwe presentator. "Mijn suggestie is Joaquin Phoenix", grapt de Family Guy-bedenker. Phoenix staat bekend om zijn weinig spraakzame karakter.

Vorige maand werd MacFarlane opnieuw gevraagd voor de presentatie van de Oscaruitreiking. In februari nam hij de presentatie voor het eerst op zich. Hoewel de reacties op zijn optreden sterk verdeeld waren, bleek de avond veel kijkers te trekken. Ruim 40 miljoen Amerikanen stemden af op de uitreiking, een miljoen meer dan het jaar daarvoor.


Seth MacFarlane verkiest slaap boven Oscars (Foto: Novum)

Fijn, zo'n kneus in de trein

Dag kneusje in de trein, met je blozende wangetjes en je lelijke groen geblokte blouse. Niemand had jou in de gaten. Je was alleen, helemaal alleen. Niemand heeft jou zien zitten, met je brilletje en amper twintig jaren oud. Arm kneusje in de trein, helemaal alleen. Gelukkig was er toch een manier om de aandacht van de hele coupé te krijgen. Een conducteur controleerde vlak voor het eindstation je kaartje. Je reisde op een meereiskaart. En dat mag niet, arm kneusje, zo helemaal voor jou alleen.

Utrecht houdt geld vrij voor Tourstart

Utrecht reserveert vijf miljoen euro voor een mogelijke tourstart. Dat blijkt uit de dinsdag vrijgegeven voorjaarsnota van de domstad. Die vijf miljoen euro is gelijk het maximum dat de gemeente wil besteden aan het wielerfestijn. Op veel andere zaken wordt bezuinigd.

Utrecht probeert al jaren de start van de Tour de France binnen te halen. In 2010 werd Utrecht door Rotterdam afgetroefd bij het binnenhalen van de Grand Départ. 2016 lijkt daardoor het eerste jaar waarop de start van de Tour haalbaar is. De laatste jaren vertrok het peloton afwisselend in het buitenland en in Frankrijk. In 2014 is het Engelse Yorkshire al aangewezen.

Surfers peddelen naar Duitsland en terug

Twee surfers hebben maandag een uitstapje van Groningen naar Duitsland gemaakt. Staand op een surfplank peddelden ze van Delfzijl over de Eems naar het Duitse Emden, aten daar een hapje en keerden toen terug. Halverwege de terugtocht naar Nederland haalde de politie ze uit het water. De twee hebben zeker 20 kilometer afgelegd. Ze droegen geen zwemvesten en waren niet gezekerd aan de surfplank.

"Als ze met de stroming en deze temperaturen in de Eems waren gevallen, hadden ze het waarschijnlijk niet gered. Echt slim was het niet", zei een politiewoordvoerder dinsdag. De surfers kregen een bekeuring en "een aantal welbedoelde adviezen" en werden in Delfzijl aan wal gezet.

The Simpsons-scenarist werkt aan Angry Birds-film

Jon Vitti gaat het scenario schrijven van de 3D-animatiefilm Angry Birds. Dat schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. De scenarist is bekend door zijn werk voor komische animatieseries The Simpsons en King of the Hill, waarvoor hij een Emmy won.

Angry Birds is gebaseerd op de gelijknamige spellen voor smartphones, waarbij verschillende vogels hun eieren proberen terug te krijgen. Ze moeten daarvoor de varkens vernietigen die hun nazaat hebben gestolen. Aan Vitti de taak hier een filmplot voor te bedenken.

De film moet op 1 juli 2016 in de Amerikaanse bioscopen draaien.

Ook Asscher in Shariawijk

Ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Schilderswijk in Den Haag. Dat bevestigt zijn woordvoerder.

Aanleiding is de commotie de afgelopen dagen over de wijk, nadat dagblad Trouw zaterdag schreef dat in een deel van de Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels zouden opleggen aan andere buurtbewoners. Het leek Asscher goed om persoonlijk te gaan kijken in de wijk zodat hij zelf een goed beeld kan vormen, stelt zijn woordvoerder. Hij is met de wijkagent de straat op gegaan en heeft gesproken met bewoners.

