FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 april 2013

Robredo en Anderson in finale Casablanca

Tommy Robredo en Kevin Anderson staan zondag tegenover elkaar in de finale van het ATP-toernooi van Casablanca. Spanjaard Robredo won op het Marokkaanse gravel met 1-6, 6-3 en 6-2 van de als eerste geplaatste Zwitser Stanislas Wawrinka. Zuid-Afrikaan Anderson (2) was met 2-6, 6-4 en 6-2 te sterk voor Martin Klizan (3), die een ronde eerder Robin Haase had uitgeschakeld.

Bij het WTA-toernooi in Katowice gaat de finale tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst. Petra Kvitova (1) won op de overdekte baan in Polen met 6-0 en 6-4 van qualifier Alexandra Cadantu. Roberta Vinci (2) gaf tegen Annika Beck zelfs maar één game weg: 6-1 en 6-0.

Gered of ontvoerd?

'Take-down', een woord dat voorkomt in mijn thriller Ziek van angst.
Het betekent letterlijk iemand neerhalen, ten gronde richten. In het boek zijn het Zwarte Wolken, in werkelijkheid zijn het meestal mensen. Ze parasiteren op het gevoelsleven, de band tussen ouders en kinderen.
Ook moet ik denken aan de Dementors uit de Harry Potter-reeks, die mensen in één keer hun levenskracht kunnen ontnemen.

'Seksend' stelletje op Google Maps

Je ziet wel vaker opmerkelijke foto's langskomen op Google Maps, zoals dat er nu in Australië een stelletje wel heel flateus op de foto staat. De twee staan namelijk langs de kant van de weg terwijl ze op motorkap van hun auto ogenschijnlijk seks hebben.

Maar de twee bleken zich in deze houding langs de weg te hebben opgesteld als grap toen ze zagen dat de auto van Google aan kwam rijden. Inmiddels heeft Google het koppel geblurred op Google Maps.

Het 'seksend' stelletje op Google Maps.

Uitslag ADO Den Haag - FC Twente

Om 20.45 uur begon het duel tussen ADO Den Haag en FC Twente. De bezoekers wonnen het duel het 1-3. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


ADO Den Haag-speler Mike van Duinen maakt de 1-1 , FC Twente- keeper Nikolay Mihaylov en FC Twente speler Douglas kijken toe. (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

1 - 3

FC Twente

 41' v. Duinen    24' Douglas 
 81' Boelykin 
 84' Boelykin 
 
 Gele kaart: , Douglas, Rosales (FC Twente)
 Rode kaart: Holla (60/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Koppers
Jansen (Visser/85)
Malone
Holla
Chery
v. Duinen (Vicento/75)
Meijers
  Michailov
Breukers (Boelykin/74)
Douglas
Braafheid
Schilder
Brama (Janssen/86)
Fer (Rosales/74)
Gutiérrez
Tadic
Chadli
Castaignos

Veel Britten vieren dood Thatcher

Honderden politieke tegenstanders van wijlen Britse ex-premier Margaret Thatcher hebben zich zaterdag op het Londense Trafalgar Square verzameld om haar overlijden te vieren. De vurigste opponenten van de IJzeren Dame wensten haar al jaren het graf in, en keken al jaren reikhalzend uit naar het feest dat ze bij haar verscheiden zwoeren aan te richten. Ze trotseerden de regen en dromden zaterdag onder paraplu's samen op het plein in hartje Londen.

De Britten blijven ook na de dood van de strijdlustige, conservatieve oud-premier hartgrondig over haar van mening verschillen. Ook over de grootse uitvaart van Thatcher, die maandag op 87-jarige leeftijd overleed, van komende woensdag is veel te doen.

Uitslagen Eredivisie 13/04/2013

Op 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Heracles Almelo nam het op tegen FC Groningen terwijl N.E.C. Nijmegen op bezoek ging bij  NAC Breda. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.


NAC-speler Mats Seuntjes en NEC-speler Rens van Eijden. (Foto: Pro Shots)

NAC Breda

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 82' Lurling
 85' Hooi
   
 
 Gele kaart: Seuntjens, Janse, (NAC Breda), Koolwijk, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.400
Arbiter: Geldhof (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Buijs
Janse
Gillissen
Gudelj
Seuntjens
Verbeek (Ten Voorde/75)
Lurling (Edwards/88)
Hooi
  Babos
Will (v.d. Meiracker/84)
v. Eijden
Breuer
Conboy
Pálsson
Falkenburg (George/79)
Koolwijk
Foor
Platje
Rieks

Heracles Almelo

0 - 2

FC Groningen

     62' Texeira 
 76' Bacuna (pen) 
 
 Gele kaart: Bruns, (Heracles Almelo), De Leeuw, Schet, (FC Groningen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.480
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Schenkeveld (Te Wierik/84)
Rienstra
Koenders
Dorda
Vejinovic (Navratil/73)
Quansah
Bruns (Belterman/80)
Paljic
Castillion
Everton
  Bizot
Magnasco
Letschert (Kieftenbeld/85)
Kwakman
Burnet
Bacuna
De Leeuw (Ajilore/77)
Lindgren
Schet (Zeefuik/55)
Texeira
Kirm

Rugbyers winnen van Malta

In divisie 2A van de European Nations Cup heeft het Nederlandse mannenrugbyteam ook zijn derde duel gewonnen. De ploeg van bondscoach Alex Chang won in Amsterdam Malta met 48-10. Binnen een minuut stonden de eerste punten al op het scorebord. Bart Viguurs schoot de bal verrassend vanaf 40 meter tussen de palen.

Nederland domineerde de eerste helft en zorgde dat er halverwege 20-0 op het bord stond. Na de rust kreeg Malta meer balbezit en het lukte om één keer de achterlijn te halen. De Nederlandse rugbyers waren veel sterker en wisten in de tweede helft meer tries te scoren. De volgende tegenstander van Nederland in de European Nations Cup is volgende week zaterdag Kroatië.

UWV-website is slecht

De website werk.nl van uitkeringsinstantie UWV krijgt van gebruikers een zware onvoldoende. Gemiddeld scoort de site bij gebruikers een 2,7, zo werd zaterdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Kassa.

Het rapportcijfer is een tussentijdse uitkomst van een enquête van de FNV onder 4500 mensen. Medio februari maakte de FNV bekend onderzoek te gaan doen naar 'de vele klachten' over de UWV-website. Bij de FNV-bonden zouden op dat moment al honderden klachten zijn binnengekomen over de dienstverlening via werk.nl.

Sinds 2012 kunnen werkzoekenden via werk.nl een uitkering aanvragen en naar werk zoeken. Ook moeten ze op de site aangeven waar ze solliciteren. Omdat het UWV moet bezuinigen, worden veel kantoren gesloten, waardoor de site steeds belangrijker wordt.

FNV stelde in februari dat mensen echter veel problemen ondervinden bij het gebruik van de site. Zo zouden ze niet kunnen inloggen, verschijnen er foutmeldingen en worden werkzoekenden op de site aan voor hen totaal ongeschikte en niet beschikbare banen gekoppeld.

Uit de enquête blijkt dat in totaal 88 procent van de werkzoekenden zich onvoldoende geholpen voelt met werk.nl. Daarnaast geeft 87 procent de site een onvoldoende voor bemiddeling naar werk. De gemiddelde beoordeling voor dat onderdeel is een 2,5. Van de deelnemers aan de enquête geeft verder 46 procent aan te vinden dat de site vaak onbereikbaar is.

Het onderzoek zou verder onder meer hebben uitgewezen dat bezoekers maximaal honderd vacatures per keer kunnen bekijken en dat de tekst van de vacatures vaak niet volledig is. Soms blijken vacatures al maanden oud te zijn.

De FNV stelt zich verder zorgen te maken over het aangescherpte sanctiebeleid. Hierdoor kunnen mensen, ook als ze onbewust een fout maken, een boete krijgen of kan hun uitkering worden ingetrokken. Volgens de bond is een foutje echter zo gemaakt. Het UWV zou volgens FNV daarbij geen straffen moeten opleggen zonder wederhoor te plegen.

Reusachtige kunstpaus onthuld

In het zuiden van Polen is zaterdag een reusachtig standbeeld van wijlen paus Johannes Paulus II onthuld. Het witte kunststof evenbeeld van de Poolse paus staat in Czestochowa, dat het belangrijkste bedevaartsoord van Polen herbergt.

Het standbeeld van Johannes Paulus zaliger is bijna veertien meter, en dus ongeveer vijf verdiepingen, hoog, en het grootste ter wereld. De kunststof paus kijkt vanaf een heuvel uit over Czestochowa en het onder pelgrims vermaarde Jasna Gora-klooster.

Het beeld werd betaald door zakenman Leszek Lyson, die zo zijn dankbaarheid wilde betuigen voor de redding van zijn zoon van de verdrinkingsdood. Die redding schrijft Lyson toe aan de wonderlijke tussenkomst van de paus.

De Poolse Johannes Paulus II is de voor-voorganger van de huidige paus Franciscus, maar zijn landgenoten zijn hem nog lang niet vergeten.

[Bundesliga] Rood Toprak biedt Schalke perspectief

Schalke 04 heeft ternauwernood een punt overgehouden aan de topper tegen Bayer Leverkusen (2-2). Beide ploegen gingen vanaf het begin van de wedstrijd vol voor de winst. Vandaar dat de gemoederen hoog opliepen toen vlak voor de rust de 0-1 op het scorebord kwam. Schalke, zonder Klaas-Jan Huntelaar, raakte op achterstand door een kopbal van Simon Rolfes.

Bayer nam na de rust het heft in handen. De ploeg creëerde kans na kans en vergrootte een kwartier na de rust de score naar 0-2. Dit maal was Michal Kadlec de gelukkige. Lang kon Bayer echter niet van de verdubbelde score genieten. Na 70 minuten was het Teemu Pukki die op aangeven van Michel Bastos de spanning terugbracht.

Die spanning werd Bayer in de slotfase teveel. Verdediger Ömer Toprak kreeg een discutabele directe rode kaart en Schalke mocht vanaf elf meter aanleggen. Raffael benutte het buitenkansje en zette zijn ploeg daarmee op gelijke hoogte. Daarna was er geen tijd meer over voor Bayer om alsnog een driepunter te pakken.

Bij winst in de topper had Schalke concurrent Bayer op één punt kunnen naderen. Door het gelijkspel blijft het verschil vier punten. Er zijn voor alle ploegen nog vijf wedstrijden te spelen in de Bundesliga.

[FA Cup] Wigan voor het eerst in finale

Wigan Athletic moet zich nog handhaven in de Premier League, maar door de 0-2 zege op Millwall in de halve finale van de FA Cup komt Europees voetbal dichtbij. In de eerste helft kon de wedstrijd alle kanten op. Toch was het Wigan Athletic met de openingstreffer na 25 minuten. Shaun Maloney strafte defensief geklungel van Millwall af met een doelpunt. Hij kreeg vrij baan nadat oud-PSV'er Arouna Koné de bal had ontvangen en een aanval had opgezet.

Vooral door de stuntelende verdediging van Millwall kon Wigan het spel maken, maar het bleef bij de 0-1 vlak voor de rust. The Latics begonnen kalm aan de tweede helft, maar creëerden daarna opnieuw enkele grote kansen. Onder andere Henry McManaman had echter geen geluk in de afronding.

Na een uur spelen werd Millwall steeds sterker. De ploeg werd steeds gevaarlijker, maar dat leverde niet direct een doelpunt op. Andy Keogh had de gelijkmaker op zijn schoen, maar werd dwarsgezeten door Wigan's centrale verdediger Paul Scharner, die achterin goed werk verrichte.

Antolin Alcaraz had het feest voor Wigan kunnen verbruiden toen de bal tegen zijn arm kwam. Millwall schreeuwde om een strafschop, maar kreeg deze niet. Een penalty voor de inzet van Keogh op de arm van de Paraguayaan zou inderdaad te zwaar bestraft zijn. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd maakte McManaman aan alle hoop van Millwall een einde. De aanvaller kreeg vrij baan om de score te verdubbelen.

Door de winst staat Wigan Athletic in de finale van de FA Cup en komt Europees voetbal zeer dichtbij. De kans is namelijk groot dat zowel Chelsea als Manchester City volgend seizoen in de Champions League start. In het geval dat één van die clubs de FA Cup dan wint, gaat het Europese ticket alsnog naar Wigan.

Pippi Langkous opgepakt voor mishandeling

Afgelopen donderdag is actrice Tami Erin, die in 1988 de hoofdrol speelde in de film De nieuwe avonturen van Pippi Langkous, opgepakt voor mishandeling van haar huisgenoot.

Volgens de politie van Walnut Creek in het noorden van Californië was Tami door een buur aangehouden nadat deze haar mannelijke huisgenoot hoorde schreeuwen om hulp. Ze werd door de buur vastgehouden totdat de politie arriveerden. 

Ze heeft een aanklacht gekregen voor mishandeling en is vrijdag alweer op vrije voeten gesteld. De zaak ligt nu bij de Officier van Justitie.

Uitslag Roda JC - Vitesse

Vanavond om 18.45 uur stond in de eredivisie de wedstrijd Roda JC - Vitesse op het programma. De wedstrijd eindigde in 3-3.

Hieronder staan de statistieken van deze wedstrijd. 

Roda JC

3 - 3

Vitesse

 63' Malki(pen)
 70' Demouge
 90+5' Donald
   26' Havenaar 
 36' Havenaar 
 56' Bony 
 
 Gele kaart: , V. Ginkel, (Vitesse)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.452
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Biemans
Wielaert (Lebedynski/77)
Danilo (Delorge/41)
Tamata
Sutchuin Djoum
Bonevacia (Hupperts/67)
Donald
Fledderus
Demouge
Malki
  Velthuizen (Room/82)
Kalas
Kashia
v.d.Heijden
v.Aanholt
v.Ginkel
Havenaar
Janssen
Ibarra (v.d.Struijk/ 74)
Bony
Kakuta 

Sneijder schiet Galatasaray naar overwinning

Wesley Sneijder is voor de tweede keer deze week trefzeker geweest voor Galatasaray. De Nederlander maakte het enige doelpunt in het duel tegen Karabükspor, het werd 0-1.

Galatasaray, waar de geschorste Nordin Amrabat ontbrak, werd vandaag geleid door keeperstrainer Cláudio Taffarel. Dit omdat hoofdcoach Fatih Terim en zijn assistenten geschorst zijn. Eerder deze week scoorde Sneijder ook al in het Champions League duel tegen Real Madrid. Ondanks een 3-2 overwicht werd de Turkse club echter uitgeschakeld. In de competitie gaat het een stuk beter. Daar heeft Galatasarayeen voorsprong van zeven punten op Fenerbahçe, wat morgen in actie komt.

Suriname akkoord met historische gouddeal

Het parlement van Suriname heeft zaterdagochtend een nieuwe overeenkomst met de Canadese multinational Iamgold voor het uitbreiden van hun reeds bestaande goudmijn in het land goedgekeurd. Volgens president Desi Bouterse, die vrijdagavond laat persoonlijk naar het parlementsgebouw in Paramaribo ging om de overeenkomst door het parlement te loodsen, wacht Suriname nu een gouden toekomst.

De goedkeuring volgt na bijna twee jaar onderhandelen. Het Canadese bedrijf zoekt al sinds 1994 naar goud in Suriname, maar hoefde in ruil daarvoor tot op heden slechts vijf procent van alle vondsten af te staan. Dat was een doorn in het oog van Bouterse, die het openbreken van de deal tot een van zijn speerpunten maakte bij de verkiezingen van 2010.

Volgens de nieuwe overeenkomst heeft Suriname nu een aandeel van dertig procent in de operatie van Iamgold. Onder de huidige hoge goudprijzen betekent dit dat de Surinaamse schatkist jaarlijks een extra injectie krijgt van vele tientallen miljoenen dollars.

President Bouterse, die nog voor de goedkeuring zei dat de overeenkomst zal leiden tot een beter bestaan voor alle Surinamers, toonde zich na afloop dan ook tevreden. "In ons binnenland liggen nog miljoenen kilo's goud. Suriname kan wel acht goudmijnen opzetten. Er zullen financiële risico's moeten worden genomen, maar de geschiedenis zal ons gelijk geven", sprak het staatshoofd.

