FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 april 2013

[Primera Divisíon] Valencia blijft in het spoor van Sociedad

Valencia blijft meedoen om de vierde plaats in de Primera Divison. Los Che boekten een moeizame zege op Real Valladolid (2-1). De achterstand op Real Sociedad is twee punten.

Valencia beleefde een lastige avond in het eigen Mestalla. De nummer vijf van La Liga kwam wat gelukkig aan de leiding. Vijf minuten voor de pauze kwam de thuisploeg aan de leiding. Een eigen doelpunt van verdediger Mikel Balenziaga hielp Valencia in het zadel. Tien minuten na de pauze kwam Valladolid met tien man te staan.

Verdediger Sereno kreeg zijn tweede gele kaart en moest de kleedkamer opzoeken. Met een speler minder wist Valladolid toch terug te komen in de wedstrijd. Oscar bracht de bezoekers op 1-1. Valencia leek vervolgens op puntenverlies af te stevenen, maar Jonas redde in de extra tijd de punten voor de club uit de sinaasappelstad.

Brands verwacht dat Advocaat vertrekt

Technisch manager Marcel Brands van PSV verwacht niet dat Dick Advocaat ook na dit seizoen voor de groep staat in Eindhoven. Advocaat lijkt ongeacht de uitkomst van de titelrace weer te vertrekken bij PSV. Brands sprak eind vorig jaar al met de Haagse trainer, die vorig jaar zomer terugkeerde bij de club waar hij tussen 1995 en 1998 ook werkte. 

"Ik verwacht op dit moment niet dat hij blijft", zei technisch manager Brands zondagavond in NOS Studio Voetbal. Een definitief besluit heeft Advocaat nog niet genomen. "Hij zei dat hij het in zijn gedachten zou houden", aldus Brands. Bij een vertrek van de ervaren oefenmeester wil PSV verder met assistenten Phillip Cocu en Ernest Faber. "Zij weten wat er dan gaat gebeuren. Er komt dan een extra assistent-trainer bij", besluit de bestuurder.

[Serie A] Denis dompelt met hattrick Inter in rouw

German Denis heeft Atalanta zondag een spectaculaire zege bij Internazionale bezorgd. De Argentijnse spits boog met een hattrick binnen twaalf minuten een 3-1 achterstand om in een 4-3 overwinning. Denis bracht daarmee zijn seizoenstotaal op vijftien. Napoli boekte een 2-0 thuiszege op Genoa.

Na iets meer dan een uur leek er geen vuiltje aan de lucht voor Inter. De thuisploeg leidde op dat moment met 3-1. Tommaso Rocchi maakte vlak voor rust de 1-0 en na de gelijkmaker van Giacomo Bonaventura sloeg Inter-middenvelder Ricky Alvarez tweemaal toe. Tussen de 65e en 77e minuut werd hij echter overtroffen door Denis.

Atalanta steeg door de zege drie plekken naar de dertiende stek, met 37 punten uit 31 duels. Inter zakte naar de zesde plek.

Napoli nestelde zich door een 2-0 zege op Genoa steviger op de tweede plaats. Goran Pandev en Blerim Dzemaili zorgden nog binnen het halfuur voor de goals. Halverwege de tweede helft miste topscorer Edinson Cavani nog een strafschop. Napoli heeft met zeven speelronden voor de boeg negen punten achterstand op Juventus en vier punten voorsprong op nummer drie AC Milan.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix Qatar

Jorge Lorenzo heeft de eerste Grand Prix van het seizoen in Qatar met overmacht gewonnen. De Yamaha-coureur, die van pole position vertrok, reed van start tot finish aan de leiding van de race. Lorenzo's teamgenoot, Valentino Rossi eindigde na een sterke inhaalrace als tweede voor Marc Marquez die in zijn debuutrace op het podium compleet maakte.

Lorenzo startte van pole en had een prima start. Rossi had een goede start, pakte twee posities na plaats vijf, maar viel terug na de zevende positie door een kleine glijpartij. In het verdere verloop van de race ontstond er een mooi gevecht tussen Honda-rijders Marquez en Dani Pedrosa en tech 3-coureur Cal Crutchlow voor de tweede plaats.

Terwijl Rossi zijn fout in de openingsfase langzaam goed maakte en steeds verder naar voren kwam maakte Crutchlow een fout en verdween uit het gevecht. Rossie plaatste in de negentiende ronde de aanval op de derde posite van Pedrosa, terwijl ook Marquez zijn tweede positie niet langer vast kon houden. Marquez probeerde het nog wel op de tweede plaats te heroveren maar het was toch Valentino Rossi die over de langste adem beschikte.

Lorenzo pakte in Qatar de volle buit voor Rossi, Marquez en Pedrosa, Crutchlow maakte de top vijf compleet.

[DC] Servië naar halve finale

Servië heeft relatief eenvoudig de halve finale van de Davis Cup gewonnen. In de kwartfinales was het team van Novak Djokovic te sterk voor de Verenigde Staten.

Djokovic opende de kwartfinales vrijdag zelf tegen John Isner, een wedstrijd die hij in straight sets won. Sam Querrey trok de stand dezelfde dag nog gelijk tegen Victor Troicki, maar had daarvoor vijf sets nodig.

Verwacht werd dat de gebroeders Bryan, het meest succesvolle duo in het mannentennis ooit, de Verenigde Staten zaterdag op voorsprong zouden brengen. In plaats daarvan gingen de ervaren Nenad Zimonjic en de onbekende Ilija Bozoljac, de nummer 1147 van de wereld in het dubbelspel, er met de winst aan de haal. In een vijfde set won het ongebruikelijke koppel uiteindelijk met 15-13.

Djokovic kon de klus daardoor vandaag in de eerste wedstrijd al klaren. De nummer één van de wereld stond weliswaar een set af, maar kende desondanks geen enkele moeite met Sam Querrey. Het werd 7-5, (4)6-7, 6-1 en 6-0.

Door de 3-1 voorsprong is de wedstrijd tussen John Isner en Victor Troicki, die voor later vannacht gepland stond, niet meer van belang. De Serviërs nemen het nu op tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Canada en Italië. De Canadezen staan daarin met 2-1 voor.

#geefdewinstterug

Persoonlijk krijg ik de behoefte en de neiging om die lul uit mijn reet te halen en boven op de barricade te gaan staan. Net zoals Wim Kok ooit deed. Maar als ik daar alleen sta, maak ik geen verschil en lijk ik in niets minder op de gekkerd, die wij allemaal kennen als de dorpsgek. Dus daarom roep ik jullie op; haal die lul uit je reet en kom naast me staan. Deel dit artikel, schreeuw het uit, twitter desnoods alleen #geefdewinstterug, maar laat je horen! Tenzij je het heerlijk vindt om keihard geneukt te worden in je reet, zonder te zoenen.

Geen WK snooker voor Brecel

Luca Brecel zal dit jaar niet naar Sheffield afreizen om mee te kunnen doen aan het wereldkampioenschap snooker. De 18-jarige Belg verloor in de eerste kwalificatieronde met 10-6 van de 27-jarige Schotse amateur Patrick Fraser. Na kwam gister van een 1-5 achterstand nog terug tot 4-5, maar kon die lijn niet doortrekken. 

Brecel won zondag nog wel de eerste twee frames van de sessie maar won daarna geen frame meer. Bij 6-6 had de jongste WK-deelnemer ooit nog de kans om het frame te pakken maar dat lukte niet. Fraser won het fel bevochten frame en stoomde in één ruk naar 10-6 door.

De Belg, die vorig jaar op het WK in de eerste ronde door Stephen Maguire werd verslagen(10-5), plaatste zich dit jaar nog voor het UK Championship, waarin hij pas in de kwartfinales door Shaun Murphy werd uitgeschakeld(6-5). Na dat toernooi heeft hij geen wedstrijd meer gewonnen op de tour. Gevolgen hebben de slechte resultaten nog niet, hij mag met zijn wildcard die hij vorig jaar kreeg ook komend seizoen medoen aan alle snookertoernooien. 

'Van der Sar reserve-doelman tegen PSV'

Voor Ajax staat volgende week de belangrijke wedstrijd tegen PSV op het programma. De Amsterdammers moeten het dan stellen zonder Kenneth Vermeer. De doelman ontving zondagmiddag tegen Heracles Almelo (4-0 winst) een rode kaart.

Tweede keeper Jasper Cillessen zal daardoor in Eindhoven onder de lat staan, maar omdat derde doelman Mickey van der Hart geblesseerd is, lijkt het erop dat trainer Frank de Boer terug gaat vallen op twee oudgedienden.

Valentijn Driessen, Chef Sport van De Telegraaf, liet weten dat De Boer vanwege het belang en de druk op de topper tegen PSV terug zal vallen op een gestopte keeper. Driessen noemde keeperstrainer Carlo L'Ami, maar vooral Edwin van der Sar als opties.

De Boer liet zelf op de persconferentie weten het in de jeugd te moeten gaan zoeken. "Het gaat tussen Chiel Kramer, Maurits Schmitz en Peter Leeuwenburgh", aldus de oefenmeester van Ajax.

Met nog vijf duels te gaan heeft koploper Ajax een voorsprong van drie punten op nummer twee PSV en nummer drie Vitesse.

[DC] Argentinië verslaat Frankrijk

Argentinië heeft de halve finale van de Davis Cup bereikt. Op het gravel van Buenos Aires waren de Argentijnen ternauwernood te sterk voor Frankrijk. Het werd uiteindelijk 3-2.

Vrijdag begonnen de Fransen nog voortvarend, ondanks dat de sterkste Fransman van de wereldranglijst, Jo-Wilfried Tsonga, vijf sets nodig had om Carlos Berlocq te verslaan. Argentinië trok de stand echter diezelfde dag nog gelijk, toen Juan Monaco geen enkel probleem kende met Gilles Simon, die in straight sets werd verslagen door de gravelspecialist.

In de dubbelwedstrijd van zaterdag pakte het duo Benneteau/Llodra weliswaar de eerste set, uiteindelijk moesten de Fransen hun meerdere erkennen in het Argentijnse koppel Nalbandian/Zeballos. Vandaag gingen de Argentijnen dan ook met een 2-1 voorsprong de beslissende rubbers in. Lang konden ze echter niet van die voorsprong genieten, want Tsonga deed opnieuw wat hij moest doen en verpulverde Juan Monaco met 6-3, 6-3 en 6-0.

De wedstrijd tussen Simon en Berlocq moest dan ook de beslissing brengen. Beide heren waren lang aan elkaar gewaagd, maar utieindelijk trok de Argentijn de wedstrijd naar zich toe in de vierde set; 6-4, 5-7, 6-4, 6-4.

Argentinië neemt het nu op tegen titelverdediger Tsjechië, dat Kazachstan versloeg.

Atletico deelt punten met Getafe in stadsderby

Atletico Madrid is er zondagavond in de Primera Division niet in geslaagd bij Getafe te winnen. De Madrileense stadsderby eindigde doelpuntloos. Door de puntendeling zag de huidige nummer drie van Spanje de achterstand op stadsgenoot Real Madrid oplopen tot drie punten. Getafe steeg een plekje naar de achtste stek.

In de Bundesliga kregen de fans bij Hannover 96 - VfB Stuttgart ook geen doelpunten te zien. Bij FC Nürnberg - FSV Mainz 05 gebeurde dat wel. Het werd 2-1 voor de thuisploeg. Nürnberg steeg door de zege naar de tiende plek en verkleinde het gat met nummer acht Mainz tot een punt.

In Engeland eindigde de degradatiekraker tussen Queen Park Rangers en Wigan Athletic in 1-1. Shaun Malone maakte in blessuretijd de gelijkmaker voor Wigan, nadat Loïc Rémy even daarvoor de thuisploeg op voorsprong had gezet.

Kerry praat met Turkije over relatie met Israël

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zondag in Istanbul met Turkse leiders gesproken over het herstel van de relatie tussen Turkije en Israël. De twee landen waren ooit bondgenoten, maar in 2010 bekoelden de betrekkingen aanmerkelijk na de raid van Israëlische commando's op een Turks hulpschip voor de Gazastrook Daarbij kwamen negen mensen om het leven.

Israël zette vorige maand op aandringen van president Barack Obama de eerste stap. Premier Benjamin Netanyahu bood in een telefoongesprek met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn excuses aan voor de raid. Volgens Turkije kunnen de betrekkingen echter pas worden hersteld als de nabestaanden van de slachtoffers worden gecompenseerd. Gesprekken hierover beginnen naar verwachting volgende week. Daarnaast wil Turkije dat alle blokkades van de Gazastrook worden opgeheven.

Kerry sprak in Turkije ook zijn waardering uit voor de opvang van Syrische vluchtelingen door Turkije. Inmiddels zijn meer dan 180 duizend Syriërs in Turkije opgevangen. Turkije en de VS hebben zich allebei aan de zijde van de Syrische oppositie geschaard. "De VS en Turkije zullen blijven samenwerken om een vreedzame overgang in Syrië te bewerkstelligen", aldus Kerry.

Kerry reisde zondag vanuit Turkije door naar de Westelijke Jordaanoever, waar hij sprak met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Voor maandag en dinsdag staan verdere gesprekken met Palestijnse en Israëlische regeringsfunctionarissen, onder wie Netanyahu, gepland.

'Brand Enkhuizen niet gericht op moskee'

De brand die zaterdagochtend woedde in een moskee in Enkhuizen was geen doelbewuste actie. Dat zegt burgemeester Jan Baas zondag tegen RTV Noord-Holland.

De brand in het voormalige schoolgebouw aan de Tureluurshof is volgens de politie vrijwel zeker aangestoken. Volgens de burgemeester hadden de daders het niet gemunt op de gebedsfunctie maar op het pand. "De afgelopen jaren wordt Enkhuizen vaker getroffen door brandstichting. De daders hebben het vooral voorzien op leegstaande panden. Het gaat ze om de vlammen."

De moskee was in 2011 ook al doelwit van brandstichting. "Die brand was anders", oordeelt Baas. "Toen werden er ook racistische tekens en leuzen aangetroffen."

De brand was vrij snel geblust, maar de moskee liep veel rook- en roetschade op. Hoe de brandstichting is uitgevoerd wil de politie niet bekendmaken.

Portugal kondigt nieuwe bezuinigingen aan

De Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft zondag nieuwe bezuinigingen aangekondigd. Zijn centrumrechtse regering wees verdere belastingverhogingen af. De overheid gaat de uitgaven verminderen op de sociale zekerheid, gezondheidszorg, onderwijs en overheidsbedrijven.

In Portugal werd met belangstelling uitgekeken naar de verklaring van de premier, nadat het Constitutionele Hof vrijdag een aantal bezuinigingsplannen had verboden. Volgens het hof waren de door de regering voorgestelde bezuinigingen ter waarde van 1,3 miljard euro ongrondwettelijk.

Portugal kondigt nieuwe bezuinigingen aan
Portugal kondigt nieuwe bezuinigingen aan (Foto: ANP)

Kassen trokken dit weekend 205.000 bezoekers

Het mooie lenteweer van dit weekend heeft gezorgd voor drukte in de Nederlandse kassen. Zo'n 205.000 mensen bezochten in totaal bijna 200 groente-, bloemen- en plantenkwekers tijdens het 'open huis' Kom in de Kas. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie laten weten.

