Regassa wint marathon Rotterdam, Kibet derde bij vrouwen

Peterselieman

De Ethiopiër Tilahun Regassa heeft zondag de marathon van Rotterdam gewonnen. Lang liep de 23-jarige onder het parcoursrecord, maar in de laatste tien kilometer moest hij dat schema loslaten. In 2:05.38 uur pakte hij wel zijn eerste marathonzege.

Regassa's landgenoot Getu Feleke gaf 1.07 minuten toe en werd net als vorig jaar tweede. Sammy Kitwara werd derde. De Keniaan zette een tijd van 2:07.21 neer.

Koen Raymaekers werd op de achtste plaats de beste Nederlander met een tijd van 2:12.09. Daarmee bleef hij de Nederlandse favoriet Michel Butter ruim een minuut voor: tiende in 2:13.24. De Beverwijker Butter kreeg na 29 kilometer kramp en moest zijn schema van 2:09 loslaten. De laatste tien kilometer liep hij bovendien alleen.

Bij de vrouwen heeft de Nederlandse Hilda Kibet de marathon van Rotterdam niet kunnen winnen. De geboren Keniaanse had als inzet een tijd onder de 2:25 uur, maar kwam in 2:26.41 uur als derde over de streep op de Coolsingel.

De zege in de Maasstad ging naar Jemima Jalagat uit Kenia. Zij verbeterde haar persoonlijk record met ruim vijf minuten naar 2:23.27 uur. Abebech Afework uit Ethiopië werd 32 seconden daarachter tweede.