Een van die risico's is dat Suriname binnenkort zélf omgerekend honderden miljoenen moet pompen in de nieuw op te zetten goudmijnen. De Centrale Bank wil dit bedrag verzamelen door obligaties uit te geven.

Verder had het parlement kamerbreed bezwaren tegen de voorgenomen werkomstandigheden in de goudmijnen en het reserveren van gigantische lappen grond voor exploraties door gouddelvers. Die bezwaren verdwenen pas nadat Bouterse zich urenlang terugtrok voor beraad met zijn parlementsleden.

Toch werd een tweede voorgenomen overeenkomst met het Amerikaanse Newmont door het parlement voorlopig nog in de ijskast gezet. De oppositie onthield zich volledig van stemmen. "We zijn niet tegen de nieuwe deals, maar er worden honderden miljoen geïnvesteerd terwijl het nog niet duidelijk is waar dat geld vandaan moet komen en hoe het terugbetaald zal worden", motiveerde oppositieleider Radjkoemar Randjietsingh.

De economie van Suriname heeft dankzij de hoge prijzen voor goud en olie nog geen last van de crisis en groeit met vier procent per jaar. Analisten voorspellen dit jaar wel een einde aan de steeds stijgende goudprijs. Op de beurzen boette het edelmetaal deze maand al vijf procent aan waarde in.

CNV rekent op steun achterban voor sociaal akkoord

Voorzitter van vakbond CNV Jaap Smit gaat ervan uit dat een meerderheid van zijn achterban het sociaal akkoord accepteert. Op Radio 1 zei Smit zaterdag te denken dat heel veel mensen blij zijn met het akkoord en zullen accepteren wat er in staat.

Het bestuur van CNV is volgens Smit blij dat een akkoord is bereikt. "Wij zijn niet het soort mensen dat bij alles zegt 'dit is fantastisch'. We kijken er kritisch naar, er wordt gewogen maar ik ga met vol vertrouwen de tien avonden in die wij de komende weken hebben in zaaltjes met leden."

Volgens Smit is een sociaal akkoord in een tijd als deze helemaal niet vanzelfsprekend. Ook zal het voor niemand een 'juichakkoord' zijn, denkt hij. "We leven niet in een tijd van geweldige groei. We moeten met elkaar de pijn verdelen."

De CNV-voorzitter stelt dat alle deelnemers in het akkoord iets hebben uit te leggen aan hun achterban. "Maar ik merk dat als ik het nuchter aan mensen vertel, dat ze het heel goed snappen." Dit is volgens Smit niet het moment om de Werkloosheidswet (WW) te verkorten en het ontslagrecht te versoepelen. "Stel dat uit, zonder dat het helemaal van tafel is."

Wel vond de CNV-voorzitter dat nog niet alles is uitonderhandeld. Zo wees hij op de financiering van de pensioenen. "Daar zijn we nog niet over uitgepraat, er is nog van alles aan de hand rond de pensioenen."

Palestijnse premier weg

De Palestijnse premier Salaam Fayyad is zaterdag afgetreden. Fayyad had donderdag al om zijn ontslag verzocht, en volgens ingewijden heeft president Mahmoud Abbas hem dat zaterdag verleend. Abbas accepteerde het vertrek van zijn premier pas toen Fayyad hem dat zaterdag in eigen persoon vroeg.

De al langer bestaande onmin tussen Abbas en Fayyad was de laatste tijd verergerd, voornamelijk over de vraag wie de leden van het kabinet benoemt. Fayyad genoot krachtige steun van de internationale gemeenschap, met name de Verenigde Staten, die het Israëlisch-Palestijnse vredesproces nieuw leven willen inblazen met onder meer Palestijnse economische projecten op de Westoever. Fayyad had op die projecten moeten toezien.

Fayyad diende sinds 2007 als premier van de Palestijnse Autoriteit. Abbas benoemde Fayyad nadat Hamas in 2007 de macht in de Gazastrook naar zich toe had getrokken, maar hun verstandhouding verslechterde het afgelopen jaar zienderogen. De partijloze premier klaagde dat leden van de Fatah-beweging van Abbas zijn positie probeerden te ondermijnen.

Fayyad zou Abbas eind vorig jaar al hebben laten weten dat hij wilde opstappen. Abbas vroeg hem herhaaldelijk daarmee te wachten, maar het conflict escaleerde vorige maand door het ontslag van minister van financiën Nabil Kassis. Fayyad aanvaardde het ontslag, maar Abbas draaide dit terug.

Nicolette Kluijver blijft graag donderjagen

Ook nu Nicolette Kluijver moeder is haalt ze nog steeds graag rare fratsen uit. "Ik schaam me nergens voor", vertelt de BNN-presentatrice, die onder meer drugs gebruikte op tv en met Sophie Hilbrand een NOS-uitzending verstoorde. "Nog steeds doe ik zulke stunts heel graag."

"Hooguit heb ik nu minder behoefte aan levensgevaarlijke acties", zegt de blondine in De Telegraaf. "Maar verder is er niets veranderd." De 28-jarige Kluijver, die in oktober beviel van dochter Isabella, vreest wel dat ze haar kind later niks kan verbieden. "Als ze heeft gezien wat ik allemaal heb uitgespookt, heb ik weinig meer te zeggen."

76.000 euro voor Palestijns bankbiljet

Een Palestijns bankbiljet uit 1929 heeft deze week bij een veiling in Londen 65.000 pond (76.000 euro) opgebracht. Dat meldde de Arabische zender al-Arabiya zaterdag. Het gaat om een goed bewaard biljet van 100 Palestijnse pond met het serienummer A000000.

"Bankbiljetten waarop in het serienummer een nul voorkomt, zijn gewoonlijk zeer zeldzaam", zei Ayman Abdu, expert in zeldzame bankbiljetten, tegen de zender. Het bankbiljet komt uit de tijd voor de oprichting van de staat Israël in 1948. De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, had het bestuur van het mandaatgebied Palestina aan de Britten toevertrouwd.

[Darts] Nieuwe nederlaag Taylor tegen Van Gerwen

Nadat Michael Van Gerwen afgelopen donderdag zijn koppositie in Premier League heeft weten te verstevigen, heeft de darter alweer een volgend kunstje geflikt. Op weg naar de finale van de vijfde UK Open Qualifier in Wigan verloeg hij wederom Phil Taylor. In de finale was Simon Whitlock echter een maatje te groot (6-1).

Voor de tweede keer in één week tijd rekende MVG af met The Power (6-2). De overwinning bracht hem Gary Anderson als tegenstander in de halve finale. Tegen de Schot speelde Van Gerwen een van zijn beste wedstrijden van de dag (105,36). Van Gerwen zag ondertussen Whitlock in zijn partij afrekenen met Snakebite Peter Wright.

In de finale was Van Gerwen scorend de betere van Whitlock. Door de vele finishende missers van Nederlanse kant kreeg de Australiër echter de geest. Een onoverbrugbare achterstand kon MVG niet meer goedmaken. Naast Van Gerwen hebben Raymond van Barneveld en Leon de Geus zich al verzekerd voor deelname aan de UK Open. Ook Co Stompé en Gino Vos zijn goed op weg om zich te plaatsen voor de 'FA Cup of Darts'.

Van Gerwen tweede in Wigan (FotoL ProShots).
Van Gerwen tweede in Wigan (Foto: ProShots).

Jurk van antisemiet verboden op Israëlische tv

Zangeres Moran Mazor, die Israël zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö, kan niet optreden in een outfit van de befaamde modeontwerper John Galliano. De Israëlische omroep IBA heeft dat verboden, schrijft de Israëlische krant Ha'aretz.

IBA, die het songfestival in Israël zal uitzenden, vindt de excuses van de Britse modeontwerper na diens antisemitische uitlatingen onvoldoende. Een dronken Galliano sprak in 2010 zijn liefde uit voor Hitler. Hij heeft daarvoor meerdere keren zijn verontschuldigingen aangeboden. Galliano werd na zijn uitlatingen ontslagen bij het vooraanstaande Franse modehuis Dior.

De Bakker en Huta Galung verder in kwalificatie

Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung zijn nog één zege verwijderd van een plaats in het hoofdtoernooi in Monte Carlo. De Bakker won in de kwalificaties van de Italiaan Alessandro Giannessi met 6-1 en 6-4. Huta Galung troefde de Duitser Tobias Kamke af: 6-4 en 6-3.

Beide Nederlanders zijn in de laatste kwalificatieronde gekoppeld aan een Duitse opponent. De Bakker neemt het op tegen Daniel Brands, Huta Galung stuit op Philipp Petzschner. Robin Haase is rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi en treft in de eerste ronde een qualifier.

Moeder Newtown houdt rede in plaats van Obama

Francine Wheeler, die eind vorig jaar bij het bloedbad in een basisschool in Newtown haar 6-jarige zoon Ben verloor, heeft zaterdag een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor een strengere wapenwet. Voor het eerst sinds hij begin 2009 president werd, had Barack Obama zijn wekelijkse toespraak via radio en televisie aan een gewone burger overgelaten.

Wheeler en haar man waren met het presidentieel vliegtuig van Newtown naar Washington gevlogen. Terwijl haar man naast haar stond, kon zij kon op sommige momenten haar tranen nauwelijks bedwingen, bijvoorbeeld toen zij beschreef hoe zij op de dag van het bloedbad haar kind voor het laatst in leven zag. Wheeler riep de Amerikanen op "verstandige hervormingen" te steunen.

Obama ziet een strengere wapenwet als een van de prioriteiten in zijn tweede ambtsperiode. De Republikeinen, maar ook leden van zijn eigen Democratische Partij verzetten zich daartegen, mede onder druk van de machtige wapenlobby NRA. Het echtpaar Wheeler sprak zaterdag ook met leden van de Senaat om hen te bewegen met in ieder geval kleine hervormingen in te stemmen.

Moeder Newtown houdt rede in plaats van Obama
Moeder Newtown houdt rede in plaats van Obama (Foto: ANP)

Asielzoekers vluchtkerk nog niet weg

De uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam mogen daar nog wat langer blijven. De asielzoekers zijn in gesprek met de gemeente en de eigenaar van de kerk heeft aangegeven dat ze in ieder geval tot en met het volgende gesprek mogen blijven zitten.

Wanneer het gesprek precies gaat plaatsvinden, is volgens een zegsman van de gemeente nog niet helemaal duidelijk. "Begin volgende week", zegt hij. Of de gemeente en de asielzoekers dan tot een akkoord komen, is volgens hem ook nog niet te zeggen.

In de gekraakte Sint Josephkerk in Amsterdam-West zitten sinds eind vorig jaar zo'n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, die eerst in een tentenkamp in Amsterdam Osdorp verbleven. De eigenaar van de Sint-Josephkerk wilde de asielzoekers eigenlijk eind vorige maand weg hebben. Ze mochten echter langer blijven, omdat de eigenaar de groep niet op straat wilde zetten toen het zo koud was.

Vervolgens volgde uitstel op uitstel van het vertrek, vooral om af te wachten wat uit de gesprekken met de gemeente zou komen. Het laatste uitstel dat werd verleend duurde tot maandag. Voor de asielzoekers is op dit moment in hun ogen geen goede vervangende plek beschikbaar als ze de vluchtkerk moeten verlaten. Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben geen recht op een dak boven hun hoofd.

[F1 Historie] Verstappen bij Simtek

Dit jaar verschijnt tijdens elk grandprixweekend een Formule 1-special op FOK!sport. Zo lees je niet alleen het laatste F1-nieuws, maar nemen we je ook mee terug in de rijke geschiedenis van de hoogste raceklasse. Dit weekend kijken we terug op een stukje Nederlandse racegeschiedenis, Jos Verstappen in de Simtek.

Het is één van de meest onderbelichte stukken in de carrière van Jos Verstappen. Geheel onterecht, want Verstappen en Simtek leken voor elkaar gemaakt en hadden de sensatie van 1995 kunnen worden. Helaas kwam er veel te vroeg een einde aan dit sprookje in de dop.

Willem-Alexander: ik ben geen protocolfetisjist

Willem-Alexander is geen protocolfetisjist. Mensen mogen hem aanspreken zoals ze willen, 'omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn'. Dat zegt hij in een interview dat de NOS en RTL woensdag uitzenden en waarvan de NOS zaterdag al een paar beelden heeft getoond.

Prinses Máxima geeft in het interview volgens de NOS verder aan dat het paar na de troonswisseling 30 april, als Willem-Alexander koning wordt en Máxima koningin, vooral zichzelf wil blijven. "Iedereen noemt me Máxima. Koningin of prinses, dat doet er niet toe. Het is meer wat wij vertegenwoordigen dan de titel", zo zegt ze op de zaterdag vrijgegeven beelden.

In het gesprek, dat woensdag om 20.25 uur wordt uitgezonden, praten de prins en prinses over hun toekomst. Het paar had het gesprek met Mariëlle Tweebeeke van de NOS en Rick Nieman van RTL.

Spectaculaire ontsnapping uit cel Lille

Een gevangene is zaterdagochtend op een spectaculaire manier uit een gevangenis bij de Noord-Franse stad Lille ontsnapt. Dat bericht de Franse krant La Voix du Nord.

De man blies zijn celdeur op met explosieven. Volgens de politie had zijn vrouw die in dozen tissues naar binnen gesmokkeld. Redoine Faïd blies vijf deuren op en nam onderweg mensen in gijzeling. Hij vluchtte in een auto, maar liet de gijzelaars later midden op de snelweg vrij. De man is nog steeds voortvluchtig.

Faïd zat vast wegens een serie roofovervallen. Bij één ervan kwam in 2010 een politieagente om het leven.

Spectaculaire ontsnapping uit cel Lille
Spectaculaire ontsnapping uit cel Lille (Foto: ANP)

[Premier League] Arsenal ontsnapt tegen Norwich

Arsenal is zaterdag thuis tegen Norwich City aan puntverlies ontsnapt. De ploeg van Arsène Wenger boog in de slotfase een achterstand om in een 3-1 zege. Mikel Arteta maakte vijf minuten voor tijd uit een strafschop gelijk. Via een eigen doelpunt van Sébastien Bassong en Lukas Podolski pakte Arsenal zelfs drie punten. De bezoekers leken dankzij een goal van Michael Turner in de 57e minuut nog op weg naar een stunt.

Arsenal passeert door de overwinning Tottenham Hotspur en Chelsea. De Gunners staan nu op de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de Champions League. Norwich is nog altijd niet uit de zorgen. De ploeg staat slechts vier punten boven de degradatiestreep.

Ron Vlaar speelde met Aston Villa voor eigen publiek met 1-1 gelijk tegen het Fulham van coach Martin Jol, waar Urby Emanuelson een basisplaats had. Voor de Villans, die nog altijd maar drie punten verwijderd zijn van de degradatiestreep, opende Charles N'Zogbia de score. Door een eigen doelpunt van Fabian Delph werd het gelijk.

Everton, waar John Heitinga pas in de slotfase inviel, was met 2-0 te sterk voor Queens Park Rangers, de nummer negentien. Darron Gibson en Victor Anichebe scoorden voor de ploeg uit Liverpool, die zesde blijft. Liverpool speelde bij hekkensluiter Reading doelpuntloos gelijk en blijft steken op de zevende plaats.

Ook Southampton en West Ham United hielden elkaar in evenwicht. Het werd 1-1. Bij de Saints deed Jos Hooiveld de hele wedstrijd mee.

Drukte bij Rijksmuseum

Het is druk bij het zaterdag officieel heropende Rijksmuseum. Per uur bezoeken zo'n 2500 mensen het museum. Dat is ook het maximale aantal dat in het museum kan zijn. Het totaal aantal van dertigduizend mensen dat zaterdag het museum gratis mag bezoeken, wordt zeker gehaald, denkt een zegsman van het Rijksmuseum.

Koningin Beatrix opende het museum zaterdag rond het middaguur. Vanaf het eerste begin dat het gewone publiek er naar binnen mocht, zit het museum al op het maximale aantal bezoekers. "We zijn buitengewoon tevreden", aldus de woordvoerder.