"De belangstelling was gigantisch. Het mooie weer heeft natuurlijk heel erg meegeholpen. Wij zijn heel erg tevreden", aldus de zegsvrouw. Vorig jaar trok het evenement 5000 bezoekers minder, het jaar daarvoor bleef de teller steken op 185.000 kijkers. In 5 van de 23 regio's openden de kassen het hele weekend hun deuren, in de overige gebieden slechts opéén dag.

Pastoor baalt van rood Van der Velden

N.E.C. Nijmegen-trainer Alex Pastoor vindt dat de rode kaart van Nick van der Velden bepalend was voor het gelijkspel tussen NEC en AZ. In Nijmegen werd het 1-1. Het was de achtste rode kaart voor N.E.C. dit seizoen. Pastoor baalde van de actie van Van der Velden, die tegenstander Giliano Wijnaldum een knietje tegen het dijbeen gaf.

"Daar ben ik inderdaad niet heel gelukkig mee. In de fase dat we goed waren krijgen we de rode kaart", aldus de trainer van N.E.C. tegen Eredivisie Live.  "Op dat moment waren we al een tijdje de bovenliggende partij. Het was in ieder geval onhandig te noemen van Nick. Maar ook stom en helemaal niet nodig", zei Pastoor, die zag dat N.E.C. het initiatief uit handen gaf na de rode kaart.

"Ik vond dat we te vaak achteruit liepen. Dat kon ik wel begrijpen, maar je geeft AZ daarmee de gelegenheid om AZ te laten combineren. Dat leverde AZ ook twee heel grote kansen op", besluit de coach.

[Moto2] Uitslag Grand Prix Qatar

Pol Espargaro heeft de eerste race van het Moto 2-seizoen op zijn naam geschreven. De Spanjaard won na een boeiend gevecht de race in Doha. Hij verwees de Brit Scott Redding naar de tweede laats.

Redding werd op vijf ronden van het einde gepasseerd door Espargaro en probeerde hem in de laatste ronde weer te verschalken. Hij moest echter in de remmen bij zijn actie en zag zijn kans op de overwinning in rook opgaan. De twee hielden de rest van het veld ruim achter zich. Takaaki Nakagami kwam na twaalf seconden als derde over de meet.

Maaskant: "Leuk om de jongens zo te zien"

FC Groningen versloeg zondag in de Derby van het noorden sc Heerenveen (3-1). Trainer Robert Maaskant is tevreden met de zege, maar blijft ook kalm. De spelers van Groningen waren na de overwinning in duidelijke feeststemming, maar Maaskant sloot niet echt aan in die polonaise.

"Ik vond het gewoon leuk om die jongens zo te zien. Daar kan ik ook wel van genieten", zei de trainer na afloop tegen Eredivisie Live. Groningen speelde goed en had zelfs nog vaker kunnen scoren. "We hebben inderdaad nog te veel kansen gemist. Ons scoringspercentage ligt nog veel te laag." Groningen mag dankzij de zege weer gaan hopen op deelname aan Europees voetbal.

Als de volgende duels, tegen Heracles Almelo en ADO Den Haag, zes punten opleveren, doet de club weer volop mee voor de play-offs. "We hebben nu veel vertrouwen. We spelen die laatste wedstrijden gelukkig nog ergens voor."

Protest tegen Poetin in Hannover

Enkele tientallen mensen hebben zondag in Hannover gedemonstreerd bij een handelsbeurs die maandag wordt bezocht door bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin. Het protest was gericht tegen de Russische regering.

Poetin is zondag al in Duitsland voor overleg met Merkel. De relatie tussen de twee landen heeft de laatste tijd deuken opgelopen, onder meer vanwege de financiële crisis in Cyprus. Poetin haalde in een interview op de Duitse televisie hard uit naar de belasting die Cyprus heft op spaartegoeden. Die heffing was een voorwaarde van de Europese Unie voor een noodlening van tien miljard dollar. Veel Russen hebben grote spaartegoeden bij Cypriotische banken, die ze nu grotendeels dreigen kwijt te raken.

"Is dat eerlijk? Dat mensen hun geld investeren, simpelweg hun geld storten bij banken zonder een wet te overtreden (...) en vervolgens zestig procent van hun tegoeden zien verdampen?", vroeg de Russische president. Volgens Poetin wordt met de heffing op spaartegoeden de 'geloofwaardigheid van het bankenstelsel in de hele eurozone ondermijnd'.

Nederland vaardigt dertien zwemmers af naar WK

Nederland is komende zomer met dertien zwemmers vertegenwoordigd op de wereldkampioenschappen in Barcelona. Dat maakte technisch directeur Jacco Verhaeren zondag in Eindhoven bekend na afloop van de Swim Cup. "Deze zwemmers hebben zich gekwalificeerd omdat ze allemaal uitzicht hebben op finaleplaatsen", zei Verhaeren. "Het is een fantastische ploeg en we gaan met veel vertrouwen naar het WK in Barcelona."

Verhaeren had de Swim Cup aangewezen als enige kwalificatiemoment. Ranomi Kromowidjojo, Sebastiaan Verschuren en Joeri Verlinden waren door hun prestaties op de Spelen in Londen al verzekerd van deelname. Onder de dertien zwemmers bevinden zich met Ferry Weertman, Dion Dreesens, Elise Bouwens en Esmee Vermeulen vier debutanten. Het WK duurt van 19 juli tot en met 4 augustus.

Volledige selectie:

Mannen: Ferry Weertman, Joeri Verlinden, Bastiaan Lijesen, Sebastiaan Verschuren en Dion Dreesens.

Vrouwen: Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Moniek Nijhuis, Inge Dekker, Elise Bouwens, Ilse Kraaijeveld, Maud van der Meer en Esmee Vermeulen.

[Moto3] Uitslag Grand Prix Qatar

Luis Salom heeft de eerste race van het Moto3 seizoen op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef in Doha zijn landgenoten Maverick Viñaloes, Alex Rins en Alex Márquez voor. Jasper Iwema wist met zijn dertiende plaats direct punten te behalven.

Salom maakte deel uit van een kopgroep van vijf, waar het erop leek dat de race in de laatste ronde beslist zou worden door een slipstream. De jonge Spanjaard besloot echter anders en nam net genoeg voorsprong om zijn zege niet meer in gevaar te laten komen.

De Boer: "Veel vertrouwen in Cillessen"

Ajax won zondag van Heracles Almelo (4-0), maar verloor doelman Kenneth Vermeer met rood. Reservegoalie Jasper Cillessen was zijn vervanger. Vermeer kreeg aan het begin van de tweede helft een rode kaart na een overtreding op Heracles-spits Geoffrey Castillion.

"Vermeer kreeg terecht rood", oordeelde Ajax-trainer Frank de Boer, die met een tevreden gevoel terugkijkt op de overwinning. "We hebben een goed niveau gehaald en het resultaat is uiteraard belangrijk. In de eerste helft bleef de score achter. We creëerden vier 100%-kansen, maar maken ze door slordigheid niet af. Heracles moest na de rode kaart het spel maken, dat deden ze niet. Daar hebben wij van geprofiteerd", aldus De Boer, die volgende week in de topper tegen PSV geen beroep kan doen op de geschorste Vermeer.

Cillessen zal in Eindhoven het Amsterdamse doel verdedigen. Dat hoeft volgens De Boer niet tot kopzorgen te leiden. "We zijn heel blij met Jasper Cillessen en dat is terecht, want hij heeft zich bewezen in deze wedstrijd. We hebben veel vertrouwen. Dat nemen we mee naar volgende week", besluit de coach van de lijstaanvoerder.

Van Dijk pakt eindzege in Energiewacht Tour

Ellen van Dijk heeft zondag de eindzege gegrepen in de Energiewacht Tour. De wielrenster van Specialized-Lululemon finishte in een rit van een kleine honderd kilometer in het peloton en zag haar koppositie in het algemeen klassement niet in gevaar komen. Loes Gunnewijk (Orica-AIS) en Kirsten Wild (Argos-Shimano) maakten er een compleet Nederlands podium van.

De ritzege ging naar de Italiaanse Valentina Carretta. Ze kwam solo over de finish met 22 seconden voorsprong op Gu Sungeun en Romy Kasper. Amy Pieters van Argos was op de vierde plek de beste Nederlandse.

[Serie A] Di Natale loodst Udinese langs Chievo Verona

Antonio Di Natale heeft Udinese zondag in de Seria A langs Chievo Verona geloodst: 3-1. De 35-jarige aanvaller zette de thuisploeg met zijn zestiende en zeventiende goal van het seizoen op een 2-0 voorsprong. Na een aansluitingstreffer van Paul Papp gooide Mehdi Benatia het duel vijf minuten voor tijd op slot. Udinese blijft negende, Chievo staat vijftiende.

Catania verloor dure punten in het gevecht om Europees voetbal. Tegen Cagliari kwam de ploeg in eigen huis niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Catania staat achtste met een punt achterstand op nummer zeven AS Roma. De Romeinen nemen het zondagavond op tegen hun aartsrivaal Lazio.

Palermo gaf zichzelf weer hoop door op bezoek bij Sampdoria met de winst aan de haal te gaan: 3-1. De Sicilianen staan met 27 punten op een gedeelde zeventiende en veilige plek. Siena, dat tot 0-0 kwam thuis tegen Parma, heeft evenveel punten verzameld. Genoa is de derde ploeg met 27 punten maar heeft nog een duel tegoed.


Di Natale loodst Udinese langs Chievo Verona (Foto: Novum)

Luxemburg wil bankgeheim versoepelen

Luxemburg is bereid om zijn bankgeheim te versoepelen om belastingontduiking tegen te gaan. Dat zei de Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden zondag tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. "We willen de samenwerking met internationale belastingdiensten verbeteren", zei hij.

"De internationale trend is om steeds meer informatie uit te wisselen. Dat wijzen wij, anders dan vroeger, niet meer per definitie af", zei hij. Luxemburg moet het volgens hem niet hebben van klanten die willen besparen op belastingen, maar van stabiliteit, goed advies en internationale producten.

De aanpassing volgt op kritiek uit onder meer Duitsland op het huidige beleid.

Veel chlamydia bij jongeren

Meer mensen lieten zich vorig jaar testen op een geslachtsziekte en ook meer mensen bleken die te hebben. Vooral chlamydia komt vaak voor. Dat blijkt zondag uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In 2012 was 15 procent van de mensen die een soa-polikliniek van de GGD bezochten, besmet met een soa. In totaal waren er vorig jaar ruim 121.000 bezoeken. Dat is 7 procent meer dan het jaar daarvoor.

Chlamydia blijft de meest gevonden soa. Het aantal chlamydiagevallen is in 2012 weer gestegen. Van alle 15- tot 19- jarige heteroseksuele bezoekers aan de soa-poli bleek 19 procent een chlamydia-infectie te hebben.

Veel chlamydia bij jongeren
Veel chlamydia bij jongeren (Foto: ANP)

Mewtwo strikes back!

Goed nieuws voor de Pokémonfans: de meest bazige van allemaal, Mewtwo, keert namelijk terug met een nieuwe look. Of het hier gaat om een extra vorm, zoals bijvoorbeeld Deoxys ook heeft, of een hele nieuwe evolutie is nog niet bekend.

De nieuwe Mewtwo maakt zijn opwachting in de nieuwe games Pokémon X en Pokémon Y, en is voor het eerst te zien in een promo voor de nieuwe Pokémonfilm Extremespeed Genesect Mewtwo Awakens, waarin hij waarschijnlijk ook op zal duiken. Verdere informatie onbreekt, maar er zijn inmiddels een plaatje en een filmpje opgedoken.

Pokémon X en Pokémon Y komen in oktober uit voor Nintendo 3DS.

Mewtwonew

Mourinho: "Titelstrijd te vroeg verloren"

Jose Mourinho vindt dat Real Madrid de titelstrijd in Spanje te vroeg verloren heeft. Volgens de Portugese oefenmeester zit zijn team op het moment in een uitstekende fase, waarin ze in de Spaanse competitie desalniettemin de titelstrijd al kunnen opgeven.

Met nog acht wedstrijden te gaan staat De Koninklijke op dertien punten afstand van koploper Barcelona. "We zitten in een goede flow. We spelen de finale van de Copa del Rey en zijn niet ver verwijderd van de halve finale van de Champions League," zo zei Mourinho vanochtend op de Argentijnse radio. "We hebben de competitie te snel verloren aan Barcelona. Maar in La Liga zitten dan ook de twee beste teams ter wereld."

Mourinho denkt overigens dat Madrid veel kans maakt op de twee titels waaraan ze dit seizoen nog meedoen. Daarmee zou de Portugees dit seizoen dan kunnen betitelen als zijn beste bij Real Madrid, in wat waarschijnlijk ook zijn laatste is.

Politie schiet man dood in Rotterdam

De politie heeft zondagavond in Rotterdam een man doodgeschoten. Dat gebeurde rond 19.00 uur in de Fazantstraat in de wijk Charlois, laat een politiewoordvoerder weten.

Waarom de politie schoot is nog niet duidelijk. Eerder was een politiehelikopter ingezet. Over het slachtoffer is nog niets bekendgemaakt. De Rijksrecherche onderzoekt het incident, zoals altijd wanneer agenten schieten.

Oppositie de straat op in Venezuela

Tienduizenden aanhangers van de Venezolaanse oppositie zijn zondag de straat opgegaan in de hoofdstad Caracas. De betogers willen hun steun betuigen aan oppositieleider Henrique Capriles, die volgend weekeinde meedoet aan de presidentsverkiezingen.

De bijeenkomst was een feestelijke gebeurtenis, met trucks die dienstdeden als muziekinstallaties. Uit de boxen schalde een lied waarin de spot wordt gedreven met de rivaal van Capriles, interim-president Nicolas Maduro.

Maduro lijkt volgens recente peilingen de beste kans te hebben de verkiezingen te winnen. Zijn voorsprong is mogelijk het gevolg van de sympathie die veel Venezolanen hadden voor de onlangs overleden president Hugo Chavez. Voor zijn overlijden wees Chavez Maduro aan als zijn opvolger.

Meer geld naar Griekenland

Griekenland krijgt waarschijnlijk binnenkort weer een miljardenlening. Bij gesprekken tussen Griekenland en zijn geldschieters is zondag volgens de Griekse regering "belangrijke vooruitgang" geboekt. Volgens minister van Financiën Yannis Stournaras blijven er nog kwesties openstaan en worden de gesprekken voortgezet.

Zaterdag werd een afspraak tussen de Grieken en de zogenoemde trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds nog geannuleerd.

Bij de gesprekken wordt gekeken of de Grieken voldoen aan de voorwaarden voor de uitbetaling van nieuwe hulpleningen ter waarde van 8,8 miljard euro. Het belangrijkste knelpunt in de onderhandelingen is verder banenverlies in de publieke sector. Ook was er nog geen eensgezindheid over de voorgenomen fusie van twee grote banken en een nieuwe regeling omtrent een belasting op onroerend goed.