Ook PVV-leider Geert Wilders bezoekt dinsdag de wijk. Ook hij heeft een gesprek met de politie en loopt daarna door de wijk. Volgens Wilders rukt het islamofascisme op in Nederland en hij noemt dat 'totaal onaanvaardbaar'.


Nu ook in Nederland...

'Bale zeker nog een jaar bij Spurs'

Tottenham Hotspur heeft Gareth Bale voor zeker nog een seizoen aan zich gebonden. Dat schrijft de Engelse krant The Guardian dinsdag. De 23-jarige vleugelspits zou overeenstemming hebben bereikt over een nieuw contract bij de Londense club waardoor hij ruim 175 duizend euro per week verdient. Er zou een afkoopsom zijn overeengekomen van vijftig miljoen pond, ongeveer zestig miljoen euro.

Welsh international Bale speelt sinds 2007 voor de Spurs dat hem toen overnam van Southampton. Hij geldt als een van de grootste talenten uit het Britse voetbal en werd dit seizoen verkozen tot speler van het jaar in de Premier League. Bale zou in de belangstelling staan van Real Madrid en Barcelona.

Miranda Kerr toont blote tieten

Miranda Kerr heeft haar blote voorgevel laten zien. Van opzet was geen sprake: de jurk van het topmodel was afgezakt.

De 30-jarige brunette was bezig met een fotoshoot voor het cosmeticamerk Kora Organics. Tijdens deze opnames gleed plotseling haar zwarte jurk van haar schouders.

Hierdoor waren haar blote tieten een moment zichtbaar. Dit uiteraard voor het alziend oog van een overijverige fotograaf.

Benieuwd naar Miranda's tieten? Deze zijn hier te zien

Recordbedrag voor duif

Een Belgische duivenhouder heeft een flink bedrag voor zijn topduif gekregen. Een Chinese zakenman gaf hem namelijk drie ton voor de duif Bolt. En dat bedrag blijkt in de duivensport een record te zijn.

Leo Heremans ontving om precies te zijn 310.000 euro van de Chinees Gao Fuxi. Daarmee overtrof hij de vorige recordhouder ruim. In januari van het vorige jaar werd namelijk 'slechts' 250.400 euro neergeteld voor de duivin Dolce Vita, eveneens door een Chinese zakenman.

Heremans liet daarnaast ook de rest van z'n kolonie veilen, zo'n 530 duiven. Daarvoor ontving hij in totaal meer dan vier miljoen euro. En dat is opmerkelijk, vertelt Nikolaas Gijselbrecht van duivensite Pidgeon Paradise aan VRT-radio: "Ook voor de duivenwereld is dit extreem veel geld. Het vorige record was 1, 9 miljoen, wat ook al uitzonderlijk veel was."

De duiven van Heremans presteerden de afgelopen jaren bijzonder goed, vertelt Gijselbrecht. Vandaar is er een soort hype ontstaan rond zijn duiven, wat de enorme opbrengst zou verklaren.

Jochie (16) neukt stiefmoeder (28)

Een 16-jarig kereltje uit Tasmanië is toegetreden tot het selecte groepje eindbazen. Het ventje is namelijk op heterdaad betrapt toen hij zijn stiefmoeder een flinke beurt gaf. Het gaat hier echter niet om een sprookjesstiefmoeder: de dame in kwestie is namelijk slechts twaalf jaar ouder dan hij.

Het intieme onderonsje is op een nogal opmerkelijke wijze aan het licht gekomen. De vader van het gezin had namelijk een camera opgehangen in de keuken. De man des huizes wilde hiermee geesten op de gevoelige plaat vastleggen. In plaats van spoken, kreeg hij dus echter een vrijpartij te zien waar de vonken vanaf spatten.

