Demonstratie tegen de monarchie

Duizenden Spanjaarden hebben zondag in Madrid gedemonstreerd tegen de monarchie en voor een democratisch gekozen staatshoofd. Ze hebben genoeg van koning Juan Carlos en zijn familie.

De demonstratie vond plaats op de 82e verjaardag van de stichting van de laatste democratisch gekozen Spaanse republiek, waarvan de omverwerping door het leger leidde tot een burgeroorlog en een 36 jaar durende militaire dictatuur onder generaal Francisco Franco. Juan Carlos werd door Franco als zijn opvolger aangewezen en volgde hem op als staatshoofd toen Franco in 1975 overleed. Hij legde eer in door de wijze waarop hij in februari 1981 een couppoging van militairen wist te smoren, maar het krediet dat hij opbouwde lijkt nu te zijn verbruikt.

De 75-jarige koning heeft het bij het volk verbruid door in crisistijd en als voorzitter van de Spaanse afdeling van het Wereldnatuurfonds op een peperdure olifantenjacht in Botswana te gaan; hij viel en brak een heup en moest met een privévliegtuig naar Spanje worden overgebracht. Hij bood bij het verlaten van het ziekenhuis zijn excuses aan, maar de zaken werden voor het koningshuis nog erger toen zijn dochter, prinses Cristina, officieel als verdachte werd aangeduid in een verduisteringszaak waar haar echtgenoot, Inaki Urdangarin, bij betrokken is.


Spanjaarden demonstreren tegen monarchie (Foto: Novum)