'Vooruitgang' in gesprekken Grieken en trojka
Meer geld naar Griekenland (Foto: ANP)

Uitslag Ajax - Heracles Almelo

Om 16.30 uur begon in de ArenA het duel tussen AFC Ajax en Heracles Almelo. Het werd 4-0. Hieronder kan je de karakeristieken lezen. 

AFC Ajax

4 - 0

Heracles Almelo

 13' Schöne
 53' Sigthórsson
 74' Babel
 84' Eriksen
   
 
 Gele kaart: Schöne, De Jong, (AFC Ajax)
 Rode kaart: Vermeer (48) (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51947
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
De Jong
Schöne
Eriksen
Boerrigter(Hoesen/81)
Sigthórsson(Babel/63)
Fischer(Cillessen/49)
  Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Koenders
Dorda
Quansah
Vejinovic
Duarte(Nafratil/70)
Gouriye (Everton/60)
Castillion
Paljic

[Premier League] Chelsea verstiert Sunderland-debuut Di Canio

Chelsea heeft Paolo Di Canio zondag een valse start als manager van Sunderland bezorgd. Een week na zijn aanstelling debuteerde de Italiaan in Londen met een 2-1 nederlaag.

Sunderland kwam in de blessuretijd van de eerste helft nog wel op voorsprong door een eigen goal van César Azpilicueta. Nadat Matthew Kilgallon eveneens een eigen doelpunt had gemaakt, tekende Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic voor de winnende.

Sunderland bleef zodoende voor de negende wedstrijd op rij zonder overwinning en verkeert met de zeventiende plek in serieus degradatiegevaar. Chelsea profiteerde van het puntenverlies van Tottenham Hotspur eerder zondag en is de nieuwe nummer drie.

Martin Jol ging met Fulham in extremis onderuit bij Newcastle United. De Haagse coach zag Papiss Cissé in de derde minuut van de blessuretijd de enige goal van de wedstrijd maken. Bij Newcastle was Tim Krul basisspeler en betrad Vurnon Anita al na zeventien minuten het veld als vervanger van de geblesseerde Davide Santon. Jol stelde met Eyong Enoh, Stanislav Manolev en Bryan Ruiz drie spelers met een eredivisieverleden op.

Newcastle steeg door de zege naar de dertiende stek van de Premier League, met 36 punten uit 32 duels. Fulham staat met zes verliespunten minder vier plekken hoger.

Snoop Lion: Gay & Rap gaan niet samen

Snoop Lion, misschien beter bekend onder de naam Snoop Dogg, heeft gezegd dat homoseksualiteit en rapmuziek hetzelfde is als Lindsay Lohan en nuchterheid. Dat zei hij tegen The Guardian nadat hij werd gevraagd of er na de coming out van rapper Frank Ocean nog meer rappers zullen volgen.

Maar volgens Snoop hoeven we dat niet te verwachten. "Frank Ocean is geen rapper. Hij is een zanger. In de wereld van de zangers is het acceptabel, maar in de wereld van de rap weet ik niet of het ooit acceptabel zal gaan worden aangezien rap echt mannelijk is," zo zegt Snoop Lion. "Het is net als een voetbalteam. Je kunt niet in de kleedkamer tussen alle motherfucking stoere gasten staan, om vervolgens te zeggen 'Hey, man, ik hou van je.' Je weet dat dat lastig gaat worden."

Wel voegt Snoop toe, die voorstander is van het homohuwelijk in de Verenigde Staten, dat hij dus geen problemen heeft met homo's.

Ploumen wil stevige ontwikkelingshulp

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft ambitieuze doelstellingen voor de periode na 2015, als de deadline voor de Millenniumdoelen is verstreken. De bewindsvrouw sprak zondag met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties over welke ontwikkelingsdoelen de wereld zich dan moet stellen.

Hoewel lang niet alle Millenniumdoelen worden gerealiseerd, is extreme armoede meer dan gehalveerd. Nu moet het doel worden om deze ergste vorm van armoede binnen een generatie compleet uit te bannen, vindt Ploumen. Ook wil Nederland dat thema's als water, veiligheid, seksuele gezondheid en mensenrechten een centrale plek krijgen in de nieuwe doelstellingen.

Ban en Ploumen spraken ook over het nieuwe Nederlandse ontwikkelingsbeleid. "Uiteraard blijven we actief betrokken bij de VN, maar voor de vrijwillige bijdragen gaan we nog meer nadruk leggen op de vier Nederlandse speerpunten water, voedselzekerheid, seksuele gezondheid en rechten en veiligheid en rechtsorde", zegt de minister in een verklaring.

Ook wordt met zogenoemde scorecards gekeken naar de effectiviteit van VN-organisaties. Een groot aantal waar Nederland mee samenwerkt scoort volgens Ploumen goed. "Internationale organisaties, zoals die van de Verenigde Naties, worden juist steeds belangrijker voor het oplossen van grensoverschrijdende problemen. Precies daarom kijken we scherp naar effectiviteit."

De minister presenteerde vrijdag haar beleidsnota. Hulporganisaties worden in de toekomst anders gefinancierd. Ze kunnen geld krijgen op basis van hun thematische aansluiting bij het Nederlandse beleid, waardoor scherper kan worden gekozen voor de effectiefste organisatie om de beoogde resultaten te behalen.

Ook koningin Beatrix ontving Ban Ki-moon zondag. De VN-leider bezoekt maandag premier Mark Rutte (VVD) en neemt daarna deel aan een conferentie bij de organisatie voor het verbod op chemische wapens, de OPCW in Den Haag. Hij geeft rond het middaguur een persconferentie.

Miyamoto vraagt ons om geduld

Er lijkt steeds minder belangstelling te zijn voor Nintendo Wii U en wellicht krijgen gamers hierdoor ook meer twijfels over het systeem. Volgens Shigeru Miyamoto moeten gamers geduld hebben met Nintendo Wii U. 

Miyamoto zegt dat de lage belangstelling ligt aan het feit dat Wii U ''anders'' is dan andere consoles. Het heeft volgens hem tijd nodig dat de markt de waarde en mogelijkheden van het systeem gaat inzien.

“There was a period when we first released the Nintendo DS that people would say there’s no way people can look at two screens at once. I almost feel like, as people get more familiar with Wii U and these touchscreen interfaces, that there is going to come a point where they feel like, I can’t do everything I want to do if I don’t have a second screen’', aldus Miyamoto.

Nintendo belooft deze zomer met een aantal nieuwe titels voor Nintendo Wii U te komen. Hopelijk komt de console hierdoor weer wat meer in de belangstelling.  

Frans Bauer weer naar zigeuners

Frans Bauer gaat een tweede seizoen van Bauers Zigeunernacht maken. Dat maakte de volkszanger zondag bekend in Life4You. "We beginnen waarschijnlijk over twee maanden met opnemen."

Bauer liet nog niet los waar de opnames plaatsvinden en welke BN'ers mee op reis mogen. In het eerste seizoen, dat vorig jaar werd uitgezonden, ging hij in Hongarije met onder anderen Ellen ten Damme, Ali B en Irene Moors op zoek naar zijn zigeunerroots.

Ook onthulde de 39-jarige zanger dat er ter ere van de troonswisseling een speciale uitzending komt van Bananasplit. "Er komt een oranje aflevering met oranje grappen."

Rui Costa zegeviert in Klasika Primavera

Rui Costa heeft zondag de Klasika Primavera gewonnen. De Portugese wielrenner van Movistar wist Pablo Urtasun (Euskaltel) en Alberto Contador (Saxo) voor te blijven in de sprint in het Baskische Amorebieta. Benat Intxausti en Jesus Herrada completeerden de top vijf.

Voor Rui Costa betekende het zijn eerste zege van 2013. In de Ronde van Baskenland, die zaterdag tot een eind kwam, finishte de Portugees in het algemeen klassement als dertiende.

Sjöström verslaat Kromowidjojo op 100 meter

Ranomi Kromowidjojo is zondag bij de Swim Cup in Eindhoven op de 100 meter vrij verslagen door de Zweedse Sarah Sjöström. Met een tijd van 53,66 bleef Sjöström de olympisch kampioene voor. Kromowidjojo eindigde als tweede in 53,83.

Femke Heemskerk werd derde in 54,02 en bleef hiermeeéénhonderdste boven de limiet voor de wereldkampioenschappen deze zomer in Barcelona. Kromowidjojo had zich tijdens de Spelen in Londen al verzekerd van een startbewijs voor de WK.

Ze baalde na afloop van haar nederlaag voor eigen publiek, maar volgens Kromowidjojo is er zeker geen sprake van paniek. "Dat is zeker niet nodig", zei de Groningse na afloop. "Dit kan wel eens gebeuren. We weten nu eenmaal dat zij ook hard kwam zwemmen. Natuurlijk had ik graag gewonnen hier. Maar het gaat erom wie er straks in Barcelona de beste is. Dit houdt me scherp. Maar niemand hoeft zich zorgen te maken."

Negen gewonden bij kettingbotsing A10

Bij een kettingbotsing op de A10 bij Duivendrecht zijn zondagmiddag negen mensen gewond geraakt. Drie van hen zijn kinderen. Niemand raakte ernstig gewond, laat een politiewoordvoerder weten.

Bij het ongeluk waren rond 16.00 uur negen auto's betrokken. De oorzaak is nog onduidelijk. De weg is deels afgesloten voor onderzoek, maar zou rond het einde van de middag weer opengaan.

Een van de gewonden heeft een sleutelbeen gebroken en een ander liep nekletsel op. De kans bestaat dat drie van de negen gewonden de nacht in een ziekenhuis moet doorbrengen.

Huta Galung wint challengertoernooi Saint-Brieuc

Jesse Huta Galung heeft zondag het challengertoernooi in het Franse Saint-Brieuc op zijn naam geschreven. De mondiale nummer 218 versloeg de thuisspelende en als eerste geplaatste Kenny de Schepper, de nummer 112 van de wereld, in drie sets: 7-6 (4), 4-6 en 7-6 (3).

De Haarlemmer had veel moeite met de Fransman, die zelfs meer punten wist te maken dan Huta Galung: 114 om 113. De Nederlander wist De Schepper daarnaast geen servicebeurt af te snoepen. Door twee prima tiebreaks zegevierde hij alsnog.

Het was voor Huta Galung de zevende eindzege op een challengertoernooi in zijn loopbaan. Hij schreef vorige maand nog het toernooi in Cherbourg op zijn naam.

Joden vaker slachtoffer van geweld

De hoeveelheid gewelddadige antisemitische incidenten wereldwijd is het afgelopen jaar met ruim dertig procent gestegen. Dat heeft de universiteit van Tel Aviv zondag gemeld. In 2010 en 2011 was nog sprake van een daling van antisemitisch geweld.

De universiteit registreerde in 34 landen 686 incidenten, van fysiek geweld tegen personen tot het vernielen en bekladden van synagoges en begraafplaatsen. Dat waren er in 2011 nog 526. Bij veertig procent van de incidenten was sprake van geweld tegen mensen. Het meest in het oog springende geweldsincident vond plaats in Toulouse, waar een extremistische moslim drie joodse kinderen en een rabbijn op een school doodschoot.

Volgens de onderzoekers is er een verband tussen de opmars van extreemrechtse partijen in sommige Europese landen en de toename van antisemitisme. De economische crisis heeft de positie van bijvoorbeeld de Jobbik-partij in Hongarije en de Griekse Gouden Dageraad versterkt, aldus de onderzoekers.

Moshe Kantor, de leider van het Europese Joodse Congres, roept de Europese Unie op hard op te treden tegen landen waar extreemrechtse partijen een vinger in de pap hebben. Volgens Kantor wordt er niet genoeg gedaan om de opkomst van deze partijen tegen te gaan en minderheden te beschermen. "Neonazi's zijn opnieuw gelegaliseerd in Europa. Ze zitten openlijk in parlementen", zei Kantor. Hij wil dat de Unie overweegt om Hongarije en Griekenland uit de EU te zetten. "Als ze hun eigen bevolking niet tegen neonazi's beschermen, ondanks alle lessen die Europa in het verleden heeft geleerd, is er wellicht geen plaats voor hen in de Europese Unie."

De EU heeft vooralsnog niet op de oproep van Kantor gereageerd, maar de kans dat er gehoor aan wordt gegeven lijkt nihil. De EU is nog nooit overgegaan tot schorsing van een lidstaat, laat staan uitwijzing.

Tweede verliezer

Zoals verwacht won Fabian Cancellara vanmiddag de kasseienklassieker Parijs-Roubaix. Na winst in de Ronde van Vlaanderen vorige week dankzij een solo van 10 kilometer en de afwezigheid van meervoudig winnaar Tom Boonen was de Zwitser dé favoriet. En hij maakte het waar. Wellicht was de manier waarop niet helemaal zoals verwacht, hij kwam dit keer immers niet solo over de streep, maar hij won wel. Prima, leuk voor hem. Maar ‘wij’, Nederland, Niki Terpstra, wij zijn derde geworden!

Cancellara wint voor derde maal Parijs-Roubaix

Fabian Cancellara heeft zondag voor de derde keer in zijn carrière Parijs-Roubaix gewonnen. De Zwitserse renner van Radioshack-Leopard bleef de Belg Sep Vanmarcke van Blanco Pro Cycling in de sprint voor. Vorige week was Cancellara ook al de beste in de Ronde van Vlaanderen. Niki Terpstra van Omega Pharma-Quick-Step was op de derde plek de beste Nederlander.

Cancellara reed lang rond in een achtervolgende groep op kleine afstand van de voorste renners. Op zo'n dertig kilometer van de meet reed hij met speels gemak naar voren en sloot hij zich aan bij de koplopers. Nadat Stijn Vandenbergh hard tegen een toeschouwer was gebotst en Zdenek Stybar in een put reed, konden Cancellara en Vanmarcke met zijn tweeën verder.

De Zwitser demarreerde enkele kilometers voor de finish, maar de Belg wist knap bij te blijven. In de velodroom in Roubaix keken de renners vooral naar elkaar, totdat Vanmarcke kort voor de streep de sprint aantrok. De Zwitser wist hem er echter toch nog te passeren.

Het was de tweede keer in zijn carrière dat Cancellara in een jaar zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix op zijn naam schreef. In 2010 deed hij dat ook al eens.

Onder meer Sebastian Langeveld van Orica-Greenedge zat in de vluchtgroep van Vanmarcke en Vandenbergh, maar de Nederlander kon niet bijblijven toen de twee Belgen demarreerden. Hij werd uiteindelijk zevende. Greg Van Avermaet eindigde op de vierde plaats, Damien Gaudin werd vijfde. Stybar moest het doen met plek zes.

FARC-leider voegt zich bij vredesoverleg

Een hooggeplaatste leider van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC is naar Cuba afgereisd om zich bij de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering te voegen. De FARC liet zondag in een verklaring weten dat Pablo Catatumbo zaterdag in Havana is aangekomen.

De 60-jarige Catatumbo, wiens echte naam Jorge Torres Victorian is, staat aan het hoofd van de FARC-strijders in het westen van Colombia. De Colombiaanse regering onderhandelt sinds vorig jaar met de FARC over een einde aan het geweld in Colombia.