De jonge milf was vorig jaar naar de kamer van haar stiefzoon gegaan om het eens over zijn rijlessen te hebben. De twee konden het echter goed met elkaar vinden en ze begonnen elkaar te kietelen. Dit draaide al snel uit op zoenen en snoeiharde seks.

De vader had echter juist een camera opgehangen om enkele huisspoken mee vast te leggen. Hij vergat deze helaas uit te zetten. Toen hij de volgende dag de beelden terugkeek, gingen zijn nekharen overeind staan. Er was uiteraard geen geest te zien, maar wel zijn vrouw met zijn bloedeigen zoon.

Vaderlief voelde zijn vrouw aan de tand, maar die gaf echter niets toe. Hierna ondervroeg hij zijn eigen vlees en bloed. Het ventje gaf grif toe zijn stiefmoeder een veeg te hebben gegeven. Wat heet; maar liefst driemaal had hij zijn paarsgepunte lans in de jonge vrouw gestoken. Uiteindelijk bekende ook moederlief seks te hebben gehad met haar stiefzoon.

De vrouw had maar liefst elf jaar lang een relatie met de vader van de jongen. Ook heeft zij samen met de beste man een eigen kind verwekt. Dankzij dit incident is de relatie tussen de twee op de klippen gelopen. Tot overmaat van ramp loopt er een rechtszaak tegen de stiefmoeder wegens seks met een minderjarige.

Ballonongeluk Turkije eist derde leven

Het ongeluk maandag met een luchtballon in het Turkse Cappadocië heeft een derde leven geëist. Ook het derde slachtoffer, dat maandagavond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweek, is een Braziliaanse toerist. Bij het ongeluk zijn de Portugese piloot en 21 toeristen uit Brazilië, Argentinië en Spanje gewond geraakt.

De luchtballon kwam bij het opstijgen in aanvaring met de mand van een andere ballon, waardoor de ballon scheurde en neerstortte, aldus het Turkse persbureau Anadolu.

De Turkse burgerluchtvaartdienst is een onderzoek begonnen. Het ongeluk roept vragen op over de veiligheid van de populaire ballonvaarten in Cappadocië, een streek die beroemd is om zijn vulkaankegels en uit zachte steen gehouwen steden. In 2009 kwam, eveneens na een aanvaring van twee luchtballonnen boven Cappadocië, een Britse toerist om het leven.

Een Amerikaanse toerist die het ongeluk van maandag zag gebeuren, zei dat er maandagochtend al ongeveer honderd ballonnen waren opgestegen en dat hij en zijn vrouw voor het ongeluk tegen elkaar hadden gezegd dat sommige daarvan 'wel erg dicht bij elkaar' voeren.

In februari kwamen bij een ongeluk met een luchtballon in Egypte negentien mensen om het leven.

Soundgarden treedt op in Amsterdam

Soundgarden geeft 11 september een optreden in de Amsterdamse Heineken Music Hall. De kaartverkoop voor het concert start donderdag, heeft concertorganisator Mojo bekendgemaakt. De Zweedse rockers van Graveyard verzorgen het voorprogramma.

De Amerikaanse rockband Soundgarden werd opgericht in 1984 en brak tien jaar later door met het album Superunknown. De singles Black Hole Sun en Spoonman van deze cd kregen een Grammy Award.

De bandleden van Soundgarden, die inmiddels wereldwijd meer dan twintig miljoen albums verkochten, besloten in 1997 na conflicten uit elkaar te gaan. Op 1 januari 2010 kondigde zanger Chris Cornell aan dat een reünie van Soundgarden zou plaatsvinden en later dat jaar trad de band weer op in thuishaven Seattle.

Belgische kopschopper dinsdag overgeleverd

Een van de verdachten uit België die in januari een man in Eindhoven mishandelden, heeft zich dinsdagochtend bij de Belgische politie gemeld. Hij is direct aangehouden en wordt dinsdagmiddag in Nederland verwacht. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch.

De 19-jarige Brett S. wordt binnen drie dagen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Tot die tijd blijft hij in ieder geval vastzitten.

