Overvallers hooggerechtshof Mogadishu gedood

anoniem_22072019025900

De negen Al-Shabab-strijders die zondag urenlang het gebouw van het Somalische hooggerechtshof bezetten zijn gedood. Bij de aanval in Mogadishu kwamen zeker zeven anderen om, maar het dodental loopt hoogstwaarschijnlijk nog op. Sinds Al-Shabab in augustus 2011 uit de Somalische hoofdstad werd verdreven wist de rebellenbeweging niet zo krachtig en bloedig toe te slaan.

Negen moslimextremisten, van wie het gros een bomvest droeg, bestormden het gerechtsgebouw tijdens een rechtszitting, even na het middaguur. De overvallers drongen de rechtszaal binnen en gijzelden enkele aanwezigen. Ook verschaften ze zich met geweld toegang tot andere vertrekken in het gebouw.

De aanvallers maakten een onbekend aantal gijzelaars, ontstaken ten minste twee explosieven en voerden langdurige vuurgevechten met veiligheidstroepen. Alleen al bij de ingang van het gerechtsgebouw lagen vijf lijken, zei politieman Hassan Abdulahi.

Volgens minister van binnenlandse zaken Abdikarim Hussein Guled brachten zes van de negen aanvallers hun bomvest tot ontploffing. De drie anderen sneuvelden in het vuurgevecht dat volgde.

Na twee uur van voortdurende schotenwisselingen wisten de eerste overlevenden het gerechtsgebouw te ontvluchten. De meeste mensen in het complex, een ware doolhof van gangen en gebouwen, hadden zich in een van de ruimten ingesloten. Na urenlang wachten tussen hoop en vrees waagden ze toch maar de vlucht naar buiten. Velen van hen huilden en sloegen keer op keer de handen voor de ogen.

Het regeringskwartier van Mogadishu wordt streng beveiligd. De bewaking van het hooggerechtshof is lang zo zorgvuldig niet. Even nadat het geweld luwde arriveerden militairen van de in Somalië gelegerde vredesmacht van de Afrikaanse Unie ten tonele. Ze stuurden toegestroomde nieuwsgierigen weg en posteerden scherpschutters op de daken.

De met Al-Qaida verbonden rebellenbeweging Al-Shabab lijkt op haar twitterfeed de verantwoordelijkheid voor de aanval op te eisen. Vijf leden van haar Martelaarschapbrigade namen volgens de rebellenbeweging deel aan de 'gedurfde' actie.


Overvallers hooggerechtshof Mogadishu gedood (Foto: Novum)