Strijders bezetten hooggerechtshof Mogadishu

Somalische strijders hebben zondag urenlang het gebouw van het Somalische hooggerechtshof bezet. De aanvallers maakten een onbekend aantal gijzelaars, brachten twee explosieven tot ontploffing en voerden langdurige vuurgevechten met veiligheidstroepen.

De aanval op het gerechtsgebouw in de Somalische hoofdstad Mogadishu begon even na het middaguur. De overvallers drongen de rechtszaal binnen en gijzelden enkele aanwezigen. Ook verschaften ze zich met geweld toegang tot andere vertrekken in het gebouw.

Hoeveel doden er zijn gevallen is onduidelijk. Alleen al bij de ingang van het gerechtsgebouw lagen vijf lijken, zei politieman Hassan Abdulahi.

Na twee uur van voortdurende schotenwisselingen wisten de eerste overlevenden het gerechtsgebouw te ontvluchten. Ze hadden zich ingesloten in een ruimte van het complex, maar waagden toch maar de tocht naar buiten. Velen van hen huilden en sloegen keer op keer de handen voor de ogen.

Het regeringskwartier van Mogadishu wordt streng beveiligd. De bewaking van het hooggerechtshof is lang zo zorgvuldig niet. Even nadat het geweld luwde arriveerden Oegandese militairen van de in Somalië gelegerde vredesmacht van de Afrikaanse Unie ten tonele, en stuurden toegestroomde nieuwsgierigen weg van de plek des onheils.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval op het gerechtsgebouw zit, maar het is doorgaans de met Al-Qaida verbonden rebellenbeweging Al-Shabab die in Mogadishu aanslagen pleegt.