Geen herstel coalitie in peiling na sociaal akkoord

bennootje

Het sociaal akkoord heeft voor coalitiepartijen VVD en PvdA nog niet tot herstel in de zetelpeiling van Maurice de Hond geleid, ook al is een ruime meerderheid het eens met de maatregelen die worden genomen. De VVD verliest deze week zelfs twee zetels in de peiling en komt uit op 21 zetels. De PvdA blijft op 21 staan. In de Kamer hebben VVD en PvdA samen 79 zetels, maar in de peiling is het zetelaantal al flink teruggelopen.

Ongeveer twee derde van de bevolking is het eens met de meeste maatregelen die worden genomen. Het plan om werknemers voortaan tien euro per maand te laten betalen zodat werklozen drie jaar recht houden op een WW-uitkering haalt nog net een meerderheid van 51 procent. Eerder bleek al uit een peiling van EenVandaag dat twee derde blij is met het akkoord.

Ook kiezers van andere partijen dan VVD en PvdA zijn vaak in meerderheid voor de maatregelen, maar dat is voor hen vooralsnog geen reden om hun eigen partij in de steek te laten. In de zetelpeiling stijgen alleen PVV (van 26 naar 27) en D66 (van 16 naar 17).

Een meerderheid van 53 procent vindt dat de aanpassingen meer in de richting van de PvdA zijn gegaan dan in de richting van de VVD. Slechts zeven procent vindt het omgekeerde.

Ruim een kwart (27 procent) denkt dat de economie door de maatregelen sneller herstelt, 44 procent gelooft hier niet in. De rest weet het niet.