'Wereldeconomie verbetert'

Een "substantieel deel" van de wereldeconomie staat er momenteel beter voor dan vorig jaar, maar de risico's zijn niet verdwenen. Dat zei IMF-presidente Christine Lagarde zondag in een toespraak in Zuid-China. Ze wees daarbij specifiek op verbetering in groeimarkten en de Verenigde Staten. Europa blijft volgens haar een punt van zorg.

"Zorgen over een lage groei concentreren zich vanzelfsprekend op Europa", zei Lagarde. Hoewel er volgens haar vooruitgang is geboekt, kosten de beleidsmaatregelen tijd en duurt het even voordat de positieve effecten zichtbaar worden. Ze wees daarbij op het belang van snelle vooruitgang bij het vormen van een Europese bankenunie.

Een ander risico voor langdurig herstel vormen volgens de IMF-topvrouw de grote begrotingstekorten van een aantal grote economieën, zoals de Verenigde Staten en Japan. Op de lange termijn zit er bovendien een beperking aan het effect van het huidige monetaire stimuleringsbeleid in volwassen economieën, benadrukte ze.

Lagarde: wereldeconomie verbetert
Lagarde: wereldeconomie verbetert (Foto: ANP)

[Premier League] Spurs en Everton vinden elkaar in remise

Tottenham Hotspur en Everton hebben zondag de punten gedeeld in hun onderlinge treffen. Het werd 2-2 op White Hart Lane. Spurs-middenvelder Gylfi Sigurdsson tekende drie minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Liverpool en West Ham United speelden eveneens gelijk. Beide ploegen scoorden niet.

Met John Heitinga in de basis kende Everton een rampzalige start. Al in de eerste minuut opende Emmanuel Adebayor de score. De Toffees raakten niet in de war en kwamen via goals van Phil Jagielka en Kevin Mirallas later in de wedstrijd op voorsprong. Everton slaagde er echter niet in stand te houden.

Spurs staat ondanks de remise nog altijd derde, maar kan later zondag gepasseerd worden door Chelsea. Everton is de nummer zes van de Premier League.

Liverpool slaagde er niet in het gat met Everton te verkleinen, door de 0-0 op Anfield tegen West Ham. De Reds blijven daardoor zevende. West Ham volgt vijf plekken lager. Bij Liverpool kreeg oud-Heerenveen-aanvaller Oussama Assaid twintig minuten speeltijd.

Grote homodemonstratie tegen Poetin

Meer dan 3300 mensen hebben zich aangemeld voor de demonstratie maandag van homobelangenorganisatie COC tegen de Russische anti-homowet. Dat heeft het COC zondag laten weten. Maandag bezoekt de Russische president Vladimir Poetin namelijk ons land voor het Nederland-Ruslandjaar.

De COC-demonstratie wordt maandagavond om 19.00 uur gehouden aan het Amsterdamse Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum waar de Russische president op dat moment dineert.

Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de anti-homowet.

2000 mensen bij bomenprotest

Bijna tweeduizend mensen hebben zondagmiddag geprotesteerd tegen de voorgenomen verbreding van de A27 bij Utrecht. Hiervoor moet een strook bomen bij het natuur- en recreatiegebied Amelisweerd worden gekapt. Het motto van de betoging was 'Asfaltplannen? De boom in!'

Het cijfer komt van boven onafhankelijke tellers, verzekert medeorganisator Jan Korff de Gidts. "Ik was al tevreden met vijfhonderd. Het was erg gezellig en creatief, er waren heel veel kinderen die in bomen hebben geklommen." Zij tilden een hutkoffer met de plannen de boom in. Onder anderen Kamerleden van GroenLinks en de Partij voor de Dieren hielden een toespraak.

De demonstranten scandeerden luidkeels 'Samsom moet om'. De PvdA gaf eind vorige maand aan het besluit van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) om door te gaan met de verbreding naar twee keer zeven rijstroken te respecteren.

Er is alle reden voor de PvdA om het standpunt te wijzigen, zegt Korff de Gidts. "Samsom kan hiermee laten zien dat zijn partij staat voor milieu en leefbaarheid. Hij gaf eerder hoog op over bewegingen van onderaf."

Nu liggen er tien rijstroken. De uitbreiding naar veertien zou volgens de actievoerders een miljard euro kosten en voor een slechtere luchtkwaliteit en veel geluidsoverlast in nabijgelegen woonwijken zorgen.

"Het zouden de duurste rijstroken ter wereld worden, terwijl de weg niet eens in de filetopvijftig staat", weet Korff de Gidts. "Weggegooid geld." Hij is niet per se tegen een uitbreiding naar twee keer zes rijbanen. "We hebben de tijd om te kijken wat je in de toekomst zou willen toevoegen. Dat scheelt vijfhonderd miljoen euro."

De PvdA ging akkoord nadat Schultz de resultaten van een onderzoek, dat was ingesteld op verzoek van de PvdA, bekend had gemaakt. Daarin wordt geconcludeerd dat een verbreding van de weg binnen de bestaande 'bak' niet veilig is. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zei daarover dat de PvdA met oog op de natuur liever een andere uitkomst had gezien, maar de uitkomst te respecteren.

De Tweede Kamer debatteert maandag over de kwestie.

Tientallen doden door luchtaanvallen Syrie

Een nieuwe reeks luchtaanvallen heeft zondag in Syrië zeker twintig levens geëist. Het regeringsleger doet er een schepje bovenop 'om het gebied dat door de terroristen is bezet te heroveren', berichtte de staatspers. De luchtmacht bestookte onder meer Aleppo, Homs, Hama, Idlib, de kuststad Latakia en enkele voorsteden van Damascus, liet het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten weten.

Het bewind van de Syrische president Bashar Assad duidt met 'terroristen' doorgaans het Vrije Syrische Leger aan. De rebellen hebben de afgelopen tijd grote delen van Noord-Syrië in handen gekregen. Ook in het zuiden rukken ze inmiddels op. Enkele legerposten en steden in de strategisch gelegen grensstreek tussen Jordanië en de hoofdstad Damascus zijn onlangs in handen van opstandelingen gevallen.

Voor het leger zondag de aanval inzette stuurde het opmerkelijk genoeg een waarschuwingssms'je uit. Daarin werden de rebellen opgeroepen de wapens neer te leggen en zich over te geven voor het leger 'je in de kladden komt grijpen'.

Christenen Egypte slaags met politie

Enkele honderden koptische christenen zijn zondag in Caïro slaags geraakt met de politie na een begrafenis voor vier christenen die zaterdag omkwamen bij sektarisch geweld. Het geweld had plaats bij de belangrijkste koptische kathedraal in de Egyptische hoofdstad.

De rouwdienst sloeg al snel om in een protest tegen de Egyptische president Mohammed Morsi. De vlam sloeg in de pan nadat er schoten werden gelost bij de kathedraal. De politie zette traangas in om de betogers te verdrijven. De christenen hadden niet alleen te kampen met de agenten, ze werden ook met stenen bekogeld door een groep mannen.

De vier christelijke slachtoffers vielen zaterdag bij gevechten in een stadje ten noorden van Caïro. Ook een moslim kwam om.


Christenen Egypte slaags met politie (Foto: Novum)

Topless feministe vreest voor haar leven

Een 19-jarige Tunesische vrouw die tijdens een protest haar borsten toonde en islamitische hardliners uitdaagde vreest voor haar leven. De vrouw, die alleen bekend staat als Amina, wil uitwijken naar het buitenland.

De Oekraïense feministische beweging Femen organiseerde afgelopen donderdag een internationale Topless Jihad-dag als steunbetuiging aan islamitische vrouwen. Amina deed mee aan het protest. Na afloop werd Amina met de dood bedreigd, waarna ze onderdook.

In een zaterdag uitgezonden interview op de Franse televisiezender Canal Plus zei Amina dat ze 'Tunesië moest verlaten'. Ze zei voor haar leven te vrezen, maar de rest van haar leven voor feministische principes te zullen blijven strijden.

Noord-Korea bereidt mogelijk rakettest voor

Noord-Korea bereidt mogelijk een rakettest of een andere provocatieve actie voor. Dat heeft de Zuid-Koreaanse directeur van nationale veiligheid Kim Jang-Soo gezegd. Volgens Kim wil Pyongyang met een dergelijke actie concessies van Washington en Seoul afdwingen.

Noord-Korea zei afgelopen week dat het de veiligheid van buitenlandse diplomaten in Pyongyang binnenkort niet meer kan garanderen. Kim vermoedt dat deze waarschuwing een voorbode is van een rakettest of een andere stap die de spanningen tussen Noord-Korea en het Westen verder zou doen oplopen. De test vindt volgens Kim mogelijk rond woensdag plaats.

Man ramt drie politieauto's en slaat over de kop

De politie heeft zondagmiddag twee mannen aangehouden na een achtervolging. De bestuurder ramde tijdens zijn vlucht drie politieauto's en sloeg op de A28 bij Nunspeet over de kop. Niemand raakte gewond.

Agenten zagen rond 13.15 uur een bestelbusje rijden bij oprit van de A28 bij Staphorst. Toen de agenten het kenteken controleerden, bleek dat de bestelauto was voorzien van gestolen kentekenplaten.

De agenten gaven een stopteken maar de automobilist gaf gas. Tijdens de achtervolging probeerden politievoertuigen de auto herhaaldelijk tot stoppen te dwingen, waarbij de bestuurder drie keer een politieauto ramde, onder meer bij knooppunt Hattemerbroek.

De automobilist pakte daarna de A28 richting Amersfoort en verloor bij Nunspeet de macht over het stuur, waardoor het busje over de kop sloeg en in de middenberm belandde. De twee inzittenden werden direct aangehouden en zijn in een politiecel gezet. Een rijstrook van de A28 is afgesloten voor politieonderzoek.

Ook in Heerlen was het raak. Een automobilist die zondagochtend met hoge snelheid wegreed voor agenten ramde enkele politieauto's. Agenten zagen rond 05.00 uur een auto met hoge snelheid rijden op de Akkerstraat in Brunssum. De bestuurder negeerde een stopteken, slingerde over de rijbanen en draaide de auto tegen de rijrichting in.

De politie wist de auto klem te rijden en de 20-jarige bestuurder aan te houden. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn. Niemand raakte gewond, wel liepen alle betrokken auto's schade op.

Uitslagen eredivisie 07/04/13

Vanmiddag begonnen er om 14.30 twee wedstrijden in de eredivisie. NEC Nijmegen ontving AZ Alkmaar en in Groningen vond de derby van het Noorden tussen FC Groningen en SC Heerenveen plaats. Hieronder lees je de karakteristieken van deze wedstrijden. 

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

AZ

 19' Conboy    17' Maher 
 
 Gele kaart: Koolwijk, Conboy, (N.E.C. Nijmegen), Reijnen, (AZ)
 Rode kaart: v.d. Velden (61) (N.E.C. Nijmegen),
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.200
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will
v.Eijden
Breuer
Conboy
Palsson
v.d.Velden
Koolwijk
Rieks
Platje (George/90)
Foor (Amieux/77)
  Esteban
Marcellis
Reijnen (Johannsson/77)
Viergever
Wijnaldum
Henriksen
Maher
Elm
Beerens
Altidore
Berghuis (Gudmundsson/60

FC Groningen

3 - 1

sc Heerenveen

 3' Raitala (e.d.)
 42' Bacuna(pen)
 87' De Leeuw
   70' Marecek 
 
 Gele kaart: Lindgren, v.Dijk, Burnet, (FC Groningen), Gouweleeuw, v.d. Berg, Kruiswijk, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
v.Dijk
Kwakman
Burnet
Bacuna
De Leeuw
Lindgren (Ajilore/81)
Schet (Sparv/85)
Texeira (Kostic/90)
Kirm
  Nordfeldt
v.Anholt
Gouweleeuw
Kruiswijk
Raitala (Uth/87)
De Roon (Marecek/18)
Kums
v.d.Berg (v.La Parra/67)
El Ghanassy
Finnbogason
Djuricic

Nageeye loopt Nederlands record op tien kilometer

Abdi Nageeye heeft zondag op de Parelloop in Brunssum een Nederlands record gelopen op de tien kilometer. De regerend Nederlands kampioen op de vijf en tien kilometer snelde in 28 minuten en acht seconden naar de vierde plek en snoepte een seconde af van het voormalige record van Luc Krotwaar.

De Kenianen domineerden de race en namen de andere negen plekken in de top tien in. James Rungaru won in 28.03. Charles Cheruiyot veroverde de zilveren plak in 28.05, Alfred Cherop greep brons in 28.06. De Nederlander Khalid Choukoud was, na Nageeye, op de twaalfde plek de eerstvolgende niet-Keniaan.

[DC] De Bakker en Sijsling verslaan Roemenen

Tennissers Thiemo de Bakker en Igor Sijsling hebben Nederland zondag aan een 5-0 overwinning op Roemenië geholpen in de Davis Cup. De Bakker versloeg Marius Copil in 7-6 (4) en 7-6 (2). Sijsling had iets meer moeite met Adrian Ungur: 1-6, 6-3 en 6-4.

Nederland had zich zaterdag al geplaatst voor de play-offs voor een plek in de Wereldgroep door een beslissende 3-0 voorsprong te nemen. Wie in die play-off de tegenstander is, wordt pas later bekend.

Tsjechië bereikte de halve finale in de Wereldgroep door Kazachstan te verslaan. Lukas Rosol was in ruim 3,5 uur met 7-6 (5), 6-7 (2)  7-6 (5) en 6-2 te sterk voor Evgeny Korolev. Tsjechië heeft drie van de vier duels gewonnen en is niet meer in te halen door de Aziaten.

De Oost-Europeanen treffen in de halve eindstrijd Frankrijk of Argentinië. Die landen maken later zondag uit wie doorgaat in het toernooi. Canada - Italië en de Verenigde Staten - Servië zijn de andere kwartfinales.

Grensrechter slaat voetballers

Een 23-jarige grensrechter uit het Gelderse Velp is zaterdagmiddag aangehouden na een ruzie tijdens een voetbalwedstrijd in Tolkamer. Twee jongens van 15 jaar uit Rijnwaarden hebben aangifte van mishandeling gedaan. De grensrechter zou het tweetal tijdens de wedstrijd hebben geslagen.

De man is in een cel gezet, laat een politiewoordvoerder zondag weten. "Nu onderzoeken we de zaak."

De ruzie was al voorbij toen de politie arriveerde. Agenten hebben meerdere getuigen gesproken. Ook namen ze een aangifte op van een 47-jarige vrouw, ook uit Rijnwaarden. Zij zou door een andere vrouw uit het publiek zijn geslagen.

[NBA] Duncan leidt Spurs langs Atlanta

Tim Duncan heeft San Antonio Spurs zaterdagavond in de NBA met 31 punten en veertien rebounds langs Atlanta Hawks geleid: 99-97. Zijn ploeggenoot Kawhi Leonard deed er met 23 punten nog een schepje bovenop.

De Spurs, die het zonder de geblesseerden Tony Parker en Manu Ginobili moesten stellen, nemen door de overwinning de koppositie in de Western Conference weer over van Oklahoma City Thunder. Atlanta staat zesde in de oostelijke competitie.