Hoewel er aanvankelijk een fikse wachtrij stond, is die aan het einde van de middag vrijwel helemaal weg. "Het loopt nu lekker door." Mensen die binnen zijn, wordt wel gevraagd door te lopen. "We willen een maximum aantal bezoekers de kans geven het museum gratis te zien", geeft de woordvoerder aan.

De sfeer is volgens de zegsman goed. "Mensen die naar buiten lopen, zijn laaiend enthousiast. Ze vinden het het wachten waard geweest. Iedereen is helemaal blij."

Ex Kim Kardashian laat verstek gaan bij verplichte zitting

Kris Humphries is vrijdag niet komen opdagen bij een verplichte hoorzitting in Los Angeles. Kris had samen met zijn ex Kim Kardashian in de zaal moeten zitten in aanloop naar hun scheidingszaak, die op 6 mei van start gaat. Kardashian was wel van de partij.

De rechter was zo boos om de afwezigheid van de 28-jarige Humphries, die naar verluidt vastzat in New York, dat hij tijdens een speciale zitting op 19 april gaat bepalen of de basketballer mogelijk wordt bestraft. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 32-jarige Kardashian, die een kind verwacht van Kanye West, ligt al maanden in de clinch met haar ex. De realityster wil een scheiding, terwijl Humphries hun huwelijk nietig wil laten verklaren omdat het volgens hem alleen gebaseerd was op publiciteit.

Verdaas: ik heb moreel juist gehandeld

De in december afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt met zijn declaraties. In het televisieprogramma Nieuwsuur zegt hij zaterdagavond nog steeds van mening te zijn dat hij 'moreel gezien' juist heeft gehandeld.

Verdaas stelt vanuit het perspectief van de belastingbetaler 'de meest voordelige keuzes' te hebben gemaakt. De afgetreden staatssecretaris vraagt zich verder af of er geen irreële eisen aan bestuurders worden gesteld. De integriteit van openbaar bestuurders zou te veel worden verengd tot de vraag of iemand zich exact aan de regels houdt.

De PvdA'er was vorig jaar kortstondig staatssecretaris. De planoloog en gepromoveerd beleidswetenschapper trad al na een maand en een dag na zijn installatie af omdat hij in zijn vorige functie als gedeputeerde van Gelderland met reiskostendeclaraties zou hebben gesjoemeld.

Verdaas declareerde reizen tussen Nijmegen en Arnhem, terwijl hij feitelijk reisde tussen het Overijsselse Zwolle en Arnhem. Daarmee zou de PvdA'er hebben geprobeerd te verhullen dat hij in Zwolle woonde, en dus niet in de provincie woonde waar hij gedeputeerde was, iets wat niet mag.

Het Openbaar Ministerie maakte eerder bekend geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Verdaas. Verdaas heeft met zijn handelwijze weliswaar de verdenking van valsheid in geschrifte op zich geladen, aldus het OM. De PvdA'er is er echter niet rijker van geworden. Verdaas declareerde uiteindelijk minder kosten dan wanneer hij een vergoeding voor zijn werkelijke ritten zou hebben gevraagd.

De fractie van de Gelderse PVV is het niet eens met de beslissing van het OM en is vanwege de kwestie naar het gerechtshof in Arnhem gestapt in een poging Verdaas alsnog strafrechtelijk vervolgd te krijgen.

Afgelopen week werd bekend dat Verdaas aan de slag gaat als directeur van het Centre for Development Innovation (CDI), een van de onderzoeksinstituten van de Wageningen Universiteit.

Lening

Londen, het financiële district op een fraaie zomerdag. De hoofdvestiging van een echte Britse bank. Een prachtig gebouw uit het eind van de 19e eeuw dat de tand des tijds glansrijk heeft weerstaan. Veel marmer, zowel buiten als in de enorme foyer. Tapijt waar je tot je enkels in wegzakt. Keurig geklede en perfect gemanierde bankemployees die de klanten met alle egards tegemoet treden. 

[Bundesliga] Bayern blijft ook na titel winnen

Bayern München dendert ook na het behalen van de landstitel onverminderd voort in de Bundesliga. De Rekordmeister, die vorige week voor de 23e keer in de historie kampioen werd, won thuis met 4-0 van FC Nürnberg. Jerome Boateng, Mario Gomez en Rafinha maakten al voor rust het verschil. In de tweede helft vond Xherdan Shaqiri nog het net.

Arjen Robben begon net als onder anderen eerste doelman Manuel Neuer en Mario Mand?ukic op de bank. Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger en Thomas Müller waren er helemaal niet bij. Zij kregen rust. Bayern speelt dinsdag in de halve finale van de DFB Pokal tegen VfL Wolfsburg en is ook nog actief in de Champions League.

Borussia Dortmund leek bij hekkensluiter Greuther Fürth op weg naar een monsterscore, maar bleef steken op 6-1. Bij rust stond het al 5-0 door treffers van Mario Götze (2), Ilkay Gündogan (2) en Jakub Blaszczykowski. In de tweede helft scoorde echter alleen Robert Lewandowski nog voor de bezoekers. Edgar Prib deed iets terug.

Aanvoerder Rafael van der Vaart was belangrijk voor Hamburger SV. De aanvallende middenvelder won met zijn ploeg met 2-1 op bezoek bij FSV Mainz. Hij zorgde voor de assist bij de openingsgoal van Heung-Min Son in de 62e minuut. De Zuid-Koreaan maakte er ook 2-0 van, voordat Shawn Parker scoorde namens de thuisploeg.

In de onderste regionen speelden Fortuna Düsseldorf en Werder Bremen met 2-2 gelijk. De nummers veertien en vijftien staan nu respectievelijk acht en zes punten boven de degradatiestreep. Hoffenheim, dat zeventiende staat, schoot weinig op met het 2-2 gelijkspel bij VfL Wolfsburg.

Verdachte ramkraak gepakt na dollemansrit

Een 37-jarige man uit Den Bosch die wordt verdacht van een ramkraak is zaterdagochtend in zijn woonplaats opgepakt na een dollemansrit. De man raakte tijdens de rit onder meer woningen en geparkeerde voertuigen. Verschillende mensen moesten uitwijken. De politie loste verschillende schoten in een poging een einde te maken aan de gevaarlijke situatie, meldt de politie zaterdag.

De ramkraak vond vrijdag even voor 22.45 uur plaats bij een groothandel op de Kleine Elst in Rosmalen. Met een bestelauto was geprobeerd een opening te forceren aan de voorkant van de winkel. Toen dat mislukte, reed het busje weg.

Een tijd later werd de politie gewaarschuwd over problemen bij een woning aan de Kogelbloemstraat in Den Bosch. Toen de politie arriveerde, werd daar de bij de ramkraak gebruikte bestelbus aangetroffen. Agenten benaderden het voertuig voorzichtig, maar de bestuurder gaf vol gas en reed de stoep op. Het busje raakte daarbij verschillende woningen en geparkeerde auto's.

Door een politieauto te rammen zag de man kans weg te komen. Op de Graafseweg reed hij zich echter klem. De man ramde in een poging weg te komen diverse keren een politieauto en straatmeubilair. De politie loste verschillende schoten in een poging de man een halt toe te roepen.

De man ontkwam desondanks opnieuw. Korte tijd later werd zijn busje in de Wilgenstraat leeg aangetroffen. De politie kreeg vervolgens te horen dat de man bij de Kogelbloemstraat in een auto is gestapt, die vervolgens wegreed. Op de Orthenseweg werd deze auto gezien. De verdachte lag plat op de achterbank. De politie zette deze auto aan de kant, waarna de man werd aangehouden. Hij verzette zich hierbij wel.

Stoet motorrijders doorkruist Nederland

Op een aantal snelwegen zullen automobilisten zaterdag zijn verrast door een stoet van honderden motorrijders. De groep, van hoofdzakelijk Molukse motorrijders, doorkruist het land voor de zogeheten Peringatan Ride Out.

Dat meldde de ANWB. De toertocht wordt georganiseerd ter herdenking van de dood van voormalig president Soumokil van de RMS, de Republiek der Zuid-Molukken. Hij werd op 12 april 1966 in Indonesië geëxecuteerd.

De rit gaat via de Molukse wijken in Wormerveer, Amsterdam, Huizen, Nieuwegein, Woerden en Alphen aan den Rijn naar het eindpunt Krimpen aan den IJssel. In elke stopplaats wordt een korte herdenkingsplechtigheid gehouden.

Positieve Krul: "Komt wel goed"

Met Tim Krul onder de lat werd Newcastle United donderdag uit de Europa League geknikkerd door Benfica. De Nederlandse doelman blijft positief.

"Er is geen sprake van een kater", vertelt Krul Daily Star. "We kunnen zelfs niet wachten op zondag." Dan treffen de Magpies rivaal Sunderland. Er is volgens Krul veel vertrouwen binnen de ploeg. "Natuurlijk zijn er na de uitschakeling gemengde gevoelens."

"Het was een belangrijke avond voor ons en het is ontzettend zonde dat we de volgende ronde niet hebben bereikt. Maar we hebben ons best gedaan en troefden Benfica in de tweede helft volledig af." Als je dat kan, mag je volgens Krul zeker van jezelf zijn.

"Dan kun je veel uit een wedtrijd halen", vervolgt de Oranje-international. "Normaal gesproken is een uitschakeling negatief. Maar de fans bleven achter ons staan en gaven ons applaus toen we het veld verlieten. Het komt dus wel goed tegen Sunderland."

FNV: groen licht voor sociaal akkoord

Het ledenparlement van vakcentrale FNV heeft zaterdag ingestemd met het sociaal akkoord. In totaal gaf 83 procent aan voorstander te zijn. Dat meldt de vakcentrale zaterdag.

Eerder op de dag gaf voorzitter Ton Heerts al aan te verwachten dat de achterban van de FNV vrijwel zeker instemt met het sociaal akkoord. Het ledenparlement van FNV heeft een adviserende rol.

Heerts gaat het advies voorleggen aan de federatieraad, die volgende week zaterdag het formele besluit over het sociaal akkoord neemt. FNV-voorzitter Heerts spreekt zaterdag van een belangrijk signaal en een zwaarwegend advies aan de federatieraad. Het ledenparlement van de FNV riep daarnaast de federatieraad op om nog zaterdagavond een dringende oproep te doen richting het kabinet om te komen met een oplossing voor 'de dreigende ontslaggolf in de thuiszorg'. Abvakabo FNV gaf vrijdag aan het sociaal akkoord nog niet af te vinden, onder meer omdat de positie van thuiszorgmedewerkers met het akkoord onder druk zou staan. Dat de nullijn in de zorg nog niet definitief van de baan is, raakt een groot deel van de leden van de vakbond.

Het parlement gaf verder aan dat de instemming niet betekent dat de FNV alle bezuinigingen van het kabinet accepteert.

Woods krijgt twee strafslagen op Masters

Golfer Tiger Woods krijgt twee strafslagen voor het incident op de tweede dag van de Masters. Bij de derde slag op hole vijftien van Woods raakte de bal de vlaggenstok van de hole en kaatste in het water. Woods koos er niet voor de strafbal te droppen aan de waterkant, maar liep terug naar de plek waar hij had afgeslagen. Hij legde de bal echter niet op dezelfde plek, maar naar eigen zeggen twee yards (een kleine twee meter) verder naar achteren.

Doordat hij niet op dezelfde plek begon zou hij sowieso twee strafslagen moeten krijgen maar omdat die niet genoteerd zijn zou Woods gediskwalificeerd kunnen worden voor het niet ondertekenen van de juiste scorekaart. De officals hebben besloten niet de zwaarste straf op te leggen, maar die twee strafslagen toe te kennen in plaats van diskwalificatie. De Amerikaanse golfer zal dag drie op Augusta beginnen met een score van -1 in plaats van -3. Hij heeft nu vijf slagen achterstand op de leider Jason Day.

Velthuizen: "Eigenlijk zijn we de beste"

Piet Velthuizen jaagt met Vitesse nog altijd op het kampioenschap. De doelman beseft dat het, met een kind op komst, een mooie maand kan worden.

In het Algemeen Dagblad geeft Velthuizen toe van de titel te dromen. "Natuurlijk. Of het realistisch is, is vers twee. We zijn er dichtbij, maar mogen er niet vanuit gaan dat het ook lukt." Velthuizen zou het terecht vinden als de titel binnenkort in Arnhem gevierd wordt.

"Voor geen van de andere kampioenskandidaten doen we onder. Eigenlijk zijn we zelfs de beste, als je alleen naar de onderlinge duels met topteams kijkt. Van iedereen wonnen we." Op de ranglijst moeten de Arnhemmers echter nog Ajax en PSV voor zich dulden.

Velthuizen wordt deze maand vader, dus voor hem staan er sowieso mooie weken voor deur. "Al kan het op sportief vlak ook een teleurstelling worden. Maar ik denk dat het sowieso een mooie maand wordt. Natuurlijk is mijn kindje het belangrijkst. Familie is altijd belangrijker. Je eerste kind. Je eigen vlees en bloed. Het mooiste in je leven."

'City en AZ onderhandelen over Maher'

Manchester City heeft de beste papieren om AZ-middenvelder Adam Maher aan zich te binden. Althans, dat schrijft het Engelse Metro. De clubs zouden al in gesprek zijn.

De grote vraag is waar Maher komende zomer zijn loopbaan voortzet. Een langer verblijf bij AZ kan nagenoeg worden uitgesloten. PSV en Ajax trekken al enige tijd aan de Oranje-international, maar de club met de grootste kans om Maher te strikken zou Manchester City zijn.

De negentienjarige Maher, ook op de lijstjes van Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur, werd door Gertjan Verbeek aan Arsenal gelinkt, maar City zou volgens Metro al in gesprek zijn met AZ en grote kans maken op de handtekening van Maher.

De Citizens willen het middenveld verversen voor komend seizoen. Samir Nasri, allang niet meer onomstreden, lijkt daarbij kind van de rekening te worden. Maher zou de middenas van nieuwe glans moeten voorzien. Overigens heeft City overwogen om de transfersom van Maher te drukken door John Guidetti in ruil aan te bieden bij AZ. Guidetti ziet een overstap naar Alkmaar echter niet zitten.

Messi niet mee naar Zaragoza

Lionel Messi reist niet met Barcelona af naar Zaragoza. De Catalanen spelen daar zondagavond de uitwedstrijd tegen het plaatselijke Real, maar de Argentijn wordt gespaard.

Messi moest afgelopen woensdag, bij hoge nood, een halfuur opdraven in de kwartfinale Champions League tegen Paris Saint-Germain. Een 0-1 achterstand moest ongedaan worden gemaakt en dat lukte met de sterspeler binnen de lijnen. Zondag is minder urgent en dus blijft Messi thuis.

Barcelona wordt op een dag dit seizoen kampioen, daar is iedereen het wel over eens. Tito Vilanova kan het zich dus permitteren Messi voor het uitduel tegen Zaragoza, dat bovendien zeventiende staat, buiten zijn keurkorps te laten.

Ook Sergio Busquets en José Manuel Pinto hebben fysieke problemen, terwijl Andrés Iniesta en Jordi Alba rust krijgen. Daarom zijn de jongelingen Oier Olazabal en Sergio Roberto van het B-team van FC Barcelona opgenomen in de wedstrijdselectie.

Verdachte zwaargewond bij botsing met politie

Een 31-jarige man die wordt verdacht van bedreiging is vrijdagnacht in Eindhoven ernstig gewond geraakt bij een botsing met een politievoertuig. De man is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De man zou kort voor middernacht betrokken zijn geweest bij een ruzie in en buiten een woning aan de Aakstraat. Daar zou hij hebben gedreigd met een mes en zou hij ruiten van een woning hebben vernield. Ook zou hij een geparkeerde auto hebben beschadigd.

Toen de politie arriveerde, wezen de bewoners met de beschuldigende vinger naar de 31-jarige man. Die probeerde er op zijn scooter tussenuit te knijpen. Op de Botenlaan botste hij echter op een tegemoetkomend politievoertuig. De man raakte hierbij gewond aan zijn hoofd.

