Orphan Black: Variation Under Nature

dekatophetspek

Deze review is een recap van Orphan Black, aflevering 3 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Orphan Black

Orphan Black: Variation Under Nature (S01E03)

Nadat Sarah (Tatiana Maslany) aan het einde van de vorige aflevering had ontdekt dat ze deel uit maakt van een kloon-experiment, lijkt het er steeds meer op dat de eerste twee episodes van Orphan Black niet meer waren dan een opwarmertje voor het werkelijke verhaal. Sarah heeft twee van haar kloons ontmoet, de voetbalmoeder Alison en de dreadlockhippie Cosima, maar ontdekt ook dat de vrouwen, met uitzondering van hun uiterlijk en hun DNA, totaal niet op elkaar lijken. Sarah heeft nog steeds plannen om er vandoor te gaan met haar dochtertje Kira. Ze zal daarom weer in de huid van detective Beth - nog een kloon, die in de pilotaflevering zelfmoord pleegde - moeten kruipen, om haar collega Art ervan te kunnen overtuigen haar het geld terug te geven dat hij van haar af heeft genomen. Art heeft haar laten weten dat ze de 75000 dollar pas terugkrijgt als ze weer volledig in actieve dienst wordt gesteld. Als tot ieders verrassing Beth bij de chef wordt geroepen en haar badge en pistool terugkrijgt begint de ellende pas echt voor haar. Zo krijgt ze haar holster niet om en weet niet hoe ze een oproep op de politieradio moet beantwoorden. En alsof dat al niet genoeg misère is mogen ze ook meteen aan het werk met een moordzaak.

Orphan Black 301

Het onderzoek leidt Sarah en Art naar de plaats waar Sarah eerder het lichaam van Katja - nog een kloon, die op de achterbank van Sarah's auto werd doodgeschoten - heeft begraven. Het lichaam blijkt echter onherkenbaar en identificatie zal moeten plaatsvinden met behulp van vingerafdrukken. Sarah spreekt af met Cosima om haar het koffertje van Katja te kunnen geven en heeft ook een aantal vragen voor haar. Cosima vertelt hoe Katja in contact kwam met Beth en haar wist te vertellen dat er iemand door heel Europa op de klonen joeg. Als Sarah en Art op onderzoek uitgaan naar de moordenaar van Katja weet Sarah net te voorkomen dat Art neergeschoten wordt. Sarah zet de achtervolging in en ontdekt dat de schutter een vrouw is, die net als de andere klonen als twee druppels water op haar lijkt. Op het moment dat de schutter haar wil neerschieten, weet Sarah zich te verweren door de schietgrage kloon met een ijzeren staaf neer te steken. De kloon weet te vluchten, niet beter wetende dan dat Beth haar heeft neergestoken. Art is er inmiddels van overtuigd dat Beth weer de oude begint te worden en hij geeft Sarah haar geld terug. Sarah en haar pleegbroer Felix gaan naar het huis waar haar dochtertje Kira woont, maar ziet er vanaf om haar dochtertje mee te nemen. Ondertussen zien we hoe de onbekende kloon de ijzeren staaf uit een bloederige wond in haar lichaam trekt. Terwijl de camera langzaam uitzoomt krijgen we een blik op de blote rug van de kloon die voor nog veel meer kippenvel zorgt.

Orphan Black 302

Orphan Black is een serie die je eigenlijk wel kan bekijken als een langgerekte speelfilm. Het verhaal werkt als een legpuzzel waarin langzaam alle stukjes op de juiste plaats terechtkomen.  Maslany is goed op dreef, op de momenten dat we haar in meerdere rollen tegelijk in beeld krijgen, is het net alsof er drie totaal verschillende actrices staan te spelen. Maar ook de rest van de cast is goed gekozen door John Fawcett en Graeme Manson. Zo zien we Jordan Gavaris weer als de flamboyante nichterige pleegbroer Felix en merken we dat Art (Kevin Hanchard) best wel een vriendelijke kerel blijkt te zijn. Ondanks het razende tempo van de serie weten de makers op subtiele wijze meer diepgang te geven aan de personages, zodat je als kijker meer met die personen mee gaat leven. Bij de eerste aflevering hadden we bijvoorbeeld nog het idee dat Sarah alleen maar voor haar eigen belangen opkwam, gaandeweg de serie ontdekken we dat ze steeds menselijker begint te worden en haar verantwoordingen lijkt te willen nemen.

Orphan Black 303

Zoals we mogen verwachten van een goede thriller, levert elke aflevering weer nieuwe vragen op. De grootste vragen zijn natuurlijk: wie is de moordende kloon en waarom wil ze haar lookalikes vermoorden? Wie is het origineel waarvan de clones zijn gemaakt? Wie was de persoon die neergeschoten werd door Beth Childs en waarom pleegde deze zelfmoord? Wie heeft de klonen gemaakt? Hopelijk krijgen we antwoord op al deze vragen, in de komende zeven afleveringen van Orphan Black, de zeer indrukwekkende Canadese sciencefictionserie die in Amerika wordt uitgezonden door BBC America en die bij elke nieuwe aflevering lijkt te groeien. Of de serie ook in Nederland op de televisie zal worden uitgezonden is nog steeds de vraag. Maar we houden goede moed dat er een zender komt die Orphan Black wil oppakken, zodat ook mensen die minder goed de weg op het wereldwijde web weten van deze spannende sciencefictionserie kunnen gaan genieten.