Oekraïne laat kopstuk oppositie vrij

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft een naaste bondgenoot van oppositieleider Joelia Timosjenko zondag gratie verleend. Het pardon voor Joeri Loetsenko was een van de twee belangrijkste eisen die de Europese Unie had verbonden aan een belangrijke samenwerkingsovereenkomst met de regering in Kiev.

Net als zijn voormalige superieur zat Timosjenko's minister van binnenlandse zaken Joeri Loetsenko vast voor onder meer machtsmisbruik en verduistering. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Sinds de 48-jarige oud-minister begin 2010 in de cel belandde is zijn gezondheid volgens zijn artsen en medestanders zienderogen verslechterd.

Het Westen ziet achter de vervolging van Timosjenko en Loetsenko politieke motieven. De EU waarschuwde de Oekraïense regering dat zij een handtekening onder de voorgenomen partnerovereenkomst kan vergeten als voor het opgesloten tweetal niets zou veranderen. Ook om een miljardenlening bij het Internationaal Monetair Fonds los te krijgen heeft Kiev Europese steun hard nodig.

De gevangenisbewaarders zeggen Loetsenko inmiddels op vrije voeten te hebben gesteld.