Agenten troffen een keukenmes aan bij de verdachte. Het mes is in beslag genomen. Bij de man is bloed afgenomen om te kijken of hij drank of drugs op had. Zaterdagmiddag is de man formeel op vrije voeten gesteld door de politie, omdat de bewoners van de belaagde woning geen aangifte tegen hem willen doen. Wel wordt proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Pakistaan onthoofd in Saoedi-Arabië

Een Pakistaanse man is door Saoedi-Arabische autoriteiten ter dood gebracht nadat hij was veroordeeld voor diefstal, verkrachting en moord op een vrouw in dat land. Dat berichtten verschillende lokale bronnen.

De man kreeg de straf omdat hij de eigenaresse van een vleeshandel had vastgebonden, beroofd, verkracht en vermoord. In het ultra-conservatieve Saoedi-Arabië wordt de doodstraf uitgedeeld in geval van gewapende diefstal, moord en verkrachting.

'Graphics is 60% van een spel'

Crytek-CEO Cevat Yerli heeft in een interview aangegeven dat graphics zeker wel belangrijk zijn. Volgens hem zijn graphics 60% van een spel; goede graphics hebben zelfs de mogelijkheid om gameplay te vergroten. Daarnaast zou het ook helpen met de sfeer die een gamer ervaart.

“People say that graphics don’t matter, but play Crysis and tell me they don’t matter. It’s always been about graphics driving gameplay. Graphics, whether it’s lighting or shadows, puts you in a different emotional context and drives the immersion, and immersion is effectively the number one thing we can use to help you buy into the world.

The better the graphics, the better the physics, the better the sound design, the better the technical assets and production values paired with the art direction, making things look spectacular and stylistic is 60% of the game.”

Geruchten gaan dat Crytek bezig is met een Gladiator-spel genaamd Ryse voor de nextgen-Xbox.

Crytek niet langer voor grote games (Novum)

Tientallen vaten met drugsafval gevonden in Brabant

In een bosgebied in het Brabantse Dorst zijn zaterdagochtend tientallen vaten met chemicaliën gevonden. Een deel van de vaten lekt. In de vaten zit vermoedelijk afval van een drugslaboratorium, meldt de politie.

De ongeveer zestig vaten werden rond 10.00 uur door een wandelaar ontdekt in een bosgebied bij de Oude Tilburgselaan. De tien grote bakken van tweehonderd liter en zo'n vijftig jerrycans en vaten zijn volgens de politie vermoedelijk van een vrachtwagen of een aanhangwagen gegooid, waardoor een deel is gaan lekken. De vindplaats is afgezet.

De afgelopen tijd worden in Noord-Brabant vaker gedumpte vaten met vermoedelijk drugsafval gevonden. Begin april ruimden de politie en de brandweer nog 41 vaten met drugsafval op een bospad bij Oisterwijk op. Op 19 maart werden in Waspik zeven vaten met vermoedelijk afval van synthetische drugs aangetroffen.

Mad Max-game komt van publisher Warner Bros

De game-variant van Mad Max wordt mogelijkerwijs door Warner Bros uitgegeven. Er zijn enkele domeinnamen geregistreerd onder de naam van Warner Bros: MadMaxGame, MadMaxTheGame, en WorldGoneMadLegendOfMax. Er is verder nog weinig bekend over het spel dat wordt gemaakt door Avalanche Studios.

De game zal gelijktijdig uitkomen met de nieuwe Mad Max-film, welke in 2014 moet uitkomen. Geruchten gaan dat Just Cause-developer Avalanche Studios bezig is met de productie van Mad Max. Het is nog niet zeker of de game uitkomt voor de huidige consoles of nextgen, aangezien deze pas in 2014 uit zal komen. 

Zorgverzekeraars verbaasd om kliniek Volkskrant

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is onthutst over het gemak waarmee een nieuwe verslavingskliniek kan worden gestart. Helemaal verrast is de koepelorganisatie echter niet, laat ZN zaterdag weten in een reactie op het bericht dat verslaggevers van de Volkskrant op simpele wijze een eigen kliniek, 'GGZ Bontiusplaats', wisten te starten. Brancheorganisatie GGZ Nederland spreekt van een verbazingwekkende kwestie.

Verslaggevers van de krant wisten door middel van het invullen van enkele formulieren op internet en een bezoek aan de Kamer van Koophandel GGZ Bontiusplaats te starten. De kliniek mag behandelingen declareren bij zorgverzekeraars. Volgens zorgverzekeraar DSW worden nota's waarschijnlijk probleemloos gedeclareerd.

Directeur van GGZ Nederland Paul van Rooij zei zaterdag op Radio 1 het verbazingwekkend te vinden 'hoe makkelijk het gaat, dat er geen enkele controle is door, ook door de inspectie'. Ook dat het blijkbaar 'zo moeilijk is' om achteraf te controleren of er een psychiater of therapeut betrokken was bij een behandeling, noemt Van Rooij verbazingwekkend.

ZN stelt al eerder zorgen te hebben geuit over het gebrek aan transparantie in de GGZ. "Het is voor zorgverzekeraars bijna ondoenlijk om adequaat te controleren en dat geldt zeker bij dergelijke niet gecontracteerde verslavingsinstellingen: controle kan alleen achteraf en er moeten sterke aanwijzingen zijn dat er iets niet in de haak is."

Directeur van GGZ Nederland Van Rooij stelt dat de huidige regels tekortschieten. Hij pleit voor een systeem waarbij elke zorgaanbieder een contract heeft met een verzekeraar.

ZN geeft aan het absoluut noodzakelijk te vinden dat er meer zicht komt op de behandelingen en de effecten daarvan. "En dat geldt zeker voor verslavingsklinieken." Wel vindt ZN dat ook als de regels en het toezicht daarop fraude mogelijk maken, het 'natuurlijk' de verantwoordelijkheid van de aanbieders zelf is om zich aan de regels te houden.

Webber ziet kansen

In China mag Mark Webber vanaf de laatste plek proberen nog wat punten mee te nemen na de race. De Red Bull-coureur viel stil in Q2 en krijg daarna een straf omdat zijn brandstof bijna op bleek.

En toch denkt de Australiër niet kansloos te zijn vanaf de laatste startplek. “Het is erg teleurstellend. In Q1 ging het nog goed en de auto voelde goed aan. We hadden een mooi plan voor de rest van de kwalificatie opgesteld. In Q2 kregen we een probleem met de brandstofdruk, waardoor ik de auto moest stoppen en de pitstraat niet meer kon halen. De kwalificatie was zo al over voor die eigenlijk echt was begonnen. We hebben nu wat geluk nodig, maar we moeten vanaf mijn startpositie proberen alsnog iets voor elkaar te krijgen", aldus Webber.

ChristenUnie heeft nieuwe voorzitter

De 48-jarige Piet Adema is zaterdag officieel gekozen tot nieuwe voorzitter van de ChristenUnie. Dat gebeurde tijdens een partijcongres van de ChristenUnie in Ede. Adema was begin maart al voorgedragen als nieuwe voorzitter van de hyperchristelijke partij. Hij volgt de vertrokken Janneke Louisa op.

Adema werd rond 1990 bestuurlijk actief binnen het Gereformeerd Politiek Verbond, dat in 2001 met de Reformatorische Politieke Federatie fuseerde tot ChristenUnie. Tot 2003 was Adema voorzitter van de provinciale afdeling van ChristenUnie. In Friesland is Adema gedeputeerde geweest namens ChristenUnie.

Verder is hij waarnemend burgemeester geweest in Achtkarspelen. In 2012 trad Adema toe tot het landelijk bestuur van de partij en werd hij voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma voor de ChristenUnie schreef.

Begin maart stelde Adema in het Nederlands Dagblad dat de ChristenUnie voortaan lijsttrekkerverkiezingen moet houden. Volgens hem horen dergelijke verkiezingen bij deze tijd. De verkiezingen moeten niet alleen op landelijk en Europees niveau worden gehouden, maar wat betreft Adema ook lokaal en provinciaal.

Toro Rosso heeft gemengde gevoelens

Vandaag presteerde Daniel Ricciardo het om voor het eerst dit seizoen in de top tien te rijden. De Toro Rosso-coureur kwalificeerde zich als zevende in China.

Sinds Bahrein vorig jaar heb ik niet meer in Q3 gestaan, dus het is mooi dat ik nu weer in de top-tien sta. Ik kijk er naar uit om morgen een sterke race te rijden. Je zag vandaag al wel dat iedereen zoveel mogelijk zijn banden spaarde door zo laat mogelijk naar buiten te gaan. Het zal morgen dan ook een spannende race worden en ik kan niet wachten tot de lampen uitgaan,” aldus Ricciardo.

Stalgenoot Jean-Eric Vergne zal vanaf de vijftiende plek starten morgen. De Fransman werd zestiende maar wint een plaatsje door de straf van Mark Webber. “Dit was teleurstellend, want de snelheid was sinds vrijdag in orde. Vanmiddag voelde de auto echter niet zo goed aan. Ik verwacht echter dat we dat vanavond kunnen oplossen. De auto presteert duidelijk goed, dat heeft mijn teamgenoot wel bewezen en ik heb dan ook nog kansen genoeg om er iets van te maken in de race. Het zal erg belangrijk zijn de juiste strategie te bepalen.

PSY wil Noord-Koreanen laten lachen

PSY wil Noord-Koreanen met zijn muziek aan het lachen maken. "Hopelijk genieten zij ook van Gangnam Style, Gentleman, mijn muziekvideo's en mijn choreografie."

De Zuid-Koreaanse rapper hoopt daarnaast dat de huidige situatie tussen de twee Korea's snel verbetert. "Het is een tragedie", zei PSY op een persconferentie voor aanvang van een concert. Noord-Korea is bezig met voorbereidingen voor een proef met een middellangeafstandsraket.

De 35-jarige PSY, die eigenlijk Park Jae-sang heet, lanceerde vrijdag zijn nieuwe single Gentleman. Het nummer kwam uit in 119 landen. De clip bij Gangnam Style, die wereldwijd al meer dan anderhalf miljard keer werd bekeken, is de meest bekeken video aller tijden op Youtube.

Aanvankelijk wilde PSY zijn nieuwe lied Assarabia noemen, maar hij was bang Arabieren daarmee voor het hoofd te stoten. Assarabia is Zuid-Koraanse straattaal om opwinding uit te drukken.

Jorritsma ongelukkig met cashadvies Nibud

Voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Annemarie Jorritsma is bijzonder ongelukkig met het advies van het Nibud om altijd contant geld achter de hand te hebben. Dat zei ze zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Het instituut voor budgetvoorlichting vindt dat mensen altijd contant geld in huis moeten hebben nu banken in de afgelopen week het slachtoffer waren van diverse cyberaanvallen. Zo kunnen noodzakelijke spullen toch gekocht worden als mensen tijdelijk niet bij hun geld kunnen.

Volgens Jorritsma is zo'n oproep gevaarlijk. "Ik vind juist dat we zo min mogelijk cash in huis moeten hebben in verband met het risico op overvallen", zei ze. Jorritsma ziet liever dat de chipknip blijft bestaan. Op die manier wordt ook een klein bedrag achtergehouden. "Ik houd een pleidooi voor het niet afschaffen van de chipknip. Cash geld is het slechtste wat er is", zei ze.


Jorritsma ongelukkig met cashadvies Nibud (Foto: Novum)

Rijksmuseum opent met oranje rook

Het Rijksmuseum is officieel weer open. Koningin Beatrix draaide zaterdag rond het middaguur symbolisch de sleutel om waarmee ze na ruim tien jaar de deuren van het museum weer opende.

De opening ging gepaard met feestelijk vuurwerk in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Even daarvoor hadden dertien fanfarekorpsen het wachtende publiek opgewarmd. De orkesten marcheerden om beurten over een lange oranje loper. Enkele honderden mensen woonden de ceremonie bij.

Na de heropening door de koningin is het museum tot middernacht gratis toegankelijk. Bezoekers die liever in wat rustiger tijden gaan, kunnen het hele jaar terecht. Het museum is namelijk 365 dagen per jaar geopend, en heeft vanaf nu ruimere openingstijden.


Rijksmuseum opent met oranje rook (Foto: Novum)

Van den Brom baalt van twitterende Armenteros

Anderlecht-coach John van den Brom is niet te spreken over aanvaller Samuel Armenteros. De aanvaller uitte zijn ongenoegen over een beslissing van de trainer via Twitter.

Nadat Armenteros van Van den Brom kreeg te horen dat hij met het tweede elftal moest meedoen, postte de aanvaller de tweet: "De voetbalwereld is niet eerlijk". Van den Brom laat in een reactie weten Armenteros daarop aan te zullen spreken.

"Omdat wij gisteren een vrije dag hadden en Samuel van een blessure terugkeert en wedstrijdritme mist, speelt hij met de beloften en daarom trainde hij daar ook mee. Dat hij niet tevreden is, is zijn probleem, maar ik kan er niet goed tegen dat hij dat met een tweet de wereld ingooit", aldus de coach tegen Sporza. "Ik zal hem er zeker op aanspreken als ik hem zie."

FOK!filmtips van de dag: Top Gun

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Normaal zouden Elisabeth en Ousmane elkaar nooit ontmoet hebben. Zij is een weduwe die een rustig leven leidt op haar boerderijtje op kanaaleiland Guernsey. Ousmane is een boswachter en bidt vijf keer per dag richting Mekka. Op 7 juli 2005, brengen islamitische terroristen in de drukke ochtendspits van Londen, vier bommen tot ontploffing. In een paar minuten tijd sterven 56 mensen en raken 700 anderen gewond. Elisabeth hoort het nieuws en probeert haar dochter Jane, die al enkele jaren in Londen woont, te bereiken. Tevergeefs. Ook Ousmane lukt het niet contact op te nemen met zijn zoon in Londen. En dus vertrekken ze naar de metropool om er hun kinderen te zoeken.

Sotigui Kouyaté won voor zijn rol als Ousmane in London River, de Zilveren Beer voor Beste Acteur tijdens het Berlijnse filmfestival van 2009. Te zien om 16.22 uur op CANVAS.

In Wallace & Gromit: A Matter of Loaf and Death zijn Wallace en Gromit een automatische bakkerij begonnen. De zaken lopen goed, maar Gromit leest in het nieuws dat er het afgelopen jaar verschillende bakkers 'verdwenen' zijn. Wallace maakt zich echter geen zorgen. Bovendien is hij verliefd geworden op Pielle Bakewell, die helemaal weg is van brood. Gromit komt er al snel achter dat zijn baas in gevaar is. Hij gaat op onderzoek uit en zijn moordmysterie wordt een zaak van 'leven en brood'. Te zien om 18.15 uur op BBC1.

De muziekdocumentaire Justin Bieber: Never Say Never  toont het verhaal van Justin Bieber en zijn weg naar de top: van straatartiest in het kleine stadje Stratford, Canada tot een internetfenomeen en wereldwijde superster met als hoogtepunt een uitverkochte show in Madison Square Garden in New York. Regisseur Jon M. Chu heeft deze documentaire gedraaid tijdens de wereldtournee van 2010. Te zien om 20.00 uur op RTL5.

Maverick wordt samen met zijn co-piloot Goose aangenomen bij Top Gun, een keiharde marineopleiding voor piloten. Hij gaat hier de concurrentie aan met een andere toppiloot, Iceman. Na een tragische gebeurtenis realiseert Maverick zich dat het leven toch hard kan zijn en twijfelt of hij nog verder wil gaan met vliegen. Uiteindelijk moet hij toch bewijzen wie de beste piloot is. Top Gun is te zien om 20.00 uur op RTL7.

Paulie, Custody, Enough, Terminator 3: Rise of the Machines, Go for It!, Days of Thunder, The Boy Who Cried Werewolf, Unstable It’s a Free World…, Taxi, In Dreams en Highlander: The Source zijn ook op televisie te zien.

LET OP: There Will Be Blood was op FOK! al filmtip op 14-03 jl. Het vreemde doet zich vandaag voor, dat twee omroepen zich aan de film wagen, op verschillende tijdstippen.

Mata: "Yaya een van de beste ter wereld"

Chelsea treft zondag Manchester City in de halve finale FA Cup. Maar de Blues strijden ook nog om een Champions League-ticket. Juan Mata is vol vertrouwen.