Het hof van cassatie in Brussel oordeelde vorige week dat S. mag worden overgeleverd aan Nederland om berecht te worden. Dat moest binnen tien dagen gebeuren. Vrijdag liet S. nog weten te overwegen op eigen houtje naar Nederland te vertrekken om zich bij de politie te melden.

De mishandeling, die op camera werd vastgelegd, veroorzaakte veel verontwaardiging in Nederland. Op de beelden was te zien hoe een man door een groep jongeren werd belaagd. Toen hij eenmaal op de grond lag gingen de jongens door met schoppen.

Junkie XL maakt filmmuziek voor vervolg 300

Junkie XL gaat de muziek verzorgen van een grote Hollywoodproductie. De Nederlandse muzikant werkt aan de soundtrack van 300: Rise of an Empire. Dat maakte het management van de DJ dinsdag bekend. De film is het vervolg van de historische actiefilm 300 uit 2006.

Eerder werkte Junkie XL al mee aan films als The Dark Knight Rises, Madagascar 3 en Man of Steel. "Het is een droom die uitkomt om de muziek voor zo'n grote film te maken", laat de muzikant weten in een persverklaring.

Hij ontmoette Zack Snyder, de producent van de film, bij zijn werk voor de Superman-film Man of Steel. "Het is een eer om met Zack te werken. Hij is een regisseur en producent met een geweldige staat van dienst, die bovendien alle ruimte laat voor mijn creativiteit en ideeën."

Snyder regisseerde 300, maar is bij het vervolg betrokken als producent. Noam Murro neemt de regie van 300: Rise of an Empire op zich. Hij is bekend van de komedie Smart People. Junkie XL, die eigenlijk Tom Holkenborg heet, maakte eerder muziek voor games als Need for Speed en Burnout. 300: Rise of an Empire moet volgend jaar verschijnen.


Junkie XL maakt filmmuziek voor vervolg 300 (Foto: Novum)

'91 doden door tornado Oklahoma'

Zeker 91 mensen zijn om het leven gekomen toen een tornado maandag door een voorstad van het Amerikaanse Oklahoma City trok. Dat meldden Amerikaanse media. Honderden huizen en zeker twee scholen liggen grotendeels in puin.

Volgens sommige bronnen was de tornado ruim 3 kilometer breed. Zeker 145 mensen raakten gewond. Het ziekenhuis in de voorstad Moore liep volgens ABC News flinke schade op en evacueerde alle patiënten naar andere ziekenhuizen.

Ook op de wegen veroorzaakte de storm een chaos. De hulpdiensten hadden moeite Moore te bereiken, omdat veel mensen op de snelweg vastzaten in hun auto's.

In een van de getroffen scholen kwamen volgens CNN zeker zeven leerlingen om het leven. Toen de tornado de voorstad trof, bevonden zich in de school minstens 75 leerlingen en docenten. Het is onduidelijk hoeveel mensen nog onder het puin liggen.

Volgens CNN geldt boven de school een tijdelijk vliegverbod. Reddingswerkers vreesden door het geluid van luchtverkeer de overlevenden onder het puin niet te horen.

'Tientallen doden door tornado Oklahoma'
'Tientallen doden door tornado Oklahoma' (Foto: ANP)

Hartstilstand Videla door breuken na val

Oud-dictator Jorge Rafael Videla van Argentinië is overleden aan de gevolgen van een hartstilstand die werd veroorzaakt door verwondingen en breuken na een val tijdens het douchen. Dat meldden Argentijnse media op basis van de eerste resultaten van het autopsierapport.

Videla overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in de Marcos Paz-gevangenis bij Buenos Aires. Vijf dagen eerder was hij tijdens het douchen gevallen. Daarbij liep hij breuken op aan het schaambeen en enkele ribben.

De oud-dictator zat meerdere levenslange celstraffen uit voor misdaden tijdens zijn militaire dictatuur van 1976 tot 1981.