Denver Nuggets boekte tegen Houston Rockets zijn twintigste thuiszege op rij: 132-114. Wilson Chandler en zijn ploeggenoot Corey Brewer waren met respectievelijk 21 en 22 punten belangrijk voor de Nuggets. Rockets-speler Jeremy Lin, vorig seizoen nog succesvol bij New York Knicks, werd met 23 punten topscorer.

Miami Heat won simpel van Philadelphia 76ers: 106-87. LeBron James, die terugkeerde na een hamstringblessure, was met 27 punten weer eens de grote man bij de ploeg uit Florida. Met zestig overwinningen is Miami verreweg de beste ploeg in de Eastern Conference. De 76ers staan negende en hebben nog een kleine kans om zich voor de playoffs te plaatsen.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Indiana Pacers 104-87
Brooklyn Nets - Charlotte Bobcats 105-96
Minnesota Timberwolves - Detroit Pistons 107-101
Milwaukee Bucks - Toronto Raptors 100 - 83


Duncan leidt Spurs langs Atlanta (Foto: Novum)

Museumweekend trekt negenhonderdduizend bezoekers

De 32e editie van het Nationaal Museumweekend heeft zaterdag en zondag negenhonderdduizend bezoekers getrokken. Vorig jaar kwamen er nog meer dan een miljoen mensen op af het weekend, maar toen deden bijna vijfhonderd musea mee, terwijl het er dit jaar ruim 450 waren.

De initiatiefnemer, de Nederlandse Museumvereniging, kijkt trots terug op het weekend. In de grote steden trokken de deelnemende musea drie tot vier keer meer bezoekers dan in een regulier weekend, stelt de branchevereniging. In de rest van Nederland liep dat op tot wel tien keer het gebruikelijke aantal bezoekers.

Het thema van dit jaar was 'Doe een museum'. Ongeveer driekwart van de deelnemende musea vroegen een entreeprijs van een euro. Andere musea waren gratis of boden andere kortingen.

"Alle musea hebben er alles aan gedaan: jong en oud waren getuigen van bijzondere tentoonstellingen en konden meedoen aan talloze workshops, speurtochten en interactieve rondleidingen", zegt organisator Chris van Bokhorst in een verklaring. Volgens hem is het hoge bezoekersaantal te danken aan de goede weersomstandigheden en de gevarieerde programmering.

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) bezocht het Tilburgse Textielmuseum, waar ze onder meer een workshop koordvlechten bijwoonde.


Museumweekend trekt negenhonderdduizend bezoekers (Foto: Novum)

'Pas op! Spijkerworst!'

In het Drentse Diever zijn vrijdag en zaterdag stukjes worst aangetroffen met daarin kleine spijkers. De politie adviseert huisdierbezitters zondag extra alert tezijn.

De stukjes vlees werden gevonden in de omgeving van het Kerkepad. De worst is aangetroffen langs het fietspad, bij een aantal bomen waar vaak honden uitgelaten worden. De politie vraagt mensen die meer weten contact op te nemen.

Rebellen Nigeria overrompelen politieboot

Nigeriaanse rebellen hebben in de olierijke Nigerdelta een gestrande politieboot overvallen. Twaalf agenten zijn spoorloos, liet de politie weten.

Wie de hand had in de hinderlaag van vrijdag vlakbij het dorp Azuzama is onduidelijk, maar de verdenking gaat al gauw uit naar de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND). De rebellenbeweging heeft afgelopen week wraak gezworen voor de celstraf die hun leider Henry Okah onlangs in Zuid-Afrika is opgelegd.

De Nigerdelta is het belangrijkste oliewingebied van Nigeria. Volgens de plaatselijke bevolking vervuilt de oliewinning hun leefomgeving en profiteert zij nauwelijks van de opbrengsten. De rebellen spinnen garen bij die onvrede.

Weer kinderen dood door NAVO-aanval

Een luchtaanval van de NAVO heeft zaterdag tien kinderen en een vrouw het leven gekost in het oosten van Afghanistan. Hun huis werd gebombardeerd tijdens een fel vuurgevecht tussen Talibanstrijders en Amerikaanse en Afghaanse troepen. Dat liet een ambtenaar van de provincie Kunar zondag weten.

Volgens dorpsbewoners stortte een dak van een huis in tijdens de aanval. De NAVO liet weten dat inderdaad 'vuursteun' is gegeven in Shigal in de provincie Kunar. Het bondgenootschap zei echter geen berichten te hebben gekregen over burgerslachtoffers.

Donkey Kong Country Returns 3D wordt makkelijker

Donkey Kong Country Returns 3D krijgt volgens de screenshots op de Nintendo UK website een makkelijkere spelmodus dan er in het origineel zat. Waar je het in het origineel met twee hartjes per aap moest doen, krijg je op Nintendo 3DS drie hartjes.

Ook krijgt de remake locale co-opmogelijkheden, waarbij Nintendo nog niet heeft verklapt of je twee cartridges nodig hebt of niet om samen te kunnen spelen. Daarnaast wordt er ook nog nieuwe content aan de game toegevoegd, die vrij te spelen zal zijn door middel van het zoeken naar puzzelstukken in de game.

Donkey Kong Country Returns 3D is te koop vanaf 24 mei en is exclusief voor Nintendo 3DS.

Donkey Kong Country Returns 3DS

Donkey Kong sunset

Donkey Kong Country Returns 3DS 3 hartjes

Hof Egypte wil aanklager weg

Het hooggerechtshof van Egypte heeft procureur-generaal Talaat Abdullah zondag gemaand op te stappen. Het aftreden van de omstreden hoofdaanklager is nodig om de eenheid van de Egyptische rechterlijke macht te bewaren, zei het hof zondag.

Abdullah werd vijf maanden geleden aangesteld door president Mohammed Morsi, een Moslimbroeder. Veel rechters en aanklagers reageerden verontwaardigd, omdat de president niet bevoegd zou zijn een procureur-generaal te benoemen. Eind vorig jaar zwichtte Abdullah voor de storm van protest en kondigde zijn vertrek aan, maar hij slikte dat besluit op de valreep weer in.

De dringende raad van het gerechtshof aan de procureur-generaal om 'de wens uit te spreken' zijn oude baan als rechter weer op te pakken lijkt bedoeld om Abdullah een waardige aftocht te bieden.

Xtc-bende opgerold in Drenthe

De politie heeft vrijdag zes mensen aangehouden, onder wie vier mannen uit Emmen, op verdenking van de productie van en handel in harddrugs. Bij vijf huiszoekingen in Groningen, Westerbork en Emmen werden tienduizenden xtc-pillen, kleine hoeveelheden andere harddrugs en wietplanten aangetroffen. Daarnaast werden een machine om tabletten te maken en grondstoffen voor de productie van harddrugs gevonden.

De politie heeft sterke aanwijzingen dat een deel van de handel bestemd was voor het buitenland. Naast auto's werden enkele duizenden euro's in beslag genomen.

De verdachten zijn aangehouden in Amsterdam, Emmen en Westerbork en zitten voorlopig vast. Het gaat om Emmenaren van 26, 33, 39 en 62 jaar, een 27-jarige man uit Groningen en een 53-jarige man Westerbork.

Het onderzoek is nog in volle gang. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Moord op Theo van Gogh verfilmd

Tomas Ross is bezig met een film over de moord op Theo van Gogh. De 68-jarige thrillerschrijver werkt met studenten van de Filmacademie aan een script.

"Je weet hoe moeilijk het is om geld bij elkaar te krijgen", vertelde de schrijver in Westbusiness presenteert: Frits! van Omroep West. "Als het nu gehonoreerd kan worden en het script geschreven, dan zou de film 2 november 2014, precies tien jaar na dato, in première gaan."

Ross is ervan overtuigd dat de AIVD wist dat er plannen waren om Van Gogh te vermoorden. Hij denkt samen met de studenten te weten wat het motief van de veiligheidsdienst was om de moord niet tegen te houden.

Theo van Gogh werd 2 november 2004 in Amsterdam vermoord door moslimextremist Mohammed B. Ross schreef voor enkele films van Van Gogh de scripts. Zo schreef hij 06/05 over de moord op Pim Fortuyn.

[Serie A] Penalty's houden Fiorentina en Milan in evenwicht

Fiorentina heeft AC Milan zondag in eigen huis via twee benutte strafschoppen op 2-2 gehouden in de Serie A. Riccardo Montolivo en Mathieu Flamini hadden de bezoekers op voorsprong gezet. Adem Ljajic en David Pizarro trokken de stand vanaf de stip weer gelijk.

De Florentijnen speelden vanaf minuut 39 met tien man, nadat Nenad Tomovic wegens een vermeende elleboogstoot van het veld was gestuurd. Met een overwinning was Milan over nummer twee Napoli heen gewipt. De Noord-Italianen blijven nu met 58 punten derde. Fiorentina staat vierde met 52 punten.

[DC] Tsjechië naar halve finales

De tennissers van Tsjechië hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Davis Cup. De titelverdediger nam vandaag in Astana tegen Kazachstan een beslissende 3-1 voorsprong.

De Tsjechen stonden na de vrijdag al met 2-0 voor. Het thuisland kreeg daarna weer hoop toen het gisteren het dubbelspel won. Vandaag won  Lukas Rosol echter in vier sets van Jevgeni Koroljev waardoor de ontmoeting beslist was. De setstanden waren 7-6(5), 6-7 (2), 7-6 (5) en 6-2.

Brunswijk wil president Suriname worden

Voormalig rebellenleider Ronnie Brunswijk wil in 2015 president van Suriname worden. Dat zei hij zaterdagnacht in Paramaribo, vlak voor een door hem georganiseerd optreden van de Amerikaanse rapper Rick Ross.

Brunswijk zette zijn voornemen kracht bij door met geldbiljetten te strooien in het publiek, dat uitzinnig reageerde. Enkele vrouwen op de eerste rij kregen elk honderd Amerikaanse dollar.

"Ik wil alle armen in Suriname rijk maken. Als je huis op de veiling is beland, bel dan naar Bravo. Als je honderd dollar nodig hebt, dan bel je naar Bravo", rapte Brunswijk, die zich ook als Romeo Bravo laat aanspreken.

Ronnie Brunswijk voerde van 1986 tot 1992 het zogenoemde Junglecommando aan, een rebellenbeweging die streed tegen het militaire regime van Desi Bouterse. Na de burgeroorlog stortte hij zich op de politiek. Hij werd in 2005 in het parlement van Suriname gekozen. In 2010 vormde Brunswijk samen met Bouterse een regering, waardoor hij uitgroeide tot een van de machtigste politici van het land.

Met de aankondiging van Brunswijk lijkt de campagne voor de verkiezingen van 2015 nu al begonnen. Het is publiek geheim dat Bouterse niet tevreden is over coalitiegenoot Brunswijk. Zelf een gooi naar het presidentschap doen, kan een poging zijn de macht zeker te stellen.

De voormalige guerrilla, vooral populair bij binnenlandbewoners, wil voor zijn campagne vooral muziekoptredens organiseren. Zo kondigde hij zaterdagnacht al aan dat de popster Rihanna in augustus naar Suriname komt. Brunswijk zou voor april 2015, een maand voor de verkiezingen, ook al een optreden hebben geboekt van de Amerikaanse R&B-zangeres Beyoncé.

Het geld om dat alles te organiseren haalt de politicus uit zijn enorme zakenimperium. In het oosten van Suriname heeft hij verschillende goud- en houtconcessies. Ook zou hij actief zijn geweest in de drugshandel, wat hem in 1999 een veroordeling bij verstek in Nederland opleverde.

Bouterse heeft nog niet gereageerd op de plannen van zijn coalitiegenoot om het ambt over te nemen.


Brunswijk wil president Suriname worden (Foto: Novum)

Ontwikkeling 0x10c op een laag pitje wegens 'creatief blok'

In een interview met Polygon heeft Notch, mede-oprichter van Mojang en Minecraft-bedenker, laten weten dat 0x10c op een laag pitje staat vanwege een 'raar creatief blok'. Tot hij hier vanaf is zal Notch, ook wel Markus Persson geheten, de ontwikkeling van de game op een laag vuurtje zetten.

"It's just some kind of weird creative block that's been going on for too long, and [0x10c] is going to be put on ice until we can fix that. I'm very excited about the actual game. We have two prototypes going on now. It's not really fun yet, but it feels like it could be fun because there's nothing to do in there yet" vertelt Persson.

Verder vertelde Notch dat er een developer is ingehuurd om aan het project te werken zodat het spel alsnog afkomt, losstaand van het feit of Mojang het spel ooit uit zal brengen. Een mogelijke launch is echter nog ver weg.

De CPU-emulator van 0x10c

Grote harddrugsvondst in Limburgse woning

In een woning in het Limburgse Eygelshoven heeft de politie zaterdag een grote hoeveelheid harddrugs aangetroffen. Het ging om ongeveer 35 duizend xtc-tabletten en ruim 27,5 kilogram harddrugs. De woningen werden doorzocht nadat vrijdag twee mannen waren aangehouden bij een controle.

De woning aan de Laurastraat en een huis aan de Holzstraat werden vrijdagavond al doorzocht, waarbij de politie hard- en softdrugs in beslag nam. Bij het vervolgonderzoek werden zaterdag zakken met de harddrugs gevonden. De bewoners, een 22-jarige vrouw en 35-jarige man, zijn aangehouden, waarmee het aantal arrestaties op vier kwam.

Duits gas bijna op

Door de lange winterkou is Duitsland bijna door zijn voorraden aardgas heen. Dit weekeinde is volgens Duitse media de omvang van de voorraad aardgas tot 'een historisch dieptepunt' gedaald.

Over het algemeen is de 'voorraadschuur' nog maar voor 20 procent gevuld, wat uitzonderlijk laag is. Maar sommige opslagcentra zijn nog maar voor 5 procent of minder met aardgas gevuld.

Wanneer de tanks voor minder dan 60 procent gevuld zijn, ontstaan op sommige plaatsen door de afname van de druk problemen met het doorsluizen of het transport van aardgas. Dat kan weer moeilijkheden veroorzaken bij pogingen de gastanks weer te vullen. Zegslieden van de Duitse gasindustrie hebben eerder al geklaagd dat de politiek het belang van een zekere aanvoer van gas veronachtzaamt.

De elektriciteit in Duitsland wordt voor 11 procent met behulp van aardgas opgewekt en 16,5 miljoen woningen gebruiken aardgas voor de verwarming.

Duits aardgas bijna op door lange winter
Duits gas bijna op (Foto: ANP)

Mega Man 1-soundtrack digitaal verkrijgbaar via Capcom

Capcom is bezig om de soundtracks van alle Mega Man-games voor NES legaal verkrijgbaar te maken in het Westen, en het heeft nu de eerste stap gezet. Vanaf nu is de soundtrack van Mega Man uit 1987 verkrijgbaar via de Capcom Store.

De digitale download kost $8.95, omgerekend zo'n 7 euro, en bevat 28 verschillende tracks uit de game. Opvallend is dat de componist van de muziek voor de Mega Man-games, Manami Matsumae, vandaag de dag nog steeds actief is in de gamesindustrie. Ze zal namelijk twee nummers componeren voor de Kickstarter-game Shovel Knighteen platformer in de stijl van de oude Mega Man games.