Mata beleeft een sterk tweede seizoen bij Chelsea. De Spanjaard trof al tien keer doel in 28 competitieduels en is veelvuldig belangrijk voor zijn team. In de Premier League is Chelsea verwikkeld in de strijd om plaats vier (die rechtgeeft op voorronde Champions League) en in de FA Cup gloort een finaleplek.

Over dat eerste is Mata vol vertrouwen. "Ik ben er zeker van dat we in de topvier eindigen en volgend seizoen Champions League spelen", vertelt hij The Sun. Morgen treft Chelsea dus City, waarbij Yaya Touré vermoedelijk Mata's directe tegenstander zal zijn. Over de Ivoriaan is hij vol lof.

"Yaya is een van de beste middenvelders ter wereld, hij is zeer compleet. Hij kan verdedigen, aanvallen, dribbelen en scoren. Hij is zo groot en krachtig en heeft geweldige kwaliteiten", steekt Mata de loftrompet. "Maar wij hebben ook goede middenvelders en zullen hem proberen aan te pakken, maar niet alleen met hem, want City heeft sowieso een heel erg goed team."

Chelsea zou dit seizoen de FA Cup-titel kunnen prolongeren. In zijn eerste seizoen won Mata meteen het meest prestigieuze clubtoernooi ter wereld. "Wembley is daardoor een heel speciale plek voor mij. Ik had er al eens met Spanje tegen Engeland gespeeld, maar vorig jaar besefte ik pas hoe het werkelijk is."

Franciscus begint aan hervorming Curie

Paus Franciscus heeft een groep van acht kardinalen samengesteld die hem moeten gaan helpen bij het hervormen van de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms Katholieke Kerk. Het Vaticaan heeft dat zaterdag laten weten.

De groep kardinalen moeten Franciscus helpen met ideeën en voorstellen om de Curie te moderniseren. Onder de gekozen kardinalen zijn curiekardinaal Guiseppe Bertello, de aartsbisschop van Boston Sean Patrick O'Malley, aartsbisschop Reinhard Marx van München en Freising en de Congolees Laurent Monsengwo Pasinya.

De hervorming van de Curie is een van de belangrijke taken voor paus Franciscus op dit moment. Uit gelekte documenten bleek eerder dat er achter de schermen van het Vaticaan sprake is van een machtsstrijd.

Schöne: "Ajax is nooit blij met een punt"

Lasse Schöne voelt zich thuis bij Ajax en krijgt niet voor niets de complimenten van trainer Frank de Boer. De Deen hoopt met Ajax op zijn tweede landstitel in zijn carrière.

Wat betekent de recente goede vorm van Ajax in de topper tegen PSV? "We gaan met veel vertrouwen naar Eindhoven. PSV zit in een mindere periode, niet alleen binnen maar ook buiten het veld. Dat maakt zondag echter weinig uit. Ze zijn net zo gedreven als wij. Het blijft een goed team. Ze doen alles om die wedstrijd te winnen. We moeten oppassen. Ze hebben spelers die uit het niets een wedstrijd kunnen beslissen en spitsen die een goal kunnen maken. Wij moeten gewoon spelen zoals we de laatste weken hebben gedaan. Goed voetbal spelen, ons positiespel, en kansen creëren. Dan kunnen we PSV pijn doen. Hopelijk verloopt de wedstrijd net als in Amsterdam. Toen speelden we een erg goede wedstrijd."

Schöne leek afgelopen zomer gehaald voor de breedte, maar speelde inmiddels 28 competitiewedstrijden, waarvan 24 in de basis. In de topper tegen PSV in Amsterdam op 1 december deed hij tien minuten mee als invaller. Momenteel is hij een vaste waarde voor De Boer. De coach zei vrijdag over Schöne: “Tijdens ons eerste gesprek heb ik hem verteld dat we hem op verschillende posities kunnen gebruiken en dat hij zeker aan spelen gaat toekomen. Omdat we veel wedstrijden zouden spelen, ook in Europa en de beker. In het begin speelde hij af en toe en nu heeft hij zich gewoon in de basis gespeeld. Hij verdient een compliment.”

"Fijn om complimenten te krijgen en beloond te worden voor het harde werken", reageert Schöne. "Maar we hebben nog vijf wedstrijden te spelen. De goede vorm moet nog even blijven. Ik ben in ieder geval blij dat ik in mijn eerste seizoen bij Ajax goed speel en meteen heb laten zien dat ik niet voor de breedte ben gehaald. Dat die aanpassing zou goed is verlopen, had ik wel gehoopt. Het spelletje dat ze hier spelen, daar houd ik van. We hebben veel de bal. Ook heb ik veel met spelers en trainers gesproken over hoe ik hier moet spelen. Daarom heb ik me goed en snel aangepast.”

Schöne was dit seizoen actief op meerdere posities. Als een van de aanvallende middenvelders, zelfs als rechtsbuiten en de afgelopen twee wedstrijden was hij de centrale, controlerende man op het middenveld. Die rol is zondag weggelegd voor zijn landgenoot Christian Poulsen, zo verklapte Frank de Boer. In een topwedstrijd kiest de coach toch voor meer defensieve zekerheid. Mogelijk staat Schöne tegen PSV weer rechtsbuiten. "Ik ben verdedigend minder dan Poulsen, maar zou er ook kunnen spelen. Ik heb heel mijn leven op aanvallende posities gespeeld, maar bij een team als Ajax, dat veel de bal heeft, bevalt die plek van controleur me ook prima."

Het voetbal van Ajax bevalt Schöne, maar ook met de druk om te winnen die hoort bij een topclub heeft de oud-speler van sc Heerenveen, De Graafschap en NEC geen moeite. ”Bij mijn vorige clubs was winnen ook belangrijk, maar hier moet en kan het elke week. Met NEC waren we uit bij Ajax blij met een punt. Bij Ajax ben je nooit blij met een punt. Dat is het verschil. Ik vind het leuk om onder die druk te spelen. Dat was een van de redenen om naar Ajax te gaan, om bovenin mee te doen. Ik geniet ervan, vind het fijn om elke week de spanning te hebben dat je moet winnen.”

Schöne kan met Ajax zijn eerste landskampioenschap pakken, maar een titel is hem niet vreemd. In het seizoen 2006/2007 werd hij met De Graafschap al kampioen van de Eerste Divisie. "Die titel met De Graafschap was heel bijzonder. Het was mijn eerste jaar als prof bij een eerste elftal. Ik kwam van het eerste elftal van Heerenveen, maar speelde daar niet. En team als De Graafschap moet altijd om de titel spelen in de Eerste Divisie, maar onze eerste seizoenshelft wat minder."

"Daarna hebben we bijna alles gewonnen in de tweede seizoenshelft. We werden kampioen en promoveerden naar de Eredivisie. Heel Doetinchem stond op zijn kop. Fantastisch om mee te maken. Het kampioenschap in de Jupiler League telt natuurlijk een stuk minder dan in de Eredivisie, maar het is altijd bijzonder om eerste te eindigen. Laat ik hopen dat ik dat het hier weer mee kan maken. Mijn eerste grote prijs, dat zou fantastisch zijn. Daarom ben ik gaan voetballen, om kampioen te worden. Het feest zal hier wel ietsje groter zijn dan in Doetinchem…"

Bosz twijfelt nog over tactiek Heracles

Heracles Almelo-coach Peter Bosz weet nog niet met welke speelwijze hij FC Groningen wil bestrijden. Heracles speelde vorige week tegen Ajax opvallend verdedigend, terwijl de ploeg normaal bekend staat om zijn ultra-aanvallende spel.

"Dat deden we, omdat ik vind dat we met die spelers tegen Ajax ons doodvonnis zouden tekenen wanneer we te veel druk zouden zetten", legt Bosz uit. "De laatste weken hebben we vaker moeten improviseren omdat we met schorsingen zaten. Ook nu zullen we weer een oplossing vinden. Hoe die er uit gaat zien, weet ik nu nog niet", laat Bosz optekenen door RTV Oost.

Balende Zomer: "Stank voor dank"

Ramon Zomer kent een moeilijke periode bij sc Heerenveen. De verdediger is zijn basisplaats kwijtgeraakt. Zomer was in de eerste seizoenshelft een vaste basiswaarde onder trainer Marco van Basten en werd door de trainer zelfs als aanvoerder benoemd. Inmiddels moet de verdediger genoegen nemen met een plaats op de bank en daar baalt hij dan ook stevig van.

"Als het dan eindelijk loopt met het team en je komt zelf op de bank terecht, dan voelt dat toch een beetje als stank voor dank", zegt hij in de Leeuwarder Courant. Zomer werd gepasseerd in het competitieduel tegen Feyenoord (2-0) en ontbrak vorige week tegen FC Groningen omdat zijn vrouw was bevallen.

Politie houdt 15-jarige automobilist aan

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Horst een 15-jarige jongen uit Venlo aangehouden die in een auto reed. Volgens de politie trok de jonge automobilist de aandacht, omdat hij zonder licht tegen het verkeer in een straat inreed.

Nadat de politie de auto had laten stoppen, vertelde de jongen dat de auto van een vriend was. Samen met een andere 17-jarige vriend uit Venlo was hij in die auto gaan zitten en en een stukje gaan rijden. De jeugdige automobilist hield aan zijn avontuur een boete over.

SP: Teeven niet juiste man voor asielzaken

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) moet zich afvragen of hij de portefeuille asielzaken niet beter aan iemand anders kan overlaten, vindt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Zij bevestigde zaterdag een bericht van de NOS hierover. Het SP-Kamerlid vindt VVD’er Teeven te veel een crimefighter en niet het juiste type politicus voor het asielbeleid.

Gesthuizen wijst erop dat ze eind vorig jaar al een motie van wantrouwen tegen Teeven heeft ingediend. Ze sluit niet uit dat ze dat opnieuw doet na het debat over de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Die pleegde zelfmoord, volgens een inspectierapport nadat er in zijn behandeling tal van fouten waren gemaakt door de Nederlandse overheid.

Gesthuizen wil echter eerst het debat met Teeven afwachten.

Been niet tevreden over veldspel Genk

Hoewel Racing Genk prima is begonnen aan de Play-Off I, is trainer Mario Been nog niet helemaal blij met het spel van zijn ploeg. Met vier punten uit twee duels is Genk momenteel het best gestart van alle ploegen. Been blijft echter kritisch en ziet de nodige verbeterpunten voor zijn elftal. "We hebben onze start niet gemist, maar we zijn niet blind voor de manier waarop."

"Het kan dus allen maar beter gaan als we ook nog eens goed beginnen voetballen en daar houd ik me ook aan vast", aldus de Rotterdammer tegenover Het Laatste Nieuws. "Wij moeten opnieuw vrijuit durven spelen, met iets meer geduld - nu is het allemaal wat hectisch en verliezen we te snel de bal. Dan kost het eens zoveel krachten om die te heroveren."

Bouwimpuls voorlopig 'geparkeerd'

Het bedrag van driehonderd miljoen euro dat het kabinet heeft gereserveerd om de bouw mee te stimuleren, wordt voorlopig geparkeerd. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De impuls was gekoppeld aan een aanvullend pakket aan bezuinigingsmaatregelen om het begrotingstekort mee terug te dringen. In het sociaal akkoord is donderdag afgesproken dat deze bezuinigingen vooralsnog niet doorgaan. De driehonderd miljoen die juist zou worden geïnvesteerd gaat daarom ook nog niet door."Voorlopig wordt deze dus geparkeerd", aldus de minister.

Schultz gaat ervan uit dat de bouwimpuls uiteindelijk toch wordt doorgevoerd. "Ik zet in afwachting van nadere besluitvorming de voorbereiding van deze projecten door", schrijft ze daarover.

PSV'er Marcelo droomt van Barcelona

PSV-verdediger Marcelo hoopt ooit de overstap te kunnen maken naar een buitenlandse topclub. FC Barcelona heeft zijn voorkeur.

Marcelo sluit een dergelijke transfer in de toekomst niet uit, maar beseft wel dat hij nog stappen zal moeten maken voordat het zover is. De verdediger droomt van Barcelona. "Natuurlijk, daar dromen alle spelers van. Ze willen het liefst bij een van de grootste clubs ter wereld spelen. Dat geldt ook voor mij."

"Als ik hier goed blijf spelen, denk ik dat ik ook zo'n kans maak. Ik ben naar Nederland gekomen om mijn kunnen te tonen en kampioen te worden. Vorig jaar hadden we een kans, maar die lieten we ons ontglippen", aldus de Braziliaan tegenover de NOS.

Morgen krijgt Marcelo met PSV een nieuwe kans om de titeldroom levend te houden. Dan moet er in Eindhoven wel gewonnen worden van Ajax.

Hopi krijgen hun masker terug

Een van de tientallen Amerikaanse indianenmaskers die vrijdag in Parijs zijn geveild keert terug naar de oorspronkelijke eigenaren van de Hopi-stam. Het omstreden kavel is aangekocht door een organisatie die het aan de Hopi terug wil geven. De veiling bracht bijna een miljoen euro op.

Ondanks felle protesten van stamleden, medestanders als acteur Robert Redford, en de Amerikaanse regering weigerde de Franse rechter een stokje voor de veiling te steken. Vertegenwoordigers van de Hopi-indianen, die in een reservaat in Arizona wonen, voerden tevergeefs aan dat de ongeveer zeventig maskers gestolen eigendom zijn. De voorwerpen zouden voor de Hopi als medium dienen om contact te leggen met hun voorouders.

De veiling werd verstoord door medestanders van de Hopi die 'schande' en 'gênant' riepen. Een van hen werd door bewakers uit de zaal verwijderd. Veilinghuis Néret-Minet Tessier & Sarrou liet voor aanvang van de veiling weten bedreigingen te hebben ontvangen.

De Hopi zagen ervan af mee te bieden op de maskers, liet stamhoofd Le Roy Shingoitewa weten. Ook wist hij niet van een weldoener die ze voor zijn stam zou willen aankopen. Volgens het veilinghuis is één masker echter op de kop getikt door een koper die het aan de Hopi wil gunnen.

Het veilinghuis had de rechter gewaarschuwd dat het tegenhouden van de verkoop desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor Franse musea, die gedwongen zouden kunnen worden hun collecties af te staan. Volgens Néret-Minet zijn de maskers al niet heilig meer sinds ze in privébezit zijn.

De maskers, surrealistische felgekleurde gezichten vervaardigd van hout, leer, veren en paardenhaar, dateren uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Vermoedelijk werden ze in de jaren dertig en veertig meegenomen uit een reservaat in het noorden van Arizona. Het duurste masker heeft een geschatte waarde van een halve ton.

[NBA] Blessure Bryant domper voor Lakers

Los Angeles Lakers heeft in de strijd om het laatste ticket voor de play-offs in de NBA een belangrijke zege geboekt op Golden State Warriors. De winst (118-116) werd echter overschaduwd door een blessure van Kobe Bryant. De sterspeler heeft waarschijnlijk een gescheurde achillespees. Een mri-scan moet zaterdag meer duidelijkheid geven.

"Ik maakte een beweging die ik al een miljoen keer heb gemaakt, maar nu hoorde ik iets knappen", liet Bryant weten. "Dit is de grootste teleurstelling uit mijn carrière." Hij was nog wel goed voor 34 punten. De Lakers hebben een duel voorsprong op concurrent Utah Jazz, dat te sterk was voor Minnesota Timberwolves: 107-100.

Alle uitslagen van vrijdag:

Toronto - Chicago 97-88
Washington - Philadelphia 86-97
Indiana - Brooklyn 109-117
Atlanta - Milwaukee 109-104
Miami - Boston 109-101
Detroit - Charlotte 113-93
Cleveland - New York 91-101
New Orleans - LA Clippers 93-96
Houston - Memphis 78-82
Dallas - Denver 108-105
San Antonio - Sacramento 108-101
Utah - Minnesota 107-100
Portland - Oklahoma 90-106
LA Lakers - Golden State 118-116


Blessure Bryant domper voor Lakers (Foto: Novum)

Australiër Day neemt leiding over bij Masters

Golfer Jason Day leidt na de tweede dag van de Masters. Op de golfbaan van Augusta ging de 25-jarige Australiër vrijdag rond in 68 slagen. Hij komt daardoor op een totaal van 138, zes onder het baangemiddelde. Hij wordt op de voet gevolgd door Fred Couples, de winnaar van 1992, en Marc Leishman, die tot dusverre een slag meer nodig hadden.

