Recordkou bij vijftien meetstations

Bij veel meetstations is het zo laat in april nog nooit zo koud geweest als in de afgelopen nacht. Het koudst werd het in het westen van Noord-Brabant, daar daalde het kwik tot -6,2 graden, meldt Weerplaza.nl. Aan de grond vroor het bij vliegbasis Volkel zelfs 10,7 graden.

Bij zeker vijftien meetpunten van het KNMI in Noord-Brabant, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg werd het kouderecord gebroken. De temperatuur wordt bij sommige stations sinds 1951 bijgehouden en bij sommige pas sinds eind jaren negentig. Weerplaza noemt de regionale verschillen opvallend. Zo heeft het op Schiphol door laaghangende bewolking niet gevroren.

Volgend weekeinde is er kans op meer warme dagen. Na de nodige regen in de loop van de week is de kans op neerslag dan in ieder geval kleiner, maar de temperatuur is afhankelijk van de wind. Die kan vanuit het oosten komen en dan houdt de vorst aan, maar als die uit het zuiden komt kan het in de middag rond de 20 graden worden.

"Na een frisse start volgt vandaag een prima lentedag", schrijft weeronline.nl. Het wordt 7 tot 11 graden. Daarmee zou het uitmuntend weer zijn om te gaan wandelen of fietsen.