De tracklist van de Mega Man soundtrack

De tracklist van de Mega Man 1 soundtrack

Uitslag FC Utrecht - ADO Den Haag

Vanmiddag begon om 12.30 de eredivisie wedstrijd tussen FC Utrecht en ADO Den Haag. De thuisploeg won deze matige wedstrijd met 1-0. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd.

FC Utrecht

1 - 0

ADO Den Haag

 71' Toornstra    
 
 Gele kaart: , Beugelsdijk, Wormgoor, Jansen, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter (Verhoeven/82)
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Toornstra
Martensson (Heerings/86)
Asare
Oar (Duplan/66)
Mulenga
v.d.Gun
  Coutinho
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Koppers
Jansen (Vicento/86)
Malone
Meijers
Chery
v.Duinen
Kolk (Poepon/46)

FOK!filmtips van de dag: Dead Poets Society

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Wanneer de schaduw van de revolutie neerdaalt over Rusland, ontsnapt Anastasia, de jongste dochter van de koninklijke familie ternauwernood aan de dood. Jaren later ontmoet zij de knappe zwendelaar, Dimitri. Hij heeft zijn zinnen gezet op de beloning die is uitgeloofd door Anastasia's grootmoeder, die weer met haar verloren gewaande kleinkind herenigd wil worden. Dimitri en Anastasia vertrekken samen naar Parijs, maar de reis verloopt niet zonder slag of stoot doordat ze op de hielen worden gezeten door de slechte monnik Raspoetin en diens vleermuis Bartok, die de prinses willen vermoorden.

Het verhaal van deze animatiefilm uit 1997 is losjes gebaseerd op de gebeurtenissen rond de Russische revolutie. Ook de gelijknamige filmhit met Ingrid Bergman uit 1956 vormde een inspiratiebron. Te zien om 15.45 uur op Nickelodeon.

Gevangenisbewaarders verzinnen in de nabije toekomst een manier om geld te verdienen aan hun gevangenen. Zij laten hen op televisie een strijd op leven en dood voeren in opgevoerde wagens. Drievoudig racekampioen Jensen Ames is een expert in het overleven in het postindustriële verwoeste landschap. Maar net wanneer hij denkt het verleden achter zich te hebben gelaten, wordt hem een moord in de schoenen geschoven. Hij wordt gedwongen om mee te doen aan de Death Race. Te zien om 21.45 uur op RTL7.

Rocky Balboa loopt een ernstige oogwond op tijdens het gevecht met zwaargewicht Apollo Creed en moet geopereerd worden. Hoewel de ingreep geslaagd is, adviseren de artsen niet meer te boksen. Rocky volgt hun advies op, maar ontdekt al snel dat het leven buiten de ring moeilijk en hard is. Hij heeft geen diploma's en moet zich tevreden stellen met slechtbetaalde baantjes. Daar komt nog bij dat zijn vrouw Adrian zwanger is. Rocky wil voor haar en de baby alles kopen wat hun harten verlangen. Rocky II is te zien om 00:00 uur op SBS6.

Op een strenge kostschool raakt de verlegen Todd Anderson bevriend met zijn bevlogen kamergenoot Neil, die erg onder de duim wordt gehouden door zijn vader. De komst van hun nieuwe leraar Engels, de charismatische professor Keating, verrijkt het leven van de jonge studenten. Hij leert ze niet alleen de schoonheid van de poëzie te waarderen, maar vooral om onder het mom 'carpe diem' met volle teugen te genieten van iedere nieuwe dag. Zijn lessen zullen het leven van de jongens voorgoed veranderen.

Een schitterende Robin Williams staat aan het hoofd van een ijzersterke jonge cast met onder meer Ethan Hawke. Dead Poets Society kon rekenen op vier Oscarnominaties, waaronder die voor Beste Film. Scenarist Tom Schulman werd gelauwerd met een Oscar voor zijn prachtige originele script. Te zien om 00:00 uur op BBC2.

Stormbreaker, Miss Congeniality en Evening zijn ook nog te zien op televisie vanavond.

Moskee in brand gestoken

Het is vrijwel zeker dat de brand zaterdagochtend in een moskee in Enkhuizen is aangestoken. Dat zei een woordvoerder van de politie zondag. Hoe de brandstichting is uitgevoerd, wilde de politie niet bekendmaken. Ook is nog niet duidelijk in welke hoek de daders moeten worden gezocht.

De brand ontstond rond 05.30 uur in het voormalige schoolgebouw aan de Tureluurshof. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur blussen. Volgens de politiewoordvoerder heeft het gebedshuis veel rook- en roetschade opgelopen.

In 2011 was de moskee ook al doelwit van brandstichting. Toen werd brandend materiaal over het hek gegooid.

Muzikaal genot in Torment: Tides of Numenera

Dankzij de website Destructoid kunnen we luisteren naar een exclusieve compositie van het Kickstarterproject Torment: Tides of Numenera. De game wordt gemaakt door ontwikkelaar InXile Entertainment.

Het muzikale stuk is gecomponeerd door Mark Morgan en wordt in de RPG-game ten gehore gebracht in het gebied Sagus Cliffs. De compositie is hier via de Soundcloud van Destructoid te beluisteren. Torment: Tides of Numenera wordt eind 2014 verwacht voor pc. 

Torment: Tides of Numenera
Torment: Tides of Numenera

Christenen en moslims elkaar weer te lijf in Nigeria

Het geweld tussen christenen en moslims rond de roerige Nigeriaanse stad Jos is opnieuw opgelaaid. Er zijn zeker elf doden te betreuren, maakten de autoriteiten zondag bekend.

Christelijke Tarok in het dorp Karkashi zeggen zaterdag te zijn aangevallen door islamitische Hausa-Fulani uit een naburig dorp. De aanvallers drongen hun huizen binnen en doodden zeven mensen. Een notabele van het Hausa-Fulani-dorp Zango meldde vervolgens vier Tarok te hebben gedood die zijn dorp belaagden. Bij de aanval raakten ten minste vijf mensen gewond.

De vruchtbare streek rond Jos, in het binnenland van Nigeria, ligt in de frontlinie tussen christenen en moslims. Christelijke boeren hebben het er om de haverklap aan de stok met islamitische herders. Meningsverschillen over onder meer religie, politiek en akkerbouw- en weiderechten hebben het afgelopen decennium al duizenden mensen het leven gekost.

De Nigeriaanse autoriteiten weten die conflicten maar niet te sussen, en lijken bovendien maar geen greep te krijgen op de radicaalislamitische strijders van Boko Haram die vooral het noorden onveilig maken. Zaterdag overvielen moslimextremisten het noordoostelijke dorp Midlu met geweren en kapmessen en doodden er elf mensen. Volgens de plaatselijke politie sneden ze hun slachtoffers de keel door. De ambtswoning van de plaatsvervangend deelstaatgouverneur zou hun doelwit zijn geweest.

Zestien parlementariërs weigeren eed 30 april

Zestien leden van de Eerste en Tweede Kamer leggen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander geen eed of belofte af. Dat zei voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf zondag in Buitenhof. Een deel is wel aanwezig, maar legt geen eed af. De Graaf zei dat parlementariërs alleen zouden moeten komen als ze ook de eed willen afleggen.

Onder de zestien zijn in ieder geval de SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir, die eerder al aankondigden geen eed af te leggen. Ook de drie leden van de Partij voor de Dieren leggen op 30 april geen eed van trouw aan de koning af. Verder hebben vier leden van GroenLinks aangekondigd de eed niet af te leggen. Het is niet bekend wie er nog meer geen eed afleggen of niet aanwezig zijn.

Het afleggen van de eed of belofte is niet verplicht. Het heeft geen juridische betekenis, maar is vooral bedoeld om 'uiting te geven aan de onderlinge verbondenheid van de koning met de volkeren van het koninkrijk, belichaamd in de parlementen van de landen van het koninkrijk', schreef premier Mark Rutte eerder in antwoord op Kamervragen.

Bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 was er een eedweigeraar minder.

CIA doodde voor toegang luchtruim Pakistan

De CIA heeft een binnenlandse vijand van Pakistan uit de weg geruimd, in ruil voor toestemming om met drones op kopstukken van al-Qaeda te mogen jagen. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag (lokale tijd) gemeld op basis van gesprekken met ingewijden.

De Pakistaanse opstandelingenleider Nek Muhammed werd in 2004 gedood. Het leger van Pakistan eiste de verantwoordelijkheid op voor zijn dood, maar in werkelijkheid vuurde een onbemand vliegtuig van CIA een raket op Muhammed af.

De Amerikaanse en Pakistaanse inlichtingendiensten hadden afgesproken dat de CIA toegang tot het Pakistaanse luchtruim zou krijgen in ruil voor de aanslag op Muhammed. Sindsdien heeft de CIA honderden aanvallen met zogeheten drones uitgevoerd in Pakistan, met veel slachtoffers tot gevolg.

'CIA doodde voor toegang luchtruim Pakistan'
CIA doodde voor toegang luchtruim Pakistan (Foto: ANP)

'George Michael zat twee maanden in kliniek'

George Michael heeft naar verluidt eerder dit jaar twee maanden in een kliniek gezeten. De Britse boulevardkrant The Sun schrijft dat de 49-jarige zanger zich heeft laten opnemen wegens onder meer angstaanvallen.

Michael meldde zich in februari bij een kliniek in Australië. Naast de angstaanvallen zou hij nog meer 'gezondheidsproblemen' hebben. Zijn vriend Fadi Fawaz was tijdens zijn verblijf bij hem, inmiddels zijn ze weer in Londen.

De Britse zanger balanceerde in 2011 op het randje van de dood door een zware longontsteking. Hij liet vervolgens weten dat artsen hem adviseerden na deze traumatische gebeurtenis psychische hulp te zoeken. Michael liet echter weten dat hij in muziek zijn therapie had gevonden.

Kerry rouwt om in Afghanistan omgekomen diplomate

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zondag zijn leedwezen uitgesproken over de dood van een diplomate in het zuiden van Afghanistan. De 25-jarige Anne Smedinghoff verspreidde daar schoolboeken, maar werd zaterdag het slachtoffer van een aanslag. Het was voor het eerst sinds de aanslag in Benghazi van 11 september vorig jaar dat een Amerikaanse diplomaat in diensttijd het leven liet.

De veiligheid van diplomaten in den vreemde is sinds september vorig jaar in de Verenigde Staten een heet hangijzer. De aanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi en de reactie daarop van de regering van president Barack Obama speelde een belangrijke rol in de verkiezingscampagne.

'Wietteelt verplaatst zich naar België'

Door de strengere aanpak van wietteelt in Nederland worden in België steeds meer illegale wietplantages ontdekt. "Telers steken makkelijker de grens over", zegt directeur van de Federale Gerechtelijke Politie Luc Valkenborg tegen het Belgische Nieuwsblad.

In Nederland kan een wietteler die wordt betrapt uit zijn huis worden gezet. Omdat woningcorporaties weigeren hem een nieuwe woning aan te bieden, wordt hij volgens Valkenborg bijna gedwongen naar België te verhuizen. "Zowat alle wiet die hier geteeld wordt is bestemd voor Nederlandse coffeeshops", zegt hij in de krant. Om dat verkeer te onderscheppen worden volgens hem steeds meer middelen en manschappen ingezet.

In het gerechtelijk arrondissement Hasselt, ten westen van Maastricht, zijn vorig jaar bijna vier keer zo veel wietplantages opgerold als in 2007, namelijk 120 tegenover 36. In Tongeren, dat daaronder ligt, daalde het aantal ontdekte plantages licht van 112 in 2010 naar 104 in 2011.

De burgemeester van Lommel, Peter Vanvelthoven, heeft Eindhoven uitleg gevraagd over plannen voor gereguleerde wietteelt. Op die manier wil Eindhoven criminele wiettelers buitenspel zetten. Lommel, dat vlakbij Eindhoven ligt, houdt er rekening mee dat het aantal illegale telers hierdoor ook daar afneemt. "Maar we moeten wel waakzaam zijn", zegt Vanvelthoven in de krant. "We mogen geen fout signaal geven aan onze jongeren, alsof wietgebruik zomaar moet kunnen."

Valkenborg is volgens de krant ook positief over de Eindhovense plannen. "Ik denk dat het een goede zaak zou zijn de wiet te legaliseren en zo voldoende te telen om de coffeeshops te bevoorraden. Men moet dan wel uit de illegaliteit stappen en zo gaan wij misschien van het cannabisprobleem verlost geraken."

Kerber treft Pavlyuchenkova in finale Monterrey

De als eerste geplaatste Angelique Kerber neemt het zondag in de finale van het WTA-toernooi in het Mexicaanse Monterrey op tegen Anastasia Pavlyuchenkova (5). De Duitse was in de halve finale in drie sets te sterk voor Maria Kirilenko: 6-4, 2-6, 6-2. Pavlyuchenkova versloeg Monica Niculescu met 3-6, 6-2, 6-4.

Kerber, de mondiale nummer zes, trof Pavlyuchenkova (26) eenmaal eerder. De 21-jarige Russin, die haar vierde WTA-titel kan pakken, ging toen met de winst aan de haal. De vier jaar oudere Kerber kan voor de derde keer in haar loopbaan de eindzege grijpen.

Chef-staf Zuid-Korea zegt bezoek aan VS af

De chef-staf van het Zuid-Koreaanse leger heeft het bezoek aan de Verenigde Staten dat hij volgende week zou afleggen voorlopig afgezegd. Nu de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea steeds verder oplopen wil generaal Jung Seung-jo zijn post niet verlaten, liet een van zijn woordvoerders zondag weten.

Noord-Korea roffelt al enige tijd op de oorlogstrom uit woede over de knellende internationale sancties en een gezamenlijke legeroefening van Zuid-Korea en de VS. Die protesteren op hun beurt tegen de oorlogsvoorbereidingen die Pyongyang treft. Noord-Korea heeft gedreigd met een aanval met kernwapens op de VS en demonstratief een langeafstandsraket naar de oostkust verplaatst.

Some zegeviert in marathon van Parijs

Peter Some heeft zondag de marathon van Parijs op zijn naam geschreven. De Keniaan was in twee uur, vijf minuten en 38 seconden verreweg de snelste in de Franse hoofdstad. De Ethiopiër Tadese Tola en Some's landgenoot Eric Ndiema finishten op een kleine minuut en completeerden het podium.

Voor Some, die in Parijs bijna drie minuten onder zijn persoonlijk record liep, was het pas zijn tweede overwinning op de marathon. Vorig jaar was hij al eens de snelste in het Engelse Brighton.

Bij de vrouwen zegevierde de Ethiopische Boru Tadese in 2.21,05. Ze dook daarmee 32 seconden onder het parkoersrecord van Beyene Tirifi. Haar landgenote Merima Mohammed en de Keniaanse Eunice Kirwa, goed voor zilver en brons, kwamen ruim twee minuten na Tadese over de meet.

Oekraïne laat kopstuk oppositie vrij

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft een naaste bondgenoot van oppositieleider Joelia Timosjenko zondag gratie verleend. Het pardon voor Joeri Loetsenko was een van de twee belangrijkste eisen die de Europese Unie had verbonden aan een belangrijke samenwerkingsovereenkomst met de regering in Kiev.