Schaatsfans hebben voorkeur voor Thialf

Schaatsliefhebbers vinden massaal dat Thialf het schaatshart van Nederland moet blijven. Op Twitter en Facebook geven veel mensen aan de Heerenveense schaatstempel te prefereren boven een schaatsbaan in Almere. Een facebookgroep met de naam 'Thialf moet blijven' had dinsdagochtend 1250 likes, maar dat aantal liep snel op.

Maandag lekte een advies uit van de commissie van NOC*NSF en de KNSB die kijken welke schaatsbaan de komende tien jaar het topsportcentrum van Nederland wordt. Daarin werd Almere als favoriet naar voren geschoven. Heerenveen en Zoetermeer, de andere twee gegadigden, kunnen nog in beroep.

In een peiling op Schaatsen.nl geeft 63 procent van de stemmers aan de Heerenveense schaatstempel te willen behouden. Een kwart kiest voor Zoetermeer en slechts twaalf procent geeft de voorkeur aan Almere.

'Mercedes en McLaren sloten akkoord over Lowe'

Volgens de Britse media zal Paddy Lowe al op drie juni aan de slag gaan voor Formule 1-team Mercedes. De 51-jarige Brit is momenteel op verplichte vakantie nadat hij eerder aankondigde om zijn functie als technisch directeur neer te leggen en over te stappen naar Mercedes.

Lowe had nog een contract tot eind dit jaar bij McLaren, maar zal nu al een half jaar eerder voor zijn nieuwe werkgever aan de slag gaan. Volgens Journalist James Allen bracht de deal van McLaren met Honda om vanaf 2015 Japanse krachtbronnen af te nemen de deal in een stroomversnelling. Mercedes wilde niet dat er data van hun motoren in handen van Honda zou komen en heeft dat mogelijk in de onderhandelingen gebruikt.

Volgens Die Welt betaalt Mercedes dan ook een vergoeding aan McLaren om Lowe eerder vrij te geven. De Duitse renstal wilde dit niet bevestigen, maar meldde wel dat Lowe al op 3 juni bij het team uit Brackley aan de slag zal gaan. McLaren wilde überhaupt niet op alle verhalen reageren.

Vanavond onthulling next-gen Xbox

Vanavond om 19.00 uur wordt de nieuwe Xbox door Microsoft onthuld. In een twee uur durend evenement gaan we zien wat men voor ons in petto heeft voor de komende generatie Xbox. De details zijn op dit moment nog onbekend, maar het duurt niet lang meer.

Naast alle geruchten die er al verschenen zijn (octocore CPU, 8GB RAM, OS gebaseerd op Windows 8, etc.) weten we dankzij Twitter dat EA een grote aanwezigheid heeft met titels als FIFA 14 en Battlefield 4. Ook autofabrikant McLaren geeft aan dat we allemaal zeker moeten gaan kijken. Dit betekent waarschijnlijk dat er een nieuwe Project Gotham Racing getoond gaat worden.

Het event zal via internet te volgen zijn op een speciale website. Het nieuws zal uiteraard ook op FOK!games te lezen zijn. Wat verwacht jij van het event en de volgende Xbox?

[Primera División] Real Mallorca draagt rode lantaarn over

Real Mallorca heeft maandag de laatste plaats in de Primera División verlaten. Dankzij een goal van Temer Hemed won de ploeg thuis met 1-0 van Real Betis. De aanvaller uit Israël was na twintig minuten trefzeker. Celta de Vigo is de nieuwe hekkensluiter.

Mallorca staat met twee duels te spelen negentiende met 32 punten, een meer dan Celta de Vigo. De ploegen hebben een achterstand van respectievelijk drie en vier punten op Deportivo la Coruna, dat op de veilige zeventiende plaats staat. Ook Real Zaragoza, de nummer achttien met 34 punten, vecht nog tegen degradatie.

Real Betis blijft ondanks de nederlaag zevende. Die plek levert een ticket voor de voorronde van de Europa League op.

