Wijk bij Duurstede opent condoleanceboek

Op diverse plekken worden condoleanceregisters neergelegd voor mensen die hun medeleven willen tonen met de dood van de zondag gevonden broertjes Julian en Ruben. Zo legt de gemeente Wijk bij Duurstede in het gemeentehuis een condoleanceboek neer, meldt de gemeente maandag.

De lichamen van de twee kinderen werden zondag dicht bij Wijk bij Duurstede gevonden. Inwoners van Wijk bij Duurstede kunnen het condoleanceboek vanaf dinsdag 08.30 uur tekenen.

Verder meldt RTV Utrecht dat de Raad van Kerken in Zeist heeft besloten om in de St. Jozefkerk in Zeist een condoleanceregister neer te leggen. Die kunnen mensen de komende dagen van 08.00 tot 17.00 uur tekenen.

Op internet zijn inmiddels al diverse condoleanceregisters voor Ruben en Julian geopend. Daar stromen de steunbetuigingen op binnen. Circa dertigduizend mensen hadden maandag rond 16.00 uur bijvoorbeeld al hun steun op condoleance.nl betuigd. Op condoleanceregister.nl waren al ruim vierduizend boodschappen achtergelaten.

In een verklaring op de website van de gemeente Zeist meldt burgemeester Koos Janssen maandag verder dat tijd nodig is voor bezinning en overleg om te kijken wat de beste manier is om het verdriet gezamenlijk te uiten. "Zo kan erover gedacht worden om in heel Nederland op eenzelfde moment het meeleven vorm te geven. Bijvoorbeeld door het oplaten van wensballonnen."

De vermissing van de broertjes heeft Nederland bijna twee weken in greep gehouden, aldus Janssen. "Een lange periode van onzekerheid heeft al veel verdriet gebracht. De ontwikkelingen van zondagmiddag 19 mei doen dat sprankje hoop dat we allemaal hadden, teniet." De moeder wordt volgens de burgemeester omringd door haar naaste familie. "Het verdriet is bij alle naasten onmetelijk groot. Daar zijn geen woorden voor. Wij spreken onze betrokkenheid, warmte en meeleven uit."