Jood in een zakje

Ser_Ciappelletto

De afgelopen dagen deed een opvallende foto de ronde op het internet. Een orthodoxe jood zit in het vliegtuig. Op zich niet opvallend, maar hij zit in een plastic zak. Dat deed wel enkele wenkbrauwen fronsen. Nee, Moos deed geen poging om een ziektekostenverzekeraar op te lichten door zich voor te doen als kasplantje.

De uploader veronderstelde dat de man dit deed omdat hij in het vliegtuig zat met vrouwen. Hoewel orthodoxe joden inderdaad een notoir seksistisch volkje zijn met strenge segregatie tussen mannen en vrouwen, is de werkelijkheid nog vreemder, zo onthult Reddit-user thenewyorkgod.

De clou zit 'm in het feit dat de man een cohen is. Voordat je denkt dat een bepaalde voormalige burgemeester van Amsterdam ook in een boterhamzakje in het vliegtuig stapt: een cohen is een priester die afstamt van de priesters van de Tempel in Jeruzalem. Daardoor krijgt hij +10 op heiligheid, maar moet hij zich ook aan strenge zuiverheidswetten houden.

Eén van die wetten is dat hij geen voet mag zetten in een kerkhof, want daardoor wordt hij onzuiver. Zelfs over een begraafplaats heen vliegen maakt hem onzuiver. Vandaar dat hij zich beschermt met een laagje plastic, want YHWH is zo dom dat hij door het plastic niet doorheeft dat de cohen gewoon lekker wel over een begraafplaats vliegt.

De bedenker van deze geniale truc om YHWH voor de gek te houden is de Israëlische rabbi Yosef Shalom Eliashiv. Hij verbood eerst de cohens te vliegen, omdat ze mogelijk over een kerkhof zouden kunnen vliegen. Later bedacht hij zelf een manier waarop dat wel kon, en je hoeft er het plastic niet eens voor te zegenen!

Vliegmaatschappij El Al heeft al eerder aanvaringen gehad met cohens die als een stuk diepvriesbiefstuk wilden vliegen. Daarom verboden ze het in 2001, zo zegt de Israëlische krant Haaretz. Desondanks moest een vliegtuig in 2002 toch nog omdraaien omdat een groep cohens zich in overmaatse condooms hesen.

Het verbod en het trucje van Eliashiv stelt de nuchtere buitenstaander wel voor vragen. Waarom geldt het kerkhofverbod alleen in de verticale dimensie? Bevind je je door de rondheid van de aarde niet regelmatig boven/onder een kerkhof? En het belangrijkste, is zo'n zak luchtdicht, of staat YWHW een aantal ventilatiegaten toe?