Nieuwe Waalbrug A50 in gebruik genomen

De nieuwe brug over de Waal in de A50 is dinsdag in gebruik genomen. Verkeer richting het zuiden kan voortaan gebruikmaken van drie rijstroken op de extra brug. De oude brug had er twee. Rijkswaterstaat verwacht dat het fileknelpunt nu uit de top tien van drukste verkeerspunten verdwijnt.

Donderdag gaat de brug richting het noorden open, met eveneens drie rijstroken. Daarna begint de renovatie van de oude brug. Uiteindelijk heeft het verkeer tussen de knooppunten Ewijk en Valburg in beide richtingen vier rijstroken in plaats van twee.

Hellend appartementencomplex Tilburg stabiel

Het appartementencomplex in Tilburg dat donderdag ontruimd werd omdat het langzaam wegzakte, verschuift niet verder. Uit metingen blijkt dat de situatie stabiel is. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente.

Het pand aan het Piusplein, naast een bouwput, werd donderdagavond ontruimd toen een scheur van een paar centimeter was gevonden tussen het gebouw en een naastgelegen pand. In de bouwput werd vervolgens zand gestort voor stabilisatie. De oorzaak van de verzakking is nog niet bekend.

De negen bewoners zijn tijdens het weekeinde in een hotel of bij familie opgevangen. Het is nog niet duidelijk of zij dinsdag al terug naar huis kunnen. De gemeente neemt daar later dinsdag een beslissing over.

'Kwaliteit kinderopvang minder door bezuinigingen'

De kwaliteit van de kinderopvang is achteruit gegaan door de bezuinigingen in de branche. Crèches korten op voeding en speelgoed en werknemers zeggen te weinig tijd te hebben voor baby's en jonge kinderen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van Abvakabo FNV.

Driekwart van de ruim tweeduizend ondervraagde werknemers in de branche geeft aan dat de kwaliteit onder druk staat. Een derde zegt dat groepen soms te weinig worden begeleid, waardoor de veiligheid in het geding komt.

Door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag brengen minder ouders hun kinderen naar een kinderdagverblijf. Het aantal kinderen dat naar een opvang gaat is met tien procent gedaald. De meeste medewerkers (90 procent) geven aan dat op hun werkplek banen zijn verdwenen en 85 procent vreest ook voor zijn eigen baan.

'Arme landen gedupeerd door belastingontwijking'

Ontwikkelingslanden lopen elk jaar honderden miljoenen euro's mis door belastingontwijking via brievenbusmaatschappijen in Nederland. Dat stelt Oxfam Novib dinsdag na onderzoek. Volgens de ontwikkelingsorganisatie gaat het jaarlijks om zeker 460 miljoen euro.

Grote internationale bedrijven schuiven volgens Oxfam Novib via moeder- en dochterbedrijven zo met hun kosten en winsten, dat ze amper belasting betalen. De organisatie vindt dat Nederland multinationals 'faciliteert om in ontwikkelingslanden belasting te ontwijken'.

De schade is waarschijnlijk nog veel groter dan 460 miljoen euro, stelt de ontwikkelingsorganisatie. Een nauwkeurigere schatting kan echter niet gemaakt worden omdat bedrijven niet transparant zijn over de belastingontwijking en cijfers ontbreken. De organisatie wil daarom dat de Algemene Rekenkamer onderzoekt hoeveel belastinggeld ontwikkelingslanden precies mislopen.

Volgens Oxfam Novib worden ontwikkelingslanden door het geld dat ze mislopen belemmerd in hun economische ontwikkeling. "Door belastingontwijking onthouden bedrijven arme landen inkomsten die ze dringend nodig hebben om onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en infrastructuur te kunnen opbouwen", zegt algemeen directeur Farah Karimi.

'Apple nog steeds meest waardevolle merknaam'

Apple is voor het derde jaar op rij het meest waardevolle merk ter wereld. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Millward Brown is de maker van de iPhone, iPod, iPad en iMac nu 185 miljard dollar waard, 1 procent meer dan een jaar geleden.

