Kreuziger verrast favorieten in Gold Race

Stefan (sportfreak)

Roman Kreuziger heeft zondag de Amstel Gold Race gewonnen. De Tsjech van Saxo Bank viel al vroeg in de finale aan en kwam solo over de streep. Alejandro Valverde (Movistar) won de sprint van een groepje en werd tweede voor Simon Gerrans (Orica-Greenedge).

De Blanco-ploeg liet zich tijdens de koers al vroeg zien toen Lars Boom bij een vroege vlucht betrokken was. De gewezen veldrijder verschoot zijn kruit daarmee al ver voor de finale.

Een andere Blanco-renner die vroeg opviel was Laurens ten Dam. Hij kwam ten val in een groepje met onder meer wereldkampioen Philippe Gilbert. Ook Thomas Voeckler (Europcar) kwam later ten val en moest met een gebroken sleutelbeen de koers verlaten. Andy Schleck (Radioshack) stapte af.

Mikel Astarloza (Euskaltel) was een van de smaakmakers in de finale. De Spanjaard reed voorop in een groepje met onder anderen Johan Vansummeren. Op de Eyserbosweg ging Astarloza echter solo weg, maar in de laatste twintig kilometer werd hij bijgehaald door een groepje met daarbij Pieter Weening (Greenedge), Lars Petter Nordhaug (Blanco) en Marco Marcato (Vacansoleil). Ook Kreuziger reed voorin mee.

Met nog zeven kilometer te rijden vond Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) het tempo in het peloton te laag. De Canadese girowinnaar reed weg en probeerde alleen het gat te dichten. Ondertussen reed Kreuziger uit de kopgroep weg en sloeg een gat naar zijn voormalige vluchtgenoten.

Kreuziger begon alleen aan de Cauberg, maar het gat met de achtervolgers, bij wie Hesjedal was aangesloten, en het peloton was flink geslonken. Uit het peloton zette Gilbert aan en de wereldkampioen vrat de achtervolgende groep op de laatste scherprechter op.

Simon Gerrans (Greenedge) en Alejandro Valverde (Movistar) achterhaalden Gilbert, maar Kreuziger bleef buiten schot. De Tsjech soleerde de laatste kilometers naar de grootste zege uit zijn loopbaan.