Day, die twee jaar geleden al eens als tweede eindigde, kan de eerste Australiër worden die het groene jasje krijgt aangetrokken. "Het is geweldig om hier de leiding te hebben. Ik kijk uit naar de uitdaging die mij de komende twee dagen wacht."

Viervoudig winnaar en nummer één van de wereld Tiger Woods kwam prima voor de dag, maar zag zijn bal op de vijftiende via de vlag van de hole in het water belandden. De Amerikaan ging rond in 71 slagen en maakt deel uit van een groep van zeven spelers die op -3 staan. Angel Cabrera en Jim Furyk (-2) staan daar nog net boven.

Sergio Garcia ging met Leishman na de eerste dag nog aan kop, maar de Spanjaard zakte na een ronde van 76 naar de veertiende plaats. Hij staat onder anderen op gelijke hoogte met Rory McIlroy. De pas 14-jarige Tianlang Guan haalde verrassend de cut. De Chinees, de jongste deelnemer ooit, kwam uit op +4.


Australiër Day neemt leiding over bij Masters (Foto: Novum)

Russen komen met zwarte lijst met Amerikanen

Moskou heeft een lijst met 18 namen van Amerikanen gepubliceerd die niet meer welkom zijn in Rusland. De lijst is een reactie op de zwarte lijst die de Verenigde Staten vrijdag bekendmaakte. Daarop staan 18 Russische functionarissen die de VS niet meer in mogen wegens schending van de mensenrechten.

De Amerikaanse maatregel vloeit voort uit een nieuwe wet waarin staat dat mensen die betrokken zijn geweest bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski in 2009, de Verenigde Staten niet in mogen.

Op de Russische lijst staan onder andere prominente functionarissen uit de toenmalige regering van George Bush en van Amerikaanse functionarissen die betrokken waren bij vervolging van Russen in de VS.

Vijf verdachten schietpartij Rotterdam vrij

De politie houdt nog een verdachte vast voor de schietpartij donderdag in Rotterdam. De overige vijf verdachten zijn vrijdagavond vrijgelaten. Ze hebben vermoedelijk niets met het incident te maken. Dat zegt een politiewoordvoerder zaterdag.

Bij de schietpartij kwam een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats om het leven. Hij werd waarschijnlijk na een ruzie neergeschoten op de Pleinweg. De verdachten werden een halfuur na het incident gepakt toen een vuurwapen werd gevonden in een bus. Alle verdachten bevonden zich op dat moment in de bus. De politie ging er vrijdag van uit dat een van hen de dader was.

Twee banners voor The Great Gatsby

The Great Gatsby. Een vaker verfilmd verhaal, maar niet eerder stond er een visionair regisseur als Baz Luhrmann aan het roer. Een man die extravaganza niet ontwijkt en die deze zelfs liefkozend omarmt. De man bij uitstek om een geheel eigen draai te geven aan dit wereldberoemde verhaal. 

De trailers lieten al zien wat er verwacht mag worden: een kleurrijk en bombastisch spektakel van haast epische proporties, met een niet al te conventionele soundtrack. Nu zijn er twee nieuwe banners uitgebracht die de visuele stijl eer aan doen. 

Op de banners zijn de twee centrale liefdeskoppels te aanschouwen: Jay Gatsby en Daisy Buchanan (Leonardo DiCaprio en Carey Mulligan) en Nick Carraway en Jordan Baker (Tobey Maguire en Elizabeth Debecki) zijn hierop in vergelijkbare posities te zien.

The Great Gatsby is vanaf 16 mei in de Nederlandse cinema's te zien.

The Great Gatsby banner
The Great Gatsby banner

Webber bestraft na stilvallen

Na het stilvallen van Mark Webber in Q2 was het wachten op een reactie van de wedstrijdleiding. Die oordeelde dat er te weinig benzine in de Red Bull zat en zette hem terug naar de laatste startplek.

De wedstrijdleiding berekent dit jaar voor het eerst zelf uit hoeveel brandstof er minimaal in een auto moet zitten om in de pitstraat te komen. Zit er te weinig benzine in straffen ze je direct nadat dit gebleken is. Dit alles naar aanleiding van incidenten vorig jaar met Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.

150 milliliter zat er nog in de tank bij de Australiër en dat bleek niet genoeg om tot de garage te komen. En dus zal niet Giedo van der Garde als laatste vertrekken maar de geplaagde Webber zal die eer hebben.

Meer wulpsheid met Emma Watson in tv-clip The Bling Ring

Of het nu een goede film wordt of niet, The Bling Ring gaat garant staan voor Emma Watsons transformatie van Hermelientje naar seksbom. Hoe dat gaat? Eerder onthulde ze haar uitdagende lokroep al, in de nieuwste tv-clip stopt ze een paal tussen haar benen. Want zo rollen we anno 2013!

Verder geen onthullingen over de plot of een oplichtend tipje van de sluier over karakterontwikkeling, maar dat doet er ook niet toe. De Nederlandse releasedatum is ook nog niet bekend, maar ook dat doet er niet toe. Sterker nog, woorden doen er helmaal niet toe. Dit bericht is totaal irrelevant, het gaat immers om de beelden ...

Langeler: "Openingsgoal op goed moment"

Na de overwinning op VVV-Venlo (0-2) is handhaving voor PEC Zwolle weer een stuk dichterbij. Trainer Art Langeler zag vrijdagavond een professioneel PEC.

De club dankte de overwinning voor een groot deel aan spits Fred Benson, die beide treffers voor zijn rekening nam. Toch sprak Langeler na afloop op de persconferentie over een collectieve prestatie. "We hanteerden al snel de lange bal. Want korte combinaties waren op deze grasmat niet mogelijk."

"Voorheen bleven we dat dan proberen, maar nu pasten we gelukkig wél onze strijdwijze aan", sprak de keuzeheer. "Het openingsdoelpunt viel voor ons op een goed moment (twaalfde minuut, red.). En toen het 0-2 werd zakte bij VVV de moed in de schoenen." PEC klom dankzij de overwinning naar de twaalfde plaats in de Eredivisie. De voorsprong op nummer zestien Roda JC bedraagt acht punten.

Almagro via Lorenzi naar halve finale Houston

Nicolas Almagro is vrijdag doorgedrongen tot de halve finale van het ATP-toernooi in Houston. De als eerste geplaatste Spanjaard was met 6-4 en 6-4 te sterk voor Paolo Lorenzi (7). Beide spelers gingen in het eerste bedrijf tot de laatste game gelijk op, maar na een dubbele fout van de Italiaan rook Almagro zijn kans en sloeg toe.

Zowel Almagro als Lorenzi leverde aan het begin van de tweede set zijn service in. Met een forehandwinner pakte de nummer twaalf van de wereld een tweede break en daarmee stelde hij de zege veilig. "Ik speelde al beter dan donderdag, maar ik voel dat ik nog wat beter kan", liet Almagro na de partij weten.

De 27-jarige tennisser uit Murcia stuit bij de laatste vier op Rhyne Williams, die met een wildcard werd toegelaten tot het hoofdschema. De thuisspeler rekende op het Amerikaanse gravel af met de Spanjaard Ruben Ramirez Hidalgo: 7-6 (1), 1-6 en 6-4.

De andere halve eindstrijd gaat tussen titelverdediger Juan Monaco en John Isner. De als derde geplaatste Argentijn versloeg qualifier Robby Ginepri overtuigend met 6-1 en 6-0. Isner, de nummer vijf van de plaatsingslijst en vorig jaar verliezend finalist, stuurde Ricardas Berankis uit Litouwen naar huis met 6-3, 3-6 en 6-3.


Almagro via Lorenzi naar halve finale Houston (Foto: Novum)

Ben Affleck 'stikjaloers' op Michael Douglas

Acteur Ben Affleck beweert tegenover over E! News dat hij stikjaloers is op collega Michael Douglas. De 68-jarige veteraan kust namelijk zijn beste vriend Matt Damon in de film Behind The Candelabra. Dit is uiteraard een goedbedoelde grap van Affleck.

"De jaloezie vreet me op van binnen. Ik voel de afgunst in mijn hart. Ik kan er niet tegen", aldus Affleck voorafgaand aan de première van zijn nieuwste film To The Wonder. Damon en Affleck kennen elkaar al sinds de universiteit en werkten al aan meerdere projecten samen. De bekendste is nog steeds Good Will Hunting. 

Douglas' vrouw Catherine Zeta-Jones liet al eerder weten dat ze een beetje "jaloers" is: "Als mijn man dan toch zo nodig iemand moet kussen, laat het dan maar Matt Damon zijn. Ikzelf heb die kans helaas nog nooit gekregen."

 Argo ook geprezen om regie Ben Affleck (Foto: Novum)

Musea feliciteren Rijksmuseum

Het Van Gogh Museum feliciteert het Rijksmuseum met zijn heropening. Op de gevel van het pand aan het Museumplein is zaterdag een sticker bevestigd waarmee het museum de collega's van het Rijksmuseum gelukwenst.

Ook het Stedelijk Museum feliciteert het naburige Rijksmuseum met de heropening, die zaterdag rond het middaguur wordt verricht door koningin Beatrix. Waar het Van Gogh Museum het doet met een sticker van 27 bij 5,4 meter, bevestigde het Stedelijk Museum een vlag met daarop zijn felicitaties aan een trucklift.

In een paginagrote advertentie in het NRC Handelsblad zaterdag wordt het Rijksmuseum eveneens gefeliciteerd. "Onze buren zijn open. En hoe! Het Museumplein feliciteert het Rijksmuseum", staat in de advertentie, die behalve door het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum ook door het Koninklijk Concertgebouworkest en het Concertgebouw is onderschreven.

Het Rijksmuseum is vanaf de heropening tot middernacht gratis geopend voor publiek. De verbouwing van het museum duurde tien jaar. In de tussentijd diende de Philipsvleugel als onderkomen van de topstukken uit de collectie. Nu het hoofdgebouw open is, staat de verbouwing van de Philipsvleugel op het programma.

Yolanthe niet bang voor 'kaapsters op de kust'

Yolanthe Sneijder-Cabau is niet bang dat een andere vrouw haar man Wesley van haar afpakt. "Natuurlijk zullen er altijd vrouwen zijn die wat proberen en een move maken", vertelt ze in het AD. "Ik heb met ze te doen."

"Hoewel ik geen vrouw ben die zegt: mijn man gaat nooit vreemd. Soms zijn er momenten dat een man in de verleiding komt, zeker een man die veel in de belangstelling staat", weet de brunette, die sinds kort in Istanbul woont. "Maar ik geloof dat ons huwelijk sterk genoeg is om daartegen bestand te zijn."

De 28-jarige Yolanthe heeft al meerdere keren laten doorschemeren graag kinderen te willen, maar wil daarvoor eerst meer rust in haar leven. "Ik heb mijn sieradenlijn, mijn acteerprojecten, fotoshoots, de Turkse televisie en het huis is nog niet op orde", somt ze op. "Ik wil een kind alle tijd, aandacht en liefde kunnen geven."


Yolanthe niet bang voor 'kaapsters op de kust' (foto Novum/AP)

Mubarak naar rechtbank gevlogen

De vroegere Egyptische president Hosni Mubarak is zaterdag met een helikopter naar een rechtbank in een buitenwijk van Caïro gevlogen. Daar begint zaterdag het nieuwe proces tegen de gevallen dictator.

Mubarak is eerder veroordeeld tot levenslang omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van meer dan 800 betogers. Hij liet veiligheidstroepen schieten op actievoerders die meededen in de opstand tegen zijn bewind die in 2011 tot zijn val leidde. In januari gaf een rechtbank toestemming voor een nieuw proces. Behalve Mubarak staan nog enkele andere prominenten uit het vroegere regime terecht.

Op de Egyptische televisie was te zien hoe Mubarak liggend op een ziekenhuisbrancard het gerechtsgebouw werd binnengereden.

Duits publiek zingt voor jarige Sylvie

Sylvie van der Vaart werd vrijdagavond toegezongen door het publiek van het Duitse programma Let's Dance. De presentatrice, die zaterdag haar 35e verjaardag viert, kreeg volgens Bild 'vochtige ogen van geluk'. De krant merkte ook op dat Sylvie er na alle tumult rond haar liefdesleven 'stralend' uitzag.

Afgelopen week kwam naar buiten dat Rafael van der Vaart sinds kort een relatie heeft met Sabia, de ex van Khalid Boulahrouz en een goede vriendin van Sylvie. Sylvie zou op haar beurt nieuw liefdesgeluk hebben gevonden bij de Franse zakenman Guillaume Zarka.


Duits publiek zingt voor jarige Sylvie (foto Novum/AP)

Eerste geval vogelgriep in Beijing

De nieuwe variant van de vogelgriep is voor het eerst buiten Oost-China opgedoken. Bij een 7-jarig meisje uit Beijing is een besmetting met het H7N9-virus vastgesteld. De besmetting is volgens de autoriteiten door verschillende tests bevestigd.

De ouders van het kind werken in de pluimveehandel. Het meisje is in een ziekenhuis opgenomen. Haar toestand is stabiel. Bij twee mensen die nauw in contact met haar zijn geweest, zijn vooralsnog geen griepsymptomen gevonden.

Het is het eerste geval van vogelgriep buiten het oosten van China. Daar dook het virus eind vorige maand voor het eerst op. De ziekte heeft tot nu toe aan elf mensen het leven gekost. Bij 32 mensen is het virus geconstateerd.

Ziekenhuizen op oorlogssterkte voor troonswisseling

De ziekenhuizen in Amsterdam maken zich op voor extra drukte rond de troonwisseling. In vrijwel elk hospitaal worden de hele dag en nacht extra diensten gedraaid of worden mensen achtergehouden mocht dat nodig zijn bij onverwachte gebeurtenissen. Dat blijkt uit een rondgang langs de zes grote ziekenhuizen in de hoofdstad.

Hoewel het op Koninginnedagen altijd drukker is, wordt dit jaar nog meer drukte verwacht. De gemeente Amsterdam liet eerder al weten te rekenen op meer bezoekers dan de zevenhonderdduizend van vorig jaar. De ziekenhuizen houden er vooral rekening mee dat het spitsuur gaat worden op de spoedeisende hulp. In andere jaren kwamen daar zo'n vijftig tot honderd patiënten meer binnen vergeleken met een normale dag.

Volgens een woordvoerder van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis grijpen veel mensen een dergelijke dag aan voor een feest met veel drank en drugs waardoor er patiënten binnenkomen die dronken van hun fiets zijn gevallen of die gewond zijn geraakt bij vechtpartijen. Behalve drank- en drugsgerelateerde gevallen gaat het verder om bijvoorbeeld reanimaties en mensen die onwel zijn geworden.

Van bedden vrijhouden is verder geen sprake, stellen de ziekenhuizen. Zo zijn het AMC en het VUmc als traumacentrum altijd berekend op rampen of onverwachte gebeurtenissen. "We zijn er altijd klaar voor. Dat zijn we nu ook", aldus een woordvoerder van het AMC. "Wel zijn we op zo'n dag extra alert." In de ziekenhuizen draaien naast artsen en verpleegkundigen ook beveiligers en administratief medewerkers extra diensten.

Day neemt leiding in Augusta

De Australische golfer Jason Day gaat alleen aan de leiding na de tweede ronde van de Masters. Op de baan in Augusta leverde hij een scorekaart in van 68 slagen en bracht hij zijn totaal op 138. Hij wordt gevolgd door de Amerikaan Fred Couples en zijn landgenoot Marc Leishman, die een slag meer nodig hadden.

De Amerikaan Tiger Woods liet een ronde van 71 noteren. Hij staat op drie slagen van Day. De pas 14-jarige Chinees Guan Tianlang haalde als de jongste speler ooit de cut na een ronde van 75 en een totaal van 148 slagen.