Hoewel de aandelenkoers van Apple afgelopen jaar sterk in waarde daalde, is de aantrekkingskracht van het merk bij consumenten nog steeds onverminderd groot.

"In tijden van crisis en economische turbulentie hechten mensen aan merken die aan hun behoeften voldoen en waar men een goed gevoel bij heeft", zegt directeur Rob van Benthem van Millward Brown Nederland.

Internetbedrijf Google eindigt dit jaar als tweede met een waarde van bijna 114 miljard dollar. Andere merken die goed scoren zijn IBM (112,5 miljard), McDonald's (90,3 miljard), Coca-Cola (78,4 miljard) en Microsoft (69,8 miljard).

'Apple nog steeds meest waardevolle merknaam'
'Apple nog steeds meest waardevolle merknaam' (Foto: ANP)

Grote campagne voor energiebesparing in de maak

De energiesector, overheid en milieubeweging starten volgend jaar een landelijke voorlichtingscampagne waarmee de grootste energiebesparingsoperatie ooit in gang moet worden gezet. Dat schrijft Trouw dinsdag op basis van een vertrouwelijk conceptrapport dat deel uitmaakt van het Nationaal Energieakkoord.

Volgens de krant werken de overheid en maatschappelijke organisaties al maanden aan de campagne en willen ze ermee nationaal draagvlak bereiken voor de omschakeling naar een duurzame energievoorziening. Alleen door hard ingrijpen in het energieverbruik kan de uitstoot van het broeikasgas CO2 worden teruggedrongen, staat volgens Trouw in het rapport.

In 2020 moet van minstens een miljoen huishoudens en bedrijven ruim de helft van het elektriciteitsverbruik uit duurzame energiebronnen komen. In 2050 moeten vervolgens alle gebouwen energieneutraal zijn.

Volgens Trouw zijn de opstellers van het rapport het nog niet overal over eens. Zo zou de milieubeweging sommige maatregelen niet ver genoeg vinden gaan. Vrijdag wordt verder gepraat over het deelrapport.

FOK! wat een weer... Herfst

Goeiemorgen allemaal! Ik ben bang dat ik alleen maar kommer en kwel kan mededelen vandaag. Gisteren was het zeker in het westen van het land weer bijzonder regenachtig, want op veel plaatsen viel er daar tussen de tien en twintig millimeter regen. Ook in het oosten viel wat regen, maar dat stelde niet zo veel voor. Alleen in het zuidoosten heeft men nog even wat zon gezien.

Ook vandaag blijft grijs de hoofdkleur. Er valt gedurende de dag overal wel wat regen en de temperaturen beginnen met 11 tot 14 graden al wat te dalen. De wind neemt aan het einde van de dag wat toe en komt uit het noordwesten.

Ik hoef weinig toe te voegen aan wat ik de afgelopen dagen al vertelde: Kil en naar weer met geregeld buien. Daar is nog geen enkele verandering in gekomen.

Eigenlijk is het nergens in Europa lekker weer. Overal vallen wel buien. Alleen in het zuidoosten is het prima weer met temperaturen van rond de 30 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Krabspin
 Dit is een Krabspin en dat is een beestje van anderhalve centimeter. We zien ook de verankeringsdraden die deze spin maakt, want deze soort maakt geen web. Veel dank aan Paddo voor deze mooie foto.

Releasetrailer voor Call of Juarez: Gunslinger

Ubisoft heeft de launchtrailer uitgebracht voor hun first-personshooter Call of Juarez: Gunslinger. In de vier minuten durende video krijgen we kort het verhaal van hoofdpersoon Silas te zien en te horen.

Daarnaast zien we ook de verschillende skills die je via de skill tree kunt kiezen: sharp-shooting ranger, close-quarters trapper en dual-wielding gunslinger. Ook laat de video de special abilities van Silas zien in concentration mode, waarbij de tijd langzamer gaat voor een betere schotkans, en sense of death, waarmee Silas aanvallen kan afslaan en kogels kan ontwijken.

