Aldi past misleidende geitenkaas aan

Op de geitenkaas van Aldi wordt straks geen plaatje van een geit in een wei meer geplakt. De supermarktketen past de verpakking aan nadat Wakker Dier naar de Reclame Code Commissie was gestapt.

De verpakking wekte de indruk dat de kaas afkomstig was van geiten die in de wei staan. In werkelijkheid staan de geiten altijd op stal, meldt Wakker Dier.

Het plaatje wordt vervangen door een plaatje zonder weide, schrijft Aldi in een brief aan de stichting. Ook belooft Aldi dat de woorden 'weide' en 'weidegang' niet worden gebruikt. De supermarktketen schrijft verder dat het nooit de bedoeling is geweest om klanten onjuiste informatie te geven.

De klacht tegen Aldi wordt ingetrokken, meldt Wakker Dier. Tegelijk wordt een nieuwe klacht ingediend tegen fabrikant Bettine, die ook met een 'blije geit in de wei' zou pronken. Als de Reclame Code Commissie de stichting in het gelijk stelt, worden alle geitenkaasfabrikanten met misleidende verpakkingen aangesproken.

De kans dat de commissie Wakker Dier in het gelijk stelt is volgens campagneleider Sjoerd van de Wouw groot. In een eerdere zaak over plaatjes van koeien in de wei kreeg de stichting geen gelijk. De commissie wees er toen op dat tachtig procent van de koeien, ook de niet-biologische, in de wei staat.

Het plaatje van een koe in de wei klopt volgens de commissie meestal en dus werd niet ingegrepen. "Maar bij niet-biologische geitenkaas weet je zeker dat het van geiten in een stal komt en dus is hier wel sprake van misleiding", zegt Van de Wouw. "Dat de commissie ons gelijk zou geven, heeft Aldi ook zien aankomen en daarom hebben ze nu al toegezegd de verpakking aan te passen." Wakker Dier wijst erop dat vrijwel alle vierhonderdduizend geiten in Nederland de stal niet uitkomen. Alleen biologische geitenkaas zou komen van geiten die buiten hebben gelopen.

De stichting schrijft liever te zien dat de inhoud in plaats van de verpakking wordt aangepast, maar is blij dat klanten niet meer op het verkeerde been worden gezet.

Overigens houden biologische geitenboeren dit jaar voor het eerst een geitendans. Net als bij de koeiendans wordt er een evenement van gemaakt als de geiten na de winter voor het eerst buiten komen en zich uitleven op een groene weide. De eerste geitendansen zijn op 20 en 21 april te bezoeken.