Day neemt leiding in Augusta
Day neemt leiding in Augusta (Foto: ANP)

[F1] Uitslag kwalificatie China

Lewis Hamilton heeft bij de Grand Prix van China de poleposition veroverd. De Engelsman van Mercedes bleef in de kwalificatie Kimi Räikkönen bijna drie tienden van een seconde voor. Fernando Alonso mag morgen als derde vertrekken. 

Red Bull kende geen goede kwalificatie. Mark Webber start slechts als veertiende, terwijl regerend wereldkampioen Sebastian Vettel besloot om uit tactische overwegingen geen tijd te zetten in de derde kwalificatie. Giedo van der Garde zal morgen als laatste aan de race beginnen. Hij kwam net tekort op zijn teamgenoot Charles Pic en start als 22e. 

Uitslag kwalificatie

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.484   9
2 K. Räikkönen Lotus 1:34.761 +0:00.277 11
3 F. Alonso Ferrari 1:34.788 +0:00.304 12
4 N. Rosberg Mercedes 1:34.861 +0:00.377 9
5 F. Massa Ferrari 1:34.933 +0:00.449 12
6 R. Grosjean Lotus 1:35.364 +0:00.880 9
7 D. Ricciardo Toro Rosso 1:35.998 +0:01.514 15
8 J. Button McLaren 2:05.673 +0:31.189 12
9 S. Vettel Red Bull -:--.--- -:--.--- 13
10 N. Hülkenberg Sauber -:--.--- -:--.--- 11
11 P. di Resta Force India 1:36.287   9
12 S. Perez McLaren 1:36.314 +0:00.027 10
13 A. Sutil Force India 1:36.405 +0:00.118 11
14 M. Webber Red Bull 1:36.679 +0:00.392 6
15 P. Maldonado Williams 1:37.139 +0:00.852 10
16 J. Vergne Toro Rosso 1:37.199 +0:00.912 12
17 V. Bottas Williams 1:37.769   3
18 E. Gutierrez Sauber 1:37.990 +0:00.221 5
19 J. Bianchi Marussia 1:38.780 +0:01.011 6
20 M. Chilton Marussia 1:39.537 +0:01.768 3
21 C. Pic Caterham 1:39.614 +0:01.845 6
22 G. van der Garde Caterham 1:39.660 +0:01.891 6

Strafhof start intern onderzoek naar misbruik

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is een intern onderzoek gestart naar seksueel misbruik door een voormalig medewerker. Dat meldde het ICC op de website. Over de identiteit van de verdachte is nog niets bekendgemaakt.

Vier personen uit het beschermingsprogramma van het ICC zeggen te zijn misbruikt door een voormalig ICC-medewerker. Dit zou in de Democratische Republiek Congo zijn gebeurd. De vermeende dader was juist verantwoordelijk voor de veiligheid van de slachtoffers.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Ze zijn veilig ondergebracht en krijgen medische- en psychologische hulp. In een persbericht zegt het Strafhof de beschuldigingen zeer serieus te nemen.

Strafhof start intern onderzoek naar misbruik
Strafhof start intern onderzoek naar misbruik (Foto: ANP)

'Nog twee Nederlandse renners klant bij Fuentes'

Nog minstens twee Nederlandse profwielrenners behoorden tot de klantenkring van de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. De twee zouden er epo hebben gekocht. Dat zegt de Bredase arts Berend Nikkels zaterdag in het AD. Hij begeleidde zo'n tien wielrenners bij hun dopinggebruik.

De twee Nederlanders zouden volgens Nikkels geen codenaam hebben bij Fuentes, zoals gebruikelijk was. Volgens hem komt dat omdat zij geen bloedtransfusies hebben ondergaan. Eerder werden de namen van Thomas Dekker en Remmert Wielinga genoemd. Nikkels benadrukt verder dat de top van de Rabobankploeg op de hoogte was van het dopinggebruik van de renners.

Fuentes is de grote spil in de dopingzaak 'Operacion Puerto', een onderzoek naar grootschalig gebruik van doping in de wielersport. Bij een inval in zijn praktijk werden honderden zakken met ingevroren bloed van topsporters gevonden.

[Primera División] Spectaculaire comeback Betis in stadsderby

Betis Sevilla heeft vrijdagavond op spectaculaire wijze een nederlaag in de stadsderby tegen Sevilla afgewend. De ploeg van Pepe Mel werkte in eigen huis een 0-3 achterstand weg en speelde uiteindelijk met 3-3 gelijk. De Nigeraan Nosa kroonde zich tot de gevierde man met de gelijkmaker een minuut voor tijd.

Sevilla had eerder dit seizoen thuis met 5-1 gewonnen van de stadsgenoot en aanvankelijk leek de burenruzie vanuit Betis-perspectief wederom op een afgang uit te draaien. Na 33 minuten leidden de bezoekers riant met 0-3 door goals van Ivan Rakitic (2) en Alvaro Negredo.

Vlak voor rust zorgde Dorlan Pabon voor hoop bij de Betis-fans door een fout in de Sevilla-verdediging van Gary Medel af te straffen: 1-3. Na elf minuten in de tweede helft stond de wedstrijd compleet op zijn kop. Rubén Castro maakte eerst 2-3 en even later werd Medel van het veld gestuurd.

Een minuut voor tijd buitte Nosa het numerieke voordeel uit voor Betis met de gelijkmaker. De fans van de thuisploeg vierden het als een overwinning.

'Pensioengeld uitlenen aan bedrijven'

Het kabinet gaat onderzoeken of pensioenfondsen hun reserves kunnen gebruiken voor het verlenen van krediet aan het midden- en kleinbedrijf. Het zal een 'verkenner’ aanstellen die de mogelijkheden bekijkt.

Het kabinet heeft dat toegezegd tijdens het sociaal overleg met bonden en werkgevers, zegt voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland in een interview met Het Financieele Dagblad van zaterdag.

Biesheuvel wijst erop dat het bedrijfsleven meer kapitaal nodig heeft en dat banken nog veel problemen hebben. "We hebben een groot pensioenvermogen. Is het dan niet mogelijk een klein stukje daarvan te gebruiken voor kredietverlening?"

Eerder sprak topman Kees van Dijkhuizen van de NIBC-bank op verzoek van het kabinet al met de pensioenfondsen om meer pensioenreserves in hypotheken te beleggen.

'Pensioengeld uitlenen aan bedrijven'
'Pensioengeld uitlenen aan bedrijven' (Foto: ANP)

Angstcultuur bij Douwe Egberts

Op de werkvloer van Douwe Egberts heerst een angstcultuur. De 2300 werknemers vrezen voor hun baan en lijden onder een hoge werkdruk. Dat blijkt uit een inventarisatie van vakbonden FNV Bondgenoten, CNV en De Unie.

In de afgelopen maanden kregen de bonden steeds meer signalen dat er mensen bewust het bedrijf uitgewerkt worden. Daardoor ontstond veel onrust. Mensen zijn bang om op het matje geroepen te worden bij kritiek en bang om zich ziek te melden. In totaal kwamen er bij de bonden ruim tweehonderd meldingen binnen.

De bonden willen graag met topman Jan Bennink praten over de problemen, maar volgens bestuurder Nicole Boonstra van FNV Bondgenoten wil hij geen gesprek aangaan.

DE Master Blenders 1753, het moederbedrijf van Douwe Egberts, ging vorig jaar naar de beurs na de afsplitsing van het Amerikaanse Sara Lee. Vrijdag deed investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) een overnamebod van 7,5 miljard euro. Die overname zat er volgens de bonden al aan te komen. Boonstra hoopt dat een nieuwe eigenaar rust binnen het bedrijf brengt.

'Openen verslavingskliniek te makkelijk'

Het oprichten van een verslavingskliniek is zonder enige controle eenvoudig te regelen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. Voor het opzetten van een dergelijke kliniek is zelfs geen psychiater of psychotherapeut nodig. Voor het behandelen van patiënten moet dat formeel wel, maar toezicht daarop ontbreekt.

Verslaggevers van de krant wisten door middel van het invullen van enkele formulieren op internet en een bezoek aan de Kamer van Koophandel een eigen kliniek, 'GGZ Bontiusplaats', te starten die behandelingen mag declareren bij zorgverzekeraars. Volgens zorgverzekeraar DSW worden nota's waarschijnlijk probleemloos gedeclareerd.

De krant toont met de actie aan dat de marktwerking in de zorg doorschiet. De regels voor het oprichten van privéklinieken zijn vijf jaar geleden door de overheid versoepeld om marktwerking mogelijk te maken. Sindsdien zijn er tientallen klinieken bij gekomen. Mede hierdoor zijn de kosten van de verslavingszorg opgelopen met veertig procent, naar 380 miljoen in 2011.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) erkent de problemen. Volgens de Volkskrant wil ze de toelatingswet aanpassen. Zo overweegt ze om klinieken vooraf te laten goedkeuren door de inspectie of om zorgverzekeraars strenger te laten screenen.

Trailer voor Romeo and Juliet

Weet je wat de wereld nodig heeft? Nog een Romeo & Juliet-verfilming! Dat moeten de producenten van de nieuwste adaptatie van het klassieke werk van William Shakespeare gedacht hebben. Vandaag is een trailer verschenen. 

Aan klinkende namen geen gebrek. Zo tekende Downton Abbey-bedenker Julian Fellowes voor het script en worden bijrollen bezet door gerenommeerde acteurs als Damian Lewis, Paul Giamatti en Stellan Skarsgård. Hailee Steinfeld en Douglas Booth spelen het gedoemde liefdeskoppel.

Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend. Shakespeareverfilmingen zijn weer in. Binnenkort komt Joss Whedons versie van Much Ado About Nothing uit.

Nieuwe Romeo and Juliet-film. Joepie of nooooooooo?

Nieuwe afbeeldingen uit The Hunger Games: Catching Fire onthuld

Er zijn nieuwe afbeeldingen opgedoken op het internet uit de film The Hunger Games: Catching Fire, het vervolg op de succesvolle film The Hunger Games.

Zo is er op de afbeeldingen te zien dat Katniss haar jongere zusje, Primrose, in haar armen sluit en dat Katniss' beste vriend, Gale, gevangen wordt genomen.

Langzaam wordt er steeds meer bekend over de film en zondag tijdens de MTV Movie Awards zal de trailer voor het eerst getoond worden.

The Hunger Games: Catching Fire

The Hunger Games: Catching Fire

The Hunger Games: Catching Fire

The Hunger Games: Catching Fire

Rijk geeft minder aan wetenschappelijk onderzoek

Het rijk geeft de komende jaren minder uit aan wetenschappelijk onderzoek. Het bedrag daalt van 4,8 miljard dit jaar naar 4,3 miljard euro in 2017. Dat meldt het Rathenau Instituut vrijdag na het op een rijtje zetten van de bedragen die ministeries uitgeven aan onderzoek.

Vooral de ministeries van Economische Zaken, Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Infrastructuur en Milieu geven minder. Economische Zaken geeft dit jaar nog een miljard euro, maar dat loopt terug tot 609 miljoen euro in 2017. Dat komt onder meer door bezuinigingen en het wegvallen van geld uit de aardgasbaten.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu trekt dit jaar nog bijna honderd miljoen euro uit, tegenover 53 miljoen euro in 2017. Bij VWS gaat het om een daling van 161 miljoen dit jaar naar 137 miljoen over vier jaar.

Het instituut stelt verder dat de geldstromen veranderen. Er gaat meer naar bedrijven en minder naar universiteiten en onderzoeksinstituten. "Vooral de instituten worden daardoor afhankelijker van de inkomsten uit de markt", aldus het Rathenau Instituut.

VS straffen Russen om schending mensenrechten

Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft achttien Russen die het schuldig acht aan schendingen van de mensenrechten vrijdag sancties opgelegd. Op de zwarte lijst staan onder meer politiemannen die een aandeel hadden in het verdachte overlijden van de Russische jurist Sergej Magnitski. Een aantal vertrouwelingen van president Vladimir Poetin blijft vooralsnog buiten schot.

De lijst maakt deel uit van een wet die hoofdzakelijk was bedoeld om handelsbeperkingen die dateren van de Koude Oorlog te schrappen. Het deel van de wet dat over mensenrechtenschendingen gaat heeft echter de woede van de regering-Poetin gewekt. Het Kremlin zwoer Washington met gelijke munt terug te betalen.

De zogeheten Magnitsky Act draagt de naam van Sergej Magnitski, die in 2008 werd gearresteerd nadat hij overheidsfunctionarissen had beticht van grootschalige belastingfraude. Magnitski werd medische zorg ontzegd en overleed in 2009 in een Russische cel. Hij was door cipiers ernstig mishandeld. Russische mensenrechtengroepen betichten de regering ervan de daders de hand boven het hoofd te houden.

De strafmaatregelen voor de achttien Russen op de zwarte lijst raken vooral hun financiën en bewegingsvrijheid. Onder meer politiechef Aleksander Bastrikin en de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov, die door Congresleden voor sancties waren voorgedragen, ontspringen vooralsnog de dans.

Schippers wil begrotingstekort meer loslaten

Het kabinet moet zich niet blindstaren op het begrotingstekort. Dat zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zaterdag in een interview in het AD. Ze wil het liefst dat er echte hervormingen worden doorgevoerd zonder dat er steeds op de Europese norm van drie procent wordt gefixeerd. Voor haar is het een willekeurig getal.

"Of het tekort nou drie procent is, 2,9 of 3,2 procent, dat zijn voor mij willekeurige getallen. Als we op de winkel passen en alleen maar zorgen dat we onder de drie procent blijven, dan is er hier niks te halen voor mij", aldus Schippers. "We moeten het land klaar maken voor de toekomst", stelt ze.

Een woordvoerder van de minister benadrukt in een reactie dat Schippers niet breekt met de norm, zoals het AD concludeert. Volgens de krant zou de minister hebben gezegd dat het tekort ook groter mag zijn en staat ze daarmee lijnrecht tegenover premier Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra, voor wie de drie-procentsnorm 'heilig' is.

Schippers beaamt in het interview verder dat het 'moeilijk' en 'lastig' regeren is omdat er geen meerderheid in de Eerste Kamer is. "Ik had dat liever anders gezien. Een meerderheidskabinet kan daadkrachtiger en sneller opereren", zegt ze daarover. Schippers stelde dat al tijdens de formatie aan de orde, maar toen zijn er andere keuzes gemaakt. "We moeten nu dealen met de situatie. Daarom moeten we op zoek naar een breed draagvlak."

De minister is tevreden met het sociale akkoord zoals het er nu ligt. Volgens Schippers blijven alle hervormingen overeind. "Dat is winst. Het is jammer dat bepaalde maatregelen gefaseerd of later worden ingevoerd maar daar krijgen we rust in de polder voor terug."


Schippers wil begrotingstekort meer loslaten (Foto: Novum)

Regionale kranten nu als tabloid

Regionale dagbladen als het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad verschijnen zaterdag voor het eerst op tabloidformaat. De kranten van HDC Media zijn daarmee de laatste regionale dagbladen die overgaan op een kleiner formaat.

Ook de IJmuider Courant en De Gooi- en Eemlander worden voortaan uitgegeven als tabloidkranten. De overstap komt volgens hoofdredacteur Mike Ackermans na twee jaar intensieve voorbereiding.

"Het is een hele grote operatie. Niet alleen de drukpersen, maar ook het advertentiesysteem, de opmaak en de manier van schrijven moest worden aangepast."

Ackermans denkt ook dat de kwaliteit van de kranten erop vooruitgaat. "Grote pagina's stonden vaak vol kleinere berichten. Nu maken we meer keuzes en staan er een of twee verhalen op een pagina.

Naast de kranten van HDC Media, verschijnt ook het Reformatorisch Dagblad binnenkort in kleinere omvang. De avondkrant wordt maandag na 42 jaar voor het eerst gedrukt op tabloidformaat. Van de landelijke dagbladen resteert nu alleen De Telegraaf als broadsheet.

Het Reformatorisch Dagblad greep de fysieke transformatie van de krant ook aan om een nieuw onderdeel te introduceren. Donderdag wordt het dagblad voor het eerst aangeleverd met de katern Kruispunt, waarin extra aandacht wordt geschonken aan ontwikkelingen in de kerken en aan kerkdiensten.