Call of Juarez: Gunslinger is vanaf 22 mei digitaal beschikbaar via PlayStation Network, Xbox LIVE Arcade en pc.

Het gebeurde in de IKEA

Met de extra vrije dag die je met Pinksteren is gegund, kun je een hoop doen. Uitgebreid ontbijten. Ontzettend lang onder douche staan en zorgen dat je elk randje, hoekje en gaatje keurig uit boent. Met schuurmiddel, mocht het nodig zijn. De hele dag je bed niet uit komen, vieze dingen doen, filmpjes kijken, de schilfers van croissantjes verrassend aangenaam in je naad. Tuinieren, kun je ook doen. Eventueel bij je schoonouders op bezoek. Of je gaat naar Ikea.

The Outsiders-gitarist Ronnie Splinter overleden

Afgelopen zondag is Ronnie Splinter, gitarist van de legendarische Nederbeatband The Outsiders, op 64-jarige leeftijd overleden. De Amsterdammer overleed na een zwaar ziekbed.

Samen met Wally Tax schreef Splinter de meeste nummers voor de band, die in het midden van de zestiger jaren razend populair was in Nederland. Zo had de groep hits met nummers als 'Lying All the Time', 'Touch', 'Keep On Trying' en 'Summer Is Here' en stond op 26 maart 1966 in het voorprogramma van The Rolling Stones in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch.Volgens het muziekblad Hitweek speelden The Outsiders de Britse band totaal van het podium. Ook speelde de band in Parijs in het voorprogramma van Little Richard.

Met het overlijden van Ron Splinter is er een definitief einde gekomen aan de legendarische The Outsiders, van wie in april 2005 al zanger Wally Tax overleed.

Ravage door tornado's in Oklahoma

Een tornado met een doorsnee van anderhalve kilometer heeft enorme schade aangericht in de Amerikaanse staat Oklahoma.

In het zuiden van Oklahoma City en de het naastgelegen Moore zijn gebouwen met de grond gelijk gemaakt. De tornado die over de staat trok had een omvang van anderhalf tot 2 kilometeren wist snelheden tot 400 kilometer per uur te bereiken.

Een school in Moore is met 75 schuilende kinderen en leraren volledig verwoest. Volgens berichten van Amerikaanse media zouden hierdoor 3 kinderen in kritieke toestand verkeren. Ook aan een naastgelegen hospitaal zou zware schade zijn.

De gouveneur van Oklahoma heeft in de staat de noodtoestand uitgeroepen. Het is nog onbekend hoeveel gewonden er zijn. Op tv-beelden van Amerikaanse nieuwszenders is te zien hoe gewonden onder het puin worden gehaald.

Moore is in 1999 getroffen door een tornado die de krachtigste wind had die ooit op aarde is gemeten, namelijk 500 km per uur. Volgens eerste berichten zouden de tornado's van nu tot drie keer meer schade hebben aangericht.

Yahoo presenteert vernieuwde Flickr

Yahoo heeft een verbeterde versie van de fotowebsite FlickR aangekondigd. De vernieuwede website werd gepresenteerd op het persevent van het internetbedrijf.

De fotowebsite biedt vanaf nu 1 terrabyte aan opslagruimte aan. Dat is genoeg voor honderduizenden foto's. Voorheen was er geen ruimtelimiet, maar mocht er een beperkt aantal foto's per maand worden geupload. Daarnaast waren enkel de laatste 200 geuploade foto's zichtbaar in het profiel. Deze limieten bestaan in de volledig vernieuwde website niet meer.

Yahoo-CEO Marissa Mayer kondigde tijdens het persevent aan Flickr weer "awesome" te willen maken. In de vernieuwde website wordt daarom de focus meer gelegd op de foto's.

Yahoo lijkt met de verniewde website en de overname van Tumblr een nieuwe weg in te slaan. De afgelopen tijd kon Yahoo op veel kritiek rekenen wat betreft haar diensten. Deze zouden niet meer interessant en "van deze tijd" zijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.