Net als zijn voormalige superieur zat Timosjenko's minister van binnenlandse zaken Joeri Loetsenko vast voor onder meer machtsmisbruik en verduistering. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Sinds de 48-jarige oud-minister begin 2010 in de cel belandde is zijn gezondheid volgens zijn artsen en medestanders zienderogen verslechterd.

Het Westen ziet achter de vervolging van Timosjenko en Loetsenko politieke motieven. De EU waarschuwde de Oekraïense regering dat zij een handtekening onder de voorgenomen partnerovereenkomst kan vergeten als voor het opgesloten tweetal niets zou veranderen. Ook om een miljardenlening bij het Internationaal Monetair Fonds los te krijgen heeft Kiev Europese steun hard nodig.

De gevangenisbewaarders zeggen Loetsenko inmiddels op vrije voeten te hebben gesteld.

Politie Italië vindt ton hasj in Nederlandse truck

De Italiaanse politie heeft zaterdag een ton hasj gevonden in een Nederlandse truck die aardappels vervoerde. De Nederlandse bestuurder is aangehouden, meldt de Italiaanse politie. De drugs zouden een straatwaarde hebben van vijftien miljoen euro en waren volgens de politie bestemd voor verkoop in Rome.

De politie kreeg argwaan toen de vrachtwagen in de omgeving van de Italiaanse hoofdstad werd gezien, ver verwijderd van de bestemming die de truck op papier had. Achter dozen met bevroren aardappels bleken blokken hasj te liggen. De blokken waren verstopt in broden, die weer waren gewikkeld in cellofaanzakken. De drugs en de truck zijn in beslag genomen.

Kamp bezorgd over digitale aanvallen op banken

De digitale aanvallen op iDeal leiden bij minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) tot zorgen. "Als mensen proberen iets te vernietigen en ze doen dat grootschalig en georganiseerd, dan doe je daar weinig aan", zei hij in Eva Jinek op Zondag.

Kamp vergeleek de aanvallen met het doelbewust verstoren van het verkeer in de spits. Volgens hem is er niet veel voor nodig om voor een grote verkeerschaos te zorgen en kan er weinig aan worden gedaan als mensen dat proberen.

Toch zei Kamp alle vertrouwen in de grote banken te houden. "De drie grote banken functioneren goed. De systemen zijn aangevallen, maar niet gehackt." Als het om het stallen van geld gaat is de bank volgens hem nog altijd de betrouwbaarste optie.

De minister weet niet of er sprake is van cyberterrorisme. Het is volgens hem in de eerste plaats aan de banken om hun eigen systemen te beveiligen. "De overheid moet daarbij helpen, daarom is het goed dat aangifte is gedaan. Dan kan dit strafrechtelijk worden onderzocht." Vrijdag werd het betalingsverkeer in Nederland verstoord door een zogenoemde DDoS-aanval op de websites van de banken.

ING leek te kampen met de meeste problemen. Klanten van die bank ondervonden problemen met bankieren via internet of de mobiele applicatie. Ook betalingen doen via iDeal was lastig. Dit was ook het geval bij andere banken.


Kamp bezorgd over digitale aanvallen op banken (Foto: Novum)

Politie Brazilië gaat gangen oud-president Lula na

Het Braziliaanse openbaar ministerie heeft de politie verzocht te onderzoeken of oud-president Lula da Silva tijdens zijn bewind de stemmen van parlementariërs heeft gekocht. In de zaak zijn reeds 24 mensen veroordeeld, onder wie Lula's stafchef en enkele andere van zijn vertrouwelingen. Lula ontkent.

De beschuldigingen zijn gegrond op de verklaringen die zakenman Marcos Valerio in september heeft afgelegd. Valerio is veroordeeld omdat hij de leiding had over omkooppraktijken waarbij parlementsleden werden betaald in ruil voor hun steun aan beleid van Lula na diens aantreden in 2003. De zakenman is meer dan veertig jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend bijna één miljoen euro opgelegd.

Het omkoopprogramma staat bekend als de 'mensalao' of grote maandelijkse toelage, vanwege de grote bedragen die politici ontvingen. Volgens Valerio was Lula op de hoogte van de mensalao, en deed de president zelf ook meermalen een greep in het steekpenningenpotje.

Russen bouwen olieterminal in haven Rotterdam

Een Russische bedrijf gaat een nieuwe olieterminal bouwen in de Rotterdamse haven. In het project wordt ongeveer achthonderd miljoen euro geïnvesteerd, maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) bekend in Eva Jinek op Zondag. Het project levert volgens hem inkomsten en banen op.

De bouw begint volgend jaar en wordt in 2016 afgerond. Het bedrijf, Shtandart, maakte de plannen al in 2011 bekend, maar door problemen met het regelen van de benodigde vergunningen dreigde het project vast te lopen. Kamp zou de problemen onlangs in een gesprek met de Russische vicepremier Arkady Dvorkovich hebben opgelost.

In het programma wees hij erop dat Rotterdam voor Europa een belangrijk doorvoerpunt is voor Russische olie. Dertig procent van de ruwe olie en 45 procent van de olieproducten in Rotterdam komt uit Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin brengt maandag een bezoek aan Nederland. Kamp spreekt dan bij een bijeenkomst waar Poetin en Russische en Nederlandse ondernemers te gast zijn. Onder meer Shell, Gasunie en Boskalis willen meer handel met Rusland drijven.

NAC-spelers onder de indruk van Bony

Na afloop van de kansloze nederlagen tegen Vitesse waren een paar NAC-spelers lovend over het spel van Wilfried Bony. Hij nam twee treffers voor zijn rekening.

Kees Luyckx baalde vooral van het vertoonde spel. "Wij hebben niets laten zien. Tot die eerste goal was er niks aan de hand, maar dat is altijd zo. Deze wedstrijd is op individuele kwaliteiten beslist en die kwaliteiten had Vitesse", vertelde de 27-jarige middenvelder aan Omroep Brabant.

Die individuele klasse was onder andere terug te vinden in de huidige topscorer in de Eredivisie "Bony was een van de spelers die het verschil maakte, maar er zijn er nog een aantal bij Vitesse die dat deden. Zij maakten het verschil in samenspel en dat was het gewoon."

Nemanja Gudelj was ook onder de indruk "Dat is echt pure klasse. Ieder team wil wel zo’n spits als hij", sprak Gudelj over de Ivoriaan. "Hij heeft bijna geen kansen gehad, maar hij maakt er wel twee. We wisten al dat hij heel effectief is, maar het blijft gewoon erg moeilijk om hem te verdedigen." sprak de middenvelder uit tegen NuSport.

'Douglas in beeld bij Tottenham Hotspur'

Douglas zal na dit seizoen vermoedelijk Nederland inruilen voor een grotere competitie. De Premier League zou geen verkeerde bestemming zijn voor de Braziliaan.

De verdediger van FC Twente, die aan het eind van het seizoen transfervrij is, staat naar volgens de Daily Star op het verlanglijstje van de Engelse club Tottenham Hotspur.

Douglas is inmiddels meerdere malen bekeken door scouts van club uit Londen en de uitkomst is positief. Tottenham ziet een sterke verdediger, die met zijn lengte opgewassen in tegen de beste koppers in de league. Jan Vertonghen bewees dit seizoen al dat de stap van de Eredivisie naar de Premier League te maken valt.

Daarnaast wil de club het aankomende vertrek van onder andere William Gallas opvangen. De club zal echter niet de enige zijn die hengelt naar de diensten van Douglas. Onder meer Juventus en Atlético Madrid toonden al interesse.

Israël slaat aanval hackers af

Hackers hebben zaterdagavond een vergeefse poging ondernomen Israëlische regeringswebsites plat te leggen. Israël wist naar eigen zeggen de aanval, die was aangekondigd door computerkrakerscollectief Anonymous, af te slaan en de schade beperkt te houden.

De krakers slaagden er niet in sleutelsites lam te leggen, liet Yitzhak Ben Yisrael van het Nationale Cyberbureau zondag weten. ''Anonymous ontbeert de vaardigheden om de essentiële infrastructuur van het land te beschadigen. Als het collectief daar wel op uit was geweest had het de aanval ook niet aangekondigd. Ze willen de aandacht van de media trekken voor kwesties die hen na aan het hart liggen.''

De hackers namen zaterdagavond onder meer de ministeries van defensie en onderwijs en enkele banken onder vuur, meldde de Israëlische pers. Ook het ministerie van financiën en de beurs zouden doelwit zijn geweest, maar zijzelf ontkennen dat. Bij enkele websites van kleine bedrijven boekten de aanvallers wel succes. Ze plaatsten daar vervolgens anti-Israëlische leuzen. Volgens Israëlische media zijn Israëlische computerkrakers uit wraak websites van radicaal-islamitische groepen binnengedrongen. Ze plaatsten pro-Israëlische teksten.

'Marokkanendebat' onnodig kwetsend gevonden

Zestig procent van de Nederlanders vindt het onnodig kwestend dat de PVV het debat naar aanleiding van het doodtrappen van een grensrechter het Marokkanendebat heeft genoemd. Nagenoeg evenveel mensen (59 procent) vinden het echter wel goed dat de PVV de problemen met Marokkaanse jongeren hoog op de agenda blijft zetten, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Nadat grensrechter Richard Nieuwenhuizen eind vorig jaar in Almere werd doodgeschopt door amateurvoetballers uit Amsterdam zei Wilders dat er geen sprake is van een voetbalprobleem, maar een Marokkanenprobleem. Een deel van de acht verdachten is namelijk van Marokkaanse komaf.

Vooral kiezers van D66 (negentig procent) vinden de uitspraken van Wilders te ver gaan, daarna volgen kiezers van PvdA (82 procent) en de SP (69 procent). Bij de VVD vindt 47 procent de uitspraak wel kunnen. Bij de PVV is dat 81 procent.

Ruim driekwart (78 procent) is het eens met de stelling dat Marokkaanse jongeren vaker problemen opleveren dan jongeren van andere herkomst. Van de ondervraagden vindt 69 procent dat andere partijen dit serieuzer moeten nemen. Twee derde vindt het begrijpelijk dat Marokkanen zich door de naamgeving gekwestst voelen. Een minderheid van drie op de tien ondervraagden verwacht dat de problemen met Marokkaanse jongeren in de toekomst afnemen.

Het debat naar aanleiding van het incident is overigens donderdag gevoerd. Doordat een voorafgaand debat uitliep, werd het in de nacht gevoerd. De PVV verzette zich daartegen, maar de rest van de Kamer was voor het nachtelijke debat.

In de zetelpeiling zakt 50Plus veder af, van veertien naar elf zetels. VVD, PvdA en PVV krijgen er ieder een zetel bij, waardoor de PVV nog altijd met 26 zetels de grootste partij in de peiling is. VVD volgt met 23 zetels en de PvdA met 21.

The Walking Dead: Seizoen 3

Na zestien bloedstollende afleveringen zit er weer een seizoen van The Walking Dead op. De zombieserie, gebaseerd op de comic van Robert Kirkman, verovert langzaam de wereld. Het tweede seizoen werd helaas sterk bekritiseerd. Het ging allemaal te langzaam, er werd te veel op de personages ingegaan, men bleef maar op de boerderij zitten waar weinig kon gebeuren ... Zo ging het maar door. De laatste drie afleveringen van het tweede seizoen veranderden de status quo echter volledig, waardoor de hoop voor een geweldig derde seizoen kon ontstaan. Lost dit derde seizoen die hoge verwachtingen in?

Inge Dekker naar WK zwemmen

Inge Dekker mag deze zomer meedoen aan de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona. Ze zwom zondag in de series van Swim Cup de limiet op de 50 meter vlinderslag. Met een tijd van 25,93 bleef de titelverdedigster onder de vereiste tijd (25,95).

Dekker laste na de Spelen een pauze in om haar studie af te ronden, maar bleef daarnaast wel vijf keer in de week trainen. Ze wil nu toch in 2016 naar de Spelen in Rio de Janeiro.

Ranomi Kromowidjojo bleef met 25,80 ook ruim onder de limiet. De olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrij was al zeker van een startbewijs voor de WK.

Islamitische sekte hakt mensen dood

De islamitische sekte Boko Haram heeft zaterdag in een Nigeriaans dorp elf mensen vermoord. De slachtoffers werden met vuurwapens en machetes omgebracht. Het mogelijke doelwit van de aanval, een vice-gouverneur van de staat Adamawa, bleef ongedeerd.

Boko Haram (Westerse opvoeding is haram) streeft naar volledige islamisering van Nigeria en verspreidt het heilige woord zowel met de mond als met de machete. De sekte wil Westerse wetenschap, cultuur en onderwijs tegenwerken en uiteindelijk verbieden. De sekte is tegen alles wat niet door de islam voorgeschreven wordt.

E. Koeman: "Punt ten koste van alles"

RKC Waalwijk-coach Erwin Koeman zag tijdens het duel meerdere kansen voor zijn ploeg tegen PEC Zwolle (1-1), maar zag dat zijn ploeg op een zeker moment voor het punt moest gaan. "Na de 1-1 vond ik dat Zwolle iets meer bij het spel was betrokken en ze werden toen ook beter. Wij hadden daar wat problemen mee. We leden toen snel balverlies en we wilden te gehaast kansen creëren, wewilden het te snel diep spelen", aldus Koeman na afloop tegenover Eredivisie Live.

"Uit het niets viel de 1-1, maar dat is voetbal en dat kan zomaar gebeuren. Op dat moment was er eigenlijk niets aan de hand, we speelden zeer goed positiespel en we konden onze spitsen goed bereiken. Als je tien minuten voor het einde op 1-1 staat, moet je ten koste van alles dat punt mee naar huis zien te nemen."

Onlangs werd duidelijk dat Evander Sno en NEC uit elkaar gingen en sindsdien zit de middenvelder zonder club. Sno krijgt bij RKC Waalwijk de gelegenheid om zijn conditie op peil te houden, maar Koeman ontkent dat er sprake is van een mogelijk contract voor de speler. "Als het goed is hebben we binnenkort een gesprek. Wij gunnen het hem dat hij bij RKC zijn conditie op peil kan houden en wanneer dat gaat gebeuren, zien we nog wel. Hij is er nog niet bij."

Brood: "Dit zag er totaal niet uit"

Roda JC-coach Ruud Brood was zeer ontevreden met de manier waarop zijn ploeg zich tegen FC Twente toonde (2-0 nederlaag). "Ik heb met afgrijzen toe zitten kijken hoe ze elkaar lieten vallen. Afgelopen week werd er fel getraind, fel enzo, maar als je het nu bekijkt, zag het daar totaal niet naar uit", aldus Brood na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Als je de tweede helft bekijkt, was er bij ons totaal geen geloof. Nee, dit zag er totaal niet uit", zo voegde de ontevreden oefenmeester eraan toe. "Ik heb er een hekel aan als mensen elkaar op het veld zo laten vallen, terwijl we vorige week juist zo'n goed collectief waren tegen PSV. Dat geef je als coach met je emoties wel aan bij de groep."