Koningin opent Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam wordt zaterdag omstreeks het middaguur geopend door koningin Beatrix. De twaalf uur durende heropening betekent het sluitstuk van een verbouwing die vijf jaar langer duurde en miljoenen euro's meer kostte dan gepland, maar werd omarmd door de bezoekers die er al een kijkje mochten nemen.

Een belangrijk deel van de werkzaamheden in de afgelopen tien jaar bestond uit het in ere herstellen van het gebouw van architect Pierre Cuypers uit 1885. In de loop van de twintigste eeuw waren de details op de muren, vloeren en plafonds steeds verder bedekt met lagen witte verf, systeemplafonds.

De eerste taak van architectenbureau Ortiz y Cruz was het restaureren van de originele details. Ook braken de architecten de binnenhoven van het museum, die na de Tweede Wereldoorlog waren volgebouwd met kantoren, weer open. Daaruit ontstond een groot atrium, dat gratis te bezoeken is en waar de stempel van de Spaanse architecten het duidelijkst te zien is.

"Het is het einde van vele jaren inspanning. Ik ben bang dat ik het gevoel van een leeg nest ga krijgen, als bij een kind dat het huis uitgaat", zei Antonio Ortiz bij de persopening tegen Novum Nieuws. Hij is trots op de manier waarop hij met collega Antonio Cruz oude en nieuwe architectuur wist te combineren. De verbouwing kostte uiteindelijk 375 miljoen euro.

Waar het oude Rijksmuseum was gebouwd voor zo'n veertigduizend jaarlijkse bezoekers, moet het museum nu anderhalf tot twee miljoen kunstliefhebbers aankunnen. Directeur Wim Pijbes wil dat alle Nederlandse kinderen tot en met 18 jaar het topstuk uit de collectie, De Nachtwacht van Rembrandt, zien. Zij krijgen gratis entree.

Het motto van het museum is volgens Pijbes 'gevoel voor schoonheid, besef van tijd'. "Wij willen inspireren en intrigeren", verwijst hij naar de ambitie van het museum om kunst te verbinden met de nationale geschiedenis. Naast het 'museum van Nederland' moet de instelling ook de 'nationale schatkist' van Nederland zijn.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) omschreef het museum tijdens de persopening liever als 'nationale huiskamer', met de nieuwste technische snufjes. Zo worden 7500 voorwerpen in de tachtig museumzalen verlicht door speciaal voor het museum ontworpen LED-verlichting van Philips.

Het elektronicaconcern leverde in totaal bijna driekwart miljoen LEDs. Voor de verlichting van sommige voorwerpen, zoals een antiek poppenhuis, kwamen technici tot drie keer toe terug naar het museum om de geschikte verlichtingsmethode te vinden.

Ook de opstelling van de stukken in het museum is ingrijpend veranderd. Alleen De Nachtwacht hangt op zijn oude plaats, aan het einde van de eregalerij. Het museum koos voor een chronologische aanpak, waardoor sculpturen, schilderijen, meubels en glaswerk in dezelfde ruimtes zijn geplaatst. Pijbes en zijn collega's braken daarmee met de museale traditie, waarin voorwerpen per soort werden tentoongesteld.

De nieuwe aanpak en uitstraling van het museum is in binnen- en buitenland enthousiast ontvangen. "Perfectie is bijna overal bereikt", oordeelde de Volkskrant. "Het resultaat van de tien jaar durende combinatie van restauratie en vernieuwing is grandioos", vond NRC Handelsblad. "De langverwachte resultaten zijn zo spectaculair dat het ernaar uitziet dat het museum nog jaren model zal staan voor andere instellingen", voorspelde de Britse krant The Guardian.

Het Rijksmuseum opent zijn deuren in een drukke tijd. April en mei behoren tot het hoogseizoen voor culturele instellingen in Amsterdam. Om de bezoekersstroom op te vangen, heeft het museum verschillende maatregelen genomen. Zo werd alvast begonnen met online kaartverkoop, waarbij 75 duizend kaarten werden verkocht.

Bezoekers die liever in wat rustiger tijden gaan, kunnen het hele jaar terecht. Het museum is namelijk 365 dagen per jaar geopend, en heeft vanaf de heropening langere openingstijden. Na de heropening door koningin Beatrix zaterdag is het museum tot middernacht gratis toegankelijk.

FOK! wat een weer... Een vriendelijke dag

Goedemorgen! En daar waren ze de dan: de eerste opfrissende plensbuien. Er passeerden gisteren drie buienlijnen en de derde was de meest actieve. Zoals verwacht heeft het hier en daar ook even pittig geonweerd. De bui die over Brabant trok was de zwaarste van de dag en ging ook gepaard met hagel en zware windstoten. Verder viel er plaatselijk meer dan 10 millimeter regen. Vandaag hebben we een heel ander weertype.

We beginnen de dag met nogal wat laaghangende bewolking, maar geleidelijk aan zal toch de zon er doorheen gaan komen. In het noorden zal het waarschijnlijk wat langer grijs blijven. Vanmiddag schijnt dan op veel plaatsen de zon, maar die moet het luchtruim delen met enkele stapelwolken. De kans op een bui is heel erg klein. Langs de kust loopt de temperatuur op tot 9 graden, terwijl het in het zuidoosten wel 15 graden kan worden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig.

Later in de avond neemt de bewolking toe op nadering van een warmtefront. Voor het weerbeeld van morgen kan dit front nog een grote invloed hebben. Dat het wel lekker warm gaat worden staat wel vast, maar of het ook een stralende dag gaat worden is nog een groot vraagteken.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Onweersbui op afstand
Gisteravond maakte Marieke vanuit Dronten deze mooie foto van een flinke bui die in de omgeving van Swifterbant hing. Ook bij Marieke zelf  vielen er een paar stevige regen- en onweersbuien.

 

 

 

Honderden arrestaties na voetbalrellen Marokko

De Marokkaanse politie heeft 193 voetbalsupporters gearresteerd, die donderdagavond een spoor van vernieling trokken door de miljoenenstad Casablanca. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken vrijdag laten weten.

De aanhangers van FAR, uit de hoofdstad Rabat, belaagden voor aanvang van de wedstrijd tussen hun club en rivaal Raja Casablanca verscheidene voorbijgangers en sloegen trams, bussen en auto's kort en klein. De politie liet in het midden of bij de rellen gewonden zijn gevallen.

Ook RTL en SBS mogen toespraak Beatrix uitzenden

De afscheidstoespraak van koningin Beatrix is ook te zien op RTL 4 en SBS6. De speech zou oorspronkelijk alleen worden uitgezonden door Nederland 1 en Radio 1, maar de commerciële zenders hebben daar ook toestemming voor gekregen, meldde RTL Boulevard vrijdagavond.

Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws, vindt het 'fijn', maar 'ook wel een beetje normaal'. "Met het nieuws bereiken we miljoenen mensen per dag en RTL 4 is de grootste zender van Nederland." De eerder opgenomen toespraak is op 29 april vanaf 20.30 uur te volgen.

Italiaanse 'wijzen' willen heel het land hervormen

De tien 'wijzen' die de Italiaanse president Giorgio Napolitano twee weken geleden had aangesteld om een uitweg uit de politieke crisis te zoeken hebben vrijdag hun hervormingsplannen uit de doeken gedaan. Het tiental zet hoog in en beveelt regering en parlement aan zo ongeveer geheel Italië op de schop te nemen. Van een grootscheepse hervorming van het vastgelopen bestuursstelsel tot extra investeringen in de kenniseconomie, de kibbelende Italiaanse politiek wacht volgens de adviescommissie een hoop werk.

Door de tien wijzen in de arm te nemen kocht de president volgens waarnemers tijd om een doorbraak in de politieke patstelling te forceren. De Italiaanse politiek verkeert sinds de verkiezingen van februari in een impasse, met parlementaire blokken die elkaar in een houdgreep houden. Het parlement zal waarschijnlijk eerder een nieuwe president kiezen dan een premier. De termijn van Napolitano loopt 15 mei af. Later deze maand stemt het parlement over een opvolger.

Romantiek leidt bij Gerard Joling altijd tot lust

Gerard Joling is een romanticus. "Ik kan heel romantisch zijn", vertelt de 52-jarige zanger voor de camera van Novum Nieuws. "Ik ben ontzettend van de kaarsen en ik maak het gezellig thuis. En als je de gezelligheid hebt, komt de romantiek vanzelf. En van de romantiek komt altijd lust."

Door zijn artiestenbestaan heeft de zanger weinig tijd voor een grote liefde in zijn leven, maar dat maakt hem ook weinig uit. "Ik heb natuurlijk geen vaste relatie, maar ik mis zeker niet de mooiste romances", legt Gerard uit. "Daar ben ik heel eerlijk in. Ik geloof dat mijn leven op alle vlakken goed ingedeeld is. Zowel op financieel gebied als de geneugtes des levens. Dat gaat me heel goed af."

Toch zou Gerard voor een geliefde wel ruimte vrijmaken in zijn drukke bestaan. "Je moet ook wel water bij de wijn doen", aldus De Toppers-zanger. "Ik word natuurlijk heel erg geleefd. Op het moment dat je iemand dicht bij je hebt, moet je met diegene natuurlijk ook rekening houden. En daar moet je dan wel eens aan wennen. Je probeert het wel, maar het lukt niet altijd."

'Tunesië kan fluiten naar miljarden Ben Ali'

Tunesië moet er niet op rekenen veel meer op oud-president Zine El Abibine Ben Ali te kunnen verhalen dan de 21 miljoen euro waarop het land donderdag de hand wist te leggen. Dat heeft de vooraanstaande Tunesische econoom Ezzedine Saidane vrijdag gezegd.

Saidane wijst erop dat de teruggehaalde miljoenen op een gemakkelijk op te sporen Libanese bankrekening van de voormalige first lady stonden. ''Het vergt vijftien tot twintig jaar om alleen al bij de kruimeltjes te geraken'', somberde Saidane vrijdag. De econoom, die berekende dat de oud-president en zijn verwanten tijdens zijn bewind omgerekend zo'n vijftien miljard euro in eigen zak staken, verwacht dat het leeuwendeel van die buit nooit in de schatkist zal terugvloeien.

Aan het bewind van Ben Ali kwam twee jaar geleden abrupt een einde toen de bevolking in opstand kwam en het regime verdreef. In januari 2011 nam hij de wijk naar Saudi-Arabië. Ben Ali liet een geplunderde schatkist achter.

Tunesië, dat sinds de revolutie toeristen zag wegblijven en in economisch zwaar weer verkeert, kan de geroofde miljarden nu goed gebruiken.

Twee vrouwen neergeschoten op Amerikaanse school

Op een school in het Amerikaanse Christiansburg zijn vrijdagmiddag twee vrouwen neergeschoten. De politie heeft een verdachte van de schietpartij ingerekend.

Volgens het stadsbestuur van Christiansburg, dat in Virginia ligt, zijn beide slachtoffers met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen. Wat hun mankeert en hoe het met hen gaat liet woordvoerder Becky Wilburn in het midden. In de vertrekken van de school, die deel uitmaken van het New River-winkelcentrum, zou het gevaar zijn geweken.

Sylvie presenteert Duitse special troonswisseling

Sylvie van der Vaart praat een speciale uitzending rond de inhuldiging van Willem- Alexander aan elkaar voor de Duitse tv. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse RTL gezegd.

"We zijn er trots op dat ze een special over de kroning van Willem- Alexander doet die we op 30 april live uitzenden", zei de woordvoerder vrijdagavond in RTL Boulevard. Ze noemt Sylvie bovendien 'heel sympathiek' en 'wonderschoon'.

Deze week verschenen berichten dat de presentatrice na haar breuk met Rafael van der Vaart weer een nieuwe liefde heeft gevonden. Ze zou het erg gezellig hebben met zakenman Guillaume Zarka.

Ministerie om tafel met bonden over gevangenisplan

Hoge ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie willen volgende week om tafel met de vakbonden over de plannen van staatssecretaris Fred Teeven (VVD) voor bezuinigingen in het gevangeniswezen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie vrijdag.

De uitnodiging is een reactie op het ultimatum dat de vakbonden eerder deze week stelden. Het ultimatum loopt volgende week donderdag af. Werknemers van alle gevangenissen en tbs-klinieken dreigen 25 april het werk neer te leggen en in Den Haag te komen protesteren als een bezuinigingsplan op het gevangeniswezen niet wordt teruggedraaid.

Teeven wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen door gevangenissen te sluiten, meer gedetineerden in één cel te zetten en criminelen een enkelband te geven in plaats van een celstraf. Honderden medewerkers dreigen hun baan te verliezen. De afgelopen weken werden vanwege de aangekondigde plannen al werkonderbrekingen en protesten bij verschillende gevangenissen gehouden.

De bedoeling is dat het overleg tussen de bonden en ambtenaren volgende week woensdag plaatsvindt. Vooralsnog is het niet de bedoeling dat ook Teeven aanschuift.

Vijftien verstekelingen ontdekt in vrachtwagen

Vijftien verstekelingen zijn vrijdagmiddag ontdekt bij een controle van de veerboot van IJmuiden naar Newcastle. De vijftien, veertien mannen en een vrouw uit Albanië, werden ontdekt door een hond van de marechaussee. De 35-jarige Roemeense chauffeur van de vrachtwagen waarin de Albanezen zaten is aangehouden, meldt de marechaussee.

De speciaal hiervoor opgeleide hond snuffelde de verstekelingen op tijdens een reguliere controle. De vijftien zaten achter in de vrachtwagen. Ze zijn voor verder onderzoek overgebracht naar een pand van de marechaussee in IJmuiden.

Congo pakt officieren aan om verkrachtingen

De Congolese regering heeft verscheidene legerofficieren gearresteerd en twee bataljonscommandanten geschorst die zij verdenkt van betrokkenheid bij de massale verkrachtingen in het oosten van het land. Dat heeft Kinshasa de Verenigde Naties vrijdag laten weten.

De VN waarschuwden de Congolese strijdkrachten afgelopen maand dat de blauwhelmen in Congo niet langer met de twee gewraakte bataljons wilden optrekken als vervolging van verdachte militairen nog lang uitbleef. Het regeringsleger zou, toen het eind november door rebellen uit Goma werd verdreven, een reeks aanvallen in onder meer Minova hebben uitgevoerd. De VN zeggen in Minova, dat even ten zuiden van Goma ligt, ten minste 126 verkrachtingen te hebben geteld.

Website NS doelwit cyberaanval

De website van de Nederlandse Spoorwegen (NS) was vrijdagavond een uur lang beperkt bereikbaar door een cyberaanval. Ook de applicatie Reisplanner werkte niet op volle toeren. Dat meldt de NS, die aangifte doet van het incident.

Tussen 20.45 uur en 21.45 uur konden reizigers maar beperkt informatie ophalen op de website. Op de stations werkte de reisinformatie wel, waardoor reizigers volgens een woordvoerder waarschijnlijk weinig last hadden van de zogeheten DDoS-aanval, waarbij een server bestookt wordt met grote hoeveelheden data.

Website NS doelwit cyberaanval
Website NS doelwit cyberaanval (Foto: ANP)

[Upd] Klopjacht op man die agent neerstak

De politie maakt vrijdagavond nog steeds jacht op een man die 's middags een agent neerstak op straat. De politie raadt mensen aan om zelf geen actie te ondernemen als ze de dader zien. De agent is naar een ziekenhuis vervoerd en is buiten levensgevaar.

De man vluchtte te voet, nadat hij op de Von Bönninghausenstraat in Borne de agent neerstak. De politie liet via burgernet weten dat het gaat om een licht getinte man van ongeveer 30 jaar met lang zwart haar, die gekleed gaat in een lichtbruin T-shirt en een spijkerbroek.

Met onder meer een helikopter wordt er gezocht naar de man. Hij is gezien in Almelo en Enschede. Volgens een woordvoerster wordt er 'alles aan gedaan om hem te vinden'.

Het is onbekend wat de aanleiding was voor de steekpartij.

Update 00.19 uur
Inmiddels heeft de politie een persbericht doen uitgaan met daarin de naam en een foto van de dader.  

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.