D66 wil duidelijkheid kabinet over drieprocentsnorm

bennootje

Het kabinet moet duidelijk aangeven of het van plan is de drieprocentsnorm los te laten of niet. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold. Hij is van plan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag om opheldering te vragen over uitspraken die zij zaterdag in het AD deed.

De minister zei in een interview dat het kabinet zich niet moet blindstaren op het beperken van het begrotingstekort tot drie procent. Het is volgens haar belangrijker hervormingen door te voeren. "Als we op de winkel passen en alleen maar zorgen dat we onder de drie procent blijven, dan is er hier niks te halen voor mij."

Pechtold wijst erop dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) deze week nog vasthield aan de afspraken in het regeerakkoord. "Schippers laat de afspraak los om de begroting op orde te brengen. Onverstandig om nu een discussie te beginnen over het uitgeven van extra geld. Mensen en bedrijven moeten weten wat het kabinet gaat doen. Het kabinet moet niet twee keer in één week het regeerakkoord ingrijpend willen veranderen. Dat voedt de onzekerheid."

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei in Eva Jinek op Zondag dat het doel is om een tekort van nul procent te hebben. Toch wilde hij Schippers niet afvallen. "Belangrijke hervormingen moeten ook plaatsvinden. Het is terecht dat zij dat zegt, dat is voor haar portefeuille heel belangrijk."


D66 wil duidelijkheid kabinet over drieprocentsnorm (Foto: Novum)