Kerry praat met Turkije over relatie met IsraŽl

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zondag in Istanbul met Turkse leiders gesproken over het herstel van de relatie tussen Turkije en Israël. De twee landen waren ooit bondgenoten, maar in 2010 bekoelden de betrekkingen aanmerkelijk na de raid van Israëlische commando's op een Turks hulpschip voor de Gazastrook Daarbij kwamen negen mensen om het leven.

Israël zette vorige maand op aandringen van president Barack Obama de eerste stap. Premier Benjamin Netanyahu bood in een telefoongesprek met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zijn excuses aan voor de raid. Volgens Turkije kunnen de betrekkingen echter pas worden hersteld als de nabestaanden van de slachtoffers worden gecompenseerd. Gesprekken hierover beginnen naar verwachting volgende week. Daarnaast wil Turkije dat alle blokkades van de Gazastrook worden opgeheven.

Kerry sprak in Turkije ook zijn waardering uit voor de opvang van Syrische vluchtelingen door Turkije. Inmiddels zijn meer dan 180 duizend Syriërs in Turkije opgevangen. Turkije en de VS hebben zich allebei aan de zijde van de Syrische oppositie geschaard. "De VS en Turkije zullen blijven samenwerken om een vreedzame overgang in Syrië te bewerkstelligen", aldus Kerry.

Kerry reisde zondag vanuit Turkije door naar de Westelijke Jordaanoever, waar hij sprak met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Voor maandag en dinsdag staan verdere gesprekken met Palestijnse en Israëlische regeringsfunctionarissen, onder wie Netanyahu, gepland.