Robben: "Voel dat het dit keer goed komt"

Tiede-Jan Breevaart

De vingertoppen van Julio Cesar, de teen van Iker Casillas en de handen van Petr Cech. Het zijn kwelgeesten voor Arjen Robben (29). Zaterdag wil hij zijn finalevloek verbreken.

De gedachten schieten vast wel eens terug naar die pijnlijke avonden in Madrid, Johannesburg en München. Drie keer zo dichtbij een hoofdprijs. In mei 2010 hield doelman Julio Cesar namens Internazionale Robben van scoren af in de Champions League-finale. Zo’n twee maanden later voorkwam de teen van Casillas een heldenstatus van Robben in Nederland. Geen WK-titel. Maar een voetbaltrauma.

Robben wist het direct. De handen gingen op het hoofd. Dit had zijn finest moment moeten zijn. Na afloop de wezenloze blik. Zoekend naar niets. Diezelfde blik keerde vorig jaar mei even terug. In de Allianz Arena zat Robben eenzaam op het veld. Bayern verloor de Champions League-finale in eigen huis van Chelsea. In de verlenging miste de Bedummer een strafschop. Het bleek een fatale misser. Penalty-killer Cech verdiende eeuwige roem. Robben bleef achter, zonder cup.

Daarin moet deze week verandering komen. Over zes dagen krijgt de 66-voudig international een derde kans op de Champions League-titel. Op Wembley staat zaterdagavond de finale tegen Borussia Dortmund gepland. Londen wacht een Duitse invasie. Honderden miljoenen kijkers voor de televisie. De druk bouwt zich op. Ook voor Robben, inmiddels een ervaringsdeskundige op het gebied van finales spelen.

Met Bayern werkte hij zaterdagmiddag een generale repetitie af voor de eindstrijd op Wembley. Het uitduel bij Borussia Mönchengladbach werd een voetbalshow. Niet altijd goed, maar wel veel goals. "We stonden binnen vier minuten 2-0 achter. Dan denk je wel even, wat gebeurt hier?", zei Robben tegen Goal.com. "Dat overkomt ons niet vaak. Als het binnen 25 minuten 3-2 staat, is het voor de fans wel een mooie wedstrijd. Dit was reclame voor de Bundesliga. Gelukkig winnen we nog (3-4. red.). En met mooie goals. Vooral die volley van Ribéry zat er goed in." Robben scoorde de winnende in Borussia-Park.

In aanvallend opzicht ontstonden soms FIFA-achtige aanvallen. Achterin ging het iets minder. Doelman Manuel Neuer kreeg in de voorgaande 33 duels vijftien tegengoals. In Mönchengladbach kwamen er in tien minuten drie bij. Toch wist Robben dat Bayern niet zou verliezen. "Dat heeft met onze kwaliteiten te maken. We blijven altijd rustig en spelen ons eigen spel. Geloven in eigen kunnen is heel belangrijk. In vergelijking met vorig seizoen zijn we daarin nog verder. Het team is meer samengekomen." Dat blijkt ook uit de cijfers.

Begin april was de landstitel binnen. Sindsdien reeg Bayern record aan record; 29 zeges in 34 wedstrijden, 91 punten, een doelsaldo van +80 en achttien tegendoelpunten. Het gat met nummer twee en medefinalist Dortmund liep op tot 25 punten. Mia San Mia, Mia San Meister prijkte negen dagen geleden op het bordes van het stadhuis van München op de Marienplatz. Het bier vloeide rijkelijk. Niet alleen door de kelen. Directeur Matthias Sammer werd overgoten door de breeduit lachende Robben, gehuld in traditionele Beierse kleding. Zaterdagavond oogde hij ook ontspannen.

Na de 3-4 zege op Mönchengladbach ligt de focus op de finale op Wembley. Daarna wacht ook nog de finale om DFB Pokal tegen VfB Stuttgart (1 juni). "We moeten de goede lijn van dit seizoen doortrekken. We gaan met veel zelfvertrouwen richting Engeland. Deze zege zegt niets voor die finale. Ook niet dat Dortmund nu verliest van Hoffenheim. Finalewedstrijden zijn altijd duels op zich. Ik heb er heel veel zin in. In de groep heeft iedereen het besef dat we dit jaar de treble kunnen winnen. Eerst moeten we maar eens die beker met de grote oren winnen."

Roel Brouwers geeft Bayern een goede kans. De 31-jarige Limburger stond voor Borussia Mönchengladbach negentig minuten in het veld tegen Der Rekordmeister en Robben. "Bayern is dit seizoen echt een fantastisch team, gigantisch. Ze staan op eenzame hoogte in de Bundesliga. Ze zijn voor mij de grote favoriet voor de Champions League-finale. Maar er kunnen gekke dingen gebeuren op Wembley. Wat het wordt, maakt mij niet veel uit. Bij Bayern ken ik Arjen en Dante, maar bij Dortmund speelt Reus, die ik ken van Gladbach. Ik gun het ze alle drie."

Rond en tijdens de laatste competitiewedstrijd van het seizoen sprak Brouwers een paar keer met Robben. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd was er een opvallende omhelzing tussen de Nederlanders. "Ik ontnam hem een scoringskans. Toen bedankte hij mij even", zegt Brouwers. "Dat was even lachen. Het is sowieso altijd even leuk, landgenoten onder elkaar. Ik heb hem na de wedstrijd nog succes gewenst voor zaterdag."


Brouwers zit dan voor de televisie. Mark van Bommel vermoedelijk ook. De voormalige Kapitän van Bayern beëindigde twee weken geleden zijn profloopbaan, tweëenhalf jaar na zijn vertrek uit München. Van Bommel (36) treurde in twee van de drie verloren finales van Robben mee. In de strijd om de Champions League en de WK in 2010 stond het duo zij aan zij. Ook na de nederlagen. Samen treurden ze in Bernabeu en Soccer City Stadium.

In aanloop naar de finale denkt Robben nog even aan zijn oud-ploeggenoot, met wie hij bij PSV, Bayern en Oranje samenspeelde. "Ik heb veel respect voor de persoon en voetballer Mark van Bommel. Ik ken hem erg goed. Hij is een goede vriend van me. Altijd eigenlijk al geweest. Natuurlijk wordt bij Bayern gesproken over dat hij is gestopt. Iedereen heeft dat meegekregen. Hij verdient niets dan lof. Hij heeft een fantastische carrière gehad”, aldus Robben.

De volle prijzenkast van Van Bommel is in tegenstelling tot die van zijn goede vriend wel gevuld met een Champions League-titel. Met FC Barcelona won hij in 2006 de prestigieuze cup die Robben zo begeert. Hij is voor de derde keer dichtbij. De linkspoot uit Bedum krijgt zaterdag een nieuwe kans. In Londen wil hij afrekenen met het finale-trauma. Drie keer scheepsrecht? "Nou, het moet nu toch wel een keer goed komen in een finale. Ik heb er in elk geval een heel goed gevoel over", besluit Robben. Op naar een nieuwe finale.