"Als je deze wedstrijd bekijkt, met alle respect en we missen wat jongens, maar je kan niet zo voetballen. We hebben gewoon niet gevoetbald. Er waren gewoon jongens die de bal niet wilden en als ze hem hadden dan leken ze wel pupillen. Dan schoten ze de bal zo weg. Dat gaat nergens over."

Advocaat: "Voorspelbaarheid mag niet"

Dick Advocaat zag zijn ploeg met 1-3 winnen bij Willem II. Hij constateerde daarbij dat zijn ploeg sporadisch voorspelbaar acteerde, maar uiteindelijk kwam het goed. "Je weet dat je er tegen ploeg die voor alles vecht heel moeilijk doorheen komt, gelukkig maakten we op een goede manier de 1-2 en dan is de wedstrijd normaal gesproken gespeeld", aldus Advocaat na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Er mag geen voorspelbaarheid in het spel van PSV komen en dat kun je alleen maar voorkomen door veel te bewegen, veel van positie te wisselen. Dan krijgt de tegenstander het moeilijker", zo verklaarde Advocaat, die daarmee wijst op een bepaalde fase in het duel waarin het niet goed ging. "Iedereen verwacht dat je hier wint, maar je het toch maar zien te doen. Dat is eigenlijk het belangrijkste."

Advocaat prijst ook de omgang van Mark van Bommel met diverse andere spelers binnen de ploeg. De aanvoerder van de Eindhovenaren probeerde zijn ploeggenoten tot het uiterste te motiveren. "Op De Herdgang was hij al met een aantal spelers in de weer, maar hij heeft ook een fantastische carrière gehad en die wil dat mooi afsluiten. Dat zag je vandaag duidelijk terug."

Recordkou bij vijftien meetstations

Bij veel meetstations is het zo laat in april nog nooit zo koud geweest als in de afgelopen nacht. Het koudst werd het in het westen van Noord-Brabant, daar daalde het kwik tot -6,2 graden, meldt Weerplaza.nl. Aan de grond vroor het bij vliegbasis Volkel zelfs 10,7 graden.

Bij zeker vijftien meetpunten van het KNMI in Noord-Brabant, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg werd het kouderecord gebroken. De temperatuur wordt bij sommige stations sinds 1951 bijgehouden en bij sommige pas sinds eind jaren negentig. Weerplaza noemt de regionale verschillen opvallend. Zo heeft het op Schiphol door laaghangende bewolking niet gevroren.

Volgend weekeinde is er kans op meer warme dagen. Na de nodige regen in de loop van de week is de kans op neerslag dan in ieder geval kleiner, maar de temperatuur is afhankelijk van de wind. Die kan vanuit het oosten komen en dan houdt de vorst aan, maar als die uit het zuiden komt kan het in de middag rond de 20 graden worden.

"Na een frisse start volgt vandaag een prima lentedag", schrijft weeronline.nl. Het wordt 7 tot 11 graden. Daarmee zou het uitmuntend weer zijn om te gaan wandelen of fietsen.

'Iran wint tijd met onderhandelingen'

Iran wint met onderhandelingen over zijn nucleaire programma met de internationale gemeenschap alleen maar tijd. Dat heeft Israël laten weten in een reactie op gesprekken van zes wereldmachten met Iran, die zaterdag opnieuw niets opleverden.

"Iran vertraagt de gesprekken opzettelijk om meer uranium te verrijken", aldus minister van Strategische Zaken Yuval Steinitz. Volgens hem kan alleen een harde deadline Iran stoppen. Israël vreest dat Iran aan een kernwapen werkt.

"Sancties zijn niet genoeg en onderhandelingen zijn niet genoeg. De tijd is gekomen om Iran voor een militaire bedreiging te stellen", aldus Steinitz.

VS stellen rakettest uit wegens Noord-Korea

Amerika heeft besloten een rakettest in Californië uit te stellen vanwege de recente spanningen met Noord-Korea. Dat zei een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De test, die al lang gepland stond zou volgende week plaatsvinden maar is verschoven 'om misverstanden te voorkomen', aldus de ambtenaar, die anoniem wil blijven. Hij noemde de beslissing 'logisch, verstandig en verantwoord'.

VS stellen rakettest uit wegens Noord-Korea
VS stellen rakettest uit wegens Noord-Korea (Foto: ANP)

China opent betwiste eilanden voor toeristen

China gaat toeristen toestaan een betwiste eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee te bezoeken. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.

Nog deze maand wil China cruiseschepen laten aanmeren bij de Paracel-eilanden, die ook door Taiwan en Vietnam worden geclaimd. Het gaat om een verzameling van zo’n 40 eilandjes, zandbanken en riffen. In het Chinees staan ze bekend als Xisha.

China heeft een slepend conflict met zijn buurlanden over delen van de potentieel olierijke Zuid-Chinese Zee, die wordt doorkruist door belangrijke scheepvaartroutes.

[Serie A] Juventus wint nipt van hekkensluiter

Juventus is zaterdag weer een stap dichter bij de Italiaanse titel gekomen. De ploeg van trainer Antonio Conte was thuis nipt met 2-1 te sterk voor hekkensluiter Pescara. Dankzij twee doelpunten van aanvaller Mirko Vucinic heeft Juve nu een voorsprong van twaalf punten op naaste belager Napoli, dat zondag in actie komt.

Doelman Ivan Pelizzoli hield de bezoekers lang op de been, maar in de 72e minuut werd de Oude Dame in het zadel geholpen. Giuseppe Rizzo veroorzaakte een strafschop en werd met rood van het veld gestuurd. Vucinic benutte het buitenkansje en sloeg zes minuten later opnieuw toe. Emmanuel Cascione deed nog wel iets terug.

Juventus krijgt woensdag bezoek van Duits kampioen Bayern München, dat de eerste wedstrijd in de kwartfinale van de Champions League met 2-0 won.


Juventus wint nipt van hekkensluiter (Foto: Novum)

Rehn garandeert alleen bescherming kleine spaarders

Grote spaarders kunnen in de toekomst net als in Cyprus worden gedwongen mee te betalen aan het redden van hun bank. Spaarders met minder dan een ton op de bank kunnen erop rekenen dat zij altijd worden beschermd, zei Eurocommissaris voor monetaire zaken Olli Rehn op het Finse televisiestation Yle.

Rehn volght daarmee de lijn van minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Eerder schaarde president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot zich al achter de aanpak van de minister. Dijsselbloem kreeg aanvankelijk kritiek omdat hij de suggestie had gewekt dat de aanpak van Cyprus model zou kunnen staan voor de redding van andere banken.

Het was volgens Rehn een moeilijke beslissing om spaarders mee te laten betalen aan de reddingsoperatie voor Cyprus. Inmiddels is er volgens hem geen sprake meer van acute nood. De eurocrisis zou onder controle zijn, maar er is volgens de eurocommissaris nog wel onzekerheid. Zo wees hij op de hoge werkloosheid in Griekenland en Spanje.

'Nederlander bekent moord India'

De Nederlandse man die in India vastzit voor de moord op een Britse vrouw, heeft bekend. Dat hebben Indiase politiebronnen tegen Britse en Indiase media gezegd. De 43-jarige Nederlander zegt onder invloed van drugs te zijn geweest, aldus de bronnen.

De 24-jarige Sarah Groves was zaterdag dood aangetroffen op een woonboot in de stad Srinagar, in het Indiase deel van Kasjmir. Ze zou zijn omgebracht met meer dan 25 messteken. De deur van haar kamer zou zijn geforceerd. Volgens sommige mediaberichten verbleef de Nederlander op dezelfde woonboot, andere bronnen spreken over een naastgelegen woonboot.

De Britse nieuwszender Sky News citeert politiebronnen: "Hij zei dat hij het meisje heeft vermoord, we weten niet waarom. Hij zei ook dat hij cannabis had gerookt."

Man uit Goes gepakt voor mensenhandel

Een 25-jarige man uit Goes is zaterdag opgepakt wegens mensenhandel. Een woning in Kapelle en twee woningen in Goes zijn doorzocht, meldt de politie.

De politie is naar eigen zeggen al geruime tijd bezig met de zaak, die draait om jonge vrouwen die de prostitutie in zouden worden gedwongen. Mensenhandel wordt door de autoriteiten ook wel omschreven als een moderne vorm van slavernij.

Drugslab ontmanteld in Landsmeer

De politie heeft zaterdagavond een drugslab ontmanteld in Landsmeer. Een 52-jarige man uit de Noord-Hollandse plaats is aangehouden, meldt de politie.

Na een anonieme tip vond de politie het laboratorium in een losstaande garage aan het Noordeinde. De brandweer en specialisten van een landelijk politieteam werden ingeschakeld omdat er nog gevaarlijke stoffen aanwezig konden zijn. Het drugslaboratorium bleek niet meer in werking te zijn. De politie is enkele uren bezig geweest met het ontmantelen van het lab.

[Primera Divisíon] Real Madrid wint ruim van Levante

Real Madrid heeft zaterdag een ruime overwinning geboekt in de Primera Division. De ploeg van coach José Mourinho won thuis met 5-1 van Levante. De bezoekers uit Valencia waren na een halfuur via Michel op voorsprong gekomen. Nog voor rust stelden Gonzalo Higuain en Kaka (strafschop) orde op zaken.

Cristiano Ronaldo en Mesut Özil (2x) gaven de overwinning in de slotfase extra cachet. Zij waren net als Angel di Maria in de tweede helft ingevallen. Ook doelman Iker Casillas zat op de bank. De Madrilenen hebben tien punten achterstand op koploper Barcelona, dat later zaterdag nog Real Mallorca ontvangt.

Real Madrid neemt het dinsdag in de return van de kwartfinale van de Champions League op tegen Galatasaray. De eerste wedstrijd in Santiago Bernabeu werd met 3-0 gewonnen van de Turken.

Real Sociedad nam de vierde plaats, die aan het einde van de rit recht geeft op de play-off-ronde van de Champions League, steviger in handen. De Basken waren voor eigen publiek met 4-2 te sterk voor Malaga, de nummer vijf. Real Sociedad is nu al twaalf competitiewedstrijden op rij zonder nederlaag.

Voor Malaga staat dinsdag weer een belangrijk duel op het programma. De formatie van trainer Manuel Pellegrini neemt het in Duitsland op tegen Borussia Dortmund in de kwartfinale van de Champions League. Het eerste duel eindigde in 0-0.


Real Madrid wint ruim van Levante (Foto: Novum)

[Bundesliga] HSV verliest ook van Freiburg

Hamburger SV heeft zich niet weten te herpakken na de blamerende 9-2 nederlaag van vorige week tegen Bayern München. De Rothosen verloren zaterdag voor de derde keer op rij in de Bundesliga. In de Imtech Arena was SC Freiburg met 1-0 te sterk. Jonathan Schmid maakte twintig minuten voor tijd het enige doelpunt.

HSV-trainer Thorsten Fink had zijn opstelling op drie plaatsen gewijzigd na het pak slaag bij de kersverse Duits kampioen. Onder anderen Jeffrey Bruma moest op de bank plaatsnemen. Rafael van der Vaart stond wel in de basis.

Door de derde nederlaag raakt Europees voetbal langzaam uit zicht voor HSV. De ploeg bezet na 28 wedstrijden de negende plaats met 38 punten. Freiburg staat vijfde met 42 punten.


HSV verliest ook van Freiburg (Foto: Novum)

FOK! wat een weer... Veel zon

Goedemorgen! Na een lange droge periode volgt er in de komende week eindelijk weer eens wat regen. Het grote hogedrukgbied verliest geleidelijk aan zijn invloed op ons weer en zal zodoende plaats gaan maken voor een Atlantische depressie. Vandaag, maar ook morgen is het nog niet zover.

De afgelopen nacht ontstond er plaatselijk dichte mist, maar de mist moet in de loop van de ochtend snel gaan oplossen. Wat we dan overhouden is een dag met veel zon en maar een paar kleine stapelwolkjes. De middagtemperatuur loopt op naar 10 graden, maar op de Wadden en langs het IJsselmeer blijft het iets frisser. De wind komt in het noorden uit een westelijke richting, terwijl de wind elders in het land veranderlijk is. In de loop van morgenmiddag neemt de bewolking toe en dat is de aanzet voor een wisselvallige week waarbij er geregeld wat regen valt. Dit zal de natuur goed doen! Ook laten we de grote kou nu wel achter ons, want met 10 tot 13 graden is het eindelijk wat aangenamer weer buiten.

Nog steeds is het erg slecht weer in de omgeving van Spanje, maar geleidelijk aan gaat het daar droger worden. Verder al grote hitte op Kreta en een nieuwe inval van koude lucht in het noorden van Europa.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Helder water
Een mooie weerspiegeling van de zon op het water. De schaapjes aan de overkant hadden niets te vrezen van KlapMongeaul.

 

Euskaltel-renner Serebryakov betrapt op doping

Euskaltel-renner Alexander Serebryakov is tijdens een controle tussen wedstrijden door betrapt op het gebruik van doping. Dat meldt de Spaanse wielerploeg zaterdag. De 25-jarige Russische sprinter is per direct ontslagen door Euskaltel.

Serebryakov zou zondag van start gaan in Parijs-Roubaix. Hij won vorig jaar onder meer etappes in de Ronde van China en de Ronde van Hainan. Hij reed toen nog voor Team Type 1.

Jongen doodgedrukt in vuilniswagen

In Luxemburg is zaterdag een 17-jarige jongen doodgedrukt in het persmechanisme van een vuilniswagen. Dat melden Luxemburgse media.

De jongen lag in een container in de hoofdstad van het groothertogdom toen het afval werd opgehaald en hij in de vuilniswagen belandde. Vuilnismannen hoorden kreten toen de container werd geleegd en de lading werd samengeperst. Toen was het echter al te laat, de jongen brak zijn nek en overleed ter plekke.

Het is nog niet duidelijk waarom hij in de container is gestapt en of hij dat vrijwillig heeft gedaan.

Jongen overlijdt in vuilniswagen Luxemburg
Jongen overlijdt in vuilniswagen Luxemburg (Foto: ANP)

FOK!gamers vinden de pro's opperbazen

FOK!gamers vinden mensen die geld verdienen met gamen opperbazen, is een conclusie van een poll onder lezers van FOK!games. Meer dan 60% ondersteunt deze stelling; de overige 40% geeft aan dat pro-gamers ontzettende faalhazen zijn. Het is niet bekend hoeveel pro's FOK!games bevat.

Enkele quotes:

Catkiller: "Opperbaas is weer iets te veel eer maar faalhaas zeker niet. Doen waar je plezier in hebt en er voor betaald krijgen of geldbedragen winnen."

PAAC: "Ik heb ooit eens CS gespeeld meteen aantal die het op "hoger niveau" speelde, eerste wat ik mocht doen was in de console gaan om dingen aan te passen... (was blijkbaar niet cheaten ofzo). Dan houdt het voor mij al gauw op...

RickoRun: "Als zij een normaal leven leiden naast het verdienen van geld van hun hobby dan vind ik ze best wel baas. Maar mijn achterkamer zegt dat het van die mensen zijn die minimaal 8 uur per dag aan het